НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.02.2021)

БАПЗГ ОСЪДИ НАПАДЕНИЕТО НАД МЕДИК ОТ ФСМП – ДУПНИЦА
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъди арогантността и агресията на мъж, който си е позволил да заплашва с нож лекар от Филиала за спешна медицинска помощ в Дупница към ЦСМП – Кюстендил. Това посочват от БАЗПГ в своя позиция до медиите по повод поредното нападение над медик у нас, съобщи Zdrave.net.
Д-р Янис Янков от ФСМП – Дупница стана поредната жертва на агресия от страна на пациент. Медицинският спешен екип пристигнал на адреса в село Яхиново, когато мъж със срязана китка извадил нож срещу него с обвинение, че линейката се е забавила. Ситуацията се е успокоила едва след намесата на дежурни полицейски служители. Въпреки неприятния инцидент мъжът е закаран в болнично заведение, където ръката му е зашита, припомнят случката от асоциацията.
БАПЗГ счита за абсолютно недопустимо подобно опасно хулиганско поведение към медицински специалист, който на терен изпълнява своите професионални задължения. Проявената агресия е поставила в риск не само живота на д-р Янков, но и живота на самия пациент, категорични са от там.
От асоциацията настояват за бързо и справедливо наказание, според предвиденото в закона. Те призовават и пациентите и техните близки да проявяват нужното уважение и респект към медицинските специалисти, които правят всичко по силите си, за да помогнат на нуждаещите се от медицинска помощ.
„Изказваме благодарност към спешните медицински екипи в цялата страна, които вече втора година работят в условия на пандемия от COVID-19 и въпреки рисковете, произтичащи от естеството на тяхната дейност, дават най-доброто от себе си в името на здравето и живота!“, посочват в заключение от БАЗПГ.

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОРЪЧА ДОПЪЛНИТЕЛНО НАД 3 МИЛИОНА ДОЗИ РНК ВАКСИНИ
България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на днешното правителствено заседание, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
„Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и Астра Зенека, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех и 460 000 дози от ваксината на Модерна“, заяви Ангелов.
Министърът на здравеопазването посочи, че доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. „Steering Board“, сформиран от ЕК по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства Пфайзер и Бионтех. „Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет“, добави министър Костадин Ангелов.
Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани. Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи Националният ваксинационен план възможно най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.

62 428 СА ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, 3540 ОТ ТЯХ СА ПОСТАВЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
1212 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 770 от тях са установени с PCR, а 442 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последните 24 часа, е 13 228. От тях 6 153 са PCR, а 7 075 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 59; Бургас – 105; Варна – 56; Велико Търново – 15; Враца – 26; Габрово – 10; Добрич – 2; Кърджали – 13; Кюстендил – 48; Ловеч – 12; Монтана – 9; Пазарджик – 70; Перник – 23; Плевен – 65; Пловдив – 113; Разград – 7; Русе – 17; Силистра – 18; Сливен – 57; Смолян – 6; София област – 28; София град – 313; Стара Загора – 27; Търговище – 1; Хасково – 57; Шумен – 34; Ямбол – 21.
Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас са общо 226 061, от които активни са 22 065. Излекувани са вече 194 514 лица. 459 от тях са регистрирани през последното денонощие.
3129 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 266 се намират в интензивни отделения или клиники.
Общо 62 428 са поставените до момента дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция у нас. През изминалото денонощие са поставени 3540 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 9735 лица-медицински служители. Нови 37 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 8 от тях са установени при лекари, 15 – при медицински сестри, 6 – при санитари и 8 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 9482. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 62.

