НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.02.2022)

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2022 Г.
След бурни тричасови дискусии Парламентът прие на първо четене Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. със 129 гласа „за“ и 90 гласа „против“, информира Zdrave.net.
„Бюджетът е копи-пейст на бюджета на ГЕРБ с други числа. За първи път обаче се предлага бюджет без управленска програма. Вероятно ще кажете, че има коалиционно споразумение и там има програма, но ние тази програма не можем да я разчетем в бюджета. Няма я и като числа. Там, където сте идентифицирали някакъв проблем, заменяте проблема с допълнителен финансов ресурс. Тези 600 млн. лв. повече са само заради увеличението на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход. Те не дават никакви гаранции, че здравноосигурените лица ще имат по-добър достъп, по-добро качество, а медиците – по-добро заплащане, по-добро кариерно развитие, за по-добри условия на труд“, каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.
„Прави се изключително плах опит да се увеличат средствата в извънболничната помощ. Трябва да си дадем сметка обаче имаме ли капацитет тези допълнителни средства да ги изразходваме. Добре е да променим съотношението между извънболнична и доболнична помощ, но за първи път парите за болнична помощ се увеличават с малко над 100 млн. лв. за разлика от парите за лекарствени продукти – 153 млн. лв. отгоре и за разлика от извънболничната помощ – 250 млн. лв. отгоре. Давате ли си сметка, кой изнесе тежестта на борбата с COVID през последните две години? Болничната помощ! И като награда им даваме най-малкия процент увеличение! Ние сме кръстили този бюджет „бюджет на застоя“, защото не предлага никакво развитие“, допълни той.
Д-р Адемов заяви още, че от 48% доплащане в здравеопазването, а от тях 37,5% са само за лекарства. По думите му доплащането в болниците е само 180 млн. лв., а за лекарства 3,5 млрд. лв. Думите му бяха в отговор на депутата от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, който заяви, че с бюджета на НЗОК се цели промяна на съотношението болнична-доболнична помощ и намаляване на силно неефиктивното и корупционно ниво на хоспитализациите в системата, които водят до това, че от 2 лв. похарчени, 1 лв. е загубен. „С нашата заявка за нулева толерантност към корупцията, ще направим така, че да няма доплащания под масата. Така медиците ще бъдат стимулирани не само да остават в България, но и да се връщат“, заяви Гюров.
Народният представител от БСП проф. Георги Михайлов пък обвини д-р Адемов, че не е демонстрирал такъв плам в последните 4-5 години, защото сега поставя нереалистични искания. „В рамките на 25 дни искате правителството да направи фантастичен бюджет, като няма база? Вървим стъпка по стъпка, за да предложим драматични реформи след няколко месеца. Този бюджет променя съотношенията“, изтъкна проф. Михайлов.
В репликата си на изказването на д-р Адемов депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев заяви: „Бързата промяна води до смърт. Всяка промяна трябва да е прецизна и достатъчно бърза. Здравеопазването не може да бъде променено в един мандат, дори и в два, а за 10-15 години. Трябва да заложим правилните пропорции.“
„Това са възможностите, пред които нашата система е изправена. През м. юни може да бъдат обезпечени реформите през актуализацията. Системата е инертна, не трябва да се правят резки промени. Ние подкрепяме този бюджет, приемаме всякакви мнения и критики, но това е най-правилния подход“, каза в отговор на критики от опозицията депутатът от „Продължаваме промяната“ и председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.
„Демократична България“ счита за своя приоритетна задача спирането на кражбите. НЗОК още не работи като независима публична институция. Ще подкрепим проектозакона, но между първо и второ четене ще предлагаме и ще подкрепяме по-справедливото разпределение на средствата за медиците“, каза д-р Симидчиев.
Според Красимир Събев от ГЕРБ/ СДС е заложено увеличение без структурни реформи. „Не сме приели ЗБНЗОК, а говорим за актуализацията.
Как определихме 2,2 млн. хоспитализация, след като предходната година са били 1,7 млн. реализираните хоспитализации? Областните болници са оставени на произвола на съдбата. Този бюджет ще бъде рестриктивен и води до закъсване на болници, които са структуроопределящи“, каза той.
