НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.06.2021)

БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ПО ПОВОД ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ОТ ПОСТА ДИРЕКТОР НА НЦЗПБ
Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява не само своето недоумение, но и своето несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) с единственото основание, че е навършил пенсионна възраст. Това се казва в позиция на Асоциацията, адресирана до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и медиите, съобщиха от Zdrave.net.
„В XXI век, когато се разчита на висока експертиза, доказани професионални качества и добра работоспособност, възрастта не е порок. Още повече, че през последната година и половина проф. Кантарджиев беше неуморно на своя пост заедно с целия екип на НЦЗПБ и заслужено бе сред наградените от Българския лекарски съюз в края на 2020 г. в новосъздадената категория „Борба с пандемията – Ковид-19“, отбелязва се в позицията, подписана от председателя на Асоциацията Милка Василева.
„Ние от БАПЗГ смятаме, че проф. Тодор Кантарджиев като водещ специалист в областта на микробиологията, доказал през годините своите качества като лекар, учен и ръководител, би трябвало да остане на своя ръководен пост, за да бъде максимално полезен на българската здравна система и общественото здравеопазване. Той е един от специалистите у нас, който по безспорен начин е получил доверието и уважението не само на своя екип, но и на специалистите в областта на микробиологията у нас и в чужбина. Доказателство за това са неговите ангажименти и отговорности като председател на Българската асоциация на микробиолозите, зам.-председател на Научното дружество по микробиология, член на УС на Европейската конфедерация по медицинска микология и член на УС на Балканското дружество по микробиология“, подчертават още от Асоциацията.
„БАПЗГ настоява за безпристрастно експертно решение по създалия се казус. Бихме искали да припомним, че българската здравна система се крепи благодарение на работата на много медицински специалисти в пенсионна възраст, в това число и ръководители на различни структури и звена“, посочват още от там.

БЛС в своя позиция: ОЗАДАЧЕНИ И ИЗНЕНАДАНИ СМЕ ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
Управителния съвет на Български лекарски съюз е силно озадачен и изненадан от начина, по който проф. Тодор Кантарджиев беше освободен като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Това пише в позиция на съсловната организация, информира Zdrave.net.
“Случилото се е особено огорчаващо на фона 30-те и повече години от живота си, които проф. Кантарджиев отдаде на структурата към Министерство на здравеопазването, на фона на неуморния труд и огромния му принос за борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от Covid-19 у нас. Неслучайно и Български лекарски съюз, на последните престижни награди на медицинската гилдия, отличи проф. Кантарджиев в специалната категория “Борба с пандемията – Ковид 19”, пишат още от БЛС.
Според лекарската организация проф. Тодор Кантарджив е изключителен професионалист, доказан специалист в своята област, дългогодишен директор на НЦЗПБ. Уважаван, както от колегите си, така и от цялото българско общество.
Български лекарски съюз е категоричен, че освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев по този начин, на фона на огромните му заслуги в борбата с пандемията, не е наградата, която той заслужава за достойно извървяния професионален път.

СЛУЖИТЕЛИ НА НЦЗПБ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ОТ ДИРЕКТОРСКИЯ ПОСТ
Рано тази сутрин служители на Националния център по заразни и паразитни болести излязоха пред институцията в знак на протест срещу освобождаването на директора ѝ проф. Тодор Кантарджиев. Това е вторият протест на хората от НЦЗПБ срещу пенсионирането на проф. Кантарджиев, информира Zdrave.net.
Вчера внезапно стана ясно, че проф. Кантарджиев е освободен от поста директор на НЦЗПБ с мотив „навършване на пенсионна възраст“.
Веднага след като информацията се разпространи, служители от Центъра излязоха на протест през Министерството на здравеопазването с искане досегашният директор да бъде върнат на поста му. По-късно те разговаряха със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, но очевидно съгласие по темата не е било постигнато.
След срещата от ресорното ведомство изпратиха съобщение до медиите, в което се казваше, че здравният министър изказал признателността на Министерството на здравеопазването за дългогодишното успешно ръководство на НЦЗПБ и за професионализма на проф. Кантарджиев при управлението на COVID кризата.
„Този център за девет години се разви невероятно и сега е нещо, което никога не е бил – имаме средства, имаме съвременно оборудване, имаме име – у нас и в международен план“, коментира пред НОВА проф. Мария Николова от НЦЗПБ на протеста днес. Тя разказа, че е участвала в срещата с министъра вчера и заяви: „Това, което ме омерзи, беше обяснението „Няма незаменими хора“, като отбеляза, че тази реплика е спомен от “едни други времена”.
„Смятам, че този мотив (навършване на пенсионна възраст, б. р.) е алогичен, особено в ситуацията, в която се намираме в момента“, коментира друга от протестиращите. Тя припомни, че 30% от работещите в лечебните заведения са навършили пенсионна възраст и продължават да работят и заяви категорично: „Така че за мен този мотив не е мотив“.
Начинът на пенсиониране беше грозен, отбелязаха още протестиращите и заявиха, че застават зад гърба на проф. Кантарджиев и се надяват обществото да направи същото, „за да покажем на малката шепа хора, които са в Министерството, че понякога грешат“. В заключение протестиращите посочиха, че не са се сбогували с проф. Тодор Кантарджиев, тъй като се надяват на преразглеждане на решението за освобождаването му.

