НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.04.2021)

81 НОВИ СЛУЧАЯ НА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 МЕДИЦИ
3556 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От тях 2067 са установени с PCR, 1489 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени 17 713 теста. 9567 от тях са PCR, а 8146 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система на 08.04.2021 г.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 125; Бургас – 227; Варна – 338; Велико Търново – 91; Видин – 27; Враца – 73; Габрово – 50; Добрич – 113; Кърджали – 77; Кюстендил – 48; Ловеч – 54; Монтана – 64; Пазарджик – 99; Перник – 57; Плевен – 83; Пловдив – 347; Разград – 21; Русе – 129; Силистра – 41; Сливен – 67; Смолян – 47; София област – 122; София град – 815; Стара Загора – 162; Търговище – 64; Хасково – 64; Шумен – 105; Ямбол – 46.
Общо 364 419 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, от които 71 720 са активни. Излекувани са вече 278 665 лица. 2477 от тях са регистрирани през последното денонощие.
10 429 са общо пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 777 се намират в интензивни отделения или клиники.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 533 453, от които 13 819 са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 12 368 лица-медицински служители. 81 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 18 от тях са установени при лекари, 24 – при медицински сестри, 15 – при санитари, 3 – при фелдшери и 21 – при друг медицински персонал.
14 034 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Нови 116 случая са регистрирани през последното денонощие.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТРАНАТА ОТ 12 АПРИЛ ДО 30 АПРИЛ
Със своя заповед от 8-ми април 2021 г. министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов възобновява присъствения учебен процес за:
• учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;
• учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;
• учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;
• учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.
Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.
От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).
Отново от 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.
От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.
От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. От същата дата отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.
В заповедта здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВАКСИНАЦИОНЕН ЩАБ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ С ПРЕПОРЪКИ ЗА ОКСФОРДСКАТА ВАКСИНА
„Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса у нас, с крехка тенденция за спадане нивото на заболеваемостта.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му броят на излекуваните пациенти на седмична база се доближава до броя на новите случаи: новозаразените с COVID-19 са близо 22 000, а оздравелите – над 19 000 души. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Изнесените от министър Ангелов данни се потвърждават и от 14-дневната заболеваемост в страната. По този показател България е на девето място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров. По отношение на смъртността сме на второ място както в ЕС, така и на Балканския полуостров. За последните 14 дни най-висока – с над 700 на 100 000, е заболеваемостта в София-град, Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област. Под 500 на 100 000 е заболеваемостта в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.
„Вчера, 7-ми април, Европейската агенция по лекарствата изнесе информация от анализ, извършен от Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност относно много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с нисък брой на тромбоцити, при лица с поставена ваксина срещу COVID-19 AstraZeneca. Анализът на ЕМА разглежда 86 случая на тромбози при над 25 милиона ваксинирани с лекарствения продукт лица, или около 3 случая на 1 млн. ваксинирани лица.“ Това съобщи изпълнителният директор на агенцията по лекарствата маг.-фармацевт Богдан Кирилов. По думите му анализът, извършен от ЕМА, не доказва категорична връзка между приложението на оксфордската ваксина и тромбозите. Изследванията на европейската агенция продължават. Позицията на европейския регулаторен орган е, че ползите от приложението на ваксината значително надвишават риска.
„Националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Щабът препоръчва ваксината да не се използва при жени в тази възрастова категория, при които има повишен риск от тромбоза. Всеки лекар знае какви са рисковите фактори за тромбоза и трябва да предлага на пациентите, попадащи в тази възрастова категория, различна ваксина от „AstraZeneca“, обясни министърът.
Изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че медицинските специалисти трябва да предоставят обстойна информация на лицата, на които е поставена оксфордската ваксина – след имунизация с оксфордската ваксина в рамките на няколко седмици гражданите трябва да следят за симптоми като задух, болка в гърдите или корема, подуване на долните крайници, главоболие или размазано виждане.
„В рамките на вчерашното извънредно заседание на здравните министри на ЕС настоях, заедно с други мои колеги, за единно европейско становище по този въпрос и за единно послание към европейските граждани, за да можем всички да действаме синхронно по отношение ваксинацията с „AstraZeneca“, посочи министър Ангелов.