Съпартиецът му доц. Лъчезар Иванов заяви, че на пръв прочит се увеличават общите средства, както и средствата за доболнична помощ. „Налице е обаче дисбаланс при разпределението на средствата, няма механизъм за намаляване на доплащането. Реформи се правят, когато седнат всички политически сили и постигнат национално съгласие. Това е бюджет на статуквото, срещу което всички вие твърдяхте, че се борите“, каза той.
Бившият здравен министър и сега депутат от ГЕРБ проф. Ангелов също беше категоричен, че структурата на бюджета е копи-пейст на бюджетите на НЗОК, правени от ГЕРБ. „Относителните числа в нея са едни и същи. Всичко това ме кара да мисля, че много добре сте преписали нашия бюджет, а се готвите да правите реформи. За нас този бюджет е бюджет на измамата и нашата група категорично няма да го подкрепи“, заяви той.
Очаква се преди второ четене на законопроекта да се стигне до съгласие за намаляване на броя на заложените 2,2 млн. хоспитализации и допълнителните средства за болнична помощ да се използват за увеличаване на цените на клиничните пътеки.

8 140 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 8 ФЕВРУАРИ
8 140 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 4 669 от тях са установени с PCR, а 3 471 – с бързи антигенни тестове. 75,28% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
През изминалото денонощие са направени общо 32 974 теста – 11 529 от тях са PCR, а 21 445 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 225; Бургас – 905; Варна – 821; Велико Търново – 221; Видин – 79; Враца – 193; Габрово – 102; Добрич – 176; Кърджали – 69; Кюстендил – 92; Ловеч – 138; Монтана – 124; Пазарджик – 195; Перник – 113; Плевен – 254; Пловдив – 807; Разград – 84; Русе – 172; Силистра – 77; Сливен – 241; Смолян – 81; София област – 293; София град – 1 610; Стара Загора – 421; Търговище – 110; Хасково – 210; Шумен – 158; Ямбол – 169.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 011 588, от тях 261 942 са активни. 715 602 са излекуваните лица, от които 7 677 са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 6 274 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, 625 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 892, от които 82,85% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента, са общо 4 219 156 – от тях 7 616 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 21 861. Нови 188 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: 27 от тях са установени при лекари, 72 – при медицински сестри, 45 – при санитари, 2 – при фелдшери и 42 – при друг медицински персонал.
34 044 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната. 98 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 91,84% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОТ „ПИРОГОВ“ ОТЧЕТОХА 17.9% СМЪРТНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ТРЕТАТА ВЪЛНА И 24.09% ЛЕТАЛИТЕТ ПРИ ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА
От началото на пандемията УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ приема и се грижим за пациенти от всички болници на Софийска област, които не разполагат с реанимационни сектори. За 2021 г. в болницата са превеждани и болни от коронавирус в силно усложнено състояние от лечебни заведения от цялата страна. Тежестта на болестта и клиничните ѝ проявления при пациенти с широка гама от допълнителни заболявания, както и ниският процент на ваксинация в България, водят до отчитане на 17.9% смъртност по време на третата вълна и 24.09% леталитет при четвъртата вълна, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
За 2021 г. болницата е приела над 36 000 пациенти през 2021 г., като от тях пациентите с коронавирусна инфекция са 4 862 лица, информира Zdrave.net.
По време на третата вълна на COVID-19 (март-април 2021 г.) в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са разкрити 400 легла за пациенти с коронавирус в тежко състояние. Реанимационните легла на болницата за това заболяване през този период са 65 броя. Преминалите пациенти в тежко състояние през март и април на 2021 г. са 2 084, а в реанимация екипите на лечебното заведение се борят за живота на 260 болни в продължение до 6 месеца в някои случаи.
Подобна е статистиката и за четвъртата вълна на COVID-19 (октомври-ноември 2021 г.) – разкритите легла за пациенти с коронавирусна инфекция са 215, като те обслужват нуждите от лекарска помощ на 1 668 пациенти в тежко състояние за периода. Реанимационните легла са 53 като 283 са болните, получили специализирана медицинска грижа за продължителен период от време в реанимацията на „Пирогов“.
