НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.07.2021)

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ ПРЕДСТАВИ НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ SARS-CoV-2
„Такъв план трябваше да е разработен най-късно до средата на 2020 г. Ако това беше факт, броят на жертвите на коронавирусната инфекция щеше да е значително по-малък. Тъй като експертите не могат да бъдат категорични, че страната ни няма да влезе в следваща вълна на пандемията, считаме за изключително важно България да разполага с такъв документ и да е подготвена за посрещане на предизвикателствата. Вълна ще има, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото.“ Това заяви здравният министър при представянето на Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Планът описва състоянието на страната от епидемиологична гледна точка, направени са анализ и оценка на рисковете, както и на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете за намаляване пораженията от пандемията – и като смъртни случаи, и като щети за икономиката, и като възможности на здравната система да реагира адекватно, обясни министърът.
С документа са определени цветови зони – зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона, които се определят в зависимост от 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. По този начин ще има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса. Целта е въвеждането на противоепидемични мерки да бъде обвързано с това в коя зона попада страната ни.
В плана са залегнали насоките за работа на спешната медицинска помощ, на болничната и извънболничната помощ, действията за осигуряване на лекарствени продукти и предвидените инвестиции в системата.
Министър Кацаров посочи още, че Националният план за справяне с пандемията ще бъде предоставен на всички институции, за да могат те да съставят свои стратегии за реакция, в случай че страната ни влезе в съответните цветови зони.
В документа са разписани и методични указания за поетапно разкриване на отделения в зависимост от епидемичната обстановка. Ясно е посочено кои болници в 28-те области ще поемат от първо до четвърто ниво на заболеваемост, определени са брой болнични легла за интензивно и консервативно лечение на пациенти с COVID-19.
Планът съдържа и финансов разчет какво би струвало на държавата развитието на най-лошия сценарий – подобен на този от края на 2020 г. „При най-песимистичния вариант разходите ще са от около 500-600 млн. лв. Засега има само един начин да предотвратим следваща вълна и това е ваксинацията“, обясни д-р Кацаров и добави: „В разгара на епидемията ваксини няма да ни трябват. Болни не се ваксинират. Ваксините са ни необходими сега – като превенция.“

146 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ЛИЦА ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
60 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 27 от тях са установени с PCR, а 33 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени общо 12 258 теста, от които PCR – 2269, а антигенни – 9989. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 5; Варна – 4; Враца – 1; Габрово – 1; Добрич – 1; Монтана – 1; Перник – 1; Плевен – 3; Пловдив – 8; Разград – 1; Русе – 4; Силистра – 1; София област – 4; София град – 12; Стара Загора – 4; Търговище – 1; Хасково – 4.
Общият брой на случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, е 422 298. Активните случаи са 8108. Излекуваните лица са вече 396 061. От тях 146 са регистрирани през последното денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират 959 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. В интензивни отделения или клиники се намират 113 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 1 823 403, като 12 842 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 448 лица-медицински служители. Нов случай на лекар е регистриран през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 129. Два нови случая са регистрирани през последното денонощие.

СЪЗДАВАТ РЕЗЕРВ С НАЙ-НЕОБХОДИМИТЕ МЕДИКАМЕНТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Създаване на резерв с най-необходимите медикаменти за лечение на пациенти с COVID-19 предвижда настоящото служебно ръководство на Министерството на здравеопазването като част от плана за справяне с нова вълна от вируса. Това съобщи по време на днешния брифинг заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, информира Zdrave.net.
„Работи се за нови доставки на Ремдесивир през есента. Има и идея да се създаде резерв от най-необходимите медикаменти – нискомолекулните хепарини, за които и в момента има лек дефицит, кортикостероиди, както и няколко основни антибиотика“, уточни той.
Д-р Петров посочи, че медикаментите няма да бъдат закупувани „хаотично“, а ще се проведе определена процедура, както и че ще се търсят лекарства с по-дълъг срок на годност. Ако те не се използват за лечение на пациенти с COVID-19, ще могат да се прилагат при пациенти с други болести и няма да се изхвърлят. В тази връзка той посочи, че в страната ни има хидроксихлорохин в огромни количества, който може би няма да може да бъде използван. От думите му стана още ясно, че България участва в европейската процедура за осигуряване на три вида моноклонални антитела, приложими при имунокомпрометирани хора, за които ваксините не дават ефект.

