НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.08.2021)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯСНИ КАК ЩЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ
Във връзка с Правилата за определяне на размер на сумите, заплащани от Министерството на здравеопазването за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на обявеното извънредно положение, съответно на извънредната епидемична обстановка, Министерството на здравеопазването уточни:
Допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, в т. ч. ЦСМП, работещи при неблагоприятни условия на труд, се заплаща за месеците, през които в страната е обявено извънредно положение, съответно – извънредна епидемична обстановка. Допълнителните средства се изплащат в допълнение на основното трудово възнаграждение на съответния служител.
Право на допълнителни възнаграждения имат служители на ЦСМП, медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, т.е. за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия.
Ако конкретен служител на ЦСМП – медицинско или немедицинско лице, през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение.
След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с COVID-19. Имайки поне едно дежурство през месеца, в което екипът/лицето е осъществявало дейности в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, това автоматично му дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия за съответния месец.
Нетният размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. при пълен отработен месец, или сума – пропорционална на отработеното от лицето време през месеца.
При определяне размера на допълнителните средства, ръководителите на ЦСМП са длъжни при формирането на разходите за персонал да отчитат действително отработените дни в месеца, за който се получават средствата. Министерството на здравеопазването отчита не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19 от съответен служител, а реално отработено за месеца време.
В сайта на Министерството на здравеопазването са дадени конкретни примери за изчисляване на допълнителните възнаграждения.
По отношение на установяване на извършени дейности по оказване на спешна медицинска помощ на пациенти с доказан COVID-19 от МЗ направиха следните уточнения:
1. Министерството на здравеопазването, чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ), предоставя на ЦСМП висококачествени антигенни тестове, чрез които, по преценка на екипа, на място може да се извърши тестване на съмнителен пациент за доказване на COVID-19. В този случай в реално време се установява доказване на положителен резултат за COVID-19.
2. Изплащането на допълнителните възнаграждения се извършва в месеца, следващ отчетния. При съмнения за оказване на спешна помощ на пациент, за когото няма информация за положителен тест към момента на оказаната спешна помощ, може да се извърши справка в Националния регистър за борба с COVID-19 за всички обслужени от ЦСМП пациенти през предходния месец.

1059 СА ПАЦИЕНТИТЕ С ПОТВЪРДЕНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦИ
176 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие, 48 от които са установени с PCR, а 128 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени за последните 24 часа, е 6436. От тях 1510 са PCR, а 4926 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 13; Варна – 28; Велико Търново – 7; Враца – 3; Габрово – 1; Добрич – 5; Кърджали – 3; Ловеч – 1; Пазарджик – 6; Перник – 6; Плевен – 5; Пловдив – 6; Разград – 2; Русе – 8; Силистра – 6; Сливен – 2; Смолян – 1; София област – 5; София град – 53; Стара Загора – 3; Търговище – 3; Хасково – 5.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 428 049. От тях 10 907 са активни, а излекуваните лица са вече 398 887, 13 от които – регистрирани през последното денонощие.
1059 са общо пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 99 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Общо 2 093 630 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. От тях 2331 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас при общо 13 504 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 255. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са три.

МЗ ОБМИСЛЯ СЪЗДАВАНЕТО НА ПАКЕТ ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Създаване на пакет за диагностика и лечение на пациенти с COVID-19 в извънболничната помощ ще предложи Министерството на здравеопазването. Това съобщи пред Zdrave.net заместник-здравният министър д-р Александър Златанов. Целта е максимално да се облекчи болничната система и лечебните заведения да не се препълват, разясни той. Идеята на Министерството на здравеопазването е по-леките случаи, които не изискват хоспитализация, да се поемат от общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ.
В пакета, който ще се заплаща от НЗОК, ще се включват медикаменти за лечение на коронавирусна инфекция, както и пакет лабораторни и образни изследвания за диагностика на пациентите, поясни д-р Златанов. Лекарствата и изследванията ще бъдат безплатни за пациентите, ако те са здравноосигурени. В момента се изчислява и цената на пакета.
Предложението ще бъде представено на вниманието на НЗОК в скоро време, стана ясно от думите на зам.-министър Златанов.

