НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.01.2021)

13 473 Е ОБЩИЯТ БРОЙ НА ВАКСИНИРАНИТЕ ЛИЦА СРЕЩУ COVID-19 У НАС
394 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 276 от тях са установени с PCR, а 118 – с бързи антигенни тестове. Направените през последните 24 часа тестове са общо 5 910, като 4658 от тях са PCR, а 1252 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 20; Бургас – 55; Варна – 30; Велико Търново – 4; Видин – 5; Враца – 14; Габрово – 3; Добрич – 14; Кърджали – 9; Кюстендил – 10; Ловеч – 6; Монтана – 10; Пазарджик – 5; Перник – 8; Плевен – 20; Пловдив – 20; Разград – 2; Русе – 4; Сливен – 21; Смолян – 3; София област – 11; София град – 89; Стара Загора – 5; Търговище – 2; Хасково – 8; Шумен – 5; Ямбол – 11.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента, са общо 208 406. От тях 65 745 са активни. 134 564 са излекуваните лица, от които 542 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения са болнична помощ се намират 4190 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 380 от тях са настанени в интензивни структури.
Общият брой на ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас е 13 473, като 118 от тях са се ваксинирали през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 9136 лица-медицински служители. 12 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Един от тях е установен при лекар, седем – при медицински сестри, четири – при санитари.
8097 са починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция. 19 са новите случаи, регистрирани през последното денонощие.

СДРУЖЕНИЕ АЛАРМИРА, ЧЕ СЕ ИЗИСКВА СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ОТ ДАРИТЕЛ НА КРЪВНА ПЛАЗМА В ПОЛЗА НА КОНКРЕТЕН ПАЦИЕНТ
За изискване на служебна бележка от дарител в полза на конкретен пациент, за да се извърши преливане на плазма, алармират от Сдружение “Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма”. Сигналите са от пациенти от София и Шумен. От Министерството на здравеопазването съобщиха за БНР, че лекуващите лекари, за които е доказано, че изискват такива бележки, подлежат на санкции.
Наличието на документ за извършено даряване на COVID плазма в полза на лечебно заведение или на конкретен пациент, не може да бъде условие за извършване на преливане на плазма. Такава служебна бележка обаче се изисква от различни лечебни заведения в страната, алармира председателят на сдружение “Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“, Павлина Михайлова.
“Голямото страдание на роднините започва, когато лекуващият лекар им казва – “сега е добре да прелеем плазма, донесете бележка, че сте дарили“. В главата на роднините започват да звучат неприятни камбани“, обясни Михайлова. Тя сподели, че има информация за починали пациенти, които не са успели да получат плазма.
В отговор до БНР от Министерството на здравеопазването съобщават, че прилагането на кръвна плазма не е свързано с наличие на дарител, а със здравословното състояние на пациента, оценено от лекуващия лекар, който подава мотивирано искане за отпускане на кръв или кръвни продукти до центъра по трансфузионна хематология.
Всички сигнали за поставяне на условия от страна на лечебните заведения, за наличие на документ за извършено даряване на плазма, в полза на лечебно заведение или в полза на конкретен пациент, се изпращат на Изпълнителната агенция “Медицински надзор“ за проверка, а при констатиране на нарушение се налагат санкции.

ВАКСИНИ ЗА ОЩЕ 170 МЕДИЦИ ПРИСТИГАТ В ЯМБОЛ
Ваксини за 170 медици се очаква да пристигнат утре в Ямбол. В края на миналата година е извършена имунизация на 100 лекари и медицински сестри, БНР.
По предварително направените списъци готовност да се ваксинират са изразили 437 медици, сестри, санитари и лаборанти, но една част от тях са се отказали, тъй като са преболедували от коронавирус и имат образувани антитела.
Ваксинирането ще се извърши в Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Ямбол и се очаква това да стане до четвъртък.
Междувременно ще бъде ремонтиран кабинетът за ваксиниране, който се намира в РЗИ – Ямбол, където ще бъдат поставяни ваксините от следващите доставки, но за да няма струпване разрешение за имунизации имат и трите болнични заведения в Ямбол, както и ДКЦ – 1.