ПРОФ. ПЕТКО САЛЧЕВ ПРЕДЛАГА НЗОК ДА СПРЕ ДА ПЛАЩА PCR ТЕСТОВЕТЕ
Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев предлага след приемането на антигенния тест като основание за плащане лечението на COVID пациенти на болниците НЗОК да спре да заплаща полимеразната верижна реакция. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 30 март. „Тя е много по-скъпа и в случая се явява като потвърдителен тест. Защо трябва да натоварваме лечебните заведения да я правят, след като имат бързия антигенен тест?“, пита проф. Салчев. Председателят на Надзора Жени Начева отговаря, че тази тема ще бъде отложена за следващ Анекс към НРД.
Припомняме, анексът към НРД бе подписан от договорните партньори миналата седмица, а в петък бе обнародван в “Държавен вестник”.
Пред Zdrave.net проф. Салчев уточни, че цената на антигенните тестове и на PCR тестовете влиза в 20-те лева, с които се увеличиха цените на всички клинични пътеки от август 2020 г.
„Антигенният тест е триажен. Той не е клинично доказателство, че лицето в момента има COVID. Но въпреки че все още не знаем кой от всичките видове антигенни тестове ще се използва, съответно и цената, той е много по-евтин от PCR-а, който пък в този случай, след приравняването им, се явява само потвърдителен тест“, уточни проф. Салчев.
По думите му болниците решават кой тест да ползват. „При дехоспитализацията обаче, в НРД беше записано, че за да се признае лечение на COVID, то трябваше да е задължително доказано с PCR. С новия анекс към НРД и при дехоспитализация вече е достатъчно да бъде записано в История на заболяването, че пациент е бил с COVID, независимо от начина на доказване, за да плати НЗОК лечението. Това прави PCR-тестовете излишни, тъй като се явяват потвърдителни“, каза проф. Салчев.
Второто му предложение е да има отделен код за антигенните тестове. „Не може да приравним бързия антигенен тест с високоспециализирана медицинска диагностика, която изисква машинно отчитане. Предлагам Ви, като се приравняват, поне да се оправят текстовете, които ще предложим на Българския лекарски съюз и да не смесваме двата теста. Единият тест е високоспециализирана лабораторна дейност, която изисква апарат, а другият си е обикновен хартиен тест, да го кажа най-общо“, казва проф. Салчев.

НЗОК ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА БОЛНИЧНИЯ ПЕРСОНАЛ С ПРАВО НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ДОПЛАЩАНЕ ОТ 1000 ЛЕВА, В СЛУЧАЙ, ЧЕ СЕ УВЕЛИЧИ БРОЯТ НА БОЛНИТЕ С COVID-19
От април броят на медицинския и немедицинския болничен персонал, който може да получава допълнителните 1000 лв. за работа с COVID пациенти, се увеличава на 600 души, в случай, че в лечебното заведение са настанени над 400 болни с коронавирусна инфекция. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 30 март, информира Zdrave.net на 08.04.2021 г.
Промяната е направена в Методиката за заплащане на лечебните заведения при неблагоприятни условия на работа относно допълнителните възнаграждения за работа в COVID среда. Досега горната граница за медицински и немедицински персонал, който може да получава допълнително 1000 лв. беше 400, а критерият – от 51 до 400 пациенти с COVID. В някои лечебни заведения обаче пациентите надвишават тази бройка и така част от свързаните с тяхното лечение остават ощетени. С промяната това ще бъде компенсирано.
Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пояснява, че по тази методика се плаща на всички, които посочи директорът на лечебното заведение, които имат пряко отношение към диагностиката, лечението и наблюдението на пациента. Всички тези взаимоотношения се уреждат по Наредбата за заплатите.
По думите му в момента средномесечно за този тип персонал се плащат около 38 млн. лв. С тази стъпка заплащането ще стигне над 50 млн. лв. на месец.
Според председателя на Надзорния съвет Жени Начева промяната касае 4-5 лечебни заведения на територията на страната, а необходимите средства ще са в рамките на осигуряваните до момента.
