НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.02.2021)

У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ 1115 ЛИЦА С COVID-19
1115 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. С PCR тестове са установени 570 от тях, а с бързи антигенни – 545. Тестовете, направени през изминалите 24 часа, са общо 11 637. От тях 4574 са PCR, а 7063 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 74; Бургас – 129; Варна – 42; Велико Търново – 14; Враца – 31; Габрово – 15; Добрич – 8; Кърджали – 6; Кюстендил – 58; Ловеч – 15; Монтана – 13; Пазарджик – 36; Перник – 12; Плевен – 46; Пловдив – 71; Разград – 7; Русе – 20; Силистра – 17; Сливен – 57; Смолян – 2; София област – 25; София град – 275; Стара Загора – 32; Търговище – 2; Хасково – 25; Шумен – 43; Ямбол – 40.
В България към момента са доказани общо 224 849 случая на новия коронавирус. 21 374 от тях са активни. Излекуваните лица са 194 055, от които 804 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 3 057. В интензивни структури се намират 274 от тях.
Поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 у нас са общо 58 888, като през последните 24 часа са поставени 1850 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, у нас са общо 9698. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 31. От тях 5 са установени при лекари, 12 – при медицински сестри, 8 – при санитари, 1 – при фелдшер и 5 – при друг медицински персонал.
9420 са починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция. 89 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРОДЪЛЖАВА ВАКСИНИРАНЕТО НА ПЕДАГОЗИТЕ
В училищните имунизационни кабинети във Велико Търново, в Горна Оряховица, в Свищов и в Регионалната здравна инспекция са ваксинирани с първа доза на ваксината на „Пфайзер“ 351 педагози.
Над 36 на сто от училищния персонал в областта е пожелал да се ваксинира. 8 учители в училища и детски градини в областта са заразени с коронавирус, със заболяването са и 7 деца. Новодиагностицирани са трима лекари и пет медицински сестри.
През миналия месец екипи на РЗИ-Велико Търново и полицията са извършили 129 проверки по спазване на противоепидемичните мерки. Издадени са 7 предписания и е съставен 1 акт за административно нарушение.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ДАДЕ СТАРТА НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВАТА СГРАДА НА ФИЛИАЛА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В ГРАД БЯЛА
„Днес се сбъдна една мечта по отношение на спешната помощ – даваме старта на строителството и реконструкцията в рамките на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ. Заради пандемията имаше известно забавяне в реализацията на дейностите по проекта, но днес то е наваксано и започваме с изграждането на нова сграда от 140 кв. м за филиала за спешната медицинска помощ в град Бяла“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който присъства на „първата копка“ в Бяла, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министър Ангелов обясни, че проект BG16RFOP001-4.001-0001-С01 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., включва строителство, ремонт и реконструкция на 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, в т. ч. 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения. В изпълнение на проекта ще бъдат модернизирани и помещенията на центровете за спешна помощ, филиалите към тях и спешните приемни отделения. Това ще стане чрез закупуването на оборудване и обзавеждане за всеки обект. Друг компонент на проекта е осигуряването на 400 линейки за нуждите на спешната помощ в страната, от които доставени вече са 280.
„Това, което се случва, е гордост както за министерството, така и за всички служители в системата на спешната помощ, защото по този начин гарантираме равен и навременен достъп на българските граждани до съвременна медицина“, коментира още проф. Ангелов.

20 ФИЛИАЛА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ЩЕ ПОЛУЧАТ НОВИ КОМПЮТЪРНИ КОНФИГУРАЦИИ ПО ПРОЕКТА ПУЛСС
Утре, 10 февруари, от 11:00 часа, в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ представители на Центровете за спешна медицинска помощ в Силистра, Разград, Русе и Смолян ще получат нови компютърни конфигурации за 20-те филиала към съответните структури, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Техниката е закупена по линия на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” (ПУЛСС), финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.
В изпълнение на ПУЛСС е предвидено всички 170 филиала към Центровете за спешна медицинска помощ да бъдат оборудвани с нови компютърни конфигурации с инсталирана операционна система. От месец август 2020 г., когато започнаха доставките, до момента с нова техника са обезпечени филиалите на 22 от 27-те Центъра за спешна медицинска помощ.
Проектът ПУЛСС е с период на изпълнение до 30 септември 2021 г. и с общ бюджет от 7 млн. лв. Основната му цел е подобряване качеството на предоставяната на гражданите спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал.
Една от дейностите по ПУЛСС е и 5-дневното практическо и теоретично обучение, на което подлежат работещите в системата на спешната медицинска помощ лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и т.н.

РЕЦЕПТИТЕ НА ХАРТИЯ ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ И ОБРАБОТВАТ В АПТЕКИТЕ ПО ДОСЕГАШНИЯ РЕД ДО 30 АПРИЛ
Рецептите на хартия ще се изпълняват и обработват в аптеките по досегашния ред до 30 април 2021 г. Това става ясно от обнародваните днес в „Държавен вестник“ Условия и ред за изменение и допълнение на Условия и ред за сключване на договори за отпускане и заплащане на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от Националната здравоосигурителна каса (НЗОК), съобщи Zdrave.net.
Условията и редът са приети след споразумение между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз. В тях е записано още, че не се допуска едновременното изписване на лекарствен продукт на електронна и хартиена рецепта.
В измененията е регламентирано още, че търговците на дребно могат да отпускат всеки лекарствен продукт на цена не по-висока от утвърдената, съгласно правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. В случаите на намаляване на утвърдената цена на 100 процента реимбурсиран лекарствен продукт, търговецът на дребно ще го отпуска и отчита, а НЗОК ще го заплаща на стойност не по-висока от новата утвърдена пределна цена, когато продуктите са доставени от търговците на едро на намалената нова цена или за разликата в цената на наличните количества са издадени кредитни известия на търговците на дребно.

