НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.03.2021)

ПОЛУЧИХМЕ ОЩЕ 76 800 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА OXFORD UNIVERSITY/ASTRAZENECA
В 10:00 ч. днес в България пристигнаха 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Доставката е получена в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започна разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в петък, 12 март, от производителя Oxford University/AstraZeneca – 28 800 дози.
Здравният портал припомня, че вчера пристигнаха 21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19.
Пристигащите към момента пратки с ваксини все още не са в достатъчно количество, което да позволи повторно масово отваряне на т. нар. „зелени коридори“, иначе казано – възможността за масова ваксинация. При отварянето им в края на февруари бяха имунизирани по около 20 хил. души дневно, което изчерпа на практика за дни наличните ваксини в страната. Ако това се повтори, сегашните количества биха били изчерпани за около седмица.
Към вчерашна дата записаните за имунизация в онлайн системата по данни на МЗ бяха около 60 000 души.

2995 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 24 ЧАСА
2995 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. От тях 1398 са установени с PCR, а 1597 – с бързи антигенни тестове. 17 056 са общо тестовете, направени през последното денонощие. 8402 от тях са PCR, а 8654 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 103; Бургас – 227; Варна – 169; Велико Търново – 74; Видин – 10; Враца – 82; Габрово – 33; Добрич – 28; Кърджали – 31; Кюстендил – 66; Ловеч – 32; Монтана – 45; Пазарджик – 94; Перник – 33; Плевен – 154; Пловдив – 238; Разград – 10; Русе – 78; Силистра – 89; Сливен – 63; Смолян – 37; София област – 84; София град – 802; Стара Загора – 116; Търговище – 9; Хасково – 94; Шумен – 160; Ямбол – 34.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 263 303. От тях активни са 38 424 случая. Излекувани са вече 214 115 лица, от които 1228 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5903-ма пациенти с доказан COVID-19. 503-ма от тях са настанени в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 294 132, 5501 от които са поставени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 10 506 лица-медицински служители. 51 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа. От тях 10 са установени при лекари, 14 – при медицински сестри, 10 – при санитари, 1 – при фелдшер и 16 – при друг медицински персонал.
10 764 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 150 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

НЗОК АПЕЛИРА ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ ГРАЖДАНИ АКТИВНО ДА ПРОВЕРЯВАТ ИНФОРМАЦИЯТА В ПАЦИЕНТСКИТЕ СИ ДОСИЕТА
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) апелира здравноосигурените граждани активно да проверяват информацията в пациентските си досиета. Това съветват от здравния фонд в писмо до медиите, а целта е да се подобри ефективността на контрола върху изразходването на обществения ресурс, информира Zdrave.net.
От НЗОК припомнят и какво представлява личното медицинско досие.
Като здравноосигурителен орган Здравната каса събира медицинска и персонална информация за пациентите, като предпоставка за заплащане на дейностите, извършени от лечебните заведения, партньори на касата. Тази информация се съхранява централизирано в НЗОК и се използва за изграждане на единно пациентско досие на здравноосигурените лица в България Персонализираната информационна система (ПИС) съхранява информация за извършен избор на личен лекар на всеки гражданин и работи от 2000 г. до момента, а за извършените и отчетени за него дейности от личния лекар, лекарите-специалисти, болничните заведения, лабораториите и аптеките от 2009 г., припомнят от там.
ПИС разполага с информация и за извършените и отчетени дейности от изпълнителите на дентална помощ, както и информация за издадените европейски здравноосигурителни карти (ЕЗОК). Всеки гражданин може да провери и статуса на извършената дейност, допълват от касата. Системата позволява гражданите да получават уведомления за настъпили събития, като например промяна в пациентската информация, за събития, които предстоят – годишен профилактичен преглед, както и за деца на възраст до 18 години или подопечно лице. Съобщенията се извършват по e-mail, след предварително направен абонамент, уточняват от здравния фонд.
Те допълват, че всеки здравноосигурен може сам да контролира дали в медицинското му досие е отразена реално получената медицинска дейност чрез електронната услуга на интернет страницата на НЗОК, рубрика „Услуги за граждани“, подрубрика „Преглед на досие от здравноосигурени лица“. Медицинските досиета на непълнолетните деца могат да бъдат преглеждани от родителя/ настойника, осъществил избор на общопрактикуващ лекар на детето.
В личното си медицинско досие може „да се влезе“ чрез Универсален код за достъп (УКД), издаден от НЗОК/РЗОК, както и с персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП). С ПИК на НАП се разширява кръгът на гражданите, които имат достъп до пациентските си досиета, посочват от касата.
Механизмът за издаване на ПИК в максимална степен изключва възможността той да бъде получаван от друг човек, тъй като кодът се предоставя лично, срещу лична карта, в запечатан плик. Гражданинът подписва и декларация, в която се съгласява с условието да не предоставя своя ПИК на трети лица и се задължава да изтърпи всички законоустановени последици от нарушаването на това изискване. Всеки гражданин, който има съмнение за нарушаване на конфиденциалността на кода му, може да подаде сигнал за блокиране на ПИК на телефона на Информационния център на НАП – 0700 18 700 или да поиска издаване на нов ПИК чрез електронната услуга на НАП.

