НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.07.2022)

СРЕДНАТА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 У НАС ВЕЧЕ Е 103.71 НА 100 000 ДУШИ
Средната заболеваемост от коронавирус у нас вече е 103.71 на 100 000 души, което отговаря на ниво 2 на разпространение. Това показват последните данни на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), информира Clinica.bg.
Същевременно още една област – Перник навлезе в жълта зона. Така регионите в тази група стават общо пет, заедно със София, Варна, Бургас и Враца. Засега не се налагат нови строги мерки, но ще се изискват маски в лечебните заведения в регионите с най-висока заболеваемост.
Държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче апелира здравните власти да вземат мерки, за да не се стигне до препълнени болници. „Има значителен дял скрита заболеваемост. Една от задачите ми е да направим така, че изследването да е по-достъпно. Апелирам Здравната каса също да прояви разбиране. Новозаразените са поне 4-5 пъти над официалната бройка. Очаква се, че в средата и края на август да достигнем максимални стойности на заразените за тази вълна”, каза доц. Кунчев пред Nova. По думите му засега вирусът протича по-леко отпреди и строги мерки засега не се налагат. Междувременно от МЗ припомниха, че хората в рискови групи, като възрастните, страдащите от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, всички с отслабен имунитет и бременните са с повишен риск от тежко протичане на коронавирусна инфекция. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма. Затова от МЗ призовават тези групи да не отлагат своята ваксинация. Оттам са изготвили и брошури с подробна информация за дългосрочните последици за здравето след заразяване с COVID-19, както и за ползите от ваксините.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ВАРИАНТЪТ НА ОМИКРОН ВА.5 ПОЛУЧИ ЕПИДЕМИЧНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ В НАШАТА СТРАНА
Вариантът на Омикрон ВА.5 действително получи епидемично разпространение в нашата страна. За съжаление поради факта, че се правят много малко PCR изследвания, не може да се прави секвениране. Това каза пред БНТ здравният консултант на Столична община проф. д-р Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net.
По думите на проф. Кантарджиев последното целогеномно секвениране, направено в НЦЗПБ, е отпреди месец, а тогава 12% от COVID-тестовете са показали ВА.5. „Смятам, че този вариант вече е доминиращ поради бързото му разпространение. Това първо се случи първо в столицата, заради връщането на наши курортисти от Гърция, а после го пренесохме и по Черноморието“, каза проф. Кантарджиев. Той беше категоричен, че сегашният вирус протича много по-леко, но не бива да се неглижира разпространението му, както и да се внимава за други вирусни и бактериални инфекции.
Въпреки че вирусът е минал през повечето хора у нас, а не малко са и ваксинираните, проф. Кантарджиев посъветва възрастните и хората с придружаващи заболявания да си направят втора бустерна доза и допълни, че 7000 души вече са си направили втори бустер през последната седмица.
Предстои да се заговори за комбинирана ваксина срещу антигените на Уханския вариант и на Омикрон. „Американският и европейският регулатори на лекарства решиха, че тези нови ваксини ще са само за реимунизация. Това е важно да се каже, защото 40% от българите чакат да дойде чудодейната ваксина. Да не я чакат обаче, защото няма да могат да си я сложат, ако не са си сложили предишните“, каза проф. Кантарджиев. По думите му МЗ трябва да възстанови COVID зоните, личните лекари да възстановят поставянето на ваксините, а НЗОК да поема PCR изследванията, за да може да продължат ваксинациите.

2 548 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ
842 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 118 от тях са установени с PCR, а 724 – с бързи антигенни тестове. 63,90% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Тестовете, направени у нас през последното денонощие, са общо 5 149 – от тях 963 са PCR, а 4 186 са антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 38; Бургас – 80; Варна – 98; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 25; Габрово – 9; Добрич – 22; Кърджали – 6; Кюстендил – 5; Ловеч – 8; Монтана – 12; Пазарджик – 10; Перник – 14; Плевен – 11; Пловдив – 80; Разград – 12; Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 19; Смолян – 6; София област – 12; София град – 268; Стара Загора – 26; Търговище – 3; Хасково – 26; Шумен – 6; Ямбол – 12.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 176 567. Активните случаи са 17 405. Излекуваните лица са общо 1 121 898, от които 10 010 са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 440 пациенти с доказан COVID-19, в интензивни отделения или клиники са настанени 37 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 76, от тях 78,95% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 420 373 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас общо до момента, 2 548 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 737. Нови 15 случая са регистрирани през последните 24 часа: шест от тях са установени при лекари, четири – при медицински сестри, три – при санитари и два – при друг медицински персонал.
37 264 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През последното денонощие е регистриран един нов случай.

