НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.04.2021)

19 063 ДОЗИ ВАКСИНИ СА ПОСТАВЕНИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
2957 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. С PCR са установени 1784 от тях, а с бързи антигенни тестове – 1173. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 16 083. От тях 9 166 са PCR, а 6917 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 94; Бургас – 177; Варна – 279; Велико Търново – 56; Видин – 20; Враца – 70; Габрово – 34; Добрич – 102; Кърджали – 81; Кюстендил – 48; Ловеч – 62; Монтана – 39; Пазарджик – 111; Перник – 70; Плевен – 68; Пловдив – 234; Разград – 38; Русе – 113; Силистра – 33; Сливен – 47; Смолян – 21; София област – 96; София град – 716; Стара Загора – 128; Търговище – 29; Хасково – 90; Шумен – 62; Ямбол – 39.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 367 376. От тях 71 227 са активни. 281 979 са излекуваните лица. 3314 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 10 404 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 813 от тях са настанени в интензивни структури.
Общо 552 516 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. 19 063 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 12 451. Нови 83 случая са регистрирани през последното денонощие, като 13 от тях са установени при лекари, 31 – при медицински сестри, 18 – при санитари, 2 – при фелдшери и 19 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, са 14 170. През изминалото денонощие са регистрирани нови 136 случая.

Доц. Ангел Кунчев: МОГАТ ДА СЕ НАЛОЖАТ НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Още при предишната заповед за мерките съм предложил удължаване на извънредната епидемична ситуация с още един месец. Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май месец. Въпросът е, че това трябва да бъде обсъдено и прието от Министерски съвет и да влезе в сила. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
“Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Виждам колко не върши работа вече мотивацията от 1000 лв. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим. Основният ни проблем няма да бъдат доставките на ваксини, а достигането на 70% покритие. Ако се успокоят хората, няма да достигнем този процент и ще бъдем зависими от вируса”, каза доц. Кунчев.
По отношение на ваксините доц. Кунчев каза, че рискът от „AstraZeneca“ е толкова малък, че при всички случаи си заслужава да завършим имунизацията и да знаем, че имаме максималната защита, която осигурява ваксината. „Да не говорим и че тогава хората ще получат и сертификата за ваксинацията и ще могат да го ползват, където им се наложи. Няма как да се издаде сертификат за ваксинация, ако не е поставена втората доза на ваксината“, каза главният държавен здравен инспектор.
По думите му повишено внимание трябва да има при жени под 30 години, с наднормено тегло, тежки пушачки, приемащи контрацептивни препарати. Ето това е групата, при която можем да очакваме по-високо ниво на риск. И това по-високо ниво било 2-3 случая на 1 млн.
От НЦЗПБ колега изчисли, че при тези обявени случаи в цяла Европа, включително и Великобритания, шансът вие да развиете същите нежелани реакции, когато изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото, ако се имунизирате.
По отношение на възможността втората доза на „AstraZeneca“ да бъде заменена с друга ваксина доц. Кунчев заяви, че тъй като времето между първата и втората доза у нас е 10 седмици, има време до средата на май хората да знаят да си направят ли втората доза, или да си сложат друга ваксина, или въобще да отпадне тази ваксинация и да си направят пълна имунизационна схема с друга ваксина.

Проф. Илко Гетов: КЪМ КРАЯ НА ГОДИНАТА Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМА ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ COVID-19
Към края на 2021 година е възможно да имаме терапевтично средство за лечение на COVID-19. Това заяви представителят на България в EMA проф. Илко Гетов пред Bulgaria On Air, информира Zdrave.net.
Той обясни, че вече се разглеждат моноклонални антитела в индивидуално приложение или в комбинация като коктейли и те подлежат на поетапна оценка от февруари. Широко се разработва противовирусен продукт, който да се прилага при пациенти с COVID, посочи проф. Гетов. Наблюдават се и много иновативни и съществуващи вече лекарства, които биха имали потенциал за лечение на симптоми на COVID.
„Към края на 2021 може би ще имаме и терапевтично средство извън ремдесивир“, прогнозира той. Това обаче, по думите му в никакъв случай не означава, че не трябва да има масова ваксинация.
За ваксината на „АстраЗенека“, той коментира, че ако преизчислим риска човек да почине вследствие на зарязване с COVID спрямо този от ваксина, разликата е 5000 пъти. Той отбеляза, че смъртните случаи от усложнения след поставянето на ваксината са 18. „Тези случаи са наблюдавани в по-голяма популация, честотата е около 0,7, което е твърде ниско и спада към т.нар. ултраредки нежелани реакции“, допълни той.
Проф. Гетов коментира и становищата на ЕМА и СЗО по въпроса, като посочи, че и двете организации твърдят, че необходимо допълнително проучване, но съотношението полза към риск остава положително. Становището на ЕМА е регулаторно, а на СЗО – препоръчително, изтъкна той.

НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ВАКСИНАЦИОННИЯ ПЛАН ЗА COVID-19
„Националният ваксинационен план срещу коронавируса е несправедливо създаден, без ясни критерии и цели и не се изпълнява“, каза в предаването „Преди всички“ по БНР Надежда Цекулова, директор програма кампании и комуникации в Българския хелзинкски комитет, които заедно с група НПО с направиха обръщение към новите депутати за спешна актуализация на ваксинационния план за COVID-19.
Според организациите държавата трябва да регулира достъпът до ваксините за COVID-19, защото ресурсът е ограничен:
„Трябваше и у нас да бъдат приоритетно ваксинирани групите, които са най-уязвими от болестта и имат най-голяма опасност от тежко протичане на заболяването. Никой не оспорва първото място за медиците за ваксинация, но във фаза две и фаза три се ваксинираха здрави и млади хора, а възрастните и хронично болните останаха и до ден днешен недостатъчно добре обхванати”, поясни още Цекулова.

