НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.06.2022)

Доц. д-р Антон Тонев: ОБСЪЖДАМЕ ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ПАЦИЕНТИТЕ
Ще предложим законови промени, с които да бъда въведена рамка от изисквания, на които всеки, който иска да предлага софтуерни услуги, трябва да отговаря. Това каза пред БНТ председателят на парламентарната здравна комисия доц. д-р Антон Тонев по повод възникналите проблеми при старта на издаването на електронните направления, информира Zdrave.net.
По думите му в изискванията ще влиза определен ресурс от хора, определен брой ъпдейти и други технически детайли, които ще бъдат предложени от Министерство на здравеопазването. При липса на 100% ефективност на предлаганите софтуерни продукти ще бъдат налагани финансови санкции.
„За 7 дни са издадени 1 126 732 електронни направления. Има постоянно нарастване. В тези 7 дни, с едно непрекъснато покачване на бройките електронни документи, смятаме, че сме достигнали едно стабилно ниво. Оттук насетне случаите на несъответствие ще намаляват до момент, в който изчезнат напълно“, подчерта доц. Тонев. Той допълни, че се подготвя и група от промени, които ще визират и намаляване на административната тежест за общопрактикуващите лекари.
„От една страна, вървим към изчезване на хартията, което неизбежно ще се случи, от друга страна, правим анализ колко време прекарва един личен лекар точно до пациента, преглеждайки го, и колко време трябва да отдели, обективизирайки своя преглед, съответно да може да отговори и на бъдещите проверки“, каза д-р Тонев.
„За амбулаторния лист вървим към промяна той да остане само като възможност на хартия, а не да се дублира с електронната му форма“, каза още председателят на парламентарната здравна комисия. Той беше категоричен, че при въвеждането на новите електронни услуги всеки един модул стартира само когато са покрити и критериите за защита.
Доц. Тонев коментира и последния случай на насилие срещу лекари в Самоков, като посочи, че всяко право върви със задължения. „Обсъждаме като законодателна инициатива да въведем една кратка характеристика на това какви задължения имат пациентите. Конкретно от видеозаписите в Самоков се видя, че близките на пациентите влизат на място, на което нямат право да присъстват. Това не би могло да се случи в полицията например. Искаме да въведем ясни правила, с които пациентите да се съобразяват“, каза той.

71% ОТ РАБОТЕЩИТЕ В СПЕШНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО „МНОГО ДОБРА“ ПРАКТИЧЕСКАТА НАСОЧЕНОСТ НА ОБУЧЕНИЯТА ПО ПУЛСС
71% от работещите в центровете за спешна медицинска помощ и филиалите към тях определят като „много добра“ практическата насоченост на обученията, реализирани по линия на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“. Това е най-високата оценка по скалата, заложена в анонимна анкета, проведена от Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ сред 292 представители на спешните екипи в страната. Оценка „добър“ дават 27% от анкетираните, а „слаб“ – едва 2%. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Проучването има за цел получаване на обратна връзка относно удовлетвореността на спешните екипи от качество и тематичния обхват на предоставяното обучение.
На въпроса „Каква е вашата оценка за знанията и уменията, които обучението Ви дава?“ 68% от анкетираните дават най-високата възможна оценка – „много добър“, други 31% посочват оценка „добър“, а 1% от курсистите посочват, че не са удовлетворени.
На въпроса „Бихте ли посочили конкретни теми, които желаете да бъдат предмет на бъдещи обучения“, най-често анкетираните отговарят: обучения за специфичен травматизъм при ПТП, с акцент политравматизъм; реакция при масови бедствия и аварии, терористични актове; десмургия и имобилизация – теория и практика; самоотбрана и справяне с конфликтни ситуации, както и работа в екип.
Петдневното практическо и теоретично обучение на работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната, в т. ч. лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, парамедици и шофьори на линейки, се провежда в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. В програмата са включени теоретични лекции за приложение на медицинския триаж и протоколи за поведение при пациенти със спешни състояния (респираторни нарушения, нарушения в циркулацията, травматични състояния, неврологични нарушения, интоксикации, спешни състояния в детската възрасти др.), както и практически упражнения, свързани с оценка на спешното състояние и прилагането на различни техники за осигуряване и поддържане на проходимост на дихателните пътища, кардиопулмонална ресусцитация и дефибрилация, мениджмънт на травмата, животоспасяващи и животоподдържащи техники при педиатрични пациенти и др.
В изпълнение на проекта надграждащи знания и умения за работа със спешни пациенти ще получат близо 7000 души, работещи в системата на спешната медицинска помощ у нас. Веднага след екипите на центровете за спешна помощ курсове ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала.
Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31.12.2022 г.

