НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.08.2022)

МИНИСТЪР МЕДЖИДИЕВ ИЗДАДЕ НОВА ЗАПОВЕД ЗА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
От четвъртък, 11 август, защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст. Такава заповед подписа днес, 9 август, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
С издаването на заповедта се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително.
В нея е посочено още, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.
В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на COVID-19.

ОСИГУРЯВАТ ПО ЕДНА ДОПЪЛНИТЕЛНА ЛИНЕЙКА ЗА ВСЕКИ МОРСКИ КУРОРТ У НАС
По една допълнителна линейка да бъде осигурена за всеки морски курорт у нас. За това са се договорили служебният министър на туризма Илиан Димитров със служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, информира Clinica.bg.
Идеята е по този начин да се постигне по-добро здравно обслужване за хората. По думите на министър Димитров се планира и изграждане на Координационен център за спешна помощ на българското Черноморие. Също така ще се направи и проверка на ценообразуването на медицинските услуги на място.
Министър Илиан Димитров добави, че е поискал от министъра на здравеопазването да се работи за оптимизиране дейността на държавните медицински центрове с цел осигуряване на алтернатива на скъпите медицински услуги в частните клиники при обслужването на туристи.
„Ние работим много добре с министъра на здравеопазването. Трябва да спрем да говорим за COVID-19 като статистика, а да излъчваме сигурност, предвидимост и стабилност. Това ни е основната задача през следващите два месеца”, заяви министър Димитров. С туристическия бранш са били обсъдени и мерките срещу коронавируса, като от там смятат, че те трябва да бъдат смекчени
Един от приоритетите на служебния екип на туристическото министерство е именно предприемане на мерки за успешно протичане за сезон лято 2022 и зима 2022-2023 в условията на COVID.
В активната работа с институциите и представителите на сектора ще се търси точният баланс, при който да не се пречи на бизнеса, но и да не се застрашава населението. Ако се наложи затваряне на бизнеса, ще се търси задължително осигуряване на компенсации. Сред планираните действия за зимния сезон е реципрочно договаряне за отмяна на зелени сертификати с Румъния и съседни страни при развитие на пандемията.

ОБМУДСМАНЪТ НАСТОЯВА ЗА БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19 И БОНУСИ ЗА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
„Изпратих препоръка до министъра на здравеопазването да бъдат възстановени безплатните тестове за COVID-19 и бонусите за медиците на първа линия. В нея припомних, че по време на пандемията, която не е отминала, осъзнахме колко са важни лекарите за здравето и спокойствието на всички“. Това каза пред БНТ вчера омбудсманът на България проф. Диана Ковачева, информира Zdrave.net.
По думите ѝ в условия, в които повечето лечебни заведения заявяват, че не могат да увеличат заплатите на медицинския персонал, е редно да бъде върнато допълнителното заплащане в размер на 1000 лева за медиците на първа линия.
„Смятам, че като общество сме длъжници на лекарите, а те в условията на инфлация и труден живот трябва да са спокойни в своята денонощна работа и да бъдат поощрени от държавата. Редно е държавата да не пести точно от лекарите“, каза още проф. Ковачева.
Тя допълни, че в тази ситуация на финансово затруднение за много хора е трудно да си купуват тестове, с които да проверят дали са заразени от COVID-19 или не. „Ако антигенните тестове са безплатни, както беше доскоро, хората ще бъдат стимулирани да се тестват и това ще реши въпроса със скритата заболеваемост, при която гражданите ходят на работа и нямат основание да си вземат болничен“, заяви проф. Ковачева.
Омбудсманът отбеляза, че има добра комуникация с институциите в последните две години.

