НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.10.2019)

Премиерът Бойко Борисов: ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЕ СА МАЛКО, НО СРЕДСТВАТА ЗА ЗАПЛАТИ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ СПРАВЕДЛИВО

„2009 г. за здравеопазване са дадени 2 634 367 000 лв. 2019 г. са дадени 5 256 736 400 лв. При над 5 млрд. лв. , 50 млн. са 1%. Ние следващата година ще дадем в бюджета над 300 млн. повече. Никога не съм подвеждал медицинските сестри. С огромно уважение се отнасям към лекарите и медицинските сестри“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред bTV по повод обвиненията, че е излъгал сестрите. Проблемът дойде от изменение на постановление на МС, с което отпуснатите през април до 50 млн. лв. допълнително за здравеопазване, станаха до 6 млн. лв., информира Zdrave.net.
„Обещах да дадем 50 млн. лв. и ги дадохме през Здравната каса!“, каза той. На въпрос дали е коректно държавата да се бърка по този начин в НЗОК, при положение, че тя е независима институция, Борисов отвърна: “Разбира се, че ще казваме на Здравната каса да даде тези пари. Защо всяка година ние доплащаме на Здравната каса?“
По думите му медицинските сестри в някои болници получават добри заплати, дори много добри. „Върху тази основна заплата има за прослужено време, за извънреден труд, за специалност. И никак не е заплатата 950 лв. Задавам въпроса защо толкова много години не са оправени заплатите така, както искаме? Защо толкова години на няколко пъти фалираха държавата? И сега, когато всички заплати се увеличават, точно сега всички започват да протестират, защото виждат, че ние събираме пари. Работим по-добре и ги има парите“, заяви премиерът. Той изтъкна, че нито един от протестиращите не му е казал, че в здравеопазването се отделят малко пари. Въпросът бил как тези пари да се разпределят.
„Като приоритет ние винаги отпускаме повече пари за този сектор. Как се разпределят вътре в сектора, не само министерството, не само НЗОК, но и директорите на болници, също трябва да си направят своето вътрешно преразпределение. При всяко положение така ще бъдат разпределени допълнителните пари за здравеопазване догодина, че да има за заплати. Не може да отиват Х-милиона в някоя болница, докторът да получава 30 000 или 50 000 лв., а медицинската сестра – 1000 лв. Министерството на здравеопазването така трябва да направи организацията, че Х процент точно да си отива за медицинските работници“, каза Борисов.

ОНКОЛОЗИ ИСКАТ ПРОМЯНА НА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ГЪРДАТА
Специалисти-онколози, хирурзи и мамолози излязоха с предложение за промяна на клиничната пътека за лечение на рак на гърдата, информира Zdrave.net.
„Назря моментът клиничната пътека, по която работим рак на гърдата, да бъде променена. Събрахме се колеги-мамолози и онколози и изготвихме нашите предложения. Вече не винаги се отстранява цялата гърда, може част от нея да бъде премахната. Желанието ни е да влязат в сила тези наши предложения в новия Рамков договор за следващата година“, каза на пресконференция в БТА д-р Красимир Шопов, хирург в Клиниката по хирургия към УМБАЛ „Александровска“ и съосновател на Фондация „Експерти срещу рака“.
Решенията на експертите след проведената от тях кръгла маса са следните: Разделяне на клиничната пътека №193 в две части. Първата част да бъде отделна клинична пътека за извършване на КОР биопсия и изследване на хормоналните рецептори на тумора, които имат значение за самото лечение. Лекарите искат цената на пътеката за биопсия да бъде 800 лв. Втората част на клиничната пътека да бъде само за хирургичното лечение, като специалистите искат цената й от 1300 лв., колкото струва в момента по НЗОК, да стане 2000 лв. Също така лекарите искат да се поема единият или двата импланта за гърда, които са необходими да се поставят при отстраняване на част или на цялата гърда. Лекарите настояват също така НЗОК да финансира адекватно интраоперативното лъчелечение, защото то е бъдещето в терапията и спестява много допълнителни разходи.
Биопсията на гърда в момента се заплаща по 17 лв. в доболничната помощ. Хормоналните изследвания струват около 200 лв.
По данни на СЗО всяка година в света се диагностицират около 1.38 млн. нови случая на рак на гърдата, а 458 000 умират от болестта. В България всяка година диагнозата се поставя на около 4000 жени, а около 1200 губят живота си. По данни на НЗОК за 2018 г. 4500 пациенти са новодиагностицирани и оперирани с рак на гърдата.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ БЮДЖЕТА НА ПИМП ЗА 2020 Г. ДА СЕ УВЕЛИЧИ С 25 МЛН. ЛЕВА
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) предлага бюджета за ПИМП за 2020 г. да бъде повишен с 25 млн. лв. спрямо този за 2019 г. Това става ясно от тяхното становище, изпратено до премиера, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, МЗ, МФ, НЗОК, БЛС и медиите. Според становището това предложение е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски, информира Zdrave.net.
„Настояваме в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г. отново да се запише условието за недопускане на прехвърляне на средства от бюджета за ПИМП в други пера, което реципрочно се отнася и за останалите направления (СИМП, БП и др.), както и че резервът на НЗОК може да се използва и при наличен преразход в ПИМП. Отново заявяваме нашата позиция, че таксата за посещение при лекар (потребителска такса) трябва да е задължителна за всеки, и при условие, че дадена институция реши, че определени групи от хора трябва да бъдат освободени от нея, то същата следва да поеме този разход, който не трябва да е за сметка на изпълнителя на медицинска помощ“, пишат от НСОПЛБ.
От сдружението дават за пример механизъм, по който могат да се взимат такси за лицата до 18-годишна възраст. „При децата до навършване на 18-годишна възраст или до приключване на средно образование, потребителската такса да се заплаща като при лицата, които са упражнили правото си на пенсия, като разликата до пълния й размер се осигурява от държавния бюджет“, пише в становището, подписано от председателя на УС на НСОПЛБ доц. д-р Любомир Киров.