312 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
168 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 31 от тях са установени с PCR, а 137 – с бързи антигенни тестове. 57,74% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 4 140. От тях 559 са PCR, а 3 581 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 5; Варна – 8; Враца – 4; Габрово – 4; Добрич – 3; Кърджали – 2; Кюстендил – 1; Ловеч – 3; Монтана – 6; Пазарджик – 2; Перник – 6; Плевен – 3; Пловдив – 11; Разград – 3; Русе – 3; Силистра – 3; Сливен – 1; Смолян – 3; София област – 3; София град – 75; Стара Загора – 6; Търговище – 1; Шумен – 3.
Общо 1 166 316 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 71 016 от тях са активни. 1 058 116 са излекуваните лица, като през последните 24 часа са регистрирани 1 479 от тях.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 312 пациенти с доказан COVID-19, 28 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 30, от тях 73,33 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 401 440 са общо поставените дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция у нас към момента, 418 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 572-ма. Нови три случая са регистрирани през изминалите 24 часа, два от които са установени при лекари и един – при санитар.
37 184 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Два нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Починали са жена на 92 г. със сърдечно заболяване и жена на 87 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, които не са били ваксинирани.

Проф. Радка Аргирова: В МОМЕНТА НЕ ЗНАЕМ ТОЧНИЯ ХОД НА COVID ПАНДЕМИЯТА
“Отпадането на безплатен PCR тест, назначаван от общопрактикуващите лекари е грешка. Колкото по-малко тестове се правят, толкова по-малко положителни проби се откриват. На практика, не сме сигурни дали съобщаваните бройки отразяват действителната ситуация или я омекотяват. А това означава, че не знаем точния ход на пандемията в момента.” Това каза в интервю за Zdrave.net проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите, свързани с коронавируса.
Проф. Аргирова препоръча на лицата без придружаващи заболявания да се поставят бустерни дози, защото всеки следващ вирусен вариант все повече „заобикаля“ имунната система и образуваните от нея антитела към предшестващите варианти на вируса. Специалистката прогнозира нова пандемична вълна през есента. “В България трябва да сме особено внимателни, защото „нашата“ вълна ще дойде около 2 месеца след западноевропейската, а може и новият вирусен вариант да се прояви като по-инфекциозен, поради наличието на възприемчиво неимунизирано население. Тези данни са известни в МЗ и вече тече подготовка за нова вълна. Надявам се да не бъдем изненадани от нея”, каза още проф. Аргирова.

