НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.01.2022)

ДЪРЖАВАТА ПОДПОМАГА ОБУЧЕНИЕТО НА 210 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, 158 БЪДЕЩИ ЛЕКАРИ И ДРУГИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
Дефицитът на медицински кадри, който се задълбочава сериозно през последните години, наложи повишено търсене на такива специалисти. Един от начините недостигът да бъде преодолян са промените в Закона за висшето образование, които дават възможност за финансова помощ от страна на държавата по време на следването при сключен договор за последваща работа в лечебно заведение, утвърдено в съответствие с изискванията на МОН. За това информира Zdrave.net.
Така според Информационната система „Работодатели и студенти“, поддържана от МОН, през тази учебна година държавата подпомага финансово образованието на 210 медицински сестри, 158 бъдещи лекари, , 50 акушерки и няколко десетки медицински и рентгенови лаборанти.
Най-много медици с пълно или частично заплащане на таксите се подготвят в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна – 43, Тракийския университет в Стара Загора – 32 и в Бургаския университет „Проф. Асен Златаров“ – 26, сочат данните от системата.
По 35 бъдещи сестри обучават медицинските университети в София и Пловдив, в СУ „Св. Климент Охридски, те са 26. Следващите по брой обучавани са МУ – Варна, Тракийският университет в Стара Загора, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Югозападният университет „Неофит Рилски“ и Бургаският университет „Проф. Асен Златаров“.
Пловдивският Медицински университет е лидер по брой подготвяни акушерки с финансова помощ от държавата, там те са 12, следва Русенският университет „Ангел Кънчев“ с 9, Тракийският университет в Стара Загора и МУ – Варна с по 7 бъдещи акушерки.
Медицински и рентгенови лаборанти с държавна финансова подкрепа се подготвят изключително в по-старите и утвърдени висши медицински училища – МУ – София, МУ – Пловдив, МУ – Плевен и МУ – Варна.
Потвърждение за голямото търсене на медицински кадри е фактът, че в списъка на МОН на утвърдените работодатели попадат болници и лечебни заведения от всички видове – университетски, държавни областни, многопрофилни и специализирани, национални специализирани, общински, частни, комплексни онкологични центрове (КОЦ), болници по кардиология, пневмофтизиатрични заболявания, рехабилитация.
Сред работодателите попадат водещи лечебни заведения като „Аджибадем Сити Клиник“, МБАЛ „Софиямед“ и „Пълмед“, МБАЛ „Унихоспитал“ – Панагюрище, МБАЛ „Сердика“ и МБАЛ „Надежда“, столичната МБАЛ „Света София“, повечето областни и държавни университетски болници (в това число НКБ, СБАЛДБ, СБАЛИПБ, СБАЛНП “Св.Наум”, УМБАБ “Св. Георги”, УМБАЛ “Г. Странски” и УМБАЛ “Проф. Стоян Киркович”, общинските болници в Асеновград, Казанлък и Тутракан, КОЦ – Бургас и КОЦ – Стара Загора, Югозападната болница в град Сандански и други.

128 857 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС НА 9 ЯНУАРИ
1 716 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа – от тях 432 са установени с PCR, а 1 284 – с бързи антигенни тестове. 73,02% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
През изминалото денонощие са направени общо 13 567 теста, от които 2 170 – PCR, а 11 397 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 108; Бургас – 94; Варна – 212; Велико Търново – 26; Видин – 5; Враца – 27; Габрово – 18; Добрич – 5; Кърджали – 7; Кюстендил – 13; Ловеч – 19; Монтана – 15; Пазарджик – 27; Перник – 71; Плевен – 41; Пловдив – 83; Разград – 3; Русе – 42; Силистра – 7; Сливен – 49; Смолян – 4; София област – 45; София град – 698; Стара Загора – 46; Търговище – 5; Хасково – 33; Шумен – 5; Ямбол – 8.
Общо 780 417 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, от тях активни са 128 857. Излекуваните лица са 620 004, от тях 85 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 056 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 512 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 181, от които 85,08 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са 3 856 671, като от тях 6 824 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 18 414. Нови 12 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, от тях три са установени при лекари, четири – при медицински сестри и пет – при друг медицински персонал.
31 556 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 40 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 82,50 % от починалите лица не са били ваксинирани.

