НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.03.2022)

23 537 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ У НАС СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19, 32 НОВИ СЛУЧАЯ СА РЕГИСТРИРАНИ НА 8-МИ МАРТ
2 180 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 1 174 от тях са установени с PCR, а 1 006 – с бързи антигенни тестове. 72,89% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
16 354 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 4 223 от тях са PCR, а 12 131 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 21; Бургас – 236; Варна – 346; Велико Търново – 71; Видин – 22; Враца – 21; Габрово – 34; Добрич – 56; Кърджали – 9; Кюстендил – 3; Ловеч – 31; Монтана – 17; Пазарджик – 25; Перник – 24; Плевен – 64; Пловдив – 187; Разград – 28; Русе – 42; Силистра – 49; Сливен – 48; Смолян – 18; София област – 54; София град – 548; Стара Загора – 72; Търговище – 41; Хасково – 40; Шумен – 43; Ямбол – 30.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 105 968, от тях 207 567 са активни. Излекуваните лица са 862 437, от които 2 295 – регистрирани през последните 24 часа.
Общо 2 831 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 357 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 273, от които 82,42% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента, са общо 4 314 508, от тях 1 905 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 23 537 лица-медицински служители. 32 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: 5 от тях са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 10 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 35 964. Нови 41 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 95,12% от починалите лица не са били ваксинирани.

САМО 7 ОБЛАСТИ У НАС ОСТАВАТ В ТЪМНОЧЕРВЕНАТА ЗОНА
Само 7 области у нас остават в тъмночервената зона с COVID заболеваемост над 500 случая на 100 000 души население към 6 март т.г. Това са Бургас, Варна, Добрич, Силистра, София-град, Търговище и Шумен, сочи седмичната справка на НЦЗПБ, информира Zdrave.net.
Най-ниска е заболеваемостта (между 100 и 249,9 случая на 100 000) в 5 области на страната – Благоевград, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик и Смолян.
По-голямата част от страната – 16 области, е с нива на заболеваемост между 250 и 499,9 случая на 100 000 души население. Няма области в зелената зона или със заболеваемост под 100 случая на 100 000.
Динамиката на заболеваемостта през последните две седмици потвърждава тренд към спад при всички възрастови групи, сочат още данните на НЦЗПБ, Аналогична е и тенденцията при смъртността, този показател също спада трайно.

Фармацевт призова: ЙОДНИТЕ ТАБЛЕТКИ СА ОТГОВОРНОСТ НА МВР, НЕ ГИ ТЪРСЕТЕ В АПТЕКИТЕ
„През последните 10 дни има тенденция на завишено търсене на йодни продукти и в частност в таблетна форма. Голяма част от хората всъщност не знаят под какви форми се предлага йодът и това е притеснително, тъй като неправилната му употреба може да доведе до сериозни последици за човешкото здраве.“ Това каза в пред bTV Radio магистър-фармацевтът Йордан Павлов по повод страховете от радиационна катастрофа заради войната в Украйна, информира Zdrave.net.
По думите му злоупотребата с тези продукти може да доведе до отравяне и неправилно функциониране на щитовидната жлеза.
„При перорален прием страничните ефекти са гадене, диария, повръщане, зачервяване на кожата и дори сърцебиене. Винаги им даваме начинът на приложение, макар че рядко се интересуват от информацията и насоките, които им даваме“, каза Павлов.
Той подчерта, че таблетната форма на йода не се разпространява в аптечната мрежа.
„Отговорността за осигуряването, съхраняването и раздаването на таблетките калиев йодид при радиационна авария е възложена на МВР. Хората се опитват да ги заменят с други йодни продукти, което е неправилно. Те не могат да бъдат заменени. Във въпросните таблетки има определено количество йод, което се прилага 24 часа преди появата на радиационен облак и до два часа след появата му“, каза Павлов и призова да не се стига до паника.
„Презапасяването води до изчерпване на даден медикамент от аптечната мрежа и съответно ограничава пациентите, които реално биха се нуждали от него. Затова изкупуването на продукти от аптеките е неправилна практика“, каза още фармацевтът.

80% ОТ ОСТРИТЕ ОТРАВЯНИЯ У НАС ПРЕЗ 2021 Г. СА СВЪРЗАНИ С ПРИЕМ НА АЛКОХОЛ
Алкохолната интоксикация е най-често срещаният вид сред всички остри интоксикации свързани с употребата на психоактивни вещества през 2021 г. Това сочат обобщени данни на НЦОЗА, информира Zdrave.net.
Близо 80% от регистрираните случаи на остри отравяния у нас са били свързани с прием на алкохол, като над 70% от тях са при мъже над 18 годишна възраст, са изчислили експертите.
Алкохолът е „любимата отрова“ и на юношите и младежите, като тенденцията е към нарастване на случаите с повишаването на възрастта – при 15-годишните случаите са 235, а в групата между 16 и 18 години – те са вече 325.
Въпреки, че острите алкохолни отравяния са често срещани, в сравнение с предходните 2019 и 2020 г. се наблюдава лека тенденция към намалението им, която е характерна и за острите отравяния с психоактивни вещества като цяло. Ако през 2019 г. у нас са били регистрирани 11 094 случая на остри интоксикации, от които 8952 – с алкохол, през 2020 г. числата са респективно 10 276 и 8160, а през 2021 г. – 9358 и 7452. Съществена динамика в разпределението им по пол и възраст обаче не се наблюдава.
Втората по честота причина за възникването на тези остри състояния през 2021 г. са наркотичните вещества. Най-често засегнатите са мъже над 18 години – 745 от 1059 интоксикирани с наркотици са мъжете, 314 са жените.
Над половината от случаите, регистрирани с комбинирана интоксикация също са при мъже от тази възрастова група – 312 регистрирани случаи от общо 511 засегнати, останалите 199 случаи са при жени.