208 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА ВЪЗ ОСНОВА НА 13 358 НАПРАВЕНИ ТЕСТА
208 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 64 от тях са установени с PCR, а 144 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени общо 13 358 теста, от които 3680 са PCR, а 9678 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 1; Варна – 9; Велико Търново – 6; Видин – 4; Враца – 4; Габрово – 6; Добрич – 6; Кърджали – 4; Кюстендил – 7; Ловеч – 4; Монтана – 11; Плевен – 3; Пловдив – 16; Разград – 1; Русе – 9; Силистра – 2; Сливен – 7; Смолян – 4; София област – 5; София град – 45; Стара Загора – 19; Търговище – 4; Хасково – 6; Шумен – 8; Ямбол – 5.
Към момента у нас са потвърдени общо 419 681 случая на новия коронавирус, от които активни са 15 134. Излекуваните лица са вече 386 693. През последното денонощие са регистрирани 594 от тях.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 2521. От тях 277 се намират в интензивни отделения или клиники.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 е 1 478 774, от които 14 532 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 425 лица-медицински служители, като през изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 854. Нови 34 случая са регистрирани през последното денонощие.

41,2 НА 100 000 ДУШИ Е СРЕДНАТА 14-ДНЕВНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 У НАС
41,2 на 100 000 души е средната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 за страната. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести към 6 юни. Спадът спрямо предходната седмица е с близо 31,5 на сто, като към 30 май тя е била 60,1. Това съобщи Zdrave.net.
Ситуацията в цялата страна продължава да се подобрява, става ясно от данните на НЦЗПБ. Всички 28 области в страната са в жълтата зона със заболеваемост между 20 и 59,9 на 100 000 души. В горната граница на диапазона най-близо до оранжевата зона се намира област Монтана, където 14-дневната заболеваемост е 59 на 100 000 души. Следват я област Смолян с 57 на 100 000 и областите Благоевград, Габрово и Ямбол с 55 на 100 000 души.
На другия полюс, „с единия крак“ в зелената зона пък е област Плевен, където 14-дневната заболеваемост е паднала до 20 на 100 000 души. Следва я Сливен с 24 на 100 000, а третият „отличник“ е Враца с 27 на 100 000 души.
По отношение на смъртността подобрението също е видимо. Данните на НЦЗПБ сочат, че 14-дневната смъртност от коронавирусна инфекция към 6 юни е 4,7 на 100 000 души. Спадът спрямо предходната седмица, когато тя е била 5,9, е с малко над 20 на сто.
През последните две седмици смъртността е също така по-ниска от най-ниския показател между първата и втората COVID-вълни у нас. Най-ниският отчетен тогава показател е 7,2 на 100 000 души, отбелязани на 6-7 февруари. Към 6 юни разликата спрямо 6 февруари е близо 35% по-ниска смъртност.

