НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.05.2022)

737 СА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
151 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 12 от тях са установени с PCR, а 139 – с бързи антигенни тестове. 66,23% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.
Направените през последното денонощие тестове са общо 2 577, от тях 350 са PCR, а 2 227 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 4; Варна – 5; Велико Търново – 1; Видин – 4; Враца – 7; Габрово – 1; Кърджали – 2; Ловеч – 1; Монтана – 6; Пазарджик – 9; Перник – 1; Плевен – 1; Пловдив – 10; Разград – 2; Русе – 4; Силистра – 2; Сливен – 2; Смолян – 3; София област – 9; София град – 53; Стара Загора – 6; Хасково – 6; Шумен – 5; Ямбол – 1.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 159 301, от тях 132 956 са активни. 989 372 са излекуваните лица, 138 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
737 са общо пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 78 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 23, от които 82,61% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 4 386 339, от тях 75 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 464. През последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.
36 973 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Седем нови случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

ЕКСПЕРТИ ОБСЪДИХА НАЙ-НОВИТЕ ТЕНДЕНЦИИ В ЛЕЧЕНИЕТО НА РАКА НА ГЪРДАТА И НЕОБХОДИМОСТТА ОТ СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ СТАНДАРТИ ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ
Най-новите тенденции в лечението на рака на гърдата и необходимостта от създаване и прилагане на национални стандарти за поведение при това заболяване бяха представени днес на пресконференция на Фондация „Експерти срещу рака“, информира Zdrave.net.
Събитието се проведе по повод предстоящата Първа Национална конференция на хирурзите на гърда, по време на която ще бъде учреден за първи път у нас Национален експертен съвет на хирурзите на гърда, включващ специалисти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна.
Д-р Красимир Шопов, управител на Фондация „Експерти срещу рака“ и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към УМБАЛ „Александровска“, разясни каква е реалната ситуация в България и с какви трудности се сблъскват лекари и пациентите. Според експерта в момента у нас често се оперира в болници и от хирурзи, които нямат достатъчно опит, без кор биопсия, а поради липса на оборудване и без сентинелна биопсия. Същевременно се отчитат фиктивни предоперативни решения на онкологични комисии, без да е стадирано заболяването и без да е изготвен индивидуален план за последователност на лечението, твърди специалистът. За съжаление често на пациента не се предлага възможността за едномоментна (в една операция се премахва туморът или цялата засегната област и се възстановява гърдата) или отложена реконструкция на гърдата, посочи още той. Проблем по думите му е и разпръснатостта на отделните специалисти в различни лечебни заведения и липса на изградена обвързаност между тях. Не на последно място липсват и критерии за оборудване на отделения и клиники за Онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда.
Според д-р Шопов в България има необходимост от създаването на т.нар. Breast Units – центрове, в които мултидисциплинарен екип ще работи с всеки пациент, ще се изготвя стратегия за последователността и начина на лечението, както и ще могат да се обучават млади специалисти. От съществено значение е мултидисциплинарният екип, включващ хирург, рентгенолог, патолог, генетик, медицински онколог, лъчетерапевт, физиотерапевт, психолог и специалист по нуклеарна медицина“, каза той и допълни: „Операцията е част от лечението, което продължава между 8 месеца и 1 година и през цялото време пациентът трябва да е спокоен, че е взел най-правилното решение“.
Д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в Аджибадем Сити Клиник МЦ Варна, сподели опита си след 6-годишен престой във Великобритания и натрупания значителен опит в областта. Блага Димитрова, пациентка, преминала през най-модерното лечение за рак на гърдата, включително и двустранна реконструкция на гърда, сподели своята история.
По данни на Световната здравна организация през 2020 г. около 2,3 млн. жени са диагностицирани с рак на гърдата, а 685 000 са загубили битката с болестта. В България всяка година диагнозата се поставя на около 4000 жени, а близо 1200 губят живота си. Ракът на млечната жлеза е водеща причина за смъртност за жените на възраст между 40 и 55 години. Заболяването в ранен стадий обикновено няма симптоми и това го прави толкова коварно.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЗАПОЧВА ПРОУЧВАНЕ ЗА УПОТРЕБАТА НА АНТИБИОТИЦИ У НАС
Българският лекарски съюз започва проучване за употребата на антибиотици в България, информира Zdrave.net.
„Повишената употреба на антибиотици в България е част от подобна тенденция в много развити и развиващи се страни. Въпреки това, остава неясно каква е осведомеността сред обществото за антибиотично лечение и причините за свръхпредписване сред лекарите в страната ни“, отбелязват от съсловната организация. Основна цел на проучването е да определи нагласите и практиките на антибиотична употреба сред лекарите в България, уточняват от там. Събраната информация ще се използва само за научно-изследователски цели, допълват от БЛС.
Въпросникът може да се попълни само веднъж. Участието в проучването е доброволно и анонимно, а за да участва в него, желаещият трябва да е лекар.