НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.09.2021)

„МБАЛ-ДОБРИЧ“ ПРЕДЛАГА БЕЗПЛАТНИ СПЕЦИАЛИЗАЦИИ ЗА ТРИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
„МБАЛ-Добрич“ АД участва в среща със стажантите последна година – Специалисти Здравни грижи и Акушерки към Медицински университет „Проф.- д-р Параскев Стоянов“ – Варна, съобщиха от лечебното заведение.
На срещата болницата промотира благоприятните условията за постъпване на работа, професионално развитие и стаж на територията на лечебното заведение.
„МБАЛ- Добрич“ за първи път предлага възможност за платени ежемесечни стипендии за целия период на обучение на специалисти по здравни грижи и акушерки. Предвидено е финансиране от страна на болницата за получаване на магистратура „Управление на здравни грижи“. Болницата е отделила ресурс за поемане на профилирана специализация за медицински сестри за специалностите „Анестезиология и интензивни грижи“, “Операционна и превързочна техника“, “Педиатрични здравни грижи“.
Работещите на територията на болницата получават стабилна основна заплата + ДМС от клинични пътеки + процент от платените доплащания, изтъкват от болницата.

2 367 564 СА ОБЩО ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19, ОТ ТЯХ 11 370 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 24 ЧАСА
2005 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, 646 от които са установени с PCR, а 1359 – с бързи антигенни тестове. Общо 27 124 са тестовете, направени за изминалото денонощие. 7475 от тях са PCR, а 19 649 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. За това информира Zdrave.net.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 101; Бургас – 62; Варна – 133; Велико Търново – 106; Видин – 18; Враца – 55; Габрово – 65; Добрич – 39; Кърджали – 18; Кюстендил – 32; Ловеч – 30; Монтана – 44; Пазарджик – 68; Перник – 11; Плевен – 66; Пловдив – 223; Разград – 19; Русе – 56; Силистра – 43; Сливен – 52; Смолян – 25; София област – 51; София град – 405; Стара Загора – 84; Търговище – 73; Хасково – 61; Шумен – 39; Ямбол – 26.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 464 715, от които 35 353 – активни. 410 092 са излекуваните лица. 1038 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ в страната се намират общо 4307 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 329 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
2 367 564 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 11 370 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 13 973 лица-медицински служители. 37 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 5 от тях са установени при лекари, 14 – при медицински сестри,
11 – при санитари и 7 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 19 270. Нови 121 случая са регистрирани през последното денонощие.

Д-р Калин Лисички: ДЕЦАТА ПОД ЕДНА ГОДИНА БОЛЕДУВАТ ПО-ТЕЖКО ОТ COVID-19
„Децата под 1 година по принцип боледуват по-тежко от COVID-19. Новородените нямат никаква имунна защита. Тяхната защита е само от антитела от майката, които са предадени. Ако майката не е преболедувала, бебето е свръхподатливо на инфекция“. Това заяви пред bTV педиатърът д-р Калин Лисички. Той бе категоричен, че там, където има в пъти по-добра ваксинация, децата се заразяват по-малко, и обратното, информира Zdrave.net.
Коментирайки темата за починалото новородено в Ловеч, специалистът каза, че случаят е не само неприятен, а ужасен, защото все пак умира дете.
„Има и други подобни случаи. Аз знам за два на бебета, за които няма никаква епидемична връзка“, посочи специалистът.
Д-р Лисички бе категоричен, че виновни за заразяването на толкова малки деца са именно възрастните. „Най-малкото, което аз съм видял, е на 40 дни след кръщене и тук е връзката с възрастните“, даде пример той.
Специалистът поясни, че при деца на възраст до 3 месеца първата проява много често е отказ от храна – бебето отказва да се кърми, отказва да пие вода и това може да е единственият симптом. „Понякога може и да е като при възрастните – с по-висока температура, сърдечни проблеми“, обърна внимание той и поясни, че при по-голям вирусен товар се наблюдава същата симптоматика като при възрастните хора.
„Симптомите, които трябва да ни карат да търсим лекарска помощ, са всичко, което се струва по-необичайно за детето – промяна в дишането, в цвета на кожата“, посочи д-р Лисички.
„Трябва максимално ограничаване на контактите и фанатично миене на ръцете“, подчерта педиатърът. Той заяви, че е привърженик на ваксинирането на деца между 12 и 15 години, защото има доказателства, че ваксината създава добър имунитет. По думите му, ако се появят такива доказателства от проучванията и за по-малки деца, също ще може да се препоръча и те да бъдат ваксинирани.