РЗИ-ВРАЦА ВЪВЕЖДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО НОСЕНЕ НА МАСКИ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТТА
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца въвежда от днес задължителното носене на маски в лечебните заведения като временна противоепидемична мярка заради увеличените случаи на COVID-19 в областта, информира БТА като се позова на съобщение от инспекцията.
По данни на здравната инспекция регистрираната заболеваемост на 14-дневна база е достигнала 100 случая на 10 000 жители, като през последните два дни е надвишила тези нива. Носенето на маски се въвежда, за да се ограничи разпространението на заболяването. Временните противоепидемични мерки се отнасят, както за персонала на здравните и лечебни заведения, така и за посетителите и пациентите.

БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА НА ИРАН ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
България ще дари над 2 800 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на АстраЗенека със срок на годност до 30 юни 2022 на Ислямска република Иран, съобщи БНР.
Парламентът ратифицира двустранно споразумение за дарение между България и Иран. Всички разходи за доставката да бъдат за сметка на Иран.

НЗОК ОТПУСКА ПОВЕЧЕ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ МЕДИЦИНСКИ И МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНИТЕ ДЕЙНОСТИ
Повече направления от предвиденото е отпуснал Надзорният съвет на НЗОК за специализирани медицински дейности (СМД) и за медико-диагностичните дейности (МДД) на изпълнителите на ПИМП и на СИМП за трето тримесечие на 2022 г. Това става ясно от стенограмата от проведеното на 1 юли заседание на Надзора, информира Zdrave.net.
За цялата 2021 г. всички направления за специалисти са били на стойност 1,746 млн. лв. През първото тримесечие на 2022 г. издадените направления са на стойност 2 млн. лв., за второто тримесечие 1,920 млн. лв., а предложението на оперативното ръководство на НЗОК е било за третото тримесечие да бъдат отпуснати 1,746 млн. лв. заради летния сезон. Надзорният съвет обаче гласува отпуснатите за третото тримесечие средства за направление да бъдат 1,850 млн. лв.
„За дейностите в МДД имаме достатъчно средства и предлагаме да бъдат както бяха заложени през второто тримесечие, а за дейностите в СИМП към 30 юни има 51,2% изпълнение и имаме леко намаление на броя на направленията за консултация със специалист в сравнение с предходното тримесечие“, аргументира предложението на ръководството на НЗОК подуправителят д-р Йорданка Пенкова.
По време на заседанието Надзорниците са обсъдили и писмата, които постъпват от лечебните заведения за болнична помощ, в които се посочва, че стойностите им не са разпределени според правилата. Те са две групи писма – едните изразяват принципно несъгласие и искане за по-високи стойности, а другата група – че не са определени правилно стойностите от РЗОК.
Надзорният съвет на НЗОК е решил да се създаде работна група по тази тема, в която влизат освен адв. Свилена Димитрова – представител на КРИБ и Естел Василева – представител на Министерството на финансите, и адв. Христина Николова – представител на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Работната група ще проведе среща за разглеждане на постъпилите писма и доклади от РЗОК във връзка със стойностите на лечебните заведения до края на м. юли 2022 г.