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА СА НУЖНИ 135 МЛН. ЛВ. ЗА РАБОТЕЩИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ СРЕЩУ COVID-19
До края на годината са нужни 135 млн. лв. за работещите на първа линия срещу COVID-19. Това заяви на днешния брифинг на МЗ заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.
Той коментира и новата методика за разпределение на средствата за медиците на първа линия. „Тези 1000 лв. ще се предоставят по справедлив начин на хората, които са ангажирани с диагностика и лекуване на пациенти с COVID-19“, каза той. Д-р Златанов посочи, че до момента те са давани и на медици, които са били наети на договор за няколко часа, но са получавали същата сума като техни колеги, които са давали 12-часови дежурства, през които са лекували болни с вируса.
Допълнителното възнаграждение ще се получава за действителна работа, при пълен график и за структури, работещи с пациенти с COVID-91, уточни зам.-министър Златанов, допълвайки, че това ще бъде стимулиращо и дисциплиниращо.
Според д-р Златанов действащата до момента методика не е била правилно създадена, а чрез промените в нея ще се създаде по-голяма справедливост.
„Въпросът е да се обвърже плащането с дейността и да се смени принципът. Да не се плаща за това, че ходиш на работа, а за това, че си свършил определена работа“, коментира и министър Кацаров.

НАД 9000 ДУШИ СА БИЛИ ВАКСИНИРАНИ В ОБЩИНСКИТЕ ПОЛИКЛИНИКИ И ИЗНЕСЕНИТЕ ПУНКТОВЕ НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА В ПЕРИОДА 17 МАЙ – 7 ЮЛИ
Над 9000 души са били ваксинирани в общинските поликлиники и изнесените пунктове на Столичната община в периода 17 май – 7 юли. Това обяви директорът на дирекция „Здравеопазване“ на Столична община д-р Моника Чеуз, съобщи БНР.
Водят се преговори с още два столични търговски центъра за създаване на пунктове за имунизация срещу COVID-19.
Заради топлото време временно са закрити ваксинационните пунктове в парковете, добави д-р Чеуз: „Засилихме основно дейността си в моловете, в събота и неделя са минали 500 човека, практически през четирите мола и двата пункта в „Христо Ботев“ и в „Дружба“ понеже има и два автобуса, единият го позиционираме през 4-5 дена в зависимост от районните кметове. От днес до неделя ще бъде в район “Панчарево“.
Над 24 хиляди души са преминали през COVID-зоните на Столичната община в периода 4 януари – 7 юли. На по-голямата част от тях е била оказана специализирана медицинска помощ.

МОН ЗАПОЧНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ВАКСИНАЦИЯТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА
Министерството на образованието започна информационна кампания за стимулиране на ваксинацията в детските градини и училищата. Учителите, които доброволно се ваксинират, ще получат допълнително по два дни платен годишен отпуск. Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получат специално свидетелство за принос към опазване на общественото здраве, информира БНР.
В едва 4% от училищата и 3% от детските градини над 70 на сто от персонала е ваксиниран. В две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%.
При детските градини така стоят нещата при 75% от екипите, показва проучване на МОН в началото на месеца.
От ведомството изтъкват, че ваксинирането в тези заведения е ключова предпоставка за спокойно провеждане на присъствени занятия през предстоящата учебна година.
Като част от кампанията вече се провеждат срещи с директори на учебни заведения, на които медицински специалисти отговарят на въпроси за ползите и рисковете от ваксините.
От МОН изготвят насоки за завръщане към присъствено обучение от онлайн среда, както и за потенциално спешно преминаване към дистанционни занятия.