БЛС ПРЕДЛАГА 1400 ЛЕВА ДА БЪДЕ ЦЕНАТА ТРИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
1400 лв. е цената, която Българският лекарски съюз предлага за трите основни пътеки, по които се осъществява лечението на пациентите с COVID-19. Предложението на съсловната организация е изпратено до НЗОК в хода на преговорите с Касата по въпроса, които започнаха през изминалата седмица и което се очаква всеки момент да бъде разгледано на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, информира Zdrave.net.
Това предложение на съсловната организация е в отговор на по-ранно предложение от страна на касата цените да се увеличат в размер на 1450 лв., но в тях задължително да се включва компютърна томография. Става въпрос за клиничните пътеки 39, 48 и 104, които в момента се заплащат на цена от 1200 лв.
От съсловната организация не са приели предложението на НЗОК да се извършва задължителна компютърна томография на гръден кош при отчитане на пациентите с доказан COVID. От там са на мнение, че е нужно да се въведат критерии, при които по преценка на лекаря да се назначава това изследване. Сред тях са например негативен или неубедителен резултат от конвенционалната рентгенография и други. Така например в предложението си за промяна на КП 104 от БЛС посочват, че компютърна томография се провежда при средно и тежко болни пациенти, показващи белези на усложнение. Допълват и че „като се има предвид високата вероятност за влошаване на бъбречната функция от приложението на йод-базирани контрастни материи, контраст-усилената КТ трябва да се преценява при анализ полза/риск“. От БЛС посочват и че този тип изследване е показано при определен тип състояния като системни емболии и други.
В предложението на БЛС има известен резон, защото не всички лечебни заведения имат техническа възможност да осъществят компютърна томография, заяви пред Zdrave.net заместник-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. Той посочи и че не е нужно то да се прилага във всички случаи при диагностициране на COVID. От думите му стана ясно, че въпросът ще бъде прецизиран и решение ще бъде взето от надзорниците в най-скоро време. Възможен е и вариант пътеките да се разделят и да се заплащат различно спрямо това дали лечебните заведения са приложили томография или не.

МОБИЛНИ УКИПИ ЩЕ ИМУНИЗИРАТ РАБОТЕЩИТЕ В СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА
Мобилни екипи за ваксинация на Столичната община ще са на разположение от 1 септември да имунизират на място работещите в училищата в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, съобщи БНР.
„Реалната ваксинация в София, цялото лято, се случва благодарение на нашата кампания, на изнесените пунктове. Особено сега набира скорост ваксинирането на места на фирми и различни организации“, информира столичният кмет.

ЗНАЧИТЕЛЕН РЪСТ НА НОВОЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ COVID-19 В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
За значителен ръст на новозаболелите от COVID-19 за последната седмица, съобщават от община Сливен. Новите случаи са 40, шест са излекуваните, а един пациент е починал. За това информира кореспондентът на БНР в Сливен Стоян Радев.
Активните случаи на заболели от COVID-19 в общината към момента са 60. Справката от предходната седмица, от 26 юли до 1 август, сочи, че за периода новозаболелите са били 15, а активните случаи – 27.
От началото на епидемията в общината са регистрирани общо 7979 заболели, излекуваните са 7485, битката с болестта са изгубили 434 души.
На 100 000 души население за 14 дни заболелите в общината са 43.
Във връзка с нарастващата заболеваемост от община Сливен призовават гражданите да продължават да спазват противоепидемичните мерки.

ПОВЕЧЕ ОТ 10 000 ДУШИ В БЪЛГАРИЯ ГОДИШНО СА ЗАСЕГНАТИ ОТ СЪРДЕЧЕН АРЕСТ
Повече от 10 000 души в България годишно са засегнати от сърдечен арест. Когато сърцето спре с него спира и кръвообращението. Това означава, че органите и тъканите в човешкото тяло не могат да бъдат захранвани с кислород. В случай на нужда, всеки човек е способен да помогне, а най-важни са първите минути, за да се съхрани човешкия живот, до пристигането на линейка. Това каза в студиото на Радио София Мариана Манушева – председател на от Фондация „Първите три минути“.
„Във всяка една минута, в която не се прави нищо, шансове за оцеляване на човека падат между 10% и 12%. Шансът за оцеляване на човек, който е получил внезапно спиране на сърцето е между 2 и 5% в извънболнична среда и около 18-20% в болнична среда. Ако свидетел на инцидента започне да прави веднага изкуствен масаж или изкуствено дишане, той увеличава времето, в което пострадалият може да бъде спасен до 4 пъти. Ако бъде извършена дефибрилация в първите три минути, шансът за оцеляване скача между 50 и 70%“, обясни Мариана Манушева.
Това, по което можем да познаем, че човек е получил сърдечен арест, е първо – ако той е в безсъзнание. Следва да проверим дали той може да диша нормално. Ако се окаже, че не може да диша – считаме, че той е със сърце, което не може да функционира нормално.
„Първото, което трябва да направим е се обадим на телефон 112 и да кажем на диспечера, че човекът е в безсъзнание и не диша нормално. Първата помощ започва със сърдечен масаж, като ръцете се поставят на гърдите и с дланите се извършват 30 притискания, с дълбочина между 5-6 см. и темпо около 100-120 притискания в минута, след което се извършват две духвания в устата на пострадалия и отново 30 притискания. Редуваме притискания и две духвания до пристигането на автоматичния, външен дефибрилатор. Щом той пристигне се включва и започваме да следваме неговите гласови инструкции“, каза Мариана Манушева.
На интернет страницата на Фондация “Първите три минути” могат да се намерят видеоматериали, показващи как се прави сърдечен масаж и изкуствено дишане.
От фондацията стартираха и кампания за предаване на стари автомобилни акумулатори, а със събраните средства се закупуват автоматични външни дефибрилатори.