От болницата уточняват, че предвид спецификата на заболяването, както и профила на „Пирогов“ с акцент върху спешността, в лечебното заведение са обособени строго отделени COVID-сектори. Създаден и спазван е строг протокол за работа, който помага на лечебното заведение да организира дейността си, така че да е в състояние да посреща тежестта на кризата и нуждите на болните.
В „Пирогов“ от COVID-19 се лекуват пациенти с тежка характеристика. Специфично в грижата за тях е, че нуждаещите се от кислородотерапия получават медицинска грижа в специално подготвените отделения включително и с апарати за подаване на интензивно количество кислород, когато е необходимо.
Реанимацията в „Пирогов“ е звено само за най-тежко засегнатите от вируса, чийто живот зависи от апаратна вентилация. По своята същност тази организация на работата на „Пирогов“ превръща COVID-19 отделенията на болницата в огромен сектор за интензивна грижа, допълват от болницата.

БЛИЗО 51% ОТ ПЕДАГОЗИТЕ В СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ СА СЪС ЗАВЪРШЕН ВАКСИНАЦИОНЕН ЦИКЪЛ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Близо 51% от педагозите в Силистренска област са със завършен ваксинационен цикъл срещу коронавируса, информира БНР като се позова на съобщение от Регионалното управление на образованието.
Нараства броят на преболедувалите учители. За последната една година това са 223 педагогически специалисти, като само за последните 20 дни броят им се е увеличил с 43.
При непедагогическия персонал ваксинирани са 47,33% общо – с пълен и с незавършен ваксинационен цикъл. Преболедувалите служители са 51.
От общия брой ученици в дневна форма на обучение, ваксинираните са малко над 4%. Близо 6% са преболедувалите през последната една година, като разликата с данните подавани към 19 януари е 189.
От РУО съобщават още, че е налице ясна зависимост, че където ваксинираните са по-малък процент, болните са повече.
Учебните занятия от понеделник са присъствени за всички класове и училища в региона, като тестването на ученици и персонал се прилага и в седемте общини.
Тествани са общо 8 091 ученици, като положителните тестове сред учениците са 4, а сред персонала – 5.

РАЗХЛАБВАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В СОФИЯ
Разхлабват противоепидемичните мерки в София. Това реши на днешното си заседание Областният кризисен щаб, информира Zdrave.net като се позова на Нова телевизия.
Плановият прием в болниците, както и извършването на планови операции се подновява от 14 февруари. От 10-ти пък се премахва вечерният час за нощните заведения. Остава обаче мярката за използване на максимум 50% от капацитета им, изискването за зелен сертификат за служители и клиенти, както и осигуряване на дистанция от 1,5 м между масите. От 14 февруари всички ученици се връщат присъствено в клас при тестване веднъж седмично.
На заседанието на Щаба следващата сряда ще бъде отчетено дали разхлабването на мерките не е довело до влошаване на епидемичната обстановка и ако се окаже така, ще се решава дали мерките да не се затегнат отново.

Доц. д-р Антон Тонев: ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ РЕФОРМА, КОЯТО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОЩЕ ТАЗИ ГОДИНА
„Клиничните пътеки са изживели своя живот. Ние ще предложим реформа, която ще започне още тази година. Ще се премине на друг вид заплащане – чрез диагностично свързани групи, това практикуват повечето европейски страни“. Това заяви пред Nova News председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването доц. д-р Антон Тонев. Той подчерта, че клиничните пътеки „имат генетичен проблем“, защото оразмеряват с една и съща сума различни пациенти – по вид, продължителност, усложнения и разходи.
Шефът на здравната комисия разясни, че ще може да се използват допълнителни дейности, допълнителни диагнози, които ще бъдат допълнително заплащани.
Според доц. Тонев в началото ще има малко вдигане нивото на разходите, но след това постепенно то ще се върне към нормалното.
„Парите за здраве са повече в бюджета, ние смятаме, че това е така, защото сме успели да съберем повече средства и това го показваме с показатели. Опозицията атакува, че това се дължи на чисто механично пренасяне на инфлацията, но ние имаме с какво да ги оборим“, категоричен бе доц. Тонев. Той засегна и темата за бюджета на НЗОК и хода на преговорния процес.