ОМБУДСМАНЪТ ПОИСКА ПОВЕЧЕ ПРОЗРАЧНОСТ ЗА ПРОМЕНИТЕ В ПОЖИЗНЕНИЯ ТЕЛК
Омбудсманът поиска повече прозрачност за промените в пожизнения ТЕЛК, информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на обществения защитник.
Диана Ковачева е изпратила писмо до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, в което изисква информация във връзка с приетите от Министерския съвет вчера изменения в Наредбата за медицинската експертиза, свързани с пожизнения ТЕЛК за дефинитивните заболявания на хората с увреждания.
„Междувременно, хора с увреждания ме сезираха, че не разполагат с достъп до проекта на Наредбата и че информацията с последните промени не беше обществено достъпна и по тях не бяха проведени обществени консултации”, пише омбудсманът.
По време на заседанието на Съвета за наблюдение на хората с увреждания, което се състоя днес в институцията, Диана Ковачева предложи органът да излезе със становище по наредбата. „Да, факт е, че по информация в медиите, отразили изказванията на здравния министър, той е решен за част от хората с дефинитивни увреждания, техният списък е разширен, но доколкото не разполагаме с текста, мисля, че е редно те да бъдат обсъдени публично“, заяви тя.
На заседанието присъства и председателят на националната организация „Малки български хора“ Светослав Чернев, който алармира, че по негова информация новата наредба дискриминира членовете на неговата организация, заради 1 см. разлика. „Дискриминират се едни малки хора спрямо други малки хора, което е недопустимо, защото малки хора с ръст 1.19 см. получават пожизнен ТЕЛК, а малки хора с ръст 1.20 см. нямат такъв“, подчерта Чернев.
Омбудсманът припомни, че именно след нейната препоръка здравното министерство е инициирало въпросната промяна, която тя определи като положителна стъпка.
Тя отчете и работата на Съвета за наблюдение на хората с увреждания, създаден по силата на Закона за хората с уврежданията с цел наблюдение по прилагането на политиките за защита правата на тази уязвима група у нас, както и да съблюдава изпълнението в най-пълна степен на Конвенцията на ООН за хората с увреждания.

НА 8 ЮЛИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С АЛЕРГИИТЕ
За първи път Световният ден за борба с алергиите е отбелязан на 8 юли 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта е да се повиши информираността на обществото относно алергичните заболявания и да се постави акцент върху значението на профилактиката и превенцията им, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По данни на Световната здравна организация в световен мащаб алергиите заемат едно от челните места по разпространение сред всички хронични заболявания. В общия случай те се проявяват като свръхчувствителност към чужди, обикновено безвредни за организма вещества (алергени), които имунните клетки на засегнатия пациент идентифицират неправилно като заплаха за неговото здраве. Един от основните проблеми при алергиите е свързан с факта, че броят на веществата, към които хората могат да бъдат свръхчувствителни, е неограничен.
В медицинската литература са описани повече от 50 вида алергични реакции или алергии, като най-често срещаните са: ринит или сенна хрема; дерматит; алергична астма; уртикария; атопичен дерматит; инсектна алергия и др. От значение за появата и развитието им са както генетичната предразположеност, така и много фактори от околната среда. Сред тях водещи са замърсяването и непрекъснатото навлизане в бита на хората на изкуствено създадени субстанции и химически препарати, които не са съществували в близкото минало. Това прави средата, в която живеем, наситена с алергени, които на практика е почти невъзможно да бъдат избегнати. Ето защо според проучвания, проведени през последните години, честотата на алергичните заболявания сред населението по целия свят се е увеличила значително. Днес се приема, че не по-малко от 30% от човешката популация е засегната от алергични реакции. Наблюдава се и неблагоприятната тенденция за разширяване на възрастовите граници на пациентите, като алергии се развиват не само в ранните детски години, но и при по-възрастни хора. Успоредно с това съвременната медицина е напреднала до такава степен, че освен многобройните средства, които помагат за облекчаване на алергичните състояния, вече съществуват и такива, които предотвратят появата на алергични симптоми и реакции. Пример в това отношение е широко използваната в клиничната практика специфична имунотерапия/ваксинация със съответния алерген, който е единственият етиологичен метод за лечение и профилактика на алергичните заболявания. От особена важност е и най-съвременният метод за тяхното лечение, свързан с въвеждането на т.н. биологична терапия с разнообразни моноклонални антитела, който вече е достъпен и у нас.
България разполага с много добре развита мрежа от алергологични кабинети и отлично подготвени специалисти. Въведени са всички най-актуални методи на лечение и диагностика на алергичните състояния. Българският алергично болен пациент може да получи най-адекватни, отговарящи на достиженията на съвременната наука грижи и контрол на състоянието му.