ЗАМ.-МИНИСТЪР СЛАВИ ПАЧАЛОВ ПРЕДАДЕ 20 КОМПЮТЪРНИ КОНФИГУРАЦИИ ЗА ФИЛИАЛИТЕ НА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В СИЛИСТРА, РАЗГРАД, РУСЕ И СМОЛЯН
„По график предаваме още 20 от общо 170-те компютърни конфигурации, които осигуряваме за всеки от филиалите на 27-те центъра за спешна медицинска помощ у нас по линия на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” (ПУЛСС). С днешната доставка изцяло обезпечаваме 130 от филиалите с нова техника. Остават още 40 структури, които ще получат компютърни конфигурации до края на м. април 2021 г.“ Това заяви заместник-министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов, който посети Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, за да се запознае на място с текущото изпълнение на договора за осигуряването на техниката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Пред медии заместник-министърът коментира, че в рамките на проекта трябва да бъдат обучени 6 892 служители от системата на спешна медицинска помощ, в т.ч. лекари, професионалисти по здравни грижи и шофьори на линейки от центровете за спешна медицинска помощ и филиалите към тях, както и работещите в спешните приемни отделения на държавните болници. Успешно преминали практическите и теоретични курсове вече са 1 402-ма души.
Проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния”, финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., е със срок на изпълнение до 30 септември 2021 г. и с общ бюджет от 7 млн. лв. Основната му цел е подобряване качеството на предоставяната на гражданите спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал.

ДВА КИСЛОРОДНИ КОНЦЕНТРАТОРА, ЗАКУПЕНИ ОТ ЗДРАВНОТО ВЕДОМСТВО, ПОЛУЧИ МБАЛ “Д-Р НИКОЛА ВАСИЛИЕВ” В КЮСТЕНДИЛ
„За да има ефект от въведените у нас противоепидемични мерки, всички ние трябва да сме съвестни и отговорни, за да запазим своето здраве и това на близките ни. Най-малкото и най-лесното, което можем да направим, е да носим предпазна маска за лице“. Това заяви пред медии в Кюстендил заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов. В областния град той участва в съвместна пресконференция с представители на Областния кризисен щаб, на регионалните здравни власти и на областното лечебно заведение по повод регистрираните високи нива на разпространение на COVID-19 в града.
„Наблюдението ни, че вирусът в града се предава по контактно-битов път и заболеваемостта вече достигна 300 на 100 хил. души население, ни дава увереността да подкрепим въведените вчера от Областния кризисен щаб допълнителни и, подчертавам, ограничени във времето противоепидемични мерки“, коментира още инж. Пачалов. Заместник-министърът предостави на МБАЛ “Д-р Никола Василиев” в Кюстендил два кислородни концентратора, приложими при пациенти с по-лека форма на инфекцията. По-рано през деня два кислородни концентратора, закупени от здравното министерство, получи столичната Втора градска болница, а други четири бяха осигурени за двете болници в Перник.
В рамките на пресконференцията директорът на областната болница в Кюстендил д-р Александър Величков съобщи, че към момента хоспитализирани в двете COVID-отделения и в реанимацията на лечебното заведение са общо 75 души с потвърдена инфекция. По думите му болницата разполага с капацитет от до 143 легла за лечение на COVID-положителни пациенти, обезпечена е с достатъчно лични предпазни средства, дезинфектанти и всичко необходимо, за да се справи с настоящата ситуация.
Oт днес носенето на маски ще бъде задължително и на открито в Кюстендил и областта за срок от 14 дни.

МЕЖДУ 36 И 40% ОТ ПЪРВОНАЧАЛНО ЗАЯВИЛИТЕ ЖЕЛАНИЕ ЛЕКАРИ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА ВЕЧЕ СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ
Между 36 и 40% от първоначално заявилите желание лекари по дентална медицина вече са се ваксинирали. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, информира Zdrave.net.
“Трябваше в много кратък период да предадем списъците с желаещите. Това са между 3500-4000 дентални лекари, и не само те, а и работещите в техните клиники. В началото имаше сигнали за невъзможност да се ваксинират всички желаещи, но това беше заради недостига на ваксини. Сега това вече не е проблем”, коментира той.
Като сериозен проблем, чието решение се очаква, д-р Шарков посочи необходимостта лекарите по дентална медицина да имат достъп до целия регистър на пациентите, а не само до „парчета“ от него, за да знаят кой влиза в кабинета им. По думите му, това е абсолютно необходимо, за да бъде осъществен триаж по всички правила за работа.
“Това би трябвало да става по-телефона, а не в кабинета. И пациентът би трябвало най-добросъвестно да отговаря на всички въпроси“, подчерта д-р Шарков. Той бе категоричен, че и в условията на пандемия едно от най-безопасните места остава кабинетът на лекарите по дентална медицина, защото в тях продължават да се спазват всички изисквания на асептиката и антисептиката.
“Ние никога не сме отказвали, освен в редки случаи спрямо етичния ни кодекс. Ние лекуваме пациенти с неотложност и в тези условия, а тази триажна форма ни е необходима, за да вземем още по-стриктни мерки за безопасност“, посочи председателят на БЗС и допълни, че има напредък, след като са били проведени разговори със здравното министерство.