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗЛЕЗЕ С НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ВАКСИНИТЕ
Както всеки лекарствен продукт, ваксините достигат до потребителя след провеждане на строго контролирани клинични изпитвания, доказали, че ползите надвишават рисковете. При ваксините изискванията към безопасността са изключително прецизни, защото ваксините се прилагат при здрави хора. За това информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването с цел да запознаят широката общественост с най-важното за ваксините
Клиничните изпитвания дават данни за безопасност на лекарствените продукти. Безопасност обаче се проследява и след това, непрекъснато докато лекарството се използва. Клиничните изпитвания с ваксините срещу COVID-19 се провеждат върху изключително голям брой участници, поради което информацията за възможни нежелани ефекти е в огромната си част вече известна и описана в листовката на ваксините, изтъкват от здравното ведомство.
Най-често съобщаваните нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксините срещу COVID-19 са леки до средни по тежест и отзвучават до няколко дни след ваксинацията. Поради големия брой ваксинирани за кратък период от време се създава впечатление за голям брой нежелани реакции. Но тяхната честота и тежест са сравними с нежеланите реакции, които могат да се получат при прилагането на лекарствени продукти, приемани в ежедневието за леки неразположения. Ако разгледаме възможните рискове на някои от широко използваните лекарствени продукти (например съдържащи ацетилсалицилова киселина или парацетамол), ще открием, че когато приемаме тези лекарства с доказано добър профил на безопасност е възможно да се появят леки и бързопреходни нежелани реакции. Така е и при ваксините – съотношението полза/риск е изключително благоприятно! Потенциалните рискове се приемат в името на защитата от изключително заразно и тежко протичащо заболяване със сериозни здравни последствия, което може да доведе и до летален изход.
Към началото на месец юни общият брой съобщения към Изпълнителната агенция по лекарствата за постваксинални реакции след ваксина срещу COVID-19 е 2368. При обявените 1 353 249 направени ваксини, честотата е 1,74 на 1000. Агенцията наблюдава тенденция към все по-слабо докладване на постваксинални реакции в сравнение с предишните месеци.
Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24-48 часа. Характерно е, че голямата част от реакциите са съобщени от немедицински лица – около 90% от съобщенията. Няма съобщения за анафилактични реакции, завършва информацията на МЗ,
Целия текст можете да видите в раздел „COVID“, подраздел „Ваксини“ или в сайта на Министерството на здравеопазването.

СЗО обяви: ПРИ 50% ВАКСИНАЛНО ПОКРИТИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО СЕ ОЧАКВА 30-40% НАМАЛЕНИЕ НА ИНФЕКЦИИТЕ И 60-70% ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и националният координатор за Световната здравна организация (СЗО) Олга Сотирова взеха участие в онлайн среща, организирана от дирекция „Национални здравни програми“ на Регионалния офис на СЗО в Европа. В срещата, която мина под надслов „Предизвикателства и възможности по пътя за високо ваксинално покритие срещу COVID-19 в Европейския регион на СЗО“ участваха над 100 представители на 53-те държави членки на регион Европа.
От регионалния офис на СЗО за Европа подчертаха, че при 50% ваксинално покритие на населението се очаква 30-40% намаление на инфекциите и 60-70% предотвратяване на хоспитализациите. Обърнато беше внимание на необходимостта фокусът да продължи да бъде насочен към имунизиране на гражданите над 60-годишна възраст, на хората със съпътстващи и хронични заболявания, както и на здравните работници. Целта е при тези приоритетни групи да бъде постигнато 80% ваксинално покритие срещу COVID-19
Като пример за провеждането на успешна имунизационна кампания беше дадена Германия, където 77% от хората над 60 години и 75% от здравните работници са ваксинирани с една доза, а при живеещите в домове за възрастни хора – 85% от домуващите са със завършен ваксинационен курс.
В Сърбия, която е с население 6, 9 млн. души, вече са имунизирани над 2, 5 млн. души. От тях повече от 2 млн. са с поставени две дози. Акцент е поставен върху обхващането с ваксина срещу COVID-19 на възрастното население. Като резултат вече са имунизирани 49% от хората между 50 и 65 години, 72% от тези между 65 – 74 години и 58% от гражданите над 75 години.
От Регионалния офис на СЗО представиха на участниците във форума различни възможности за подкрепа на държавите членки на региона по отношение по-доброто възприемане на ваксините от страна на населението. За целта от СЗО е разработен и технически наръчник с полезна практическа информация за здравния персонал.

