НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.04.2022)

1 350 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
683 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, от тях 101 са установени с PCR, а 582 – с бързи антигенни тестове. 68,96% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през последното денонощие са направени общо 9 917 теста – 1 119 от тях са PCR, а 8 798 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 23; Варна – 34; Велико Търново – 14; Видин – 11; Враца – 14; Габрово – 11; Добрич – 15; Кърджали – 8; Кюстендил – 11; Ловеч – 21; Монтана – 8; Пазарджик – 6; Перник – 9; Плевен – 26; Пловдив – 46; Разград – 3; Русе – 23; Силистра – 14; Сливен – 20; Смолян – 5; София област – 20; София град – 232; Стара Загора – 26; Търговище – 9; Хасково – 18; Шумен – 21; Ямбол – 23.
1 144 107 са общо потвърдените у нас случаи на новия коронавирус към момента, от които 169 884 са активни. Излекуваните лица са 937 551, от тях 2 421 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 350 пациенти с доказан COVID-19, 156 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 139, от които 84,17% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 360 038 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента, 1 557 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 172 лица-медицински служители. 15 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: четири от тях са установени при лекари, седем – при медицински сестри, един – при санитар и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 36 672. Нови 17 случая са регистрирани през последното денонощие. 82,35% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОТ ГЕРБ ПРЕДЛАГАТ ОСНОВНИТЕ ЗАПЛАТИ НА МЕДИЦИТЕ, РАБОТЕЩИ В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ДА БЪДАТ ЗАПИСАНИ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
От ГЕРБ предлагат основните заплати на медиците, работещи в държавните и общинските лечебни заведения, да бъдат записани в Закона за лечебните заведения, става ясно от внесен днес в парламента законопроект. За това информира Zdrave.net.
Според предложението минималния праг на заплащане на лекарите трябва да е 3000 лв., за медицинските сестри и акушерките (включително и за медицинските сестри, работещи на основен трудов договор в яслите, детските градини и училищата) да е 2000 лв., а за санитарите – 1000 лв.
С предложението се цели да се даде възможност за стабилизиране на системата на здравеопазването, за мотивиране на лекарите, медицинските сестри и санитарите и за завръщането на младите лекари и медицински сестри в страната и ако бъде прието трябва да влезе в сила от 1 май тази година , става ясно от проекта.
В мотивите си от ГЕРБ отбелязват тенденцията за дефицит на лекари и на медицински сестри, която в перспектива до 5 години можела да доведе до самозакриване на болници поради липса на персонал. Цитирани са данните от Българския лекарски съюз, че 63% от лекарите са на възраст над 50 г., а 88% от общопрактикуващите лекари са над 50-годишна възраст, както и данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, според които 30% от работещите сестри са в пенсионна възраст и след 10 години при тези темпове броят на сестрите ще бъде 10 хиляди сестри.
„Предложените промени ще доведат до въздействие върху държавния бюджет, които могат да бъдат предвидени при предстоящата актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.“, казват вносителите.

Проф. Петър Петров: ДОТИРАНЕ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА ИЛИ ПРЕМАХВАНЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА СА ДВАТА ВАРИАНТА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ
„Мярката е чудесна, параметрите са добри. Единственото, което трябва да се направи е да се намери механизмът, по който тя да бъде осъществена за общинските болници и частните болници. Ние сме търговски дружества и със собствени средства не бихме могли да реализираме увеличение на заплатите на работещите при сегашния бюджет от Националната здравноосигурителна каса“. Това каза за Clinica.bg директорът на МБАЛ „Свети Мина” – Пловдив проф. Петър Петров.
„Факт е, че едва се справяме с погасяването на текущите разходи – фонд работна заплата и плащанията към контрагенти, които нарастват не с дни, а с часове. Няма откъде да вземем парите, за да увеличим заплатите на хората. Ако по някакъв начин ни бъдат осигурени, би било чудесно за заетите в здравеопазването, защото те заслужават. Ние сме търговско дружество, за добро или за зло. Като търговско дружество, заплатите се формират на базата на нашата заработка. Ако я нямаме, няма да имаме и заплати. Лимитите са нещото, което ни ограничава до крайна степен. Ако нещо не се промени, лимитът ни в момента от 340 000 лева, няма да стига само за фонд „Работна заплата” след увеличаването на минималната работна заплата. Въобще не отварям дума за 2 000 лева на лекар, 1 500 лева на медицинска сестра и 900 лева на санитар“, изтъква проф. Петров.
По думите му решението е в ръцете на политиците, които управляват здравеопазването. „В случая аз съм изпълнител и само изпълнявам. Дотиране от страна на държавата на търговските дружества, в които работят медици – това е единственият изход. Другият вариант е премахване на търговските дружества и създаване на държавна система за финансиране на лечебните заведения от държавата. За работещите в държавното здравеопазване това е много лесно изпълнимо така, както стана с увеличаването на заплатите на учителите. Трети вариант не виждам“, каза още проф. Петров.

