НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.09.2021)

4419 СА ПАЦИЕНТИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В БОЛНИЦИ, ОТ ТЯХ 363 СЕ НАМИРАТ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
1956 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От тях 1032 са установени с PCR, а 924 – с бързи антигенни тестове. Направените за последните 24 часа тестове са общо 24 142, 8 086 от които са PCR, а 16 056 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 106; Бургас – 158; Варна – 172; Велико Търново – 97; Видин – 19; Враца – 23; Габрово – 46; Добрич – 31; Кърджали – 19; Кюстендил – 31; Ловеч – 28; Монтана – 39; Пазарджик – 33; Перник – 31; Плевен – 51; Пловдив – 178; Разград – 29; Русе – 54; Силистра – 25; Сливен – 59; Смолян – 20; София област – 48; София град – 362; Стара Загора – 97; Търговище – 52; Хасково – 51; Шумен – 44; Ямбол – 53.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 466 671. От тях 36 268 са активни. Излекуваните лица са 411 068, като през последното денонощие са регистрирани 976 от тях.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 4419, от тях 363 се намират в интензивни структури.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 2 380 022, от тях 12 464 са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 14 001. Нови 28 случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 12 са установени при лекари, 2 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 8 – при друг медицински персонал.
19 335 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 65 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НЗОК ЩЕ ФИНАНСИРА ИЗСЛЕДВАНИЯТА И ЛЕКАРСТВАТА ЗА ОСТРО ЗАБОЛЯВАНЕ, КАКВОТО Е COVID-19, ЗА АМБУЛАТОРНО ЛЕЧЕНИЕ
“Вчера имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което беше одобрено изменение в методиката за заплащането на лекарите в болничната и извънболничната медицинска помощ в посока увеличаване на тези средства. На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана с БЛС, с чийто председател имах среща, с директори на столични диагностично-консултативни центрове. С тях обсъдихме въпроса и те са много доволни от това, което им е осигурено като нови възможности за т. нар. COVID зони”. Това заяви пред медиите в парламента министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
“Очаквам в много кратки срокове тези 39 първоначално регистрирани COVID зони да станат поне 150, в рамките на седмица-две, така че пациентите с COVID-19 да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно”, допълни той.
На 10 септември в „Държавен вестник“ излиза решение на НЗОК със списък с лекарствата, които могат да се предписват на болни с COVID-19, стана ясно още от думите на министъра. “Това се случва за първи път в историята на Здравната каса, откакто е учредена. Досега тя финансираше само домашното лечение на хронични заболявания. За първи път НЗОК ще финансира лекарствата за остро заболяване, каквото е COVID-19”, изтъкна министър Кацаров. Тези лекарства ще бъдат безплатни за пациентите, както и изследванията.
Здравният министър припомни още, че Министерството на здравеопазването по програма за подпомагане на лечебните заведения ще осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност безвъзмездно да получат апаратура на стойност до 50 хил. лв., като тя може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ехографски апарат, ЕКГ и т.н. Лечебните заведения ще получат тази техника безвъзмездно, а освен това министерството разполага на склад с пулсоксиметри, които ще бъдат изпратени до тези центрове. Всеки център ще получи между 30 и 40 такива пулсоксиметри. Тези устройства ще бъдат предоставяни на пациентите, чието лечение се провежда амбулаторно, за да могат те да следят кислородната си сатурация в домашни условия.
“Това е лесно, за него не се изискват специални знания. Ако сатурацията слезе под определени нива, което показва, че състоянието на човека се влошава, да може той да сигнализира лекаря и съответно да бъде хоспитализиран”, каза още министърът на здравеопазването.