„Преговорният процес се състои от два етапа – единият е създаване на макрорамката, което е бюджетът за Здравната каса за 2022 година. В макрорамката ще знаем кои са големите пера, след това започва преговорният процес за това какви пътеки ще има, на каква цена, какви суми ще бъдат вложени. След приключване на втория преговорен процес, където участват професионални организации, ще знаем за какво лечение на кое заболяване ще се изразходват тези пари“, обясни председателят на парламентарната здравна комисия.
Доц. Тонев коментира и отпадането на ограничителните мерки срещу COVID: „Има два варианта да отпаднат мерки срещу COVID – единият е политическо решение, вторият е стъпване на цифри, наука, данни. Трябва да се ръководим от второто. В „Продължаваме промяната“ сме привърженици на решения, базирани на факти. Отпадане на мерки или зелен сертификат става с увеличаване на ваксинирани и намаляване болните.“
„Бихме могли да коментираме и процента на ваксинирани, но засега той е 70% и не обсъждаме друг процент. Държим на фактите. Ако намалеят болните и се облекчи положението, може да има нов дебат, но засега държим на 70% ваксинирани“, коментира доц. Тонев. Той изрази мнение, че пост COVID синдромът е сериозно изпитание преди пълното оздравяване и е важно да се инвестира за преодоляването му.

ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ ЩЕ РАЗРАБОТИ ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКИ РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПРИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Президентската институция ще разработи и предложи на Министерството на здравеопазването идеен проект за създаване на Национален детски рехабилитационен център при изграждането на Национална детска болница. Това съобщи президентът Румен Радев по време на словото си пред 579-те абсолвенти на Медицински университет – София, информира вчера Zdrave.net.
Проектът ще бъде разработен със съдействието на Експертния съвет към благотворителната инициатива „Българската Коледа“. По думите му е налице амбицията за промяна на здравния модел у нас. Той отбеляза предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост. Според Радев планът цели максимална достъпност на здравните грижи, внедряване на съвременни технологии и професионална реализация на младите лекари в България.
Проектите предвиждат създаване на спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждане и оборудване на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти, изграждане на 390 амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, дигитална платформа за диагностика, Национален център за лъчелечение с протонна терапия.

3 070 000 ЛВ. СА ПОЛУЧЕНИ КАТО ДАРЕНИЯ ДОСЕГА ЗА ДЕВЕТНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“
3 070 000 лв. са получени като дарения досега за деветнадесетото издание на „Българската Коледа“, като това е най-високата набирана сума през последните 15 години, информира вчера Zdrave.net като се позова на съобщение от президентството.
„Рекордната подкрепа към „Българската Коледа“ е знак за високото доверие към отговорното и прозрачно разпределяне на средствата и дава надежда, че живеем в хуманно общество“, заяви президентът Румен Радев по време на първото за 2022 година заседание на Експертния съвет към инициативата.
„Въпреки икономическата, социалната и здравната криза, хората откликват все повече и това показва, че дарителите вярват на Експертния съвет към инициативата, които дават всичко от себе си за здравето за нашите деца и за ангажимента ни към бъдещето на България“, допълни държавният глава. Той посочи, че „Българската Коледа“ се е утвърдила като част от българските дарителски традиции. Според президента обаче благотворителните инициативи не трябва да отменят ангажимента на държавата към детското здраве и те показват необходимостта от предприемане на неотложни мерки в българското здравеопазване.
В рамките на заседанието на Експертния съвет бяха представени резултатите от деветнадесетото издание на „Българската Коледа“, което започна на 30 ноември 2021 година и ще продължи до 30 ноември 2022 година. Освен към Експертния съвет президентът изрази благодарност и за усилията на медийните партньори, екипа, реализирал благотворителния коледен спектакъл, посланиците на „Българската Коледа” и доброволците за каузата – артисти, спортисти, режисьори, сценаристи, журналисти и др.