СТАРТИРА ВАКСИНИРАНЕТО НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР СРЕЩУ COVID-19
Тази сутрин бе даден старт на ваксинирането на служителите на МВР срещу COVID-19. Процесът на имунизация е организиран от Медицинския институт на МВР и стартира след получаването на 3000 дози противовирусна ваксина. На етапа са ангажирани три медицински екипа на болницата, които в рамките на няколко часа днес поставиха първата доза ваксина на 210 служители на СДВР, заявили своето желание в прогнозно изготвените списъци за имунизация, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В Медицинския институт на МВР е създадена предварителна организация и е изготвен план, според който освен в столицата мобилни екипи ще започнат имунизация и на заявилите желание за ваксиниране служители от областните дирекции в страната.
Служителите на МВР попадат във Фаза 3 на Националния ваксинационен план като служители в сектори с жизнено важни функции за поддържане на обществото. С приоритет ваксини ще бъдат поставени на служителите, които работят на първа линия. Предвижда се периодично актуализиране на списъците, тъй като се очаква динамика в броя на желаещите.

ЗАПОЧНА ИМУНИЗАЦИЯТА НА УЧИТЕЛИТЕ И ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ В ПЛОВДИВСКИТЕ УЧИЛИЩА
В ДКЦ-2 в Пловдив първи ваксини получиха учители от ОУ “Петър Берон”. След това е ред на педагозите от Спортното училище “Васил Левски”, следвани от колегите си от СУ “Цар Симеон Велики” и СУ “Св. Климент Охридски”, съобщи БНР.
Кампанията ще продължи три дни, в които ще бъдат включени училища от райoните “Централен” и “Западен”.
По план днес трябва да минат 36 преподаватели, а общо за трите дни по график са записани 100 души. Следващата седмица ще се извърши имунизацията и на преподаватели от университета по хранителни технологии, където ваксинация са заявили 121 души. Повечето преподаватели коментираха, че нямат никакво колебание в решението си да се ваксинират. Те са убедени, че така ще предпазят себе си и семействата си, както и децата и колегите си.
Учителите разчитат, че след постигането на висок процент на имунизирани сред тях по-бързо ще се възстанови присъственото обучение в училищата. Според тях образованието страда от дистанционното обучение и ваксинацията е важна крачка за връщането към нормалния процес.
Над 30% от учителите от училищата в Пловдив са заявили желание да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, сочат данните на дирекция „Здравеопазване“ на Община Пловдив.
Ваксинирането ще се извършва от общинските диагностично-консултативни центрове, МБАЛ „Свети Мина“ и „Свети Пантелеймон“, УМБАЛ „ Пловдив“ и „Медлайн клиник“. Кампанията за ваксинирането ще протече в следващите две седмици, през които учителите ще продължават да се записват.

САМО ЗА ЕДНА СЕДМИЦА В БОЛНИЦИ СА ПРИЕТИ 300 ПАЦИЕНТИ ПОВЕЧЕ С COVID-19
Над 300 повече са хоспитализираните пациенти с COVID-19 спрямо предходната седмица, информира Zdrave.net като се показва на справка в информационната система на НЗОК.
Към 7-ми февруари Касата има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна общо за 48 608 легла за активно лечение. От общия брой договорени легла са заети 20 986, като от пациенти с COVID-19 са заети 3163. За сравнение броят на хоспитализираните болни с коронавирусна инфекция седмица по-рано е бил 2861.
Незаетите легла за активно лечение са 27 622.
Данните от отчетите на болниците са първични, тъй като промяната в легловата база е динамична, уточняват от НЗОК.
В столицата най-много хоспитализирани пациенти с коронавирусна инфекция има в УМБАЛСМ „Пирогов“- 117, в УМБАЛ „Св. Анна“ – 69, във ВМА – 64, в „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ – 60 пациенти, в МБАЛББ „Св. София“ – 53.

