НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.06.2022)

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И САНИТАРИ ОТ “МБАЛ-ШУМЕН” ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
Медицински сестри и санитари от шуменската многопрофилна болница излязоха в двора на лечебното заведение на протест днес заради ниски заплати и неизплатени допълнителни плащания. Протестът бе подкрепен от работещите в РЗИ и здравните работници в детските ясли и градини, съобщи Радио Шумен – БНР.
900 лева е основната брутна работна заплата за миналия месец в сектора. Медицинските сестри и санитарите не са получавали добавки за грижи за болни с COVID-19 за месеците април и май, въпреки че в болницата тогава са се лекували пациенти с инфекцията.
„Настояваме да получим договорените в сектора заплати – минимум 1500 лева за медицинска сестра”, казаха те. Също така искат до 17 юни да им бъдат изплатени COVID добавките за април. Заложеното 25-процентно увеличение на финансирането на здравеопазването не е достатъчно.
Медицинските сестри и санитарите дадоха ултиматум на властта да изпълни исканията им до 31 юли, в противен случай ще напуснат работа.
Те гласуваха декларация до президента, премиера и министрите на финансите и на здравеопазването. Искат още от 1 януари и 1 юли догодина да се заложи увеличение на заплатите в здравеопазването. Медицинските работници уточниха, че протестират срещу политиката на правителството, а не срещу директора на “МБАЛ – Шумен”.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВЪЗЛОЖИ ПРЕДПРОЕКТНО ПРОУЧВАНЕ НА ВЪЗМОЖНИ ТЕРЕНИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Румънското здравно министерство ще предостави своя опит и концепция за развитие на детското здравеопазване. Това стана ясно по време на срещата на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова с румънския ѝ колега проф. д-р Александру Рафила в Букурещ, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Двамата министри посетиха най-голямата детска болница в румънската столица „Мария Склодовска Кюри“. Лечебното заведение е създадено през 1979 г. и постепенно разширява своя капацитет с активното участие на румънските граждани, които с дарения подпомагат строителството и закупуването на медицинското оборудване на новите корпуси. В момента е в ход нова дарителска кампания за планираното разширяване на детската болница. Румънският здравен министър обясни, че това е необходимо, тъй като броят на чакащите за лечение деца от цялата страна е голям, а наличните 573 легла не са достатъчни за обслужването на всички деца. В болницата работят необходимите специалисти по всички детски специалности, като в лечебното заведение не се извършват единствено трансплантации на деца. Проф. Рафила обясни, че през 2013 г. е сключено споразумение с италианска болница за сътрудничество и обучение. По тази линия медици от Италия оперират в „Мария Склодовска Кюри“.
Министър Сербезова посочи, че изграждането на Национална детска болница у нас е на етап избор на терен за строителство. Тя обясни, че Министерството на здравеопазването е възложило извършването на предпроектно проучване на предложени възможни терени. След като проучването приключи, Министерството на здравеопазването планира да бъде проведено публично обсъждане с всички заинтересовани страни, като тогава ще бъдат дискутирани и предимствата на потенциалните терени. „Моя задача като здравен министър е на българските деца да бъдат осигурени качествени и достъпни диагностика, лечение и последващо наблюдение. Правим всичко възможно колкото се може по-бързо да бъде преустановено обикалянето на родителите от болница в болница в търсене на най-доброто за техните деца“, посочи проф. Асена Сербезова.
По време на срещата с проф. д-р Александру Рафила беше договорено и, че в рамките на предстоящия следващата седмица Съвет на европейските здравни министри България и Румъния ще излязат с обща позиция по отношение на бъдещите доставки на ваксини от производителя Pfizer/BioNTech. България и Румъния, заедно с още 8 държави-членки, изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, в което настояват доставките да бъдат съобразени с реалните потребности на населението, тъй като предвидените в момента количества в пъти надвишават потреблението на ваксини и утежняват бюджетите на държавите-членки на ЕС. Причина за общата позиция е фактът, че споразуменията за доставка на ваксини задължават участващите в тях държави да закупят дозите ваксини, които са им определени в съответствие с извършеното разпределение по всяко споразумение. В същото време споразуменията не съдържат механизъм, чрез който държавите да могат да се откажат от определените им с разпределението дози ваксини.