Подкрепа за инициативата тази година са оказали 4 500 индивидуални дарители, 400 представители на бизнеса, а 380 000 са изпратените дарителски текстови съобщения и гласови обаждания. Към момента бюджетът на „Българската Коледа“ 2021/ 2022 г. от 3 070 000 лв. е в резултат на постъпилите 2 690 000 лв. в дарителската банкова сметка за периода 01.12.2021 г. – 08.02.2022 г., както и на 380 000 лв. от кратки съобщения и гласови обаждания. Над 30 са инициативите, събитията и кампаниите в подкрепа на “Българската Коледа” от спортни, художествени и други организации. Над 50 училища и детски градини от цялата страна също са подкрепили инициативата.
До този момент в Администрацията на президента са постъпили 220 заявления за подпомагане на деца. Исканията за подпомагане са основно за медикаментозна терапия, рехабилитация и помощни средства. 30 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията. Експертният съвет и Комисията към благотворителната инициатива започват работа по разглеждане на постъпилите заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения. Закупуването на медицинска апаратура ще бъде осъществено чрез открита процедура за набиране на оферти, в съответствие с действащото законодателство.
Кампания 2021/2022 постави във фокуса на „Българската Коледа“ грижата за децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение, чрез осигуряване на съвременна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение. Така ще бъдат увеличени възможностите на българските лекари да прилагат иновативни методи на лечение за постигане на пълно излекуване на тежки и трудно-лечими доскоро заболявания в детска възраст.
Всички начини за реализиране на дарения за „Българската Коледа” са активни целогодишно чрез банков превод, ПОС терминал, ePay, UPay, както и чрез телефонни номера за изпращане на SMS и гласови обаждания.

11,2% ОТ МЛАДЕЖИТЕ НА ВЪЗРАСТ МЕЖДУ 10 И 19 ГОДИНИ У НАС СА С ПСИХИЧНО РАЗСТРОЙСТВО
11,2% от младежите на възраст между 10 и 19 години, или 73 808 момчета и момичета са с психично разстройство, показват последните данни за България. Изследването на УНИЦЕФ в България показва, че преобладава емоционалното или психическото насилие. Това заяви представителят на Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ в България Кристина Доротея де Бройн по време на онлайн дискусия за психичното здраве и детската агресия във и извън училището, организирана от омбудсмана Диана Ковачева. Това съобщи вчера Zdrave.net.
Де Бройн посочи, че в последния глобален доклад на УНИЦЕФ са представени мненията на 20 00 деца и юноши от 21 държави от всички континенти. Според доклада 46 000 момчета и момичета всяка година губят живота си заради самоубийство.
Доц. Михаил Околийски от българския офис на СЗО пък заяви, че отражението на агресията в детска възраст има сигнифактно отношение върху здравето на нашите деца. По думите му основната надежда за промяна в тази посока е в Националния план за възстановяване и устойчивост, където Реформа 6 е Създаване на механизми за провеждане на съвременно здравно образование в българското училище. Той припомни, че през последните 10 години в редица представителни за страната изследвания бяха констатирани изключително тревожни тенденции по отношение на здравето на децата и младите хора, свързани с тяхното поведението, като рисково сексуално поведение; висока честота на ранната бременност (до 19 г.) и броя на абортите във възрастта 15-19 години; нарастване разпространението на сексуално предаваните инфекции; тревожно нарастване на броя на младите хора, инфектирани с ХИВ; широко разпространение на употребата на цигари с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст; увеличаване на употребата на алкохол; нарастване на злоупотребата с психо-активни вещества; непрекъснато увеличаващ се брой деца, жертви на пътно-транспортни произшествия; нарастване на броя на сърдечно-съдовите заболявания и смъртността от тях; широко разпространение на агресията и насилието в училище.
Доц. Околийски заяви, че СЗО протяга ръка към правителството, за да бъдат променени тези тенденции и да бъдат създадени условия и механизми за постигане на цялостно физическо, психическо и социално благополучие на всяко българско дете.

СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННАТА КАМПАНИЯ „ДВАДЕСЕТИЯТ ГЕРОЙ“
В подкрепа на хората с редки заболявания Националният алианс на хора с редки болести и био фармацевтична компания „Такеда“ обединяват усилия в информационната кампания „Двадесетият герой“, информира .Zdrave.net.