НАД 2.7 МЛН. ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ СА ИЗДАДЕНИ ПРЕЗ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНО-ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравно-информационна система (НЗИС) надхвърли 2.7 млн. броя, откакто Националният системен интегратор „Информационно обслужване“ АД пусна в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти, информира Zdrave.net то се позова на съобщение от НЗИС.
Модулът „е-рецепта“ стартира официално на 6 февруари 2021 г. Над 2.4 млн. са напълно или частично изпълнените рецепти в аптечната мрежа, което е около 90% от общия брой издадени е-рецепти. Средно на ден се издават по около 50 000 рецепти, като през последните няколко дни се забелязва тенденция към увеличение до 80 000 рецепти на ден. До този момент фармацевтите са отказали да изпълнят едва 53 електронни рецепти, отчитат от НЗИС.
Електронизирането на процеса намалява значително риска от неправилно отпускане на контролирани и реимбурсирани медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари и аптеките, твърдят от там.
Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4500, а към системата успешно са се свързали близо 2500 аптеки от цялата страна. Данните на НЗИС показват, че над 3300 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите.
Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 2800. Те са издали общо над 104 000 е-направления, сочат още данните.
Най-активни в издаването на е-направление са общопрактикуващите лекари от София, Пловдив, Бургас и Варна. Близо 90 000 пък са пациентите, които са получили електронен вариант на направлението.

Директорът на МБАЛ – Ямбол: НЕ Е НОРМАЛНА ЧОВЕШКА ПОСТЪПКА ДА ПОСЕГНЕШ ВЪРХУ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА 100 ПАЦИЕНТИ
„Ситуацията във вторник беше критична. Бях сигнализиран от колегите за посегателство над кислородната инсталация на болницата. Трябваше много спешно да обезпечим всички интензивни звена в лечебното заведение. Добрата новина е, че покрай COVID пандемията много от отделения разполагат с кислородни бутилки и кислородни концентратори и това ни помогна всичко да се случи много бързо“. Това разказа пред Нова телевизия зам.-директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон”-Ямбол д-р Валентин Вълчев по повод кражбата на медни тръби, които захранват кислородната инсталация на хирургичния корпус и Отделението по анестезиология на лечебното заведение. По думите му се е наложило да се пренасят бутилки и концентратори и това е спасило много пациенти, информира Zdrave.net.
Д-р Вълчев обясни, че към момента на възникване на критичната ситуация не е имало голям брой тежко болни, с изключение на една жена със сърдечно заболяване.
„Колегите от Спешно отделение са се справили бързо с кислородни бутилки, за което им благодаря. Пациентката е била насочена за хоспитализация към съседното лечебно заведение, което е специализирано за кардиологични заболявания“, допълни зам.-директорът на болницата.
Той допълни, че лечебното заведение е на 142 години и е единствената областна болница от павилионен тип, а сградите са разположени на огромна площ.
„За мен и като човек, и като лекар няма логика и това не е нормална човешка реакция, човешка постъпка – да посегнеш върху живота и здравето на 100 пациенти. С екипа по поддръжка работим, вероятно на някои места ще бъдат поставени видеокамери, но всичко опира до съзнанието ни като граждани“, коментира д-р Вълчев.
Сигналът за проникването до системата и кражбата на медната тръба е подаден късно вечерта на 6 юли на Единния телефон за спешни повиквания 112 от зам. – директора на многопрофилната болница Валентин Вълчев, припомня БНР. Само за няколко часа са открити и задържани двамата извършители – 18-годишен мъж от Ямбол и 31-годишен мъж от Бургас. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения, както и да се поиска постоянна мярка „задържане под стража“.