НАД 3100 АПТЕКИ, БОЛНИЧНИ АПТЕКИ И ТЪРГОВЦИ НА ЕДРО СА СВЪРЗАНИ С БЪЛГАРСКАТА СИСТЕМА ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВАТА
Над 3100 аптеки, болнични аптеки и търговци на едро са свързани с българската система за верификация на лекарствата, а всички български производители сериализират и качват данните за своите продукти в Европейския хъб. Системата работи стабилно във всички страни от ЕС вече 2 години. Това съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) по повод годишнината от въвеждането на Единната система за верификация на лекарствата в ЕС, информира Zdrave.net.
След 9 февруари 2019 г. всички опаковки на лекарства, отпускани с рецепта, се произвеждат с уникален идентификационен код и средство срещу подправяне. Това е задължение на страните от ЕС по силата на Европейска Директива 2011/62/ЕС и Делегиран регламент 2016/161, като целта е да се гарантират произходът и качеството на предписаните лекарства.
Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. Кодовете на произведените опаковки се регистрират от производителите в Европейския хъб и оттам се разпределят в националните системи.
„През 2020 г. в България са верифицирани около 70 млн. опаковки лекарства. Това е голям обем транзакции, но същевременно представлява едва 25% от размера на нашия пазар на лекарства по лекарско предписание“, отбеляза Илиана Паунова.
През 2020 г. бяха приети и вече са в сила промените в българското законодателство, свързани с верификацията на лекарствата. Те определят задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването по отношение на верификацията, както и санкциите при неизпълнението им. До момента са свързани 83% процента от българските аптеки, но все още има около 630 аптеки, които предстои да започнат работа със системата.
От 1 април 2021 г. изискванията за сериализация и верификация ще обхванат и ваксините срещу COVID-19, за които бе даден първоначален гратисен период от Европейската комисия с цел облекчаване на организацията по разпространението им, каза още Илиана Паунова. След тази дата и ваксините ще се произвеждат с уникален идентификационен код, който доказва произхода им, каквото е изискването при всички лекарства, отпускани по лекарско предписание.
Интерпол издаде предупреждение за повишен риск от предлагане на фалшиви лекарства, медицински изделия, ваксини и тестове за COVID-19 поради повишеното търсене в условията на глобална криза. Чрез уникалния идентификационен код и прилагането на изискванията за верификация ваксините срещу COVID-19 ще могат да бъдат сканирани по цялата верига на доставка до прилагането им в пунктовете за имунизация и по този начин те ще бъдат защитени от опити за фалшификация.

ШЕСТАТА ДОСТАВКА С ВАКСИНИ НА PFIZER/BIONTECH ПРИСТИГНА У НАС
Седмичната пратката от 17 550 дози от ваксините на Pfizer/BioNTech пристигна днес у нас. Доставката трябваше да бъде извършена вчера, но заради лошите метеорологични условия самолетът не успя да излети от Германия. Това е шестата поредна доставка от този производител, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По план България трябва да получава това количество от ваксината на Pfiser/BioNtech всяка седмица през този месец, припомнят от здравния портал.
През февруари се очаква в страната ни да бъдат доставени общо 83 000 дози от ваксината, а през март количествата ще се увеличат и ще получим около 104 000 дози.
От Министерството на здравеопазването обясниха и как ще бъдат разпределени ваксините по регионалните здравни инспекции. Първият лъч обхваща София, Велико Търново, Добрич и Варна, като ваксините ще се транспортират с автомобил на DHL и автомобил на МВР. Вторият лъч включва София, Плевен и Русе, а ваксините до там ще се доставят с два автомобила на DHL и един на МВР. Третият лъч предвижда доставки на ваксини в София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Бургас с 2 автомобила на куриерската фирма и един на МВР.
Ваксините за РЗИ София и София-област се ескортират от автомобил на МВР. Ваксините за Кюстендил са в автомобил на DHL и се ескортират от автомобили на МВР, уточняват от МЗ.

НЗОК ЩЕ ИНФОРМИРА ТЪРГОВЦИТЕ НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ПРИ ДОСТИГАНЕ НА 80% ОТ СТОЙНОСТТА, ОПРЕДЕЛЕНА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА
Имаме договореност с притежателите на разрешение за употреба, които имат медицински изделия, когато достигнат 80% от стойността, която е определена от НЗОК, да получават съобщение от нас, за да могат да правят необходимите разчети по-нататък. Това казва управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по повод методиката за механизма, по който ще се договарят отстъпките от стойността на медицинските изделия за болнична помощ през 2021 г., съобщи Zdrave.net като се позова на стенограмата на заседанието на Надзорния съвет, проведено на 3 февруари т.г.
Думите му са в отговор на молбата на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева всяко тримесечие надзорниците да са информирани както за хода на договарянето, така и за хода на изпълнението на бюджета, за да не се стига до 100% изпълнение на параметрите и след това да се прилага Механизмът. „Би било най-добре авансово да вземем мерки, за да не се стигне до прилагане на Механизма“, казва Начева. Тя допълва, че надзорниците също ще наблюдават изпълнението на бюджета чрез месечните и тримесечни отчети, за да не се стига дори и до 80% изпълнение на определения бюджет.
„Не можем да предвидим всичко, затова трябва да се контролира на тримесечие и ако има нещо, веднага да се реагира“, казва и членът на Надзорния съвет д-р Иван Кокалов.