НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.08.2019)

УНИКАЛЕН УРОРЕНТГЕНОЛОГИЧЕН АПАРАТ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”
Клиниката по урология на „Пирогов” вече изследва и лекува своите пациенти с уникален за България урорентгенологичен апарат от най-ново поколение, информира Zdrave.net.
„С модерната апаратура извършваме както диагностични, така и лечебни дейности при пациенти с урологични заболявания. Тя се явява своеобразен скок в ерата на лечението на пациентите. Апаратът дава множество предимства в диагностиката на бъбречно-каменната болест, на вродени аномалии на отделителната система и разстройства в уринирането, както при възрастни, така и при деца”, коментира началникът на клиниката д-р Емил Доросиев.
Този ултрамодерен високотехнологичен урорентгенологичен апарат е първият от този вид у нас, при който освен подобрени показатели на рентгеновия образ, натоварването от рентгеновото лъчение е сведено до минимум както за пациентите, така и за персонала. Чрез него за пръв път у нас вече е възможно извършване на видеоуродинамика с микционна цистография (изследване на разстройства в уринирането с изобразяване на долните пикочни пътища) в най-физиологичното положение за това – седнало.Освен диагностика, новата апаратура позволява да се извършват и терапевтични процедури.

БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ
България проведе успешни преговори и успя да се присъедини към Споразумението за сътрудничество FOEDUS ЕОЕО IT портал, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е да създаде рамка за осъществяване на бърз и ефективен обмен на информация между страните по споразумението в случаите на излишък на органи или търсене на органи за пациенти, които са в състояние, застрашаващо живота им. Към момента активни членове по Споразумението FOEDUS са 10 държави от ЕС. През периода от 1 юни 2015 г. до 31 март 2017 г. чрез портала са били предложени 380 органа, от които 53 са трансплантирани, включително са извършени 23 трансплантации на деца. Сред страните от ЕС, които използват портала, Франция е най-предлагащата страна (21), а Италия е страната, в която са трансплантирани повечето органи (16).
В повечето европейски държави, които имат задължението да прилагат европейското законодателство на ЕС в сферата на органното донорство, са налице трудности, сред които намаляване броя на донорите и недостиг на квалифициран медицински персонал. По тези причини усилията на българските институции и лечебните заведения са насочени към осигуряване на обучение по белодробна трансплантация за българските специалисти и провеждане на белодробни трансплантации у нас. В момента в българската листа на чакащи има 18 пациенти, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб. От началото на първото споразумение с университетската болница във Виена от 2014 г. досега са трансплантирани 9 български граждани.
В началото на 2010 г. в Университетската болница във Виена ще започне дългосрочно обучение на 15 български специалисти от УМБАЛ „Света Екатерина” и ВМА, сред които и медицински сестри.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВЪЗОБНОВИ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ И АПАРАТУРА ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ
Министерството на здравеопазването възобнови на 7 август 2019 г. спряната обществена поръчка за медицинско оборудване и медицинска апаратура за развитие на системата за спешна медицинска помощ, информира Zdrave.net. Процедурата беше спряна в частта по обособена позиция № 2 „Специализирана медицинска апаратура за пациентен мониторинг и интензивни грижи“ на 22 март 2019 г. от две фирми.
Поръчката е на обща стойност 10 421 550 лв. без ДДС.
Крайният срок за подаване на офертите е до 28.08.2019 г., 17:30 часа, в деловодството на МЗ. Отварянето на постъпилите предложения ще се състои на следващия ден – 29.08.2019 г., в сградата на МЗ.

РАСТЕ ДЕФИЦИТЪТ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ
„В България има недостиг на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще се задълбочава. Един от основните недостатъци на системата ни е, че новозавършил лекар няма право да разкрие практика на джипи. Затова и няма желаещи да учат обща медицина“. За това предупреди в ефира на БНР Галинка Павлова, управител на ДКЦ във Варна и бивш заместник-председател на Българския лекарски съюз.
По думите ѝ през 2000 г. в страната ни са работили около 5300 джипита по договор с НЗОК, а днес техният брой е намалял с около 20% и те са 4200.
„До този дефицит доведе липсата на правилна политика, която да стимулира специалността „Обща медицина“… Има нормативни дефицити, организационни диспропорции, които доведоха до недостатъчност на общопрактикуващи лекари“, допълни д-р Павлова.
Повече от 10 години хиляди жители на столичния квартал „Горна баня“ са без медицински център или поликлиника. Тежката бюрокрация по смяна на практиките на личните лекари е причина нито един лекар от съседен квартал да не пожелае да се премести в „Горна баня“, каза в предаването „Преди всички“ Дарина Лучанска от Инициативния комитет „Горна баня“. По думите ѝ майки с малки деца, възрастни хора с хронични заболявания сменят по три транспорта, за да стигнат до лекар или болница в „Овча купел“ или в централните райони на столицата. Според Министерството на здравеопазването недостиг на лични лекари има в цялата страна.