Новият директор на УМБАЛ „Александровска“: ЩЕ НАПРАВИМ БЪРЗ ПРЕГЛЕД НА ВСИЧКИ ДОГОВОРИ
Ще направим бърз преглед на всички договори, които са подписвани с различни доставчици. Това заяви новият директор на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов в ефира на bTV, информира Zdrave.net.
Новият съвет на директорите е вече вписан в Търговския регистър, стана ясно вчера.
Той коментира и данните за финансови проблеми в болницата.
„В справките, които бяха публикувани за финансовото състояние на болницата, всъщност се вижда, че тези близо 68 милиона касаят общата загуба с натрупвания в годините. Когато обсъждаме финансовото положение, трябва да правим разлика между някои икономически понятия като обща загуба, текуща загуба и други“, разясни той. „Тук става въпрос за загуба с натрупване, която е в размер на 67,9 млн. лв. при записан собствен капитал на търговското дружество от 70 милиона, което говори, че има тенденция към декапитализация“, каза д-р Атанасов. Той се въздържа от коментар дали има злоупотреби и обясни, че ще се направи анализ, който да установи дали има такива. Той добави, че в случай, че му бъде поискано съдействие от страна на КПКОНПИ за проверката в болницата, е длъжен да окаже съдействие.
„За да се направи план за справяне с просрочените задължения, първо трябва да се установят причините за тяхното натрупване. Ние ще направим бърз преглед на всички договори, които са подписвани с различни доставчици. Ще видим къде може да се предоговорят част от просрочените задължения“, обясни той. „Ще си поставим цели с конкретни лица от ръководството на болницата, които да натоварим с контролиране на изпълнението им – цели, които да са измерими и да бъдат в посока бързо подобряване на финансовото състояние“, заяви новият директор на Александровска болница.

ПРЕВЕНЦИЯТА НА ХРОНИЧНАТА ВЕНОЗНА БОЛЕСТ – ВЪВ ФОКУСА НА ИНИЦИАТИВАТА „ПЪТЕШЕСТВИЕ С МИСИЯ“
Летните месеци юни и юли са времето, в което се реализира инициативата „Пътешествие с мисия“ – част от Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, информират организаторите от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.
Тя се провежда за трета поредна година и има за цел да повиши информираността за превенцията на хроничната венозна болест (ХВБ). Лице на кампанията това лято е актрисата Алекс Сърчаджиева, информира Zdrave.net .
И тъй като част от превенцията на заболяването е активният начин на живот и движението „Пътешествие с мисия“ ни приканва да прекарваме повече време сред природата, като опознаваме красивите места в България.
Инициативата предлага 8 интересни маршрута в цялата страна, които да бъдат извървени през юни и юли, като участниците се превърнат в #ОтборСМисия. Маршрутите са разработени от Ели Иванова – травъл блогър, основател на блога за пътувания „Друми в думи“.
“Радвам се, че имам възможността да се включа в една толкова значима инициатива съвместно с Алекс Сърчаджиева. Вярвам, че заедно можем да достигнем повече хора и да ги запознаем с важността от активен начин на живот. А относно маршрутите – те са безкрайни и винаги започват със самия теб, с решението да се грижиш за ума и тялото си“, споделя Ели.
„Много е зареждащо да излезеш сред природата и да се движиш на воля след толкова време на ограничения заради пандемията“, споделя Алекс Сърчаджиева.