СРЕДНО ПО 160 ДУШИ НА ДЕН СЕ ЗАПИСВАТ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ЗА ПОСТ-COVID РЕХАБИЛИТАЦИЯ
“В момента средно тежките случаи в „Александровска“ болница са 48. От тази нощ имаме интубирани 7 пациенти, а на интензивна терапия са 6. От последното денонощие общата бройка на пациентите е 57. Потвърждават се прогнозите ни, които направихме след Нова година, за покачване на броя на случаите. Първата причина е заради естественото развитие на пандемията и това е очаквано по чисто медицински показания. Втората е несериозността по отношение на спазването на мерките, както се е случило в Кюстендил”. Това каза пред БНТ директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. д-р Борис Богов, информира Zdrave.net.
По думите му когато има заразени над 200 души на 100 000 души население мерките трябва да бъдат малко по-строги.
„Днес виждаме постепенно покачване на броя на заразените. В сравнение с вчера те са със стотина повече, а очакваният пик на покачване на броя на заразените е около 25 февруари или в началото на март. Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболеваемостта – ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към на затягане на мерките по обратния ред, по който бяха разпуснати“, обясни проф. Богов. Той допълни, че всички болници са в готовност за реакция при повишаване на заразените.
„До 48 часа можем да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори трябва да бъдат в готовност. Ние не сме върнали обратно клиниките на старите им места, затова можем веднага да приемем повече хора“, допълни директорът на Александровска болница.
Проф. Богов коментира и програмата на болница за пост-COVID рехабилитация. „Изненадахме се от броя на пациентите, които се обадиха на телефоните за записване за програмата. До вчера те бяха над 500. Всеки един пациент, който се е записал, ще бъде прегледан, а ако се налага – ще бъде и хоспитализиран, просто трябва да имат малко търпение. Заради големия интерес сме пуснали втора линия, на която да се записват. На ден се обаждат средно по 160 човека. Част от пациентите ще имат нужда от продължително лечение и ще бъдат проследявани дистанционно от нас. Министърът на здравеопазването и управителят на НЗОК ще търсят варианти за нова клинична пътека, по която да се осъществява това лечение“, изтъкна специалистът. По думите му най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечносъдовата система.
„Немалко пациенти имат нужна от неврологична и психична помощ. Има хора – до три месеца, след като тестът спре да позитивира, все още са фебрилни“, уточни проф. Богов. Той поясни, че няма нищо извънредно и при мутациите на вируса, тъй като те са естествен процес при развитието на вирусите.

ОГНИЩА НА COVID-19 В ПРОИЗВОДСТВЕНА ФИРМА И ДВЕ ДЕТСКИ ЯСЛИ СА РЕГИСТРИРАНИ В СЛИВЕН
Огнища на COVID-19 в производствена фирма и две детски ясли са регистрирани в Сливен през последното денонощие, съобщават от Областния кризисен щаб. Десет души от персонала на фирмата са дали положителни резултати, след направени бързи антигенни тестове. До момента заразените там са 16. Общо заразените за деня в област Сливен са 57, съобщи БНР
В двете детски ясли са заболели двама служители и две медицински сестри. Четири други огнища са регистрирани в семейна среда. Положителен резултат с PCR-тест са дали медицинска сестра и лекар от болничната помощ. Д-р Даниела Калева от РЗИ призова болните да не крият хората, с които са били контактни.
Предстои на заседанието на Областния кризисен щаб да бъдат предложени нови мерки за ограничаване разпространението на заразата. Към момента болните жители на област Сливен са 436, от 43 населени места.

145 ЛИЦА СА ПОСТАВЕНИ ПОД КАРАНТИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ
Потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в област Добрич за изминалата седмица са 24. Сред тях са и трима учители и един ученик. Поставените под карантина лица са 145, съобщи БНР като се позова на Регионалната здравна инспекция.
Десет от установените положителни за COVID-19 лица са хоспитализирани, като пет се лекуват в Отделението по реанимация. Под карантина са поставени 16 деца и 3 лица от персонала от втора група и още 23 деца от трета група на ДГ № 23 в Добрич, както и 13 деца и 3 лица от персонала от втора група на ДГ „Здравец“, Балчик.
Вчера под карантина са поставени и децата 8 „а“ клас на Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево.
През седмицата с ваксина срещу COVID-19 са ваксинирани 306 лица – медицински специалисти, персонал и потребители от социални институции и служители от образователната сфера.
В област Добрич общият брой на педагогически и непедагогически персонал, изследван с бърз антигенен тест е 956, като само 1 лице е показало положителен резултат.