ДНЕС ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВА В БЪЛГАРИЯ
Днес, 9 август 2019 г., изтича гратисният период за въвеждане на системата за верификация на лекарствата в България. Тя има за цел да засича фалшивите медикаменти и по този начин да предпази гражданите на Европа. Есента се предвиждат законодателни промени, които ще удължат срока и ще уточнят размера на глобите при отказ от включване в системата, стана ясно от изказване на министър Кирил Ананиев в Народното събрание, информира Clinica.bg.
Директивата задължава всички производители да поставят уникален код на лекарствата, а аптеките да ги регистрират и проверяват чрез системата. Според данни на Евростат между 1% и 4% са фалшивите медикаменти в Европа.
Министър Ананиев обясни, че в повечето европейски държави е въведен стабилизационен период след 9-ти февруари, когато влезе в сила изискването, за да може да се гарантира плавното внедряване на новите правила. В зависимост от особеностите на всяка страна продължителността му варира. В България е определен 6-месечен период, който изтича днес.
„Към момента близо 2200 аптеки са свързани към системата, което представлява 95% от броя на аптеките, които имат договорни отношения с НЗОК (2300) и близо 65% от общия брой на аптеките, които трябва да се свържат със системата (3600)”, подчерта министърът. Той поясни, че при осъществяване на текущия контрол ИАЛ напомня и прави предписания на обектите, които все още не са се включили.

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ СТАРТИРА НОМИНАЦИИТЕ ЗА “ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2019”
Българският лекарски съюз стартира номинациите за отличието “Лекар на годината 2019”. Наградите по традиция се връчват на 19 октомври, когато се отбелязва Денят на българския лекар.
От съсловната организация уточниха, че категориите, в които се номинират заслужилите признание медици са “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“, „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България, „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2019“.
Номинации могат да правят дружествата по специалности, лечебни заведения и всички, които желаят да номинират свои колеги от цялата страна. При подаване на предложения трябва да се посочи категорията, за която е предложен даден лекар, неговото име и кратка професионална биография.
Предложенията могат да се изпращат на специален имейл до 30.09.2019 г.

ОТКРИВАТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
Откриват нови работни места за хора с трайни уреждания в работоспособна възраст. Те са разписани в проекти, които работодателите трябва да представят до 13 август 2019 г. в Агенцията по заетостта. Проектите са по Националната програма за заетост на хората с увреждания, а за всяко приспособено работно място работодателите ще могат да получат до 10 хиляди лева, информира Clinica.bg.
10 хиляди лева се отпускат по програмата за финансиране на проекти, които ще осигурят работа на лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Ще се отпускат и средства на работодателите, които приспособяват вече съществуващи работни места в нови такива, казват от социалното министерство. Работодателите обаче се задължават след като получат финансиране, да запазят заетостта на наетите хора минимум за 36 месеца. Броенето започва от момента на сключването на договор за предоставяне на средствата.
Финансиране по програмата ще има и за квалификация и преквалификация, както и за обучение за професионално и служебно развитие на хора с увреждания. За тази цел работодателите ще могат да получат до 200 лв. за един работник. Общият бюджет на програмата за 2019 г. е 4,4 милиона лева.

ОБЩИНА ДУПНИЦА ПОДПОМАГА ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Община Дупница помага с по 2000 лева на двойки с репродуктивни проблеми за ин витро процедури, съобщи БНР. Осем са вече подадените заявления за финансиране, обявиха от общината. Заложената сума в бюджета за подпомагане на такива двойки е 26 000 лева. Подаването на документи е до края на месец август 2019 г., за да може Общинският съвет да гласува отпускането на парите на последната си сесия преди изтичане на мандата.
Ако броят на одобрените надхвърли заложената в бюджета сума, ще бъде направена корекция, за да бъдат подпомогнати всички, както е правено през последните години. Общинските съветници гласуваха в началото на тази година отпусканата сума на семейството в размер на 1500 лева да се увеличи на 2000 лева.

НОВА АПАРАТУРА В ДОБРИЧКАТА БОЛНИЦА
Отделението за новородени в МБАЛ Добрич получи дарение – високотехнологичен транспортен кувьоз, информира Dariknews.bg. Той е на стойност над 30 000 лв. и е дарен от фондация „Нашите недоносени деца”.
Отделението по неонатология ще получи транскутанен апарат за неинвазивно измерване на кръвния билирубин. Дарението е по линия на благотворителната инициатива „Българската Коледа”, на която МБАЛ Добрич е бенефициент. Стойността на апаратурата е 4 200 лв.
В добричката болница ще бъде доставен и нов скенер на стойност близо 600 000 лв. Средствата са осигурени от Министерството на здравеопазването.