2 318 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
2 318 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последните 24 часа. 126 от тях са установени с PCR, а 2 192 – с бързи антигенни тестове. 66,48% от новите случаи, доказани през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
През последното денонощие са направени общо 9 804 теста – 888 от тях са PCR, а 8 916 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 131; Бургас – 81; Варна – 99; Велико Търново – 51; Видин – 18; Враца – 57; Габрово – 47; Добрич – 51; Кърджали – 20; Кюстендил – 57; Ловеч – 32; Монтана – 41; Пазарджик – 87; Перник – 32; Плевен – 53; Пловдив – 250; Разград – 15; Русе – 64; Силистра – 50; Сливен – 80; Смолян – 24; София област – 114; София град – 536; Стара Загора – 121; Търговище – 18; Хасково – 92; Шумен – 46; Ямбол – 51.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 219 883, от тях 25 915 са активни. 1 156 517 са общо излекуваните лица, 3 538 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 084 пациенти с потвърден COVID-19, 50 от които са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 260 – от тях 76,92% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 490 110 са дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, които са поставени у нас до момента, 1 767 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 25 275. Нови 22 случая са регистрирани през последните 24 часа: седем от тях са установени при лекари, седем – при медицински сестри, един – при санитар, един – при фелдшер и шест – при друг медицински персонал.
37 451 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 16 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.
На двуседмична база най-висока заболеваемост от COVID-19 се отчита в областите Силистра – 462 на сто хиляди души население, София-град – 407 на сто хиляди, Стара Загора – 378 на сто хиляди, Бургас – 378 на сто хиляди, информира БТА.
Според картата за епидемичната обстановка областите София-град и Силистра са в етап две. Останалите области в страната са в етап едно. Нивото на всеки от етапите се определя на база математически модел, изчисляващ заболеваемостта на двуседмична база и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти, заразени с инфекцията.

ОБРАЗУВАНА Е ПРЕПИСКА СРЕЩУ 21-ГОДИШЕН МЛАДЕЖ, НАРУШИЛ КАРАНТИНА ЗАРАДИ COVID-19
Полицаи от участъка в град Вълчедръм са направили към 17:15 часа вчера проверка на адреса на 21-годишен местен младеж, поставен под карантина заради COVID-19, но не го открили в дома му, информира БТА като се позова на съобщение от Областната дирекция на МВР в Монтана.
Никой не вдигал и на посочения телефон за връзка с него. След разговор с роднини полицаите установили, че младият мъж се намира в съседно село, където работи на обект.
Срещу нарушителя на карантината е образувана преписка по член 355 от Наказателния кодекс, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.

ОГНИЩЕ НА COVID-19 E РЕГИСТРИРАНО В ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В СЕЛО МАЛЕНОВО
Огнище на COVID-19 e регистрирано в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Маленово, община Стралджа, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол д-р Радостина Калчева.
По думите ѝ положителни за инфекцията са 15 потребители, но при всички заболяването протича безсимптомно. Всички 57 души, настанени в социалната институция, са били имунизирани. Сред персонала няма установени положителни проби за коронавирус.
От РЗИ – Ямбол са издали предписания за изолация на потребителите по стаите, засилена дезинфекция и недопускане на нови потребители в дома през следващата седмица. На положителните потребители е изписано лечение от личните им лекари.
Преди десетина дни в Дома за възрастни хора в Ямбол бяха установени шест случая на коронавирус. Там огнището вече е овладяно и няма нови заболели сред настанените и персонала, каза още д-р Калчева.
Двуседмичната заболеваемост в област Ямбол към момента е 337 на 100 хил. души население, като най-висока е в община Ямбол – 422 на 100 хил. души. Активните носители на инфекцията в областта са 748, като от тях 18 души се лекуват в болници. Няма тежки случаи, нуждаещи се от интензивно лечение.

