НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.01.2021)

2400 ДОЗИ НА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА MODERNA ЩЕ ПРИСТИГНАТ У НАС НА 13-ТИ ЯНУАРИ
Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от MODERNA, ще пристигне в България на 13-ти януари, сряда, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Американската компания е уведомила представителите на ваксинационния щаб за своето решение след проведен видеоконферентен разговор.
Първите дози от ваксината на MODERNA ще се съхраняват във фризерната камера в БулБио.
Ваксината получи разрешение за употреба от Комитета на EMA за лекарства в хуманната медицина на 6-ти януари, припомнят от здравния портал.
От МЗ разпространиха и кратката характеристика и листовката на ваксината на Moderna. Oт нея се разбира, че COVID-19 Vaccine Moderna се прилага като курс от две дози (0,5 ml всяка, като се препоръчва втората доза да се приложи 28 дни след първата доза. Ваксината трябва да се прилага интрамускулно, като за предпочитане е в делтоидния мускул в горната част на ръката.
Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция и/или леко повишена температура не трябва да забавя ваксинацията, е записано в характеристиката на продукта.
Ефикасността, безопасността и имуногенността на ваксината не са оценени при имунокомпрометирани лица, включително такива, получаващи имуносупресивна терапия. Ефикасността на ваксината може да бъде по-ниска при имуносупресирани лица, се разбира още от информацията за продукта.
Същото така се подчертава, че лицата може да не бъдат напълно защитени до 14-ия ден след поставяне на втората доза, както и че както при всички ваксини, ваксинацията с COVID-19 Vaccine Moderna може да не осигури защита на всички, на които е поставена.

753 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА ДЕНОНОЩИЕ
753 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. От тях 472 са установени с PCR, а 281 – с бързи антигенни тестове. 9871 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 6481 от тях са PCR, а 3390 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 37; Бургас – 37; Варна – 58; Велико Търново – 33; Видин – 9; Враца – 45; Габрово – 11; Добрич – 22; Кърджали – 33; Кюстендил – 6; Ловеч – 2; Монтана – 10; Пазарджик – 31; Перник – 17; Плевен – 33; Пловдив – 44; Разград – 3; Русе – 27; Сливен – 20; Смолян – 7; София област – 18; София град – 161; Стара Загора – 33; Търговище – 17; Хасково – 26; Шумен – 9; Ямбол – 4.
Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас са общо 208 012. Активните случаи са 65 912. Излекувани са общо 134 022 лица. 3831 от тях са регистрирани през последното денонощие.
4186 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 380 се намират в интензивни отделения или клиники.
Общият брой на ваксинираните до момента лица у нас е 13 355. От тях 2 238 са се ваксинирали през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 9124. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 37. От тях 11 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 11 – при санитари, 2 – при фелдшери и 5 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 8078. Нови 61 случая са регистрирани през последното денонощие.

ПРОБЛЕМИ ПРЕДИ ВАКСИНАЦИЯТА В ДОМОВЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Като проблемна определи предстоящата ваксинация в старческите домове Нина Ненкова, ръководител на три социални институции за възрастни с умствена изостаналост във великотърновското село Церова кория, съобщи БНР.
71 са пълнолетните с умствена изостаналост в дома, в преходното жилище и в центъра за настаняване от семеен тип в Церова кория. Хората не могат да вземат самостоятелно информирано решение за предстоящата ваксинация. Близките на двадесетина процента от болните са дали съгласие по телефона, но не и с писмен документ. От 42 души персонал ще се ваксинират не повече от 10 на сто.
Първият проблем е къде ще се направи ваксинацията. Директорът на трите институции Нина Ненкова коментира: „Кой ще ги ваксинира? Личният лекар на потребителите е един, а на персонала са различни. В последствие обаче – наблюдението на тези хора. При нас са с умствена изостаналост и голяма част от тях са глухонеми, не владеят жестомимичния език. Обратната връзка е много деликатна и специфична. Кой ще проследи състоянието им впоследствие? Те не са в състояние да кажат какво им е“.
За хората с умствена изостаналост без близки решението трябва да се вземе от социалните работници, които се въздържат да го направят.