НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.09.2019)

РК на БАПЗГ – Велико Търново: ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ЕЛИМИНИРАНЕТО НА ПОСЕГАТЕЛСТВАТА НАД МЕДИЦИ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своето остро възмущение и безпокойство от поредния акт на агресия срещу медици, този път в Специализираната болница за лечение на пациенти с белодробни заболявания “Д-р Трейман” във Велико Търново, информира Zdrave.net.
БАПЗГ многократно е апелирала за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от медицинска помощ 24 часа в денонощието. Случаите на агресия обаче не намаляват, а за съжаление – растат лавинообразно, казват в своето становище от организацията на професионалистите по здравни грижи.
От регионална колегия на БАПЗГ във Велико Търново също изразяват своята подкрепа и съпричастност към управителят на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ д-р Стела Денчева, към лекаря и четирите медицински сестри, които са били подложени на унижение и заплахи по време на изпълнение на професионалните си задължения.
„За съжаление стана почти ежедневие да научаваме за такива грозни деяния, което е особено притеснително и обект на посегателство са най-често наши колеги. Тези, които денонощно се грижат за здравето и благополучието на всеки пациент, независимо от неговия социален, религиозен, етнически и културен статус“, пишат в писмото си от регионалната колегия на БАПЗГ.
„Най-лесно е да отговориш на удара с удар, на агресията с агресия, но ние казваме твърдо и отговорно: Не на насилието и агресията! Настояваме за адекватни мерки срещу подобни посегателства от страна на пациенти и техни близки и призоваваме не само отговорните институции, но и цялото общество да се включи в елиминирането на този наболял проблем“, категорични са от колегията във Велико Търново. От организацията уверяват, че ако медицинските сестри имат желание да заведат гражданско дело, те ще направят възможно да ги подкрепят, включително и финансово.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВЕЧЕ СУБСИДИРА БАЗИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ, ФИНАНСИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ПО КЛИНИЧНИ СПЕЦИАЛНОСТИ
Във връзка с влезлите в сила промени в Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, Министерството на здравеопазването изпрати писмо до всички регионални здравни инспекции, с което обръща внимание, че с приетите промени МЗ вече субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение на здравното ведомство.
Ръководителите на базите за обучение, които желаят да заявят места, финансирани от държавата за 2019 г. и 2020 г., и все още не са го направили, трябва да представят на директорите на регионалните здравни инспекции своите предложения в срок не по-късно от 11 септември т.г. С писмото е възложено на директорите на 28-те здравни инспекции да уведомят всички бази за обучение на територията на съответната област за предвидената възможност.

УДЪЛЖАВА СЕ МАКСИМАЛНИЯТ СРОК НА ВАЛИДНОСТ НА ПРОТОКОЛИТЕ ЗА СКЪПОСТРУВАЩО ЛЕЧЕНИЕ ПО НЗОК
Удължава се максималният срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение по Здравна каса, информира Zdrave.net като се позова на bTV. Протоколите ще важат за срок до една година, а не до 6 месеца, както е сега. Промяната ще облекчи хиляди пациенти, болни от диабет, астма, множествена склероза и ревматологични заболявания, като намали събирането на документи и ходенето по лекарски комисии. Това няма да попречи на проследяването на състоянието на болните и как действа терапията, гарантират здравните власти.
В момента около 200 000 души вземат лекарства с протокол.
„Разбира се, няма да се отнася до всички диагнози, ще се отнася само до няколко. Ето, тепърва предстои да бъде финализирано и конкретизирано“, каза пред bTV д-р Боряна Алексиева, директорът на дирекция “Договаряне на лекарствени продукти, медицински изделия и отстъпки” в НЗОК.
Уточнява се срокът, в който аптеките могат да изпълняват рецепти на хронично болните по Здравна каса. Кога пациентът може да вземе следващата си доза, вече зависи от това кога аптеката е отпуснала предходната, а не, когато лекарят я е изписал. Ако болният взема няколко лекарства, ще може да ги получи накуп – на най-ранната възможна дата.

ПОДПИСАХА МЕМОРАНДУМ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА РЕКЛАМАТА И ПРОМОЦИЯТА НА ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ
Институции и граждански организации се ангажираха да противодействат на рекламата и промоцията на тютюневи изделия, на спонсорството от страна на тютюневата индустрия, както и на популяризирането и идеализирането на публичния образ на тютюневата индустрия в България. На пресконференция в БТА днес те подписаха общ меморандум, иницииран от гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим, с подкрепата на офиса на Световната здравна организация и в партньорство с Министерство на здравеопазването, информира Zdrave.net
Гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим, офисът на СЗО в България, офисът на UNICEF в България, Община Кюстендил, Сдружение “България без дим”, Фондация “БлуЛинк”, PR Care и Портал на пациента подписаха Меморандум за прекратяване на рекламата и промоцията на тютюневи изделия и спонсорството от страна на тютюневата индустрия в България, и изпълнение на насоките по чл. 13 на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на СЗО. Те се ангажираха да прилагат препоръките по чл. 13, като работят за изобличаването на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи компании и не приемат финансова или друга подкрепа от страна на индустрията.
“Подписването на този меморандум е стъпка в правилната посока към изпълнението на ангажиментите на Република България към РККТ. Всички ние се ангажираме да работим в подкрепа на пълното изпълнение на Насоките по прилагане на чл. 13 от конвенцията, който нарежда пълна забрана на спонсорството от страна на тютюневи компании сред ефективните мерки за намаляване разпространението на тютюнопушенето”, каза д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България.
Участниците в пресконференцията призоваха всички организации и институции, които подкрепят каузата за ограничаване на рекламата, промоцията и спонсорството от страна на тютюневата индустрия, също да подпишат меморандума и да се включат в междуведомствена работна група по тези проблеми.

ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ПОСТЪПИХА ПОСТРАДАЛИ В 28 ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
През почивните дни през Университетската болница по спешна медицина “Н. Й. Пирогов” са преминали пострадали в 28 катастрофи, информира Zdrave.net.
“Настанени за лечение са 8 пациенти – четирима в Неврохирургията и четирима в Травматологията. Дежурствата бяха тежки през тези почивни дни. Преминали са повече от 2000 души, а са останали за лечение 400”, съобщи изпълнителният директор “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.
Във връзка с вчерашната катастрофа на автомагистрала “Хемус” между автобус и камион в „Пирогов“ дойде и здравният министър Кирил Ананиев. Той, заедно с проф. Балтов апелираха за внимателно шофиране, съобщиха от лечебното заведение.
Екипът на д-р Асен Меджидиев оперира жена, пострадала от катастрофата на „Хемус“. Интервенцията на травмата на лицето е преминала успешно и пациентката се възстановява нормално. Тя и още две жени и един мъж бяха транспортирани в Спешното отделение на “Пирогов”, където преминаха подробни прегледи изследвания. Раните на двете жени и мъжа бяха обработени, след което пациентите бяха освободени от лечебното заведение, допълват от болницата.