Проф. Георги Момеков: ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 НЕ ЗАСЯГАТ ФЕРТИЛИТЕТА
Разполагаме с голям брой клинични проучвания и постмаркетингово наблюдение за ваксините срещу COVID-19 и превенцията на тежките форми на COVID, хоспитализация и смърт. Това каза проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология към Медицински университет – София по време на пресконференция „Пост-COVID синдром и усложнения“, информира Zdrave.net.
Събитието е част от информационна кампания „По-силни срещу COVID-19” на Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPHARM).
Проф. Момеков допълни, че при самата терапия също има огромен прогрес, но болестта протича в различни фази. „Част от катастрофите в ранните проучвания бяха, че поради турбулентността на периода се правеха опити да се лекуват хора с противовирусни препарати на 14-ия ден от появата на симптомите. В България пък се опитвахме да даваме кортикостероиди на здрави и прави хора без усложнения, което също беше грешка, тъй като са средства за по-късните възпалителни фази. Вече обаче разполагаме с един арсенал за средства за лечение“, каза той.
Относно свръхсмъртността у нас в периода 2020-2021 г. специалистът изтъкна, че несъмнено причината за нея е коронавируса, който е отнел живота на 50 000 души у нас.
Проф. Момеков коментира и различните видове ваксини срещу COVID като единственото доказано средство срещу заболяването. „От традиционните ваксини няма особена полза, докато РНК-ваксините са изключително гъвкави. Изговориха се страшно много глупости за тези РНК-ваксини, при положение, че човечеството се занимава с тях от десетилетия, както и с подобни вещества. Проблемът на тези ваксини е, че те са с огромна молекулна маса с много заряди, не могат да преминават през нашите клетки, а мястото им на действие е вътреклетъчно и затова трябва да се формулират в наночастици, от които впоследствие не остава нищо, тъй като са биоразтворими. Много се говореше за наночастиците при положение, че дамите, а и някои господа, ежедневно си почистват грима с мицеларни води, които съдържат наноразмерни, повърхностно активни вещества“, каза д-р Момеков. Той подчерта, че информационната РНК не съдържа инфекциозен причинител, а съставът на ваксините е
публикуван в сайтовете на СЗО и ЕМА. Специалистът изтъкна още, че ваксините не засягат фертилитета на мъжете и жените, но преболедуването от COVID-19 може да създаде проблеми с фертилитета.

Д-р Валери Цеков: ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ БРОЯТ НА СТРАДАЩИТЕ ОТ ДЪЛЪГ COVID-19
Тъй като броят на лицата заразени със SARS-CoV-2 се увеличава, броят на оцелелите, страдащи от дълъг COVID-19, вероятно ще се увеличи. Това заяви д-р Валери Цеков – председател на Българското сдружение по иновативна медицина на пресконференция „Пост- COVID синдром и усложнения” – част от информационна кампания „По-силни срещу COVID-19”, съобщи БТА.
Д-р Цеков отбеляза, че ваксините срещу заболяването намаляват риска от тежко протичане на болестта и смърт. Над 4 млн. и 400 хил. са поставените дози у нас, няма никакви съобщения за странични реакции, посочи специалистът.
Затруднено дишане, тромбемболи и проблеми на кръвоносната система, сърдечно-съдови усложнения, нарушено психично здраве, главоболие, „мозъчна мъгла“ са сред най-честите здравословни проблеми при дълъг COVID-19. Д-р Цеков заяви, че дългият COVID-19 е труден за диагностициране и много от изброените проблеми се срещат и при други заболявания. Затова той съветва хората с доказан COVID и съмняващите се, че са се заразили с болестта, да обърнат внимание на симптоми като продължаващо усещане за отпадналост, продължаваща кашлица повече от четири седмици, главоболие, световъртеж, липсва на апетит, болки в корема, задух, болки в гърдите, високо кръвно налягане, загуба на памет, тромбофлебити, косопад и ставни и мускулни болки.
По-склонни да развият дълъг COVID-19 са лицата, които са прекарали тежко болестта или са били хоспитализирани, неваксинираните лица, които са преживели мултисистемен възпалителен синдром по време на или след COVID-19, каза още той. По думите му при децата също се наблюдава дълъг COVID-19, но по-рядко – около 2% от заболелите. Симптомите са поява на тревожност, умора, сърцебиене, затруднено дишане, алергичен ринит, отбеляза той. Д-р Цеков даде пример с проучване във Великобритания, което обхваща 258 790 деца между 5 и 17 години, като според него 1.8% са имали симптоми, продължаващи поне 56 дни след заболяването. Позовавайки се на проучвания в Иран и Русия той заяви, че дълъг COVID се установя по-често при по-големи деца.