НЗОК ПУБЛИКУВА ОТЧЕТА СИ ЗА НАПРАВЕНИТЕ ПРОВЕРКИ ПРЕЗ ПЪРВОТО ШЕСТМЕСЕЧИЕ НА 2021 Г.
Отхвърлените на предварителен контрол суми за плащане при извънболничната медицинска и дентална помощ за първото шестмесечие на 2021 г. са 1 884 403,91 лв. или 0,45% от общо изплатените 421 127 902,07 лв., а за болнична помощ – 2 292 626, 32 лв. или 0,15% от общо изплатените средства – 1 501 051 455,45 лв. Това показва отчета на НЗОК за контролна дейност за периода 1 януари – 30 юни 2021 г., информира Zdrave.net.
За периода са извършени 6514 проверки на изпълнители на извънболнична медицинска и дентална помощ като броят им бележи ръст от 116%, сравнено със същия период на 2020 г.
Установени 12 367 нарушения от изпълнители на медицинска и дентална помощ. „През наблюдавания период при една проверка се откриват средно по 2,1 нарушения, което е показател за ефективността на контролната дейност през първото шестмесечие на 2021 г.“, съобщават от Здравната каса.
Най-често констатирани нарушения са неспазване на условията и реда за оказване на медицинска помощ по диспансерно наблюдение на здравноосигурени лица; нарушение на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане; нарушение на установените изисквания за работа с медицинска документация; неспазване на обявения график в амбулаторията за обслужване на пациенти.
След извършени проверки при изпълнителите на доболнична и дентална помощ 84 протокола с 215 констатации са отнесени за разглеждане от Арбитражна комисия – 112 от констатациите са потвърдени, а 60 – отхвърлени. При 89 от констатациите са наложени санкции от директорите на РЗОК при равен брой гласове на Арбитражната комисия. Сумите от издадените заповеди за санкции са в размер на 800 545.00 лв., което представлява ръст от 221% спрямо същия период на миналата година.
Най-често установените нарушения при проверки на лечебни заведения за болнична помощ са: неспазени индикации за хоспитализация; неизпълнение на диагностично-лечебния алгоритъм; в медицинската документация на пациентите не се отразяват две ежедневни визитации от лекуващ/дежурен лекар; отчитане на две последователни хоспитализации на едно и също ЗОЛ по терапевтична клинична пътека, когато в хода на лечението се индикира необходимост от оперативно лечение; неосигуряване на пациентите на непрекъснатост на болничната помощ и грижите, както и координация между специалистите, които ги осъществяват; неспазени критерии за дехоспитализация – лечебният процес не е довел до положителни резултати в условията на минималния болничен престой; липса на медицинско заключение при дехоспитализацията за липса на медицински риск от приключване на болничното лечение, въз основа на обективни данни за стабилизиране състоянието на пациента при дехоспитализацията; неспазване на изискванията за завършена клинична пътека (неизвършване на посочения в нея определен брой диагностични и/или терапевтични процедури); нарушаване на установените изисквания за работа с медицинска или финансова документация, както и документиране на лечебния процес в хода на хоспитализацията; повторни хоспитализации в рамките на 30 дни по същата/различни пътеки и отсъствие на пациенти по време на внезапен контрол.
От Арбитражна комисия са разгледани 41 протокола от извършени проверки на лечебни заведения, от които 34 – от екипи на РЗОК. Броят отнесени констатации е 479, от които 69 са потвърдени, 8 – отхвърлени, а броят на констатациите при равен брой гласове е 402.
От НЗОК подчертават, че за първото шестмесечие на 2021 г. са прекратени договори със 17 лечебни заведения по конкретни клинични пътеки и амбулаторни процедури на територията на 8 РЗОК. Основни причини са липса на необходими специалисти, необходима апаратура, отчетена но неизвършена медицинска дейност и неизпълнение на изискванията за осигуряване на 24-часово обслужване.
Общо 40 проверки по жалби и сигнали за правата на здравноосигурените лица в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ. От тях 10 проверки или 25% са без констатирани нарушения. Издадените заповеди за налагане на санкция „финансова неустойка“ са 9 – в размер на 30 100,00 лв., а писмените покани са 14 – в размер на 1 317 015,80 лв.