Основната мисия на кампанията ще бъде:
• Да разкрие отблизо пред обществото ни какво е да се живее с рядко заболяване.
• Повишаване на осведомеността за основни теми в областта на редките болести (нуждата от подобряване на диагностиката, необходимостта от своевременна актуализация на списъка на редките болести у нас с цел предоставяне на възможности за социална и здравна грижа за пациентите; оптимизиране на достъпа до съвременно лечение.)
Информационната кампания „Двадесетият герой“ е подкрепена от Български лекарски съюз, Институт по редки болести, Столична община, Българска национална телевизия, Българско национално радио и България Мол.
Съвременната медицина е доказала над 6000 вида различни редки заболявания. Всеки 20-ти човек в България е потенциално засегнат от такова заболяване, по данни на Световната здравна организация. Но за съвсем малка част от редките болести – само 5% – е налично лечение –, а за останалите 95% все още няма одобрена лекарствена терапия.75% от пациентите с редки болести по света са деца. Световната статистика сочи, че над 40% от пациентите с рядко заболяване са недиагностицирани. Диагнозата може да се забави с десетилетия, а това значително влошава състоянието на пациента. Някои от тези болести са толкова екзотични, че от тях страдат един-двама души в цялата страна. Всички пациенти с тези заболявания са герои, които водят ежедневна здравна и социална битка.

В СРАВНЕНИЕ С АПТЕКИТЕ В ЕС АПТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИЗОСТАВАТ ПРИ ПРОВЕРКАТА И ДЕЗАКТИВИРАНЕТО НА КОДА НА ОПАКОВКИТЕ ПРИ ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВАТА КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ
Над 99% от всички участници във веригата на лекарствоснабдяване са свързани с Българската система за верификация на лекарствата на третата година от влизането в сила на Делегирания регламент срещу фалшифицираните лекарства, който е задължителен за прилагане във всички страни членки на Европейския съюз. Това съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), информира Zdrave.net.
„Постигането на висока свързаност на аптеките е от най-сериозните успехи на БОВЛ до момента: след като започнахме миналата година с 18% несвързани аптеки, проведохме серия активности и към края на 2021 година почти всички работещи аптеки и търговци на едро с лекарства са свързани със системата“, съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ, по повод годишнината от въвеждането на Единната система за верификация на лекарствата в ЕС.
След 9 февруари 2019 г. всички опаковки на лекарства, отпускани с рецепта, се произвеждат с уникален идентификационен код и средство срещу подправяне. Целта е да се гарантират произходът и качеството на предписаните лекарства по цялата верига на лекарствоснабдяване. Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. Кодовете на произведените опаковки се регистрират от производителите в Европейския хъб и оттам се разпределят в националните системи. Всички български производители сериализират и качват данните за своите продукти в Европейския хъб.
Ролята на аптеките е да проверят и да дезактивират кода на опаковката при отпускане на лекарството към пациента. „Заедно с партньорите ни от Българския фармацевтичен съюз редовно информираме съсловието за развитието на проекта и за значението на верификацията на лекарствата като част от професионалния стандарт за добра фармацевтична практика. Нашето активно партньорство продължава и през тази година чрез обучителни семинари и други съвместни инициативи“, каза още Илиана Паунова.
Основен приоритет на БОВЛ през 2022 г. е да се увеличи активността на крайните потребители (аптеки, болнични аптеки и търговци на едро) за верифициране и отписване в системата при всяко отпускане на опаковка по лекарско предписание. Така ще бъде постигната в пълна степен основната цел на верификацията – защита на пациентите и потребителите чрез гарантиране на автентичността на лекарствените продукти. Целта е активността при крайните потребители да достигне до средните нива за Европа от 65%.
Активността при крайните потребители е показател, който се измерва с броя на отписаните опаковки, отнесен към общия обем на пазара. Въпреки големия брой транзакции – над 2,5 млн. верификации седмично, и постигнатото подобрение от 20%, този показател за България остава нисък. Едва 35–40% от опаковките се отписват, докато някои държави в Европа са постигнали 100% активност на аптеките.