160 НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19 И 874 ИЗЛЕКУВАНИ НА 8 ЮНИ
160 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 14 от тях са установени с PCR, а 146 – с бързи антигенни тестове. 58,12% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
През последното денонощие са направени общо 3 818 теста – 522 от тях са PCR, а 3 296 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 10; Варна – 5; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 4; Габрово – 7; Добрич – 2; Кюстендил – 3; Ловеч – 2; Монтана – 4; Пазарджик – 7; Перник – 3; Плевен – 6; Пловдив – 16; Разград – 2; Русе – 4; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 3; София област – 6; София град – 57; Стара Загора – 1; Хасково – 1.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 166 47 – от тях активни са 70 298. Излекуваните лица са общо 1 058 990., през изминалите 24 часа са регистрирани 874 от тях.
303-ма са общо пациентите с потвърдена коронаврусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 29 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 21, от тях 57,14% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента, е 4 401 891 – от тях 451 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при общо 24 575 лица-медицински служители. Три нови случая са регистрирани през последните 24 часа: един от тях е установен при лекар, един – при медицинска сестра и един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 188. Нови четири случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

БЛИЗО 97% ОТ СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 У НАС СЕ ДЪЛЖАТ НА ОМИКРОН И НЕГОВИ ПОДВАРИАНТИ
Едва 92 са последните секвенирани COVID проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Това става ясно от съобщение на НЦЗПБ.
Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 2-17 май 2022 г. и са изпратени от 10 различни лечебни заведения от 20 области на страната.
При всички 92 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон и негови подварианти ВА.1 и ВА.2. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: ВА.1.1 3,3%, съответно ВА.2 77,2% и ВА.2 и неговите подварианти общо 96,7%, информират от Центъра.
Към 26 май 18 от пациентите, чиито проби са изследвани, са на домашно лечение. Четирима от тях са хоспитализирани, 66 са излекувани, а четирима са починали.

АКАД. ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА НА РЕКТОРИТЕ
Акад. Лъчезар Трайков е новият председател на Съвета на ректорите. Изборът му се проведе днес, като той спечели с 26 гласа, подадени за него, информира Zdrave.net като се позова на “24 часа”.
Освен акад. Трайков, който ръководи Медицинския университет в София, другите кандидати за поста бяха ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев.
Акад. Белоев получи 13 гласа, а проф. Димитър Димитров – 4.

В САНДАНСКИ ЗАПОЧНА РАБОТА XXVII СИМПОЗИУМ ПО УРОЛОГИЯ И ЕНДОУРОЛОГИЯ
Започна работа XXVII симпозиум по урология и ендоурология, който се провежда в гр. Сандански и ще продължи до 11 юни. Организаторите са фондация „Урология и ендоурология” и Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ. От години симпозиумът е с международно участие, реализира се и с подкрепата на Европейската асоциация по урология, информира Zdrave.net.
“Въпреси превратностите на времето и промените в здравеопазването, успяхме да запазим традицията в нашите юнски срещи – присъстват над 200 медици – водещи специалисти, колеги, с които над четвърт век сме заедно, идват много млади уролози, защото има какво да научат, участват специализанти, които тепърва навлизат в динамичния свят на урологичната наука и най-вече – в практиката”, каза на откриването председателят на организационния комитет проф. Димитър Младенов. И изтъкна ролята на всяка лекция и дискусия за повишаване на знанията и уменията на специалистите. Доказателство за това е и многообразната тематика на симпозиума: диагностика и лечение на доброкачествена простатна хиперплазия, карцином на простатната жлеза, бъбречно-каменна болест, свръхактивен пикочен мехур, приложението на екстракорпорална литотрипсия, еректилната дисфункция и фертилитетът при мъжа, антибактериалното лечение на възпаления на урогениталната система в условия на нарастваща антибиотична резистентност и др.
С интерес се приемат и оживено обсъждат въпроси за приложението на отворени и минимално инвазивни ендоскопски оперативни техники, разнообразието от възможни подходи според технологичното оборудване, брахитерапията и др.
Гост лектор на научното събитие е проф. Джеймс Н’Доу от Абърдийн, зам.-генерален секретар на Европейската асоциация по урология по проблемите на обучението.