ПРЕМАХВАНЕ НА ЛИМИТИТЕ, ДИСБАЛАНСА В ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ И 24-ЧАСОВОТО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА ОСНОВНИТЕ АКЦЕНТИ ПРИ ПОДГОТОВКАТА НА НОВИЯ АНЕКС КЪМ НРД 2020 -2022
Премахване на дисбаланса в цените на отделните клинични пътеки, премахване на лимитите на болниците и отказ от постулата за 24-часовото разположение на личните лекари – това са основните теми, по които ще преговарят съсловната организация на лекарите и НЗОК при подготовката на новия Анекс към НРД 2020-2022. Това стана ясно от думите на председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред Novanews, информира Zdrave.net.
„Лимитите не са съществували изначално, те съществуват през последните 5-6 години. Преди това здравната система се справяше и без да има такива лимити на ниво лечебни заведения. Има много механизми за това как да прогнозираш и да управляваш макроикономически финансови средства. Това е най-лесният – да сложим рамка на всеки и независимо че се е наложило някой да избере да се лекува там, в даден момент да му кажат – нямаме право да ви лекуваме, защото няма да ни платят“, коментира д-р Маджаров. Той посочи, че те няма да бъдат зачеркнати просто така и предстоят разговори за механизма, който да гарантира както макрорамката на бюджета на Касата, така и свободното придвижване на пациентите. „Т.е. парите да следват пациентите, а не някой някъде да определя колко пари ще получи дадената болница и това да насочва пациентопотока към нея. Трябва да има пазарен принцип. Въведен е още преди 20 години, просто през последните години малко се изкриви“, отбеляза той.
Според д-р Маджаров държавата трябва да финансира целево отдалечените общински болници с цел да ги запази и да осигури на населението здравна помощ. „А самите клинични пътеки не са предназначени само за една или за друга болница – те се изпълняват и в централните университетски болници. Така че тази тема с евтините пътеки за общинските болници – то практически няма такива. Те са си пътеки, само че за по-малко енергоемки диагнози. Важното е всяка година да повишаваме цените според възможностите на бюджета“, изтъкна председателят на БЛС.
В преговорите ще бъде засегнат и проблема с 24-часовото разположение на личните лекари, гарантирано в нормативната уредба. „24-часовото разположение на ОПЛ е една голяма измама, в която живеем вече 20 години. Това, че някой твърди в нормативен документ, че е осигурил на българските граждани право да ползват лекар в извънработно време, отнемайки правата на други хора – личните лекари – не означава, че сме осигурили права. Това физически е невъзможно. Няма как един човек 24 часа да е на разположение. Това, което с години се повтаряше – че личните лекари са длъжни, не помага на никой“, посочи д-р Маджаров.

СЪЗДАВАТ ДИРЕКЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ КЪМ МЗ
Създаване на дирекция за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването обсъдиха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на пациентски организации. На срещата присъстваха представители на Националната пациентска организация, пациентска организация „Заедно с теб“, Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Националния алианс на хората с редки болести, сдружение „Ретина България“, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Българската асоциация за закрила на пациентите, асоциация „Диабет“, Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания, Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“, Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. До дни на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикуван за обществено обсъждане проект на устройствен правилник на институцията, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
По думите на д-р Кацаров дирекцията ще бъде ангажирана с това да предлага, провежда и анализира политиките по отношение правата на пациентите. На структурата ще се разчита и за експертна работа по нормативната и поднормативната уредба, касаеща сектор „Здравеопазване“. От пациентските организации предложиха бъдещата дирекция да се занимава и с медиация при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора. В рамките на срещата акцент беше поставен и върху темата за навременната обратна връзка по постъпили в министерството пациентски сигнали.

УДЪЛЖИХА ПРОЕКТА ПУЛСС ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2022 Г.
Проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС) е удължен до 31 декември 2022 г. Срокът беше актуализиран служебно от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 с времето (1 година), в което дейностите по проекта бяха временно преустановени заради пандемията от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Оттам припомнят, че това се наложило от една страна поради невъзможността да се провеждат обученията на работещите в спешната помощ, а от друга страна – за да бъдат екипите на Центровете за спешна медицинска помощ на разположение на обществото в условията на усложнената епидемична обстановка.
Министерството на здравеопазването изпълнява проект ПУЛСС в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ.

ПОРЕДНА КАМПАНИЯ ЗА ИНВИТРО ПОДПОМАГАНЕ В ДУПНИЦА
В община Дупница започна деветата кампания за инвитро подпомагане с прием на документи. Дупница е една от първите пет общини в страната, въвели финансовото подпомагане за двойки с репродуктивни проблеми, информира БНР.
Кампанията по подаването на документите започва днес, 08 юни, и ще приключи на 17-ти септември.
Семействата и двойките ще могат да подават документите в деловодството на администрацията, като формулярите могат да бъдат получени на място или от сайта на общината. След този срок здравната комисия към Общинския съвет ще разгледа подадените документи при строга конфиденциалност, както е досега, и ще предложи отпускането на еднократните суми на сесия на местния парламента.
Всяка одобрена двойка ще получи по 2000 лева за инвитро процедури. Миналата година по решение на Общинския съвет отпусканата сума за репродуктивно подпомагане е увеличена с 500 лева.
Досега с подпомогнати от общината инвитро-процедури са проплакали над 40 бебета.