ОТНОВО ИМА ПРОБЛЕМ С НАЛИЧНОСТИТЕ НА НЯКОИ ЛЕКАРСТВА ЗА ЕПИЛЕПСИЯ
Отново има проблем с наличностите на някои лекарства за епилепсия. За това алармира Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. В момента липсва валпроевата киселина, беше изчезнала, появи се за месец, сега отново я няма, каза тя за Clinica.bg. Причината за изчезването на медикамента е, че фирмата – вносител е напуснала България. Това обаче не е прецедент при пациентите с епилепсия, а смяната на медикаментите не винаги им се отразява добре. Това е проблем за всички – и пациенти, и близки, огромен риск е и за тези, които въпреки епилепсията ходят на работа и трябва да прекъснат или сменят лечението си, обясни Веска Събева.
Заради липсата на внос на лекарства у нас, специалистите често изписват медикаменти, които липсват в България. Тогава трябва да намерим болница, която да се съгласи да купи даденото лекарство и човекът да си го получи от болничната аптека, и тази процедура работи много трудно, каза още Веска Събева. Затова тя настоява да се създаде лекарствена банка, която да се зарежда с дефицитни медикаменти, откъдето хората да си ги набавят, когато ги няма в аптечната мрежа.

ОДОБРЕНИ СА 7,5 МЛН. ЛЕВА ЗА ПОДКРЕПАТА НА МЛАДИ УЧЕНИ И ПОСТДОКТОРАНТИ
Министерският съвет одобри 7,5 млн. лева за изпълнението на първия етап от националната програма “Млади учени и постдокторанти – 2”. Това е половината от общото финансиране за целия период на изпълнение 2022-2025 г., Информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
Съгласно описаните в програмата критерии, средствата се разпределят между 25 държавни висши училища, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, Военномедицинската академия, Националния център по заразни и паразитни болести, и Националния институт по метеорология и хидрология.
По първия модул на програмата ще се привличат и назначават млади учени, които нямат договор за работа с конкретно висше училище или научна организация. Могат да бъдат подкрепяни и вече назначени асистенти, главни асистенти и докторанти, включително в задочна и самостоятелна форма на обучение, до десет години след придобиване на първа образователно-квалификационна степен “магистър”.
Новоназначените млади учени ще получават възнаграждение от 1200 лв. на месец. Младите учени, вече наети по друг договор в същата организация, ще вземат допълнително от 200 до 600 лв. месечно. И в двата случая са включени средствата за осигуровки за сметка на работодателя.
Модулът “Постдокторанти” е за учени с образователната и научна степен “доктор” от българско или чуждестранно висше училище, или научна организация, придобита преди не повече от пет години. Те кандидатстват за финансова подкрепа с проектно предложение по актуална научна тема. Проектът трябва да бъде на високо научно ниво, да има детайлна програма и подробен финансов план. Срокът за изпълнение на проектите е до 24 месеца. С предимство ще се класират постдокторанти, които не работят в конкретно висше училище или научна организация.
Възнаграждението за новоназначените постдокторанти е от 2000 до 3000 лв. на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя и за допълнителни възнаграждения за образователната и научна степен “доктор”. Тези, които са от друга държава или населено място, могат да получават допълнително до 1000 лв. месечно за квартирни разходи.
Постдокторантите, които работят вече в съответното висше училище или научна организация, ще получават допълнително между 300 и 600 лв. на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя.