52 НОВИ СЛУЧАЯ НА ВИРУСНИЯ ВАРИАНТ ОМИКРОН НА SARS-COV-2 СА УСТАНОВЕНИ У НАС
52 нови случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
52-те клинични проби са взети до 3 януари 2022 г. в 13 лечебни заведения от 9 области в страната. Случаите на Омикрон са установени в областите, както следва: София-град – 38; Пазарджик – 6; София-област – 2; Бургас – 1; Варна – 1; Пловдив – 1; Русе – 1; Сливен – 1; Стара Загора – 1.
От общо изследваните 505 клинични проби със SARS-CoV-2, 10.3% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 89.7% – на варианта Делта или неговите подварианти.
Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

БЛИЗО 75 ХИЛЯДИ ЛЕВА Е ПЛАТИЛА НЗОК ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19 В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ
74 088.69 лв. е платила Националната здравноосигурителна каса за лекарства за лечение на COVID-19 у дома до 30 ноември 2021 г. включително. Това става ясно от справка за разходи и брой болни за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение по месеци, публикувана в сайта на НЗОК, информира Zdrave.net.
От 17 септември 2021 г. Здравната каса заплаща лекарствени продукти за профилактика или предотвратяване на усложненията на COVID-19 на пациентите, които са в леко и средно тежко състояние, не се нуждаят от хоспитализация и са преминали през лечебните заведения от извънболничната медицинска помощ, които ще обслужват пациенти със симптоми на COVID-19 („COVID зони“), припомнят от здравния портал.
Общият брой пациенти, на които са изписани безплатни за тях медикаменти в COVID зоните от 17 септември до 30 ноември, е 3688. Разпределението по месеци е за септември 168 души, като изписаните лекарства са били на стойност 3 468.41 в., за октомври – 1511 души и лекарства на стойност 31 341.17 в. и за ноември – 2009 души и лекарства на стойност 37,235.11 лв.
От лекарствата, включени в списъка с медикаменти, заплащани от НЗОК за домашно лечение, през септември най-изписвани са били Dexamethasone – на 48 души, Levofloxacin (Leflox) – на 112 души, Bromhexine на 57 души и Azithromycin – на 33-ма пациенти.
През октомври на 113 души е изписан антитромбоцитният медикамент ClopidogrelEcopharm, на 78 – Clopidogrel GLOPENEL, а на 340 Clopidogrel Trombex. 426 пациента са получили рецепта за кортикостероида Dexamethasone, 134 за CEFUROXIME, 436 за Azithromycin, 785 за Levofloxacin (Leflox), 106 за Levofloxacin (LEVOR), а 499 – за Bromhexine.
Справката на НЗОК обаче показва промяна в домашното лечение на пациентите с доказан COVID. От списъка изчезва кортикостероида Dexamethasone като продукт, изписван при пациенти с коронавирус, а на едва 72-ма пациенти са изписани различните форми на Clopidogrel. Лекарите са основавали лечението предимно на антибиотиците, като CEFUROXIME е изписан на 415 души, Azithromycin – на 473, Levofloxacin (Leflox) на 924, а Levofloxacin ( LEVOR) на 224 души. Муколитичното лекарство Bromhexine е предписано на 209 пациенти.

Проф. Георги Момеков: НА ТОЗИ ЕТАП ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 НЯМА АЛТЕРНАТИВА
„Едното лекарство е подадено за регистрация, а другото е в т.нар. rolling review, т.е. данните все още се разглеждат. Така или иначе е хубаво, че се взимат мерки превантивно. Това са първите лекарства, които са специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент”. Това каза още пред Нова телевизия председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков по повод информацията, че България е договорила и е готова да внесе новите две специално разработени за борба с коронавирус препарати, разработени от Pfizer и Merck. От двете лекарства ще получим общо 50 000 опаковки.
Според проф. Момеков клиничните проучвания на двете лекарства са били направени добре, информира Zdrave.net.
„Причината е, че те се правиха в един не толкова турболентен период. С „Ремдесивир” част от хората попадаха в терапия в 9-10 ден, което е безкрайно късно за противовирусна терапия. А тук самите проучвания бяха направени така, че да се стартират от 3 до 5 ден от първите симптоми”, посочи Момеков и допълни, че в момента българските пациенти имат достъп и до моноклоналните антитела.
„За да влязат в терапевтичен протокол, трябва да има разрешение от ЕМА, което още не е станало. Трябва да защитим най-рисковите случаи, които заради придружаващите си заболявания са застрашени от тежък COVID“, допълни той.
„Цените все още не са листнати, за да ги четем, но по индиректни данни те ще бъдат много скъпи. Около няколкостотин лева може би. Те ще бъдат осигурени за хората, при които ще бъдат най-полезни. При тази болест е много важно в каква фаза и на кого даваш терапия. Масовото даване на кортикостероиди у нас на амбулаторни пациенти е безумно, защото всички проучвания показват, че кортикостериодите намаляват смъртността при хоспитализираните, които имат нужда от кислород”, каза проф. Момеков. Той беше категоричен, че на този етап ваксинацията срещу COVID-19 няма алтернатива.

