НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.11.2019)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СУБСИДИРА СПЕШНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В БОЛНИЦИТЕ С 52,5 МЛН. ЛЕВА
С 52,5 млн. лв. МЗ ще субсидира спешните отделения в болниците. Това става ясно от проектобюджета на МЗ за 2020 г. и актуализираната бюджетна прогноза за 2021 г. и 2022 г. Според обявената прогноза, сумата няма да се промени в следващите три години. За сравнение през 2017 г. средствата за субсидии за спешна медицинска помощ в болничните заведения с разкрити спешни отделения са били в размер на 26, 541 млн. лв., през 2018 – 29, 522 млн. лв., а през 2019 г. – 32,5 млн. лв. Субсидията е включена към администрираните разходи по бюджетна програма „Спешна медицинска помощ“, информира Zdrave.net.
Сред основните цели на програмата са осигуряване на равнопоставен достъп на населението до спешна медицинска помощ и подобряване на системата за финансиране на спешната помощ и гарантиране на нейната кадрова и материална-техническа осигуреност.
„Извършените през последните 25 години реформи в извънболничната и болнична помощ изцяло промениха структурата, организацията, управлението и начина на финансиране на здравната система. В резултат на това възникнаха редица проблеми и се нарушиха взаимовръзките между съществуващата система за спешна медицинска помощ, финансирана и организирана от държавата и останалите структури на здравната система, явяващи се самостоятелни субекти с пазарна ориентация, в т.ч. частни, финансирани основно чрез системата на задължителното здравно осигуряване“, пише в коментар на Здравното министерство към програмата.
От МЗ заявяват, че се наблюдават негативни тенденции на подбор на хоспитализираните болни и липса на мотивация за прием на тежки случаи, които разходват значителни средства. Съществуващите спешни отделения пък не са добре обезпечени кадрово, технологично и финансово.
Липсата на функционални връзки между отделните лечебни заведения и на адекватна нормативна уредба затруднява пътя на спешния пациент на съответните нива на обслужване и нарушава непрекъснатостта на медицинската помощ. Направеният анализ на системата за спешна медицинска помощ показва големи дисбаланси в осигуреността и използваемостта както на извънболнично, така и на болнично ниво.
„Извънболничната помощ не развива своя капацитет за осигуряване на непрекъснат достъп на пациентите до първична и специализирана помощ, особено в труднодостъпните и отдалечени места. Голяма част от лечебните заведения за болнична помощ не разполагат със структури за прием на спешни пациенти, както и капацитет за тяхното обслужване – малки общински и частни болници, специализирани лечебни заведения“, уточняват още от ведомството.
„Липсата на функционални връзки между отделните лечебни заведения и на адекватна нормативна уредба затруднява пътя на спешния пациент на съответните нива на обслужване и нарушава непрекъснатостта на медицинската помощ. Направеният анализ на системата за спешна медицинска помощ показва големи дисбаланси в осигуреността и използваемостта както на извънболнично, така и на болнично ниво. Налице са значими различия в използването на екипите, наличните финансови ресурси и общите равнища на производителността“, коментират още от ведомството.
Затова от МЗ заявяват, че следва да се въведе интегриран модел за обслужване на спешни пациенти в равнопоставени структури за извънболнична и болнична помощ чрез укрепване на сега съществуващите центрове за спешна медицинска помощ и чрез функционално обособяване на специализирани спешни структури към определени болници, гарантиращи непрекъснатост и високо качество на спешната медицинска помощ.
В болничната част на системата следва да се подкрепят лечебните заведения, отговорни за осигуряването на безотказен прием на спешни пациенти, в т.ч. специализирани спешни центрове (травма центрове, кардио центрове, мозъчно-съдови „stroke” центрове, центрове за лечение на термична травма; токсикологични центрове и др.) на областно, регионално и национално ниво.

ЗАСАЖДАТ ДЪРВО В ПАМЕТ НА ДОНОРИТЕ
На 11 ноември в района на Националния дворец на културата (в близост до новооткрития паметник на Симеон Радев) ще бъде засадено лирово дърво в памет на хората, след чиято смърт, благодарение на дарените органи, са спасени човешки животи. Дървото е знак на признателност и към техните близки, взели трудното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация пациенти, съобщиха от здравното ведомство. Листата на лировото дърво наподобяват сърце, а цвeтoвeтe му нaпoмнят тези нa лотоса, който е един от символите на творението, раждането и слънцето като източник на живота.
Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, която стартира в началото на тази седмица. Тогава здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че 1151 българи се нуждаят от трансплантация, от които над 1000 се нуждаят от нов бъбрек. Миналата година 35 души са получили втори шанс за живот чрез присаждане на орган от трупен донор, а 12 – от жив донор.