На 8-ми април от БЛС поискаха среща с управителя на Здравната каса проф. Салчев и с председателя на Надзора Жени Начева за нова промяна в методиката, с цел регламентиране на допълнителни трудови възнаграждения при различните хипотези за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка.
В писмото, с което от Лекарския съюз настояват за срещата, са описани случаи на работещи при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка, които нямат право на допълнителни трудови възнаграждения за наетия персонал по Методиката. Сред тях са кардиолози, пулмолози, специалисти по вътрешно болести, специалисти по образна диагностика, педиатри, АГ-специалисти, УНГ-специалисти, работещите в лабораториите и др.

СПОРЕД ПРОЕКТОНАРЕДБА НА МЗ НА ВСЕКИ ТРИ ГОДИНИ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА ОСИГУРЯВАТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ НА ВЪЗРАСТ НАД 40 ГОДИНИ
На всеки три години работодателите трябва да осигуряват профилактични прегледи на служителите си на възраст над 40 години, а за тези, които са между 18 и 40 г., прегледите трябва да се извършват на всеки пет години при недоказан риск в работна среда. Задължителните изследвания са ПКК1 , СУЕ2 , кръвна захар, ЕКГ3 , урина, а прегледите се извършват от лекар със специалност по вътрешни болести /обща медицина.
Това предвижда проектът на Наредба за условията за извършване на задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците и служителите, отменяща Наредба № 3 от 28.02.1987 г., публикуван за обществено обсъждане на сайта на МЗ, информира Zdrave.net.
В мотивите към проекта е уточнено, че с Наредбата се цели актуализиране на алгоритмите за медицинско наблюдение в съответствие със съвременните условия и постижения на медицинската наука, както и улесняването на достъпа до квалифицирана медицинска помощ при съмнение за професионална болест. Регламентират се видовете задължителни изследвания, периодичността, лекарските екипи, с цел оптимизиране и подобряване ефективността на дейностите по превенция на здравето на работещите, чрез включването на съвременни работещи медицински практики, както и отпадането на такива които, във времето по причини от различно естество (икономически и чисто медицински), са загубили или доказали своята неефективност.
„Така например промененият алгоритъм за медицинско наблюдение на работещи изложени на рисков фактор манган и неговите съединения включва като задължителни изследвания: изследване на манган в кръвта и функционално изследване на дишането вместо досегашните – изследване на манган в урината и флуорография на белите дробове“, пише в мотивите.
На задължителни периодични медицински прегледи подлежат всички работници и служители през цялото времетраене на трудовата им дейност. Резултатите от проведените прегледи и изследвания се нанасят в карта за задължителен периодичен медицински преглед по образец, която се предоставя на работника или служителя, а копие от картата се съхранява от службата по трудова медицина, обслужваща предприятието.
В проекта са отразени и съответните законови промени по отношение на изискванията към службите по трудова медицина и лечебните заведения. Целта е осигуряване на системното наблюдение на здравното състояние на работниците с оглед ранното откриване на изменения в организма в резултат от въздействия на работната среда и трудовия процес и на професионални и свързани с труда заболявания.
Срокът за обществено обсъждане е до 7 май.

В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА ЗНАЧИТЕЛНО СЕ Е УВЕЛИЧИЛ БРОЯТ НА РОДИЛКИТЕ, ПОЗИТИВНИ ЗА КОРОНАВИРУС, КАКТО И ТЕЗИ С УСЛОЖНЕНИЯ ВСЛЕДСТВИЕ НА ВИРУСА
Значително се е увеличил броят на родилките, позитивни за коронавирус, както и тези с усложнения вследствие на вируса, през последните две седмици. Това налага разкриване на два сектора в АГ – клиника на болница “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора – един за родилки, позитивни на коронавирус, и един за родилки с усложнения от коронавирус. В трети сектор на територията на областната болница ще бъдат приемани високорисковите родилки, съобщи БНР.
Всички останали жени, при които бременността протича нормално и без усложнения, ще бъдат пренасочвани за прием в другите две лечебни заведения в града, в които може да се окаже родилна помощ, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на здравното заведение.