КЪМ НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА С ПОВИШЕНИ НИВА НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ ЩЕ БЪДАТ НАСОЧВАНИ ПО-ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ВАКСИНИ
Към населените места с повишени нива на заболеваемост от коронавирусна инфекция ще бъдат насочвани по-големи количества ваксини. Такова решение е взето вчера, 8 март, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в Кюстендил. За това информираха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
„Четири мобилни екипа от ЦСМП-София извършват ваксинация срещу COVID-19 в област Кюстендил. Готови сме да осигурим допълнителни количества ваксини, съответстващи на броя на желаещите да получат имунизация“, посочи проф. Ангелов. По думите му епидемичната обстановка в страната е сериозна и по тази причина продължават обсъжданията между директорите на регионалните здравни инспекции, здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки там, където здравните власти идентифицират необходимост. Болниците са снабдени с нужните количества лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти, като Министерството на здравеопазването може да реагира веднага с допълнителни количества там, където се налага.
„Призовавам всички българи да бъдат разумни. Нека не мислим, че пандемията е отминала. За съжаление, вече има доказателства за нови варианти на коронавируса. При над 70% от пробите, изпратени в Германия за секвениране, се потвърждава британският вариант на COVID-19. Другите варианти – южноафриканки, бразилски и нигерийски, не са регистрирани у нас“, подчерта министърът. Той припомни, че директорите на регионалните здравни инспекции и областните управители имат правомощията за въвеждане на допълнителни мерки на ниво региони, в това число: за въвеждане на изискване за задължително носене на маски на открити места със струпване на много хора; за временно преустановяване на присъствения учебен процес; за ограничаване на посещенията в търговски обекти тип МОЛ, във фитнесите и т. н. “Унифицираният подход няма да донесе еднаква добавена стойност във всички области, защото в различните области заболеваемостта варира значително“, отбеляза здравният министър.
На журналистически въпрос относно провеждането на парламентарните избори, проф. Ангелов заяви: „Осигурили сме безопасно провеждане на изборите така, че да не бъдат подлагани на риск животът и здравето както на гласоподавателите, така и на ангажираните с реализацията на самия процес, като в момента тече ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии.“

СПИРАТ ВСИЧКИ ПЛАНОВИ ОПЕРАЦИИ В ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВАРНА И ОБЛАСТТА
По нова програма за комплексно постковид проследяване ще работят във варненската поликлиника „Св. Екатерина“, финансирана с 10 000 лева от общинския бюджет.
Столичната „Александровска“ болница беше първата в страната с такава програма.
От днес се спират всички планови операции в здравните заведения на територията на Варна и областта заради повишените нива на заболеваемост от коронавирус. Това съобщи областният управител Стоян Пасев, информира БНР.
“Натискът върху болниците във Варненска област идва от Шумен и Бургас – повече от 30-40% от болничните легла са заети от пациенти от тези области“, каза областният управител на Варна Стоян Пасев пред кореспондента ни Даниела Стойнова. Той добави, че е взето решение за увеличаване на броя леглата в болниците и за прекратяване на плановите операции и на свижданията на територията на цялата варненска област, считано от 9 март.
Според областния управител ръстът на заразени с коронавирус не се дължи на отварянето на заведенията, защото пациентите в болниците са отпреди 1 март.
Плановите операции са спрени и в Бургас, Плевен, Пазарджик, Велико Търново, Благоевград и София – в т.нар. “червени зони” на заболеваемост от COVID-19 .