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА ЗАПОЧНА МОНИТОРИНГ НА ПАЗАРА НА ФАРМАЦЕВТИЧНИ ПРОДУКТИ
От понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прави мониторинг върху пазара на горивата, на фармацевтични продукти и пазара на цимент. Това съобщи Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на КЗК, по време на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации, цитиран от БТА.
„Ние не разследваме спекула, ние разследваме за тайни споразумения между конкуренти за решения за цени. КЗК следи за непазарно поведение на участници на тези пазари. Ако видим подобно нещо, можем да се самосезираме. Най-трудните за установяване нарушения са антитръстовите нарушения. Инструментариумът тук ни е много ограничен. Няма нито един случай за доброволно разкриване на подобни нарушения“, каза още зам.-председателят на КЗК.
От Асоциацията на собственици на аптеки предупредиха преди месец, че предстои масово поскъпване на лекарствата. Увеличението засяга над 1000 лекарства в различна степен, но е в рамките на 10-15%.
„Има два процеса най-малко, защото увеличаването на разходите касае и производителите. Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4% до 20% за някои медикаменти – той отразява инфлацията. Това се случва всяка година, но тази година повишението е най-голямо“, каза тогава председателят на асоциацията Николай Костов. Той допълни, че най-голям скок в цените ще има при медикаментите, които се продават без лекарско предписание.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ПСИХОЛОГИЧНА ПОМОЩ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ОБЕДИНИХА В ОБЩА АСОЦИАЦИЯ
Професионалистите по психологична помощ от цялата страна се обединиха в обща асоциация за развитие и утвърждаване статута на клиничната психология, психотерапията, психоанализата и психосоматиката като съпътстваща част в процеса на болничното и медицинско лечение. За това информира БНР.
“Наш дълг е като хора, работещи отдавна в сферата и познаваши нейните особености, да положим усилия за стандартизиране на заплащането и практиката ни, да съдействаме за приемането на стандарт и регламент за практикуването на професията, да подкрепяме колегите си в София и страната в създаването и развиването на болнични центрове за клинична психология и психотерапия, психосоматика, психоанализа и немедицинска грижа, както и да подкрепяме тяхното професионално израстване”, заяви д-р Велислава Донкина от Звеното за психологична и немедицинска грижа на Националната хематологична болница, която е председател на професионалното сдружение. Тя допълни, че са много въпросите и предизвикателствата пред професионализирането на съсловието, утвърждаването му, а също и грижата за него. Асоциацията планира да си сътрудничи с всички професионални групи и сдружения и вече е направила постъпки за обнародването на Стандарт за професионалната практика на психолозите в болница.

ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ НА БЧК СЪБРА БЛИЗО 2 МЛН. ЛЕВА ЗА БЕЖАНЦИТЕ ОТ УКРАЙНА
25 души са потърсили информация на телефонната линия в помощ на бежанците, която Българския червен кръст откри в понеделник, съвместно с Министерството на здравеопазването. Доброволци и консултанти на БЧК са помогнали с информация за медицинското и здравно обслужване у нас, информира БНР.
Проблемите на хората, които са имали нужда от хемодиализа, прегледи от специалист, са вече решени, каза за “Хоризонт” Петър Цинцарски от Младежкия червен кръст, един от консултантите на телефонната линия.
Основните въпроси са за медицинска помощ и здравно осигуряване, както и за начините за влизане в България. Множество хора са се обадили, за да предложат помощ на бежанците от Украйна.
В центровете на БЧК , по сметките на организацията, както и със SMS-и продължава кампанията за набиране на дарения. До този момент са събрани над 1 милион и 940 хиляди лева.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ- СОФИЯ ОТПУСКА ЕДНОКРАТНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА СТУДЕНТИТЕ ОТ УКРАЙНА
Еднократна помощ в размер на 300 лева ще отпусне на всеки свой студент от Украйна Медицинския университет-София, след одобрение от Академичния съвет. За това съобщи БНР като се позова на съобщение от висшето училище. Решението е на Ректорския съвет и беше обявено на среща между ректора акад. Лъчезар Трайков и украински студенти.
В МУ-София се обучават общо 39 редовни студенти от Украйна. Над 25 от тях са присъствали на срещата и са изложили нуждите си в настоящата кризисна ситуация.
За допълнително провеждане на пропуснати упражнения и успешно приключване на учебната година на украинските студенти, които не са успели да се върнат за летния семестър заради военните действия ще съдейства ръководството на МУ-София.
Наемите за общежитие на всички украински студенти в Медицинския университет до края на учебната година ще бъдат поети от бюджета на Студентски съвет към висшето училище. Планира се и осигуряване на стаи в общежитията на университета, където да бъдат настанени при нужда семействата на наши студенти, избягали от военните действия в Украйна.