Акад. Богдан Петрунов: И СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ ОТ КОРОНАВИРУСА, И СЛЕД ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19 ТРАЙНОСТТА НА ИМУНИТЕТА Е 10-12 МЕСЕЦА
Видно не се спазват мерките, които да доведат до ограничаването на вируса. Ваксинацията също не е масова, а много ограничена и за мен е отчайващо слаба за момента. И резултатът е този – 2000 души заразени. Това каза пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов в коментар за днешните данни за разпространението на COVID.
По думите му основен проблем е, че много хора са безсимптомни или с много леки симптоми, не си правят тестове и в резултат продължават да се движат в обществото и да заразяват останалите.
„Миналата година с първите варианти на COVID-19 имаше смущения във вкуса, в обонянието, сега не се забелязва това нещо, но това в никакъв случай не е решаващо“, каза акад. Петрунов.
„Много бързо се развива инфекцията при делта варианта – много по-голям обхват има, много по-лесно заразява и много по-бързо се развива инфекцията. Това е резултатът и ние го виждаме – увеличава се броят на заразените, на болните в болнични заведения и което за мен е катастрофа – на смъртните случаи“, каза още той.
Акад. Петрунов коментира и т.нар. вариант Мю в Колумбия, като уточни, че още нищо не се знае за него, тепърва се изучава, няма достатъчно данни, те само са доказани, но е трудно да се каже каква тежест на заболяването причиняват.
Той уточни, че тепърва ще се уточнява и дали действително този вариант е неподатлив за ваксините. „Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър – не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините. Ваксината предпазва да не се разболеем или да прекараме по-леко болестта, но не и от заразяване“, категоричен беше акад. Петрунов. Той подчерта, че 95% от починалите у нас не са били ваксинирани.
Няма официална промяна в характеристиките на ваксините, но се очаква да има промяна и да бъде възможно поставянето на трета доза с друг вид ваксина, обясни той.
„Имунитетът, който създават ваксините, е по-специфичен, по-целенасочен, антителата след ваксинация са много по-ефективни и с по-голяма вирусонеутрализираща способност. Освен това с ваксината се стимулира цялата имунна система, а не само носоглътката, както при преболедуване“, каза акад. Петрунов. Той подчерта, че и след преболедуване от коронавируса, и след ваксиниране срещу COVID-19 трайността на имунитета е 10-12 месеца. „Възможно е имунитетът да бъде за цял живот, но ние не го знаем. Антителата нямат никакво значение спрямо имунитета. Основно е клетъчният имунитет, който може да остане продължително време“, уточни акад. Петрунов. „Ваксинацията за мен е задължителна за всеки нормално мислещ човек“, допълни още той. По думите му няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. „8-10-12 месеца след преболедуване или ваксиниране, спокойно може да се направи бустерна доза“, каза още акад. Петрунов. Той подчерта още, че няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително трябва да си поставим противогрипна ваксина, както досега.