В многопрофилната болница за активно лечение “Професор доктор Стоян Киркович” се приемат пациенти не само от Старозагорска област, но и от областите Сливен, Бургас и Ямбол. Затова и към момента броят на родилките, позитивни с COVID-19 и с усложнения, значително нарасна, каза професор Йовчев.
Общо 182 пациенти с коронавирусна инфекция са настанени в болницата, 25 са свободните легла за хоспитализиране на тежки случаи и с COVID-19.

Проф. Коста Костов: ПРЕДУПРЕЖДАВАХМЕ ОЩЕ В КРАЯ НА ФЕВРУАРИ, ЧЕ ЧАСТИЧНОТО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА МЕРКИТЕ ЩЕ ПОВИШИ БРОЯ НА ЗАРАЗЕНИТЕ И ПОСТЪПВАЩИТЕ В БОЛНИЦА ПРЕЗ АПРИЛ
„Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на мерките ще повиши броя на заразените и постъпващите в болница през април, така че да оставим всякакви илюзии, че нещата до края на април ще се успокоят“, каза пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог, председател на Експертния съвет, който беше направен в началото на пандемията към Националния оперативен щаб.
„Още към 7 май ще видим зловещата статистика на ден в болница да влизат по 230 – до 300 души, като половината ще бъдат в тежко състояние, а 30 на сто в крайно тежки критични пневмонии. Защото ежедневно сега умират над 100 души…
Британският щам е по-инфекциозен и предизвиква по-тежка пневмония. Две са важните предпоставки за постъпване в болница сега: този нов щам и заразяването от него на по-млади хора“, поясни проф. Костов.
По думите му не се наблюдават тежки случаи на заразяване с вируса след имунизация, но реинфекции има в целия свят. Но последните данни сочат, че значително по-малкък процент от ваксинираните заболяват от коронавирус”, поясни проф. Костов в “Преди всички”.
Според него ваксинационният план върви хоатично и бавно. Получаваме по-малко от 15 на сто население с имунитет, а гоним 60-60% колективен имунитет, което при този темп на ваксинация едва ли ще успеем, защото вирусът е пред нас, каза специалистът.
“Не знам как в близко време ще достигнем поне над 25% – 30 % стаден имунитет, като имате предвид, че дори 70% колективен имунитет се говори сега, че няма да е достатъчен, за да се постигне овладяване на пандемията. Моите прогнози са, че скоро няма да излезем от тази въртележка и вирусът ще продължи да циркулира сред нас под различни форми”, посочи проф. Костов.
Проф. Костов даде препоръки към пациентите за периода на възстановяване след COVID-19, както и какви са остатъчните симптоми след преболедуване.
“Защото имаме работа с особен вирус, който има психопатогенно действие и след преболедуване”.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩ ЛЕКАР ОБЯВИ, ЧЕ СПИРА ДА ИМУНИЗИРА ПАЦИЕНТИТЕ СИ В ВАКСИНАТА НА „АСТРАЗЕНЕКА“
Д-р Валери Величков обяви, че ще продължи имунизациите с препарата едва след като приключат проучванията и се излезе с ясна позиция за неговата безопасност, съобщи БНР.
Около 70-80 пациенти на д-р Величков са имунизирани вече с „АстраЗенека”. Досега не е имало сериозни странични ефекти при тях, но противоречивите съобщения относно безвредността на ваксината и липсата на категорична позиция не му позволяват да продължи да имунизира с препарата, обясни той:
„И да не я спра ваксинацията, аз няма как да убедя хората, когато медийното пространство е пълно с тези съобщения, а ние ги убеждаваме, че е безвредна ваксината. Искам да видя как един лекар ще направи на майка си ели баща си „АстраЗенека”, който и да е тоя лекар. Нямал съм странични ефекти при ваксинирането на „АстраЗенека”, но това нищо не значи. Не мога да му кажа на пациента ще направиш тромбоза, внимавай да не направиш тромбоза. Какво значи това?!”.
Според него Министерството на здравеопазването трябва да излезе с ясна позиция.
„Трябва министерството да каже: Да правим „АстраЗенека”, или ние да не носим отговорност, което няма как да стане, защото няма лекар без отговорност. Или да кажат: Тази тромбоза се профилактира с еди-какво си”, подчерта д-р Величков.