НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.07.2021)

МЗ ПРЕДВИЖДА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, АКУШЕРКИ И ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ ДА ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ НА ДЕЦАТА ДО 14 ДНИ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ
Министерството на здравеопазването предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането на допълнителни здравни дейности при деца на възраст до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето, както и осъществяване на дентално лечение при лица над 18 г. с психични заболявания под анестезия. Това са предложенията, включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който беше публикуван на 9 юли за обществено обсъждане, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Предвижда се медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти да осигуряват здравни грижи на децата до 14 дни в домашни условия – след изписването от лечебното заведение. Това включва здравно-информационни и промотивни дейности, целящи подобряване на компетентностите на грижещите се за детето лица по отношение укрепване и подобряване на здравето на детето, кърмене и здравословно хранене, здравословна среда и хигиенен режим. Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която е избрания общопрактикуващ лекар на детето.
За лицата до 18-годишна възраст с психични заболявания на настоящия етап е предвидена възможност за провеждане на зъболечение под обща анестезия в рамките на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това може да се осъществи след обстоен преглед от специалист психиатър със заключение, съдържащо диагноза за психично заболяване и необходимостта от обща анестезия за провеждане на денталното лечение, като е предвидено и активно наблюдение при необходимост след анестезията. Тази възможност обаче не е предвидена на настоящия етап за лицата над 18-годишна възраст с психични заболявания, което създава сериозен проблем при необходимост от провеждане на зъболечение при тях. С оглед на това с предложения проект се премахва възрастовото ограничение.

ВЛАСТИТЕ У НАС ОБСЪЖДАТ СТИМУЛИРАНЕ НА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 ЧРЕЗ ДАВАНЕ НА ВАУЧЕР ЗА ТУРИСТИЧЕСКИ УСЛУГИ
Властите у нас обсъждат стимулиране на ваксинацията срещу COVID-19 чрез даване на ваучер за туристически услуги на стойност 50 лв. Това стана ясно от интервю на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за Нова телевизия. Той се въздържа от подробности, но поясни, че идеята е на Националния борд по туризъм. За момента обаче такова решение не е взето, информира Zdrave.net.
Въпреки това той подчерта, че най-големият стимул за ваксинация трябва да e спасяването на живот. Какъв по-силен стимул от стимула да спасите вашия живот и живота на близките си, попита д-р Кацаров. На няколко пъти той подчерта, че изборът за ваксина не трябва да е чрез „подкупване чрез отпуск или ваучери“, а да e разумен и доброволен акт.
„Опитваме се провеждаме рационален разговор за ваксините и да превърнем тази мисия в национална задача. Надали има друга страна в света, в която може да си избирате ваксини и да се ваксинирате по всяко време, което поискате“, изтъкна той.
Здравният министър за пореден път посочи, че е възможно да има нова вълна от вируса и подчерта, че начинът да се предпазим е ваксинацията. Той се спря подробно и на представения вчера план за справяне при нова вълна на COVID. Кацаров изтъкна, че до достигане на тъмночервената зона няма да се стига до ситуация всички болници да приемат едновременно пациенти с вируса. В 130 лечебни заведения са започнали ремонти на COVID отделенията, стана още ясно от думите му.

55 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА В БЪЛГАРИЯ ЗА В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
55 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България за последните 24 часа. От тях 25 са установени с PCR, а 30 – с бързи антигенни тестове. Общо 12 565 са тестовете, направени през изминалото денонощие. 2691 от тях са PCR, а 9874 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 1; Варна – 4; Велико Търново – 4; Враца – 2; Перник – 3; Пловдив – 6; Силистра – 1; Смолян – 1; София област – 5; София град – 19; Стара Загора – 6.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 422 353. От тях активни са 8000. Излекувани са вече 396 219 лица, 158 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 895. От тях 108 се намират в интензивни структури.
1 835 681 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. 12 293 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 448. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
18 134 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Пет нови случая са регистрирани през последните 24 часа.
Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка и нарастващия брой положителни случаи на COVID-19 в Република Кипър, Руската федерация и Кралство Испания, Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до тези държави.

Проф. Йорданка Стоилова: ДЕЛТА ВАРИАНТЪТ Е В БЪЛГАРИЯ И НЯМА ДА НИ ПОДМИНЕ
Най-важното е у нас да бъде увеличен имунизационният обхват. Това заяви пред БНР във връзка с разпространението на COVID проф. Йорданка Стоилова, ръководител на Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации в МУ – Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по епидемиология при МЗ.
Делта вариантът е в България и няма да ни подмине, подчерта тя. По думите й е нормално да има разнопосочни мнения за тежестта на клиничната картина, защото все още това е нова патология и има многобройни отделни прочувания, но не е правен метаанализ. Това, което трябва да се знае обаче, е: лекото протичане става движещ източник на инфекцията, защото тези хора се движат, ходят на работа, имат многобройни контакти.
“Правилото е вирулентността на един вирус да отслабва с времето. Би следвало при преминаване през много хора той да отслабва, но се появяват много варианти – вирусът мутира в нови варианти с различни молекулни особености”, поясни още епидемиологът. “В сравнение с предишните коронавируси този се държи наистина ужасяващо”, коментира проф. Стоилова.
Тя бе категорична, че най-важното си остава ваксинирането.
„За определени групи от населението в Гърция ваксините срещу COVID-19 може да станат задължителни, но в България това не може да се случи, защото като кажеш думата „задължително“ – става нещо страшно“, каза епидемиологът.
Едва 14-15% от населението е с две дози на ваксината у нас, докато в Гърция те са 40%, допълни проф. Стоилова. Тя отбеляза и малкия процент ваксинирани медици у нас, за което по думите ѝ има и причина. „Те не желаят. Второто – много медицински персонал – сестри и лекари, преболедуваха“.
В момента има подем на вирусните пневмонии, актуален е респираторно-синцитиалният вирус, има и характерните за сезона ентеровирусни инфекции, които са и най-хоспитализираните в инфекциозните отделения, обясни специалистът. Проф. Стоилова добави, че хората са се научили да използват дезинфектанти, да мият често ръцете си и това също помага. Въпреки всичко обаче същественото е имунизацията.