Проф. Огнян Кунчев: АКО ВАКСИНАЦИОННИЯТ ПЛАН СЕ ИЗПЪЛНЯВА ОПТИМАЛНО, ЕПИДЕМИЯТА ЩЕ СВЪРШИ ДО ОКТОМВРИ – МАКСИМУМ ДО КРАЯ НА ТАЗИ ГОДИНА
„Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.“ Това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.
„Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали, до средата на следващата година. От тези 50 хиляди трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант. Днес учени от БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет ще представят няколко възможни сценария за развитието на пандемията от COVID-19, основани на математически модели.
„Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври – максимум до края на тази година“, подчерта проф. Огнян Кунчев в предаването „Преди всички“.
Регистрираните случаи на заразени не са реални, реалните и нерегистрирани са поне три-четири пъти повече, коментира проф. Кунчев и допълни, че това е феномен навсякъде, не само в България.
„Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 хиляди души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива безваксинни стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите“, изтъкна специалистът.
„Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак да се спазват мерките дотогава“, категоричен е проф. Огнян Кунчев.
Изчисленията на математиците са основани на класически подход, но моделът се обновява поради новите свойства на коронавируса, поясни проф. Кунчев.

75% ОТ СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СЕ ДЪЛЖАТ НА БРИТАНСКИЯ ВАРИАНТ НА ВИРУСА
Британският вариант на коронавируса се е наложил в страната и това вече е доказано. Това каза пред Нова телевизия доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести . Тя поясни, че при около 75% от пробите, събирани преди две седмици, е открит този вариант, но посочи, че е въпрос на време у нас да настъпят всички варианти. По думите ѝ най-опасен е нигерийският вариант на вируса, защото антителата след преболедуване срещу него са най-малко ефективни, информира Zdrave.net.
Тя коментира и случая в бразилския град Манаус, при който през лятото се оказва, че повече от 75% от населението е било с антитела срещу циркулиращия тогава вирус, но сега отново имат множество случаи на заболели. Вирусът е успял по някакъв начин да избяга от защитата на антителата, които са се образували, посочи д-р Гломб. Нигерийският вариант пък е успял да обедини и по-голямата заразност, и т. нар. escape-мутант на вируса, допълни тя.
Запитана дали ще се наложи поставяне и на трета доза от ваксината заради нигерийския вариант, доц. Гломб отговори, че фирмите производители вече работят за преправяне на препаратите си. „Необходими са изследвания, за да се докаже дали коригираната ваксина ще произведе достатъчно на брой антитела срещу новите варианти”, посочи тя.
„Хората си представят, че когато си направят ваксина, преболедуват и спазват мерките, това създава някакъв скафандър около тях, който ги пази. Да, той ги пази в 90-95% от случаите, но винаги има възможност вирусът да пробие защитата“, коментира специалистът.

НАРАСТВА БРОЯТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 ДЕЦА
Нараства броят на заразените с COVID-19 деца, а заради новия британски вариант вече боледуват и по-малки деца, като най-малкото е на възраст 40 дни. Това каза пред БНТ д-р Калин Лисички, специалист по педиатрия и ревматология.
Няма съществена промяна при новите мутации, децата пак боледуват по-леко и с по-малко усложнения, но се заразяват по-често, подчерта специалистът.
В носоглътката си децата носят 5-10 пъти по-висок вирусен товар, припомни той и обясни, че носенето на маски под 4-годишна възраст при деца не се допуска, а в някои страни – дори под 7-годишна възраст, защото те могат да застрашат живота и здравето на детето.
„Маските предпазват другите, те са важни за опазването на общественото здраве“, каза педиатърът. Той поясни, че е категоричен привърженик на ваксините, които, заедно с антибиотиците и добрата хигиена, са най-големите постижения на медицината от последните десетилетия.
Д-р Лисички прогнозира още, че в недалечно бъдеще ще се въведе и ваксинирането срещу COVID на деца, първоначално – на тийнейджъри, а по-късно и на по-малките.
„COVID е инфекция, която нанася поражения върху всички органи, а пост-COVID синдромът засяга много сериозно детския организъм“, обясни специалистът.
„Приблизително 50% от преболедувалите имат остатъчна симптоматика, а по данни от италианско проучване поне един симптом персистира повече от 4 месеца при тях“, даде пример д-р Лисички. Такъв симптом може да бъде умората, запушеният нос, повишената температура, мускулните болки. Характерно е и това, че персистиращият симптом пречи на нормалното функциониране на детето и влошава качеството му на живот.
Според д-р Лисички добрата новина е, че усложненията при децата са изключително редки, но едно от тях – мултисистемният възпалителен синдром, е много тежко и коварно състояние и за него трябва да се търси лекарска помощ без забавяне. В момента у нас има около 20 деца с този синдром. При около 60% от децата, при които той се наблюдава, има сърдечно засягане, а според някои проучвания при британския вариант на коронавируса то достига и до 80%.
Това идва да покаже, че е необходимо повишено внимание от страна на родителите, които понякога дори и не разбират, че детето им е прекарало инфекцията. Ако обаче се появят симптоми като повишена температура, коремна болка, зачервени очи или обриви, то трябва незабавно да се потърси лекар.