РАЗПОЛАГАТ АВТОМАТИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА В ПРИЕМНОТО ПОМЕЩЕНИЕ НА АПТЕКИТЕ
Автоматите за лекарства могат да са разположени в приемното помещение на аптеките. Това е едно от уточненията, които предвиждат промените в Наредба 28 на МЗ, обнародвани в “Държавен вестник”, информира Clinica.bg.
Прецизира се и изискването всяка аптека да поддържа софтуер, осигуряващ нормалното функциониране на процеса по отпускане на лекарствени продукти, включително и на такива, заплащани напълно или частично от НЗОК. С промените се регламентира и, чe в аптеките могат да работят и студенти по фармация и здравни грижи в рамките на изискуемия им стаж, съгласно изискванията за придобиване на висше образование.
С изменения в друг текст се уточнява, че в аптеките не могат да се предлагат дейности, различни от разрешените в закона за лекарствата. Също така се добавя, че продажбата на продукти без лекарско предписание в интернет, регламентирана отново в Закона за лекарствата, е изключение от забраната за отпускане и покупко-продажба на продукти, извън помещенията, за които аптеката е получила разрешение.

Пенка Георгиева: ЛИПСАТА НА ИНФОРМАЦИЯ И ПОЗНАНИЯ У ГРАЖДАНИТЕ ЗА ЗДРАВНИТЕ ИМ ПРАВА ПОНЯКОГА Е ПРИЧИНА ЗА АГРЕСИЯ НАД МЕДИЦИ
Липсата на информация и познания у гражданите за здравните им права понякога е причина за агресия над медици. Това каза Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации “Заедно с теб”, в дневния блок „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.
“Аз мисля, че ние като пациентски организации, както и Министерството на здравеопазването, в годините сме длъжници на гражданите. Длъжници, защото няма достатъчно широка информационна кампания, за да улесни гражданите да познават своите права, да знаят за какво имат право и за какво не”, изтъкна Георгиева.
Тя припомни за случаи на агресия към лекари и медицински сестри. Според нея някои се дължат именно на липсата на информация и познания у гражданите за това какви са им правата.
„Много от хората считат, че здравеопазването е безплатно, но то не е така. И въпреки нашето настояване като пациентски организации в последните две-три години да се направи широка информационна кампания и да знаят хората на какво имат право и на какво не, това се неглижира. Предполагам поради политически причини, тъй като има постоянно смени на министрите“, обясни Пенка Георгиева. Според нея е изключително важно изграждането на доверие между медицинските специалисти и пациентите.

ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ СТРАДАТ ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ
“Половин милион са българите със захарен диабет, въпреки намаляващото население и това е във възрастта от 20 до 79 години, като 1/4 от тях не знаят, че имат захарен диабет, което е силно притеснително”, съобщи за БНР проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска”, където се намира и единственият за страна ни Център за превенция на захарния диабет и неговите усложнения. Той е единственият сертифициран център у нас от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, информира Zdrave.net.
“2 милиарда души на земята имат затлъстяване и наднормено тегло, като 700 милиона са със затлъстяване. Преди няколко години броят на хората със затлъстяване стана повече от хората с недохранване. Захарният диабет е едно от четирите най-разпространени социалнозначими незаразни заболявания. Така че, в световен мащаб на диабета се обръща все повече внимание, защото това е една нова пандемия”, обясни специалистът.
537 милиона души по света са със захарен диабет във възрастта 20 – 79 години. Очаква се броят им да нараства – ако сега един от 10 човека е със захарен диабет, то се очаква през 2048 г. един от 8 души да има диабет.
Компенсаторното хранене при стрес, изолацията и липсата на проследяване на кръвната захар през пандемията влошиха състоянието на болните.
“Най-редкият тип диабет е предизвиканият от увреждане на панкреаса, органът, който синтезира инсулина. Така след хирургични интервеници, остри или хронични панкреатити или при прием на някои медикаменти, се отключва този четвърти тип диабет”, обясни ендокринологът.
“Вече се знае, че не е достатъчно само да се контролира кръвната захар, но и кръвното налягане, дислепидемията и телесното тегло, които имат не по-малко значение за преживяемостта на хората с диабет”, поясни проф. Каменов.
“Достъпът на пациентите над 18 години до модерните помпи и сензори за по-добър гликемичен контрол у нас е ограничен. Това е особено важно за бременните пациентки, у нас това нещо сега започва и малко сме закъснели от европейските стандарти… Крайно недостатъчни са и тези три центъра, в които на пациентите над 18 години може да се отпускат сензорите и помпите. С това ограничение от три центъра за България ние не отговаряме на европейската линия. Имаме нужда и от повече такива екипи в болниците”, каза още за БНР проф. Каменов. Той обърна внимание на това, че е много важно да се обърне внимание на храненето при диабетиците. Препоръчителна за хората с диабет е Средиземномроската диета, 15 грама фибри на всеки 1000 килокалории, плодове и зеленчуци, лактобацили, пробиотици и пребиотици.