Доц. д-р Михаил Околийски: ПАНДЕМИЯТА МОЖЕ И ДА СВЪРШИ ДО КРАЯ НА 2022 ГОДИНА, НО Е И В БЪЛГАРИЯ
„Пандемията може и да свърши до края на 2022 година, но само в страните, които успешно се борят с вируса. Това не се отнася за България“. Таза песимистична прогноза направи пред bTV доц. д-р Михаил Околийски от офиса на СЗО в България, информира Zdrave.net.
По думите му, информацията, че Омикрон се прекарва по-леко, също е твърде оптимистична. „Събраните до този момент данни става ясно, че вирусът много бързо намира неваксинираните хора и това важи и за страни с високо ваксинационно покритие – над 80%, каквито са Испания, Великобритания и Германия например“, допълни той.
Доц. Околийски изрази мнение, че поне половината от заразените у нас в момента са инфектирани с варианта Омикрон, а така също и че е много вероятно да имаме случаи на инфекция с варианта Делтакрон. Експертът беше категоричен, че ако човек е ваксиниран, вероятността да се зарази с Омикрон е по-малка, но дори и ако това се случи, заболяването протича много по-леко. В тази връзка доц. Околийски обясни, че в страни като България и Румъния ваксинационното покритие е ниско, вероятността от появата на нови мутации е много голяма. Той припомни, че големият брой заболели за кратко време е предпоставка за сериозно претоварване на здравните системи и увеличаване на случаите, при които инфекцията протича с тежки усложнения.
„Трябва да има диалог, хората имат необходимост някой да говори с тях по топъл и емпатичен начин“, каза още експертът, коментирайки темата за антиваксърските нагласи у нас.
От думите му стана ясно, че според анкетно проучване на СЗО и МЗ едва 12% от българите са истински антиваксъри.
„По-висок е процентът на хората, които са скептици и имат страхове и нужда от адекватна информация – 50%“, допълни доц. Околийски. Той обясни, че и у нас съществува риск от появата на комбинираната инфекция „флурона“.
Сезонният грип, въпреки че е слабо изразен, също е наличен. Двойната комбинация от коронавирус и сезонен грип е още по-смъртоносна и това е тревожно. „В годините преди коронавируса губехме около 2000 души на година заради сезонния грип, въпреки наличието на ваксини и на национална програма, която ги финансира“, припомни доц. Околийски.

МЗ ОБЯСНИ КОГА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА БУСТЕРНА ДОЗА ОТ ВАКСИНАТА НА JANSSEN СРЕЩУ COVID-19
Бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19 може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина. Бустерна доза от ваксината на Janssen може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.
От МЗ припомнят, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.
Министерството на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.
Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, изтъкват от здравното ведомство.

БЛИЗО 3500 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ В ОБЩИНСКИТЕ „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ ТАЗИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ
Близо 3500 ваксини срещу COVID-19 са поставени в общинските „зелени коридори“ тази събота и неделя, съобщават от Столичната община.
В двата почивни дни работиха кабинети за имунизация в две метростанции, в общински диагностично-консултативни центрове, болници, както и в търговски центрове и Културния дом в ж.к. “Дружба“, припомнят от там.
Продължава и инициативата на Столична община по идея на кмета на София за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.
От сряда, 12-ти декември, се преустановяват плановият прием и плановите операции във всички лечебни заведения в София. Изключение се прави за трансплантациите, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични болести, дейностите по асистирана репродукция и раждане, както и тези свързани с рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, информира Zdrave.net
Забраната е постановена със заповед на директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и е във връзка с увеличаващата се за пореден път заболеваемост от COVID-19 в София: от седмица областта отново е в тъмночервената зона и надвишава 1000‱, като днес по данни на Единния информационен портал тя е близо 1100‱ – най-високата в страната.
Забраняват се също така свижданията в лечебните заведения, с изключение на тези при пациенти в терминален стадий.