БФС ПУБЛИКУВА ИНСТРУКЦИИ ПО ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННАТА РЕЦЕПТА
Българският фармацевтичен съюз публикува инструкции по отпускане на лекарствени продукти чрез електронната рецепта. Те са във връзка с обнародваните вчера промени в условията и реда за сключване на договори за отпускане и заплащане на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, съобщи Zdrave.net.
Рецептите на хартия ще се изпълняват и обработват в аптеките по досегашния ред до 30 април. В обхвата на електронното предписание не се включват медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, става ясно от инструкцията на НЗОК към фармацевтите.
За изпълнението на е-рецептата магистър-фармацевтът ще се идентифицира чрез електронен подпис. Той ще трябва да провери и дали пациентът е с непрекъснати здравноосигурителни права на лицата. При изпълнение на е-рецептата не се изисква и хартиена форма на рецептурна бланка, е разписано още в инструкциите към търговците на дребно.

ВЛИЗА В СИЛА НОВА НАРЕДБА ЗА ХРАНИТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА
Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищните столове задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Това предвижда наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за децата, която влиза в сила в края на седмицата, съобщи БНР.
Биохрани, произведени по европейските регламенти, също ще могат да бъдат предлагани в детските и училищните заведения, предвижда наредбата.
Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода без добавка на сол.
Може да се предлага охладена или замразена риба. Допустимо е децата да получават мляно месо и лютеница, обаче само ако са направени по браншовите стандарти.
Според новата наредба храните, приготвени за децата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.
Отговорните лица имат още няколко дни да се подготвят за изискванията, които официално влизат в сила от 13 февруари т.г.

МЗ ОБЯВИ КОНКУРСИ ЗА ИЗБОР НА ЧЛЕНОВЕ НА СЪВЕТИ НА ДИРЕКТОРИТЕ В ОЩЕ 7 БОЛНИЦИ
МЗ обяви конкурси за избор на членове на органи за управление – Съвет на директорите в още 7 болници. Това са УМБАЛ – Бургас, МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново, МБАЛ „Христо Ботев“ -Враца, МБАЛ „Света Петка“ – Видин, МБАЛ „Света Анна“-Варна, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и МБАЛ – Благоевград, съобщи Zdrave.net.
Конкурсните позиции за един независим член в съвета на директорите, един представител на държавата и представител на държавата, който да отговаря на изискванията за директор на лечебното заведение.
Кандидатите трябва да са български граждани или граждани на ЕС, на държава – страна по Споразумението за ЕИК или на Швейцария; да притежават образователно-квалификационна степен “магистър” по медицина, икономика, право, фармация, технически науки (за кандидатите по позиции 1 и 2), да притежават образователно-квалификационна степен “магистър” по медицина или дентална медицина и здравен мениджмънт или по икономика и управление с придобита образователна и/или научна степен, специалност или обучение за повишаване на квалификацията в областта на здравния мениджмънт (за кандидатите по позиция 3).
Срокът на договора за управление е три години. Документите за участие в конкурса трябва да се подадат до 26 февруари 2021 г.

УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ СТАРТИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЕПИЛЕПСИЯТА.
Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в София стартира безплатни прегледи по повод Световния ден на епилепсията, съобщи БНР.
До 17 февруари екип на отделението по образна диагностика, което е част от единствения у нас Референтен център по епилептична и функционална хирургия, ще консултира безплатно образните изследвания на пациенти с епилептични пристъпи или други форми на епилепсия. Пациентите ще могат да изпратят своите изследвания през платформата за телемедицина Healthyco и в рамките на седмица да получат становище. В случай на нужда те ще бъдат насочени и към допълнително изследване или консултация с невролог или неврохирург.
В България от епилепсия страдат 70 000 души.

ТЕСТВАТ МОБИЛНА СТАНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА В СОФИЯ
Тази сутрин започва провеждането на 72 часови проби на мобилна автоматична измервателна станция за качество на въздуха на Столична община. В представянето ще участва зам.-кметът Десислава Билева.
Доставката на мобилната станция се осъществява изцяло с бюджета на Столична община. Тестовете ще стартират на територията на базата на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в кв. „Павлово“.