ОТЛИЧИХА УЧЕНИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
Изследователски екип от Катедрата по икономика и управление на здравеопазването при Факултета по обществено здравеопазване на Медицинския университет във Варна е отличен с грамота на Съюза на учените в България за високи постижения в областта на обществените науки за 2019 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение на СУБ.
Отличието се присъжда на учените за обзорния им труд, посветен на прехода в българското здравеопазване през последните години. Изданието носи заглавието „Bulgaria: Health systems review. Health Systems in Transition”, 2018 и е част от поредицата на Европейската обсерватория за здравни системи и политики „Здравни системи в преход”.
В екипа, подготвил анализа са проф. Антония Димова, доц. Мария Рохова, проф. Стефка Коева, доц. Елка Атанасова, доц. Любомира Коева и проф. Тодорка Костадинова.
Изследването е фокусирано върху управлението, финансирането, предоставянето на здравни услуги и функционирането на здравната система в България, като са проучвани качеството, ефективността, равнопоставеността и достъпността в здравеопазването.
„Здравната система е изследвана в нейната цялост, тясно свързана с политическия процес и вземането на решения в здравеопазването. В научният труд се прави задълбочен преглед, анализ и научен коментар на проведените през последните години (2012 – 2018) реформи в здравеопазването и са изведени основните предизвикателства и проблеми в тази област“, се посочва в мотивите на Съюза на учените.

СТАРТИРА 12-ОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС “ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”
Дванадесетото издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ за учебната 2019-2020 г. започва от 8 ноември 2018 г. и ще продължи до 10 май 2020 г., съобщиха от Министерство на здравеопазването. Конкурсът ще се проведе в три възрастови категории: I-IV клас; V-VII клас и VIII-XII клас, а право на участие имат паралелки или випуски от ученици от I до XII клас от цялата страна, уточниха от ведомството.
Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора. Целта му е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
Инициативата е на МЗ и се реализира в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Световната здравна организация за България, Българския младежки Червен кръст и Представителството на Европейската комисия в България.

НОВИ СЛУЧАИ НА МОРБИЛИ У НАС
„Има известно забавяне на заболеваемостта, посоката е ясна, но се справихме с епидемията от морбили“. Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той съобщи, че от началото на годината досега са регистрирани близо 1200 случая на морбили в страната. След почти едномесечно затишие обаче има два нови случая на заболяването – дете от София се е разболяло след контакт с дете от Северна Македония, а малък семеен взрив на болестта е установен при децата на семейство от Монтана.
Постигната е 86-93% процента ваксинация срещу морбили, което е сравнително добър показател, но има още какво да се желае, допълни д-р Кунчев: „Посоката и целта са ясни, колкото повече деца бъдат обхванати, толкова по-рядко ще се срещаме със заболяването“.
Националният здравен инспектор подчерта, че продължава да има сигнали за фалшиви бележки за направени имунизации на деца, за да бъдат приети в детските градини: „Нещата са трудни в доказването. Тогава преминаваме към серологични изследвания, които показват дали има антитела срещу тези антигени, включени във ваксината… В голямата си част общопрактикуващите лекари спазват закона, но има и такива, които го нарушават“.

УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ХЕПАТИТ С
От 11 ноември тази година УМБАЛ “Александровска” организира безплатни изследвания за инфекция с вируса на хепатит С при мъже и жени на възраст 18-65 г., съобщи БНР като се позова на информация от болницата. Скринингът ще продължи до изчерпване на лабораторните реактиви. Резултатите ще се получават на място, в деня на вземането на кръвната проба. Желаещите могат да се изследват всеки делничен ден в Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ „Александровска“ от 10:30 ч. до 14:00 ч., без предварително записване. Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката). За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.
Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат консултирани от гастроентеролог (с направление по НЗОК №3) за уточняване на състоянието им и на терапевтичния подход. По време на консултативния преглед, на пациентите ще бъде правена безплатна еластография (метод за неинвазивна оценка на чернодробна фиброза при пациенти с дифузни чернодробни заболявания).
Според български проучвания над 1.5% от населението на страната е инфектирано с вируса на хепатит С.

СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА
София ще бъде домакин на Втория национален конгрес по спешна медицина. Той ще се проведе в периода 14-16 ноември в хотел „Хилтън“. Организатори са Българското дружество по спешна медицина, УМБАЛСМ “Н.И. Пирогов” и Катедрата по спешна медицина към МУ-София, информира Credoweb.bg.
Във форума ще се включат изявени лекари от цялата страна. Те ще представят 140 доклада, които са разпределени в 12 научни сесии, ще се проведат и две постерни сесии.
Специален акцент ще бъде поставен върху дигиталната спешна медицина, педиатричната спешност, спешните състояния в онкологията, спешната терапия и гериатрията, термичната травма и други.

РИНОЛОЗИ ОТ 12 СТРАНИ СЕ СЪБИРАТ В СТАРОСЕЛ
Международна научна конференция събира специалисти по УНГ-болести в Старосел, съобщи БНР.
В тридневния медицински форум участие ще вземат ринолози от САЩ, Великобритания, Япония, Сингапур, Италия, Германия, Русия, Румъния, Ливан, Иран, Гърция и България. Те ще представят научни доклади за последните иновации в лечението. Събитието се провежда под егидата на Европейското ринологично сдружение и Медицинския университет в Пловдив.