Доц. Светлан Дерменджиев: ОТ АЛЕРГИЧЕН РИНИТ У НАС СТРАДАТ ОКОЛО 17-18% ОТ ХОРАТА
На 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите. Най-често срещаното алергично заболяване е сенната хрема или алергичният ринит. ”Алергичният ринит се изостря в зависимост от вида на полените и тяхната сезонна експозиция. От битовите алергени преобладаващи са акарите, към които сенсибилизацията е целогодишна”, обясни началникът на Отделението по професионални болести с дейност по клинична алергология към УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив доц. Светлан Дерменджиев. “Най-честите признаци на заболяването са кихането, сърбежът в носа и очите, сополите и дразненето в носоглътката”, обясни специалистът. Той допълни, че от алергичен ринит у нас страдат около 17-18% от хората. Проявата му е статистически сравнима с тази в повечето Европейски страни. А честотата на професионалният ринит е от порядъка на около 6%.
“Обичайното развитие и разпространение на алергичния ринит е в ученическата възраст и при младите хора. От него страдат между 15- 20% от населението, а в някои страни популационната честота стига до 25%. Сравнително висока е честотата на заболяването и в активната възраст”, обясни доц. Дерменджиев. Той допълни, че при възрастните хора се наблюдават и други причини за поддържане или възникване на симптомите – употреба на медикаменти, хормонални причини, въздействие на фактори от работната среда, експозиция на иританти и други.
В зрялата възраст при късно диагностициране и неправилно лечение алергичният ринит може да се съчетае с бронхиална астма. Астмата се явява своеобразен „връх” в т.нар. „атопичен марш” (б.а.- последователността от алергични заболявания, възникващи на определен етап от живота на човека). Данните от редица представителни проучвания сочат 50% до 70%, а в някои случаи до 80% коморбидност между ринита и астмата.
Според доц. Дерменджиев, когато пациентът получи оплаквания, трябва да потърси помощта на специалист алерголог. Лечението обаче не е шаблон, не е общоприето за всички пациенти, а е индивидуализирано. Затова в съвременната медицина и в клиничната алергология, включително, се говори за персонализирана терапия. Лечението на всеки пациент е съобразено както с основното му заболяване, в случая с ринита, но то се индивидуализира, като се отчитат редица други фактори, като например възраст, пол, индивидуална непоносимост към лекарства, наличия на придружаващи заболявания, назначено лечение по повод тези съпътстващи заболявания или операции. Специалистът отбелязва, че следва да се вземат предвид и някои рискови фактори от работната среда. В случая диагнозата и експертната оценка на алергичния ринит, следва да се извършват съвместно от специалисти по алергология и професионални болести.

ПРОФ. ВАЛЕНТИН ИГНАТОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Проф. Валентин Игнатов, ректор на Медицински университет – Варна, единодушно е избран за председател на Сдружението на медицинските университети в Република България. Това съобщи БТА като се позова на пресслужбата на Медицински университет – София.
Изборът е направен на заседание на Управителния съвет на сдружението.
Проф. Игнатов продължава мандата на председателството на мястото на акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет – София, който миналия месец беше избран за председател на Сдружението на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

СГРАДА НА СТОЛИЧНА ПОЛИКЛИНИКА ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ
Сграда на столичната поликлиника в жилищния комплекс „Люлин“ вече е със собствена фотоволтаична система за производство на електрическа енергия. Това съобщи на своята страница във Фейсбук заместник-кметът по финанси и здравеопазване на Столичната община Дончо Барбалов. Електроенергията е за собствено ползване на здравното заведение, а излишният ток ще бъде продаван на електроразпределителното дружество.
Основната сграда на диагностично-консултативния център (ДКЦ) 12 се намира в ж. к. „Люлин“ на ул. “Иван Бойчев” № 17. Изграждането на фотоволтаичната система е финансирано със собствени средства в размер на 50 хил. лв., при спазване на Закона за обществените поръчки.
Основен мотив за инвестицията е непрекъснатото увеличение на цената на електроенергията, посочва Дончо Барбалов. През изминалата зима сметките за ток на дружеството са били около 15 хил. лв., а през топлите месеци са около 5-6 хил. лв., заяви управителят на ДКЦ 12 д-р Васил Василев. Според него инвестицията във фотоволтаична система ще се изплати за период от три до пет години.
Предстои монтиране на такава система и на втората база на ДКЦ 12, която се намира също в ж. к. „Люлин“, на бул. „Проф. д-р Александър Станишев“ №17.

РЗИ-ТЪРГОВИЩЕ ПРОВЕДЕ „ЛЯТНА АКАДЕМИЯ НА ОТКРИТО“ ЗА ДЕЦА
С Ден на талантите завърши „Лятна академия на открито“, която се провежда от 4-8 юли от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище. В заниманията, които се организират за поредна година, се включват около 50 деца на различна възраст от образователен център „Усмивки“ в областния град, съобщи за БТА Олга Тодорова – инспектор в здравната инспекция.
Заниманията се провеждат в парк “Роден кът”. Последният ден на лятната академия бе отреден за движението и спорта. Децата от образователния център изнесоха концерт, показвайки своя талант с изпълнения на стихотворения, песни и танци.
По думите на Илияна Мирославова – възпитател в ОЦ „Усмивки“, заниманията са били изключително полезни и поучителни за децата. Малчуганите споделиха, че са успели да осъзнаят вредата от алкохола, наркотиците и тютюнопушенето. Впечатлени са от формата на занятията, с които им бяха показани щетите от вредните навици.
Инициативите, които се провеждаха през делничните дни, включваха различна тематика. Те са свързани с употребата на алкохол, наркотичните вещества, тютюнопушенето и вредните за човешкия организъм храни. Децата имаха възможността да участват в демонстрации, които по думите на експертите от РЗИ, са по-лесни за възприемане на сериозните въпроси.