Д-р Неделчо Тотев: ИСКАНИЯТА КОЛЕКТИВНИЯТ ТРУДОВ ДОГОВОР ДА МИНЕ ПРЕЗ НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР СА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИ
„Никое сдружение не е против увеличенията на заплатите на лекарите. Ние сме против начина, по който това увеличение ще се даде“. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев по повод предложените в анекса към Националния рамков договор 2020-2022 текстове, според които основните заплати на лекарите трябва да са минимум 2000 лв., на медицинските сестри – 1500 лв., а на санитарите – 900 лв. В общо становище болничните сдружения настояват държавата да оттегли незабавно тези текстове от Проекта на Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор 2020-2022 г.
„Иначе сме категорично съгласни, даже смятаме, че тези средства са много закъснели и биха били подходящ реверанс на държавата за тези, които изнесоха тежестта от COVID на плещите си. Проблемът обаче да се дадат по този начин е огромен“, добави той. По думите му в общинските болници трудовите разходи представляват средно между 80 и 90% от всички приходи по клинични пътеки към момента.
„Когато дават 25% увеличение на клиничните пътеки, в същото време нашите бюджети не мърдат, напротив лимитите ни са намалени, ще излезе, че приходите, които ще реализираме, ще бъдат по-малки от тези за същия месец миналата година. Ако ти дадат 100 лева, как можеш да раздадеш 300 лева, а в същото време и да се издържаш? Практически не е възможно. Исканията КТД да мине през НРД са незаконосъобразни“, добави той.“, подчерта д-р Тотев. Той допълни, че синдикатите са прави да искат, но когато искаш, трябва да кажеш откъде ще вземеш тези пари като приход, и помоли най-вече представителя им в Надзора на НЗОК д-р Иван Кокалов „да спре с гръмките изяви“, докато не станат ясни възможностите за реализация.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ВЕЧЕ МОГАТ ДА ИЗДАВАТ ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ВСИЧКИ МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНИ ДЕЙНОСТИ
Общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ вече имат възможност да издават електронни направления за всички медико-диагностични дейности и да прекратят напълно употребата на хартиените еквиваленти, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от „Информационно обслужване“ АД.
В Националната здравно-информационна система (НЗИС) са внедрени всички над 900 кода за различните изследвания и модулът за издаване на електронни направления за медико-диагностични дейности работи с пълната си функционалност. Досега електронни направления се издаваха единствено за изследвания, свързани с COVID-19.
Новата функционалност на системата позволява на лабораториите да изпращат резултатите от изследванията директно в НЗИС и са достъпни в електронното медицинско досие на пациента. Данните от електронното медицинско досие се достъпват единствено с Квалифициран електронен подпис (КЕП) и са на разположение на пациента по всяко време на денонощието.
„С интегрирането на всички кодове за медико-диагностични дейности в системата направихме поредната успешна крачка в изграждането на електронното здравеопазване в България“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.
От пускането в експлоатация на модула за е-направление в началото на декември 2020 г. досега са издадени общо над 380 000 електронни документа. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са близо 3600, а най-много са издадените направления в София, Пловдив, Бургас и Варна. Общо 302 000 пациенти са получили своите направления по електронен път.

Богдан Кирилов: ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРИКЛЮЧИ ОЦЕНКАТА НА 8 ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТА СРЕЩУ COVID-19
„Европейската комисия приключи оценката на 8 лекарствени продукта, които имат показания за лечение на пациенти с COVID-19, и един от тях е и за профилактика“. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Bulgaria ON AIR, информира Zdrave.net
По думите на Кирилов профилактичният препарат ще се прилага като две мускулни инжекции, като клиничното изпитване включва около 5000 участници. „Това са лица, които преди това не са били заразени с COVID-19 и не са били ваксинирани, но имат рискови фактори и това ще бъде тяхната превенция“, каза още Кирилов с уточнението, че клиничните изпитвания са проведени преди Омикрон вълната.
„Все още Европейската агенция извършва анализ до каква степен данните, които са получени за безопасност и ефикасност, ще бъдат съотносими към Омикрон. Министерството на здравеопазването е стартирало разговори с компанията производител и когато тези допълнителни данни бъдат налични, тогава ще има възможност за доставка в страната, но за конкретни количества все още не може да се говори“, уточни директорът на ИАЛ.
„Първият лекарствен продукт, който получи разрешение за употреба – Ремдесивир, беше доставен в страната през месец юни 2020 година. От тогава регулярно има доставки и към момента от Ремдесивир има наличности в страната. В момента изтича договорът на компанията производител с Европейската комисия, но предстои да бъде подновен. Ние получаваме и две от моноклоналните антитела, които най-активно се използват за лечение“, припомни той.
Богдан Кирилов заяви, че предстои да бъде финализирано и споразумението на МЗ с компанията производител на една от пероралните форми на моноклоналните антитела, която е свързана със значително улеснение на приема.
„Европейската агенция извършва изследване и на още един продукт – Молнупиравир, за който анализът все още не позволява да бъде финализиран. Министерството има договор и за този продукт, ако получи разрешение за употреба. Един от продуктите, който получи разрешение и е наличен у нас – активната съставка тоцилизумаб, повлиява процесите на възпаление и цитокиновата буря“, каза той.
Директорът на ИАЛ допълни, че всички лекарствени продукти трябва да бъдат предписвани след внимателен преглед от лекар, защото те имат противопоказания и взаимодействат с други медикаменти.
По отношение на ваксините Кирилов подчерта, че в момента в целия ЕС има излишък. „Това, което ни различава от останалите държави, е ваксинационното покритие“, отбеляза той.
„И последните данни показват, че около 83% от населението на ЕС е със завършен ваксинационен цикъл, а 64% са с бустер доза. Тези данни при нас са доста по-различни – около 30% са със завършен ваксинационен цикъл и само около 10% – с бустер доза. В момента в страната има наличности от всички ваксини. Очакваме и осигуряването на петата ваксина – Novavax“, каза той и допълни, че от началото на ваксинационната кампания данните за хоспитализация показват, че 93% от хоспитализираните лица не са били ваксинирани.