ВМЕСТО С 4.5 МЛН. ПОВЕЧЕ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК СЕ ОКАЗВА ПО-МАЛКА С НАД 29 МЛН. ЛВ.
Вместо с 4.5 млн. повече актуализацията на бюджета на НЗОК се оказва по-малка с над 29 млн. лв. Причината за това отново са последните промени в актуализацията на пенсиите, информира Clinica.bg.
Първоначалната сума при увеличение на пенсиите от 1 октомври по предложение на служебния кабинет щеше да доведе с преизпълнението на приходите до 134 млн. лв. повече за НЗОК. С последващата идея на ИТН минималната пенсия да се увеличи на 370 лв. от 1 октомври се добавяха още 4.5 млн. лв. и очакваните приходи ставаха близо 139 млн. лв. Финално обаче депутатите решиха да отложат индексацията на пенсиите за 25 декември, което автоматично намали приходите с над 29 млн. лв. Ако към тях се прибавят и 4.5 млн., намалението става дори 34 млн. лв., информира здравният сайт.

АПЕЛ КЪМ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ОТ УЧЕБНИ И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ ОТПРАВИ ДИРЕКТОРЪТ НА МБАЛ-СИЛИСТРА
Апел към медицинските сестри от учебни и детски заведения отправи директорът на силистренската болница д-р Васил Славов с молба да се включат в работата на лечебното заведение, подпомагайки дейността му. Искането е било отправено и към кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, в качеството му на работодател, съобщи БНР.
Очакването за пълни отделения с болни от коронавирус през есента и зимата е причината д-р Васил Славов, директор на МБАЛ-Силистра да заговори за мобилизация на сестрински персонал от училища и детски градини в Силистра. Наличният състав работи вече на плюс часове:
“Почти всички сестри са на пенсионна възраст, малко са и работят извънредно. Като се изморят допълнително и им пада още КПД-то. Ние можем да предоставим кислород, лекарства, лекари, ноу-хау, но няма как да докараме отнякъде сестри. Затова най-доброто е, както са направили колегите в други области при миналата вълна, мобилизиране на сестрински персонал от извън болнични структури”.
За да издържи системата на прилива пациенти, е нужна свежа кръв, потвърди и директорът на РЗИ-Силистра – д-р Теодора Начева.
“Тази нова COVID вълна ще я посрещнем с още по-голям дефицит на кадри. Имахме подкрепата на много пенсионери, които работят в системата, някои боледуваха, решиха, че преди всичко здравето им е важно и се оттеглиха. Нови членове, които влизат в системата са много по-малко от тези, които я напускат заради пенсиониране, здравословно състояние и т. н.”, изтъкна д-р Начева.
Вече е направена работна среща с участието на общинското ръководство и с работещи в системата. Изрично е подчертано, че желаещите ще могат да окажат подкрепа единствено на доброволен принцип, срещу допълнително заплащане от страна на болницата и няма да работят в COVID отделенията, коментира д-р Славов.
За решение на проблема вече има предприети разговори и с учебни заведения за обучение на медицински персонал, като вариант за стажуване и подпомагане на професионалната им реализация.

В БУРГАС СЕ ЗАБЕЛЯЗВА СЕ РЪСТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ИМУНИЗИРАТ СРЕД ГРУПАТА МЕЖДУ 18 И 25-ГОДИШНИТЕ
В Бургас се забелязва се ръст на желаещите да се имунизират сред групата между 18 и 25-годишните. Имунизации са правени и на няколко деца под 18-годишна възраст. Това съобщи БНР като се позова на информация от УМБАЛ-Бургас, в чийто център се извършват имунизации срещу COVID-19.
От болницата отчитат, че през активните летни месеци интересът към имунизацията е спаднал, но от няколко седмици в кабинета се наблюдава ръст на желаещите. В момента центърът разполага с три вида ваксини – еднодозовата на “Янсен” и РНК-ваксините на “Пфайзер-Бионтех” и “Модерна”.
Работещите в кабинета споделят, че вече има запитвания от хора, ваксинирани в началото на годината и желаещи да си поставят трета доза, но към момента това не е възможно, докато не се получи официална разпоредба от Министерството на здравеопазването, каза Юлия Андреева от пресцентъра на УМБАЛ-Бургас.