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА ДА ДАРИМ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, НО ОТЛОЖИХА ГЛАСУВАНЕТО ЗА НОРВЕГИЯ И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Депутатите приеха на първо и второ четене ратификацията на тристранното споразумение между Република България, Република Северна Македония и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH, информира Zdrave.net.
Споразумението за дарение на 51 480 дози от ваксината беше гласувано единодушно по молба на служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. От парламентарната трибуна той обяви, че резултатът от ново отлагане ще е отказ на Северна Македония от договора и унищожаване на това количество ваксини поради изтичащ срок на годност.
Ратификацията на договорите за дарение на ваксини на AstraZeneca на Босна и Херцеговина и за препродажба на 100 000 дози от ваксината Spikevax на Moderna на Норвегия бяха приети само на първо четене, а гласуването на второ ще бъде след три дни. Причината е, че според депутата от ГЕРБ Христо Гаджев договорите са останали тайна дори за депутатите, а в законопроекта Министерският съвет се е позовал на произволни членове от Конституцията, които нямат отношение към конкретното действие.
„Вчера са гледани трите закона за ратификация на здравна комисия, никой не ги е видял, няма и доклад на правна комисия. Самите членове на Конституцията, по които правителството предлага да се ратифицират договорите за дарение и продажба, нямат общо с даренията. Въпросът е дали има правно основание да се приемат законопроектите по този начин“, попита Гаджев. „Заради самия факт, че никой не е виждал тези договори, съдържанието им вече започва да става много съмнително“, допълни още Гаджев.
„Договорите не са тайна и всеки от депутатите може да ги прочете, стига да разпише декларация за конфиденциалност“, репликира председателят на парламентарната Комисия поздравеопазването доц. Силви Кирилов. Той уточни, че никой от народните представители, които са членове на комисията, не е пожелал да подпише такава декларация.

Министър Кацаров: ЗАПОВЕДТА С НОВИТЕ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ НЯМА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЯНА ЗАРАДИ ПРОТЕСТИТЕ В СТРАНАТА
Заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променяна заради протестите в страната. Това обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Пред журналисти в Народното събрание той отново подчерта, че мерките са приемани не по браншове, а на базата на риска от заразяване с вируса. Министърът призова гражданите да спазват мерките, информира БНР.
„Ако сме стриктни и я спазваме, това може да ни помогне в рамките на две или три седмици да видим резултат от прилагането на тези мерки и да ги отменим. Това е правилният подход“, каза министърът.
„Ако тръгнем да воюваме едни с други, да се преследваме и да се наказваме, със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци, защото те умират. Въпреки че по-млади хора се заразяват при този вариант, смъртността отново е сред хората над 60-годишна възраст“, продължи Стойчо Кацаров.

ЗДРАВНИ ИНСПЕКТОРИ И ПОЛИЦАИ КОНСТАТИРАХА НАРУШЕНИЯ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В ТРИ ЗАВЕДЕНИЯ В „СЛЪНЧЕВ БРЯГ“
В три от общо пет проверени заведения на територията на най-големия черноморски курорт у нас – „Слънчев бряг“, са били открити нарушения на новите противоепидемични мерки. Това показа среднощна проверка на екипите на Районната здравна инспекция – Бургас и полицията.
По време на проверките две от нощните заведения са били пред затваряне, но в три от тях собствениците не са се съобразили с новите мерки и са продължили работа и след 23 часа, каза Марияна Кохинова, главен секретар на РЗИ-Бургас.
„Извършвала се е дейност в обектите след 23 часа, като не е имало никакви желания от страна на собствениците и управителите на обектите да прекратят дейността. Съответно представителите на тези обекти са поканени официално с констативни протоколи да се явят в РЗИ-Бургас за връчване на актове“ , обясни Кохинова.
Глобите за тези нарушения са от 500 до две хиляди лева, каза още Марияна Кохинова. По думите ѝ проверките на екипи от РЗИ-Бургас и полицията ще продължат, като ще се действа главно по сигнали.

УЧЕНИЦИТЕ ДО ЧЕТВЪРТИ КЛАС НЯМА ДА НОСЯТ МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА УЧЕБЕН ЧАС
Учениците до четвърти клас, включително, няма да носят маски по време на учебен час. Маските няма да са задължителни също за децата от предучилищните групи в училищата. Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута, съобщи БТА като се позова на пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
Задължителни през целия ден и навсякъде в сградата остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на училището. Промените са записани в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, публикувани днес. МОН облекчи някои от противоепидемичните мерки и въведе нови след консултации с медицински специалисти от Министерството на здравеопазването, с детски психолози и психиатри.
Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 метра между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1,5 метра между учениците и при редовно проветряване.
При желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.
При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището ще издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка. При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът ще предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС). Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб. При изготвяне на предложението за ротация се спазва принципът в ОРЕС да бъдат не повече от 50% от учениците.
При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на 12-и клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация се включват учениците от 12-и клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на седми клас. Учениците от седми клас и от началния етап (първи-четвърти клас) преминават в ОРЕС само в краен случай.
При тъмночервения сценарий – с поне 500 заболели на 100 000 души, всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата.

СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИНФОРМИРАНОСТТА ЗА СИМПТОМАТИКАТА ПРИ ИНСУЛТ
Национална информационна кампания за повишаване на информираността за симптоматиката при инсулт стартира днес, 8 септември 2021 г. Кампанията под надслов „Действай бързо! Инсултът не чака!“ се организира от Българското дружество по неврология съвместно с фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България. Целта е да се информира широката общественост как да разпознават първите симптоми на инсулта и какви стъпки да се предприемат, ако ги забележим. Инициативата цели и да провокира действие, тъй като при бърза и навременна реакция може да предотврати последваща инвалидизация и други усложнения за пострадалия.
Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък, затова е важно да се действа възможно най-скоро при разпознаване на симптомите.
„Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 мозъчни клетки, т.е. за 1 минута приблизително 1,9 млн. клетки губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, но все още могат да бъдат възстановени напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение. Това определя понятието „терапевтичен прозорец” от 0 до 4,5 часа от началото на симптомите на инсулта.“, заяви акад. проф. д-р Иван Миланов дмн, председател на Българското дружество по неврология.
„Ако симптомите на инсулта бъдат открити и ако лечението започне навреме, процесът на „умиране“ на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен и може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки последствия за засегнатия пациент. Това може да се случи посредством доброто познаване на симптоматиката при инсулт. Обществеността трябва да е наясно, че при инсулт, опасността за пациента произтича от закъснялото постъпване в специализирано звено за лечение на инсулти. Затова мотото на настоящата информационна кампания е „Действай бързо! Инсултът не чака!“, допълни проф. д-р Миланов
Основен елемент на инициативата е информационно видео, достъпно във Фейсбук, което показва симптоматиката при инсулт.
По данни на Европейската организация за инсулти (ESO) България се нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са и третата най-честа причина за смърт у нас. Всяка година у нас над 50 000 души се разболяват от мозъчен инсулт.

БЪЛГАРИ ОТ ЧУЖБИНА СЪЗДАДОХА ДЕТСКИ КЪТ В „УМБАЛ- БУРГАС“
Българи от чужбина превърнаха в реалност дългогодишна идея на персонала на Второ детско отделение на „УМБАЛ- Бургас“ – малките пациенти да имат място за игра, съобщиха от лечебното заведение. Фондация „Ангели за България“ оборудва детски кът, който вече се ползва от настанените в отделението деца. Ремонтът и настилката в помещението са дело на болницата, а фондацията закупи мебелите, играчките и книжките, информира Zdrave.net.
„Детският кът е създаден за по-малко от месец, ние сме много щастливи, че вече го има, защото майките знаят колко е трудно да създадеш занимание за детето в рамките на болничната стая и колко натоварващ може да бъде този престой и за майката, и за детето. Сега всички деца, чието състояние позволява, могат да играят в този специален кът и се надяваме престоят им тук да минава по-леко“, сподели началникът на отделението д-р Хрипсиме Каспарян. Тя добави, че комуникацията с дарителите е била много лесна и бърза. Стаята се ползва по график според спецификата на заболяванията при децата, за да не се смесват пациенти с различни диагнози.
Фондация „Ангели за България“ е създадена от българи, които живеят във Великобритания, но каузите й подкрепят сънародници от всички краища на света. Голяма част от дарителите, които са пожелали да помогнат на бургаската болница, са родом от Бургас. Кампанията за построяване на детски кътове в педиатричните отделения на държавните болници в България тече почти година. До момента са оборудвани 20 детски къта, като всеки месец се създават два нови. Целта е да се обхванат всички детски отделения в страната.