ЗАРАДИ ЗАБОЛЕЛИ МЕДИЦИ ЕКИПИТЕ В СИЛИСТРЕНСКАТА БОЛНИЦА РАБОТЯТ В НАМАЛЕН СЪСТАВ
Заради повишена заболеваемост сред медицинските специалисти в намален състав са екипите с лекари и медицински сестри в силистренската болница, които се грижат за пациентите с COVID-19, съобщи за БНР директорът на лечебното заведение д-р Васил Славов.
На този етап за неинтензивно лечение са настанени 64 човека, други 9 са в COVID реанимация.
Подготвят се мерки, които да бъдат предложени за обсъждане на областния кризисен щаб, коментира директорът на здравната инспекция д-р Теодора Начева.
Силистренска област е достигнала заболеваемост от 298 на 100 000 души.
И от болницата, и от РЗИ са на мнение, че гражданите трябва да бъдат по-отговорни и да спазват ограниченията.

ПРЕКРАТИХА ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ В БОЛНИЦИТЕ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
Плановият прием в болниците в сливенска област е прекратен от днес, съобщи директорът на РЗИ д-р Петя Балулова. Причината е високата заболеваемост от COVID-19 в региона и натискът върху лечебните заведения. Заболелите на 100 хил. души население надхвърлят 300 души, съобщи БНР.
Болниците подготвят допълнителните легла, които са определени за прием на болни с COVID-19, каза д-р Балулова. Тя обяви, че т.нар. „британски щам“ вече заразява и необхванати до момента групи, а учители и медицински персонал са отново сред потърпевшите.
„На това се дължи по-бързото разпространение и обхващането на групи, които досега не са имали такава заболеваемост – това са деца. Имаме много семейни огнища“, обясни специалистката.
Предстои на заседание на Областния кризисен щаб да бъде взето решение дали да бъдат носени маски на открито и как ще протича учебния процес:
„Вървим към засилване на мерките, тъй като заболеваемостта, която се отчита, се увеличава“, каза д-р Балулова.
Временните противоепидемични мерки не се отнасят за родилните отделения и болницата по рехабилитация в Котел.
Ваксинацията в областта продължава, основно на групите от Националния ваксинационен план.
Ученик на 9 години е сред новите 63 случаи на COVID-19 в Сливенска област, съобщават от Областния кризисен щаб. Сред новозаразените са непедагогически персонал от детско заведение в Сливен и служител в Дома за стари хора. Там е започнало епидемиологично проучване.
Към момента активните случаи на COVID-19 в областта са 766. Най-много те са в община Сливен – 638. Най-ниска заболеваемост в областта се отчита в община Твърдица – 10 души.
През последното денонощие са излекувани 48 души, трима са починали. Имунизирани са 41 души.
Директорът на РЗИ Сливен д-р Петя Балулова обяви, че ваксинацията в областта продължава, основно на групите от Националния ваксинационен план: “Опитваме се с т.нар. „зелени коридори“ също да се включим, когато има останала ваксина. Радваме се много на желанието, което сливналии проявяват за имунизация. Почти нямаме хора, които да се отказват от предварително заявените часове”.

ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ БРОЯТ НА НАСТАНЕНИТЕ В COVID ОТДЕЛЕНИЯТА НА ДВЕТЕ БОЛНИЦИ В ЯМБОЛ
Продължава да расте броят на настанените в COVID отделенията на двете болници в Ямбол. На ден се настаняват между 12 и 14 пациенти, информира БНР.
Пет са COVID отделенията в държавната болница. В момента на лечение са 65 души, поясни зам. директорът на лечебното заведение д-р Валентин Вълчев.
„Ситуацията започна да става драматична- в белодробно отделение има 6 свободни легла в инфекциозно – едно, COVID реанимацията е на максимален капацитет- 7“, каза той.
Възрастта на болните е значително по-ниска от тази в края на миналата година. „Голяма част от пациентите, които постъпват са млади хора и за съжаление постъпват в изключително тежко състояние“, посочи д-р Вълчев.
В момента няма болни медици.
„Въпреки че вчера беше спрян плановият прием, всички отделения на болницата работят, функционират, обезпечени сме с кадри“, добави директорът на държавната болница.
В другото лечебно заведение, където се настаняват пациенти с COVID е частната болница „Йоан Рилски“. Там в момента се лекуват 13 души.