Акад. Богдан Петрунов: ФАКТЪТ, ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА СЕ ИМУНИЗИРАМЕ, ЗА МЕН Е НЕОБЯСНИМ
„Фактът, че не желаем да се имунизираме, за мен е необясним. Дълбоко съм смутен, че хората не желаят да се имунизират. Имаме не повече от 14% имунизирани хора”, коментира пред БНР акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Той изтъкна: “Очевидно информационната стратегия не беше добре организирана, за да се обясни на хората, че няма никакъв друг начин да се справим с тази пандемия освен масова имунизация. Очевидно това не се разбира не само от хората, които не са медици, но и от много колеги. За мен е срамно, че може да има лекар, който да говори против ваксините и да казва: “Ще се имунизирам само с пистолет, опрян в главата“.”
“Няма ваксина от тези четири, направена на по-малко от 50 000 души в третата фаза на нейното изпитване, в която са включени хора с различни видове заболявания – алергични, автоимунни, ендокринни или други, за да се види действието на ваксините.
Това, което показват данните до момента е, че имунизацията с тези четири ваксини е безопасна с малкото изключения на поява на алергични реакции, които са нищожни. Те са около 8 души на 1 млн. ваксини. Не виждам никакво основание за безпокойство.
Както всяко лекарство, така и ваксините имат ефект, който трябва да се проследява. И затова има т.нар. “четвърта фаза” за проучване на ваксините, в която действието се изучава с години”, обясни акад. Петрунов.
“За мен основната причина е наслагваната дълги години антиваксърска теория за вредата от ваксините и страничните ефекти, нещо абсолютно погрешно. Ваксините и антибиотиците са двете най-велики постижения на медицината. Това е единственият начин да се преборим с пандемията”, подчерта специалистът.
“Става въпрос за т.нар. Т-клетъчни ваксини. Ваксини, създадени на базата на тази част от молекулата на вируса, насочени към стимулиране на Т-клетъчния имунитет.
Смисълът тук е на фона на имунитета, който създава коронавируса, създава имунитет на базата на антитела, който не е траен и е не повече от 6 до 12 месеца. Стимулирането тук е смисълът на клетъчния имунитет, който е продължителен и може да остане десетки години“, обясни акад. Петрунов.
По думите му вероятно през късната есен ще трябва да правим трета ваксина. Или пък от началото на новата година да се прави нова имунизация.“ Това е напълно нормален процес”, подчерта специалистът.
“Това е единственият най-позитивен път за решаване на коронавирусната инфекция, освен ваксината, която е профилактична. Но като лекарство против вируса ще бъдат моноклоналните антитела, насочени към най-различни структури на вируса”, допълни още той.

В ПЛОВДИВ СТАРТИРА КАМПАНИЯ „ВАКСИНИРАЙ СЕ – СПАСИ ЖИВОТИ!”
„Ваксинирай се – спаси животи!”. С този призив излязоха съвместно Районната лекарска колегия – Пловдив, Медицински университет – Пловдив, Районна здравна инспекция – Пловдив и Областна администрация – Пловдив. Всичките институции призовават за масова ваксинация с цел опазване здравето на нацията, информира Zdrave.net.
Имунизацията у нас към момента е на твърде ниско ниво по признания и на здравните власти, и на експерти. Със завършен цикъл на имунизация по данни на Националния информационен портал към 8 юли са едва 841 794 души. Общият брой поставени дози ваксини от началото на ваксинацията пък е 1 835 681.
Според специалистите обаче този нисък процент ваксинирани у нас може да изиграе твърде лоша шега предвид разпространяващите се по-агресивни варианти на коронавируса, които вече се срещат и у нас. По различни прогнози, ако имунизацията у нас остане на толкова ниско ниво, следващата COVID вълна може да дойде през септември или дори още през август. Единственият начин да я смекчим и отдалечим, а дори и да я избегнем, е масовата ваксинация, единодушни са експертите.

ПРЕДСТОИ РАЗРАБОТВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА БОРБА С ИНСУЛТА
Разработването на Национален план за борба с инсулта обсъдиха заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов и Дорина Добрева, председател на сдружението „Асоциация за инсулт и афазия“ и член на Европейската пациентска асоциация за инсулт (SAFE) и на Световната организация по инсулт /WSO/. За целта ще бъде сформирана работна група към Министерството на здравеопазването, в която ще участват различни експерти, в това число невролози, неврохирурзи, както и представители на неправителствени организации и др., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Д-р Тома Томов и Дорина Добрева са единодушни, че трябва да се работи в посока превенция, профилактика и представяне на широката общественост на проблемите на хората, претърпели инсулт. „Разпознаването на симптомите на инсулт, както и бързата и навременна реакция, са от особено значение, защото последиците са както за болния, така и за семейството му“, посочи д-р Томов. Застаряващото население и неконтролираните хронични заболявания са предпоставка за увеличаващия се брой на хората, претърпели инсулт, посочи още заместник-министърът.
Двамата обсъдиха Европейския план за борба с инсулта 2018-2030. В него се прогнозира 34% увеличение на инсултите до 2035 година. Инсултът е втора причина за смъртност по света. Според данни на Световната здравна организация 1 от 4 души е застрашен от инсулт.