СЛАГАТ ПОРТРЕТ НА Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ В БОЛНИЦИТЕ
Болниците и регионалните лекарски колегии ще получат портрета на загиналия в спасяването на човешки животи от горящ автобус д-р Стефан Черкезов. Това съобщи за Clinica.bg д-р Тотко Найденов – главен редактор на вестник „Български лекар” и инициатор за създаването на Деня на спасението.
„Предложих идеята си на Управителния съвет на Българския лекарски съюз преди петнадесет дни, беше приета добре и ще я реализираме”, поясни д-р Найденов. Той е възложил на художник да нарисува графичн портрет на лекаря-герой д-р Стефан Черкезов по негова снимка. След това той ще бъде изпратен на директорите на лечебни заведения и председатели на колегии, за да го сложат в рамка по свой вкус.
„Това е много малко, което можем да направим за паметта на д-р Черкезов, но съм щастлив, че имаше отклик на идеята ми”, подчерта д-р Тотко Найденов. Двамата с доц. Дончо Дончев – оториноларинголог във ВМА, обмислят да бъде създаден още един материален белег за почит към загиналите лекари в изпълнение на служебния си дълг. В процес на уточняване е дали това да бъде скулптура или паметна плоча.
Почитта към паметта на загиналите лекари на 15 август, когато е и християнският празник Успение Богородично, ще започна с едноминутно мълчание пред паметника при Военномедицинска академия точно в 12:00 часа.
Датата 15 август е избрана на Ден на спасението по идея на д-р Тотко Найденов и е одобрена от Министерския съвет през 2005 г. На този ден през 1963 г. младият лекар д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от горящ автобус, самият той умира от раните си на следващия ден.

ОБЩО 210 ЖЕНИ ОТ КАЗАНЛЪК И РЕГИОНА ЩЕ БЪДАТ ПРЕГЛЕДАНИ ЗА РАК НА ГЪРДАТА
Общо 210 жени от Казанлък и региона ще бъдат прегледани за рак на гърдата, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на местната администрация.
Прегледите са част от скрининговата програма „Ела и се прегледай“ на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“. Кампанията ще се състои на 16, 17 и 18 август в Диагностично-консултативен център „Поликлиника“.
Профилактичните прегледи са ехографски и ще се извършват от д-р Младен Младенов – мамолог-гинеколог в столичната Първа специализирана акушеро-гинекологична болница „Света София“.
Свободните места за прегледи в Казанлък са изцяло запълнени, уточниха от общинския пресцентър.

НОВ СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ ПРЕД СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НА УМБАЛ-ПЛЕВЕН
За нов случай на агресия пред Спешно отделение съобщиха от полицията. Този път спречкването е било между пациенти и техни близки пред Центъра за спешна медицинска помощ при УМБАЛ “Д-р Георги Странски” в Плевен на 7 август в 03:20 часа, информира Clinica.bg.
Пристигналият на местопроизшествието полицейски автопатрул установил яростна тълпа. Участниците не се подчинили на устни разпореждания да преустановят конфликта. 39-годишен от село Горна Митрополия, е блъснал в гърдите служител на реда. Мъжът е отправил и заплахи за саморазправа, след което е бил задържан за срок до 24 часа. По случая е уведомена прокуратурата и е образувано е досъдебно производство.