НЗОК ПРЕДСТАВИ ЕЛЕКТРОННИТЕ РЕЦЕПТУРНИ КНИЖКИ
НЗОК представи електронните рецептурни книжки, които ще заменят досегашните хартиени, купувани и съхранявани от пациента.
„Изпълнението на договора, с който НЗОК възлага на „Информационно обслужване“ АД въвеждането на уеб услуги за регистриране, изтегляне и обновяване на електронни рецептурни книжки на хронично болните пациенти, е в напреднал етап на разработка“, казват от Здравната каса.
Сега пациентът трябва да закупи рецептурната книжка от аптека или от книжарница за медицински документи; да посети общопрактикуващия си лекар, който попълва книжката и нанася кодовете на диагнозите; да завери книжката си в съответната районна здравноосигурителна каса; да се върне обратно при лекаря си, който да му изпише рецептата и да отиде в аптеката, за да получи предписаните му лекарствени продукти. В електронния вариант на рецептурната книжка пътят на пациента е максимално съкратен, информира Zdrave.net.
От своя компютър общопрактикуващият лекар генерира еднократно в информационната система на НЗОК рецептурна книжка на пациента, която е с уникален номер. С квалифициран електронен подпис (КЕП), лекарят влиза в меню „Регистър рецептурни книжки (РК)“. Там той може да добавя нови диагнози, както и да поставя крайна дата на диагноза в рецептурната книжка. Системата съхранява данни за направените от ОПЛ корекции в рецептурната книжка.
Аптеките, договорни партньори на НЗОК и лекарите (общопрактикуващи и специалисти), които издават рецепти, чрез WEB услуга имат достъп до данните в регистър „Рецепурна книжка“, където могат да проверяват коректността на данните за издадените/изпълнени електронни или хартиени рецепти. След съответната проверка в информационната система, аптеките отпускат назначените лекарствени продукти.
Успоредно с това, предстои внедряване на Система за управление на протоколи (от група IА, IВ, IС).

УНИЩОЖАВАТ 10 ТОНА ПИЛЕШКО МЕСО ОТ ПОЛША, ЗАРАЗЕНО СЪС САЛМОНЕЛА
Агенцията по храните насочи за унищожаване близо 10 тона пилешко месо от Полша, заразено със салмонела. Става въпрос за няколко партиди замразени пилешки бутчета, които са задържани още при влизането им в България и не са стигнали до търговската мрежа, съобщи вчера БНР като се позова на Агенцията.
Това е първият такъв случай за тази година, но проблемът със заразеното със салмонела полско месо е от няколко години. През 2019-а тихомълком и без намесата на контролния орган до магазините у нас стигнаха над 100 тона пилешко със салмонела.
Това продължи и през 2020 г. когато десетки тонове заразено месо отново влизаха от Полша в България, но инспекторите от Агенцията реагираха по-бързо и пратките не стигаха до пазара.
Според експертите България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния европейски пазар. Това, което може да се направи, е българските ветеринарни власти да затегнат максимално контрола на границата ни.
Съгласно законодателството Агенцията по храните е изпратила уведомление по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи за известяване на полските компетентни власти.

ОБНАРОДВАХА МЕДИЦИНСКИЯ СТАНДАРТ ПО СПЕЦИАЛНОСТ „КАРДИОХИРУРГИЯ“
Обнародван е медицинският стандарт по специалност „Кардиохирургия“, става ясно от последния брой на „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
Със стандарта се предвижда възможност за осъществяване на дейностите по специалността „Кардиохирургия“ в лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ и болнична медицинска помощ. Регламентирани са изискванията към структурата, персонала, оборудването и дейността по медицинската специалност „Кардиохирургия“ в тези лечебни заведения, е записано още в мотивите към документа.
Остава изискването в клиниката/отделението по кардиохирургия трябва да има не по-малко от двама правоспособни лекари със специалност „Кардиохирургия“.
Определени са изисквания към минималния годишен обем оперативна дейност – не по-малко от 250 операции на отворено сърце (при условията на екстракорпорално кръвообращение ) годишно за клиниките/отделенията по кардиохирургия, извършващи операции при възрастни или при възрастни и деца и не по-малко от 150 операции на отворено сърце (при условията на екстракорпорално кръвообращение) годишно за клиниките/отделенията по кардиохирургия, извършващи операции само при деца.
С промяна в стандарта в клиниката/отделението по кардиохирургия трябва да има не по-малко от двама лекари със специалност „Кардиология“, от които поне единият да бъде с допълнителна квалификация по ехокардиография. В досегашния стандарт изискването беше поне единият да бъде със специалности „Вътрешни болести“ и „Кардиология“ и допълнителна квалификация по ехокардиография.

РЕГИСТРИРАНО Е ОГНИЩЕ НА COVID-19 В ЖЕНСКИЯ ЗАТВОР В СЛИВЕН
Регистрирано е огнище на COVID-19 в женския затвор в Сливен. Заразени са четири лишени от свобода и един служител на затвора, съобщи БТА като се позова на Областния кризисен щаб.
Лечението на затворничките се осигурява в медицинския център на затвора. Болният служител е на домашно лечение, под карантина. Петимата пациенти са в добро общо състояние, уточняват от РЗИ.
Сред 47 новозаболели в областта през последното денонощие е медицинска сестра от болничната помощ. 52-ма души са излекувани.
Към момента 256 болни са хоспитализирани, 962-ма са в домашна карантина и провеждат лечението си под наблюдението на личните лекари.