Д-р Силвия Новакова: АЛЕРГИЯТА СЕ ЛЕКУВА
“Продължава да битува разбирането, че алергиите не се лекуват. По тази причина много хора въобще не търсят помощ за своите проблеми.” Това каза пред радио “Фокус” д-р Силвия Новакова дм, заместник-председател на Българското дружество по алергология УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив и специалист по детски болести.
„Не зная за друг проблем, при който човек да проявява такава пасивност. Срещам се с хора, които са със симптоми от 10-15 години. Толкова години по един и същи начин в определен сезон човек страда и смята, че това е даденост. Това е, защото има неразбиране и незнание за факта, че алергията подлежи на лечение. Лекуват се най-често срещаните алергени – те са с най-добър шанс да се лекуват. Например това е алергията към микрокърлежите на домашния прах, това е алергенът, който води до целогодишните проблеми, свързани с дихателните пътища“, обясни специалистката. Тя допълни, че всеки трети възрастен, който има хронична храма, се оказва, че има алергична хрема.
„С имунотерапия се дава шанс на имунната система да започне да възприема като нещо естествено всички фактори на околната среда, с които живеем, вместо да ги възприема като вредни“, обясни още д-р Новакова.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПОДНОВЯВА СКРИНИНГОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА РАК НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА
Столична община подновява скрининговите изследвания за рак на млечната жлеза (РМЖ) на работещите в общинските училища и детски градини. Докладът, внесен от зам.-кмета по здравеопазване Дончо Барбалов, заедно с общинските съветници д-р Антон Койчев, Малина Едрева, д-р Веселин Милев и Милка Христова, ще бъде разгледан утре от Столичния общински съвет. Това съобщи Барбалов във фейсбук профила си, информира Zdrave.net.
Скрининговата програма, която СО провежда по идея на кмета Йорданка Фандъкова от 2015 г. насам, беше прекъсната през миналата 2021 г. заради пандемията от COVID-19.
При изпълнението на програмата от 2015 г. до 2020 г. в София скрининговото изследване обхвана жените, работещи в общинските училища, детски градини и ясли, комплексите за детско хранене, културни институти, заведенията за социални услуги, Столичен инспекторат и общинските транспортни дружества.
От прегледаните близо 23 000 жени при 179 бе открита находка, съмнителна за злокачественост, а при 73 бе установен карцином на гърдата.
За тази програма до 2020 г. Столична община е изразходвала близо 1 млн. лв. Отделно от това за апаратура, с която да се извършват прегледи за рак на гърдата в общинските лечебни заведения, СО е отпуснала над 822 хил. лв.
Скринингът на РМЖ включва клиничен преглед и ултразвукова диагностика на млечните жлези, а при наличие на медицински показания и рентгенова мамография.
Тази година в изпълнението на програмата ще се включат 14 общински лечебни заведения: Първа САГБАЛ „Св. София”; Втора САГБАЛ „Шейново“, Университетската Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ , СБАЛОЗ „Проф. Марин Мушмов”, Четвърта МБАЛ, както и Диагностично-консултативните центрове с номера 8, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 24 и 25.
Предвижда се програмата да се провежда по график до края на ноември 2022 г. Средствата за скрининга са в размер на 200 000 лв. и ще бъдат осигурени от бюджета на дирекция „Здравеопазване“ към Столична община.

В ПАЗАРДЖИК ПРОДЪЛЖАВА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ „ПОМАГАМЕ ЗАЕДНО“
Продължава благотворителна дарителска кампания „Помагаме заедно“, която се реализира от МБАЛ-Пазарджик, Спортното училище и ПМБ Индъстрис, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Металното сърце за капачки, поставено в двора на лечебното заведение, отново се напълни и беше изпразнено за втори път. Още 11 чувала с капачки бяха прибавени към събраните до момента.
260 кг. капачки вече са предадени на рециклиращата компания. От фирмата отново потвърдиха, че ще изкупуват капачките на двойна цена, за да може да се съберат повече средства.
Кампанията „Помагаме заедно“ е благотворителна инициатива, чиято цел е да подпомогне двете детски отделения на МБАЛ-Пазарджик.
“Благодарим на всички, които събират и даряват пластмасови капачки и по този начин вече два месеца помагат на нашата благотворителна кауза”, казваха от болницата и изразиха надежда, че още хора с добри сърца ще се включат в благородната кауза.