НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.03.2022)

УСКОРЯВАТ ПРОЕКТА ЗА ОТКРИВАНЕ НА ФИЛИАЛ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА В ГРАД ДОБРИЧ
Разкриването на филиал на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна в Добрич е изключително необходимо, както за града, така и за близките населени места. Около тази теза се обединиха ректорът на университета проф. Валентин Игнатов, кметът на Добрич Йордан Йорданов и депутати по време на тристранна среща, която се проведе във висшето училище. По време на дискусията бяха начертани ясни стъпки за ускоряване на процеса по разкриването на филиала, информира Clinica.bg.
“Инициативата за създаване на филиал в град Добрич е започнала доста назад в годините, но поради различни причини, това не се е случило до момента. През това време разкрихме филиали в Сливен, Велико Търново и Шумен и те доказаха своята ползотворност и целесъобразност”, каза проф. Валентин Игнатов. На тристранната среща присъстваха и народните представители д-р Хасан Адемов от ДПС, Деница Сачева от ГЕРБ, Мая Димитрова от БСП, Йорданка Костадинова от „Продължаваме промяната” и Галина Георгиева. Народните представители заявиха готовност за съдействие при реализиране на проекта и помощ за по-бързото му осъществяване, тъй като необходимостта от медицински специалисти е от първостепенно значение за здравето и живота на хората. На тристранната среща присъстваха още ръководителят на Катедра „Здравни грижи” проф. Силвия Борисова и директорът на Дирекция “Международно сътрудничество, акредитация и качество” проф. Тодорка Костадинова.
Повече от четири години Медицински университет – Варна прилага успешна практика за реализиране на кадри в областта на здравеопазването. В последните години от обучението за студентите от специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка” ръководството осигурява възможност да работят на трудов договор в УМБАЛ „Света Марина” – Варна. Това е доказана и устойчива практика, която може да бъде приложена и в други населени места.

2 462 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС НА 7-МИ МАРТ
2 462 са новодиагностицираните с коронавиусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, от които 647 са установени с PCR, а 1 815 – с бързи антигенни тестове. 74,25% от новите случаи, потвърдени за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани. Това показва Единният информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Направените за последното денонощие тестове са общо 21 858, от тях 3 724 са PCR, а 18 134 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 31; Бургас – 85; Варна – 277; Велико Търново – 117; Видин – 18; Враца – 50; Габрово – 50; Добрич – 87; Кърджали – 15; Кюстендил – 19; Ловеч – 37; Монтана – 40; Пазарджик – 26; Перник – 33; Плевен – 82; Пловдив – 216; Разград – 29; Русе – 69; Силистра – 73; Сливен – 37; Смолян – 7; София област – 63; София град – 601; Стара Загора – 111; Търговище – 33; Хасково – 69; Шумен – 131; Ямбол – 56.
Общо 1 103 788 са случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента, 207 723 от тях са активни. 860 142 са излекуваните лица, 5 894 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2 966 пациенти, 374 от които са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 362, от тях 85,08% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 4 312 603, през изминалото денонощие са приложени 2 105 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 23 505. Нови 40 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях 6 са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 14 – при санитари, 1 – при фелдшер и 8 – при друг медицински персонал.
35 923 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 91 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 89,01% от починалите лица не са били ваксинирани.

СОФИЯ И 4 ОБЛАСТИ В СТРАНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА В ТЪМНОЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали са в жълта зона по ниво на заболеваемост от коронавирусната инфекция. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, информира БТА.
София-град, както и областите Силистра, Шумен, Врана и Бургас, продължават да са в тъмночервена зона със заболеваемост от над 500 на 100 000 души население. Останалите области са в червена зона.
Заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база е 452 на 100 000 души.
Според картата на епидемичната обстановка, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, вече два региона са в етап едно. Другите три региона са във II етап по заетост на леглата. До дни се очаква два от регионите да преминат в I етап. Само регионът, обхващащ областите Разград, Добрич, Варна, Шумен и Търговище, остава с по-висока заетост на леглата за интензивно лечение.

ВЪВ ВМА ИЗВЪРШИХА ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Това е третата чернодробна трансплантация за 2022 г. Реципиентът е 43-годишна жена с крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 22 години.
Трансплантацията бе извършена вечерта на 7-ми март от екип, ръководен от доц. Ивелин Такоров. Експлантацията бе осъществена в УМБАЛ „Св. Екатерина“ от екипа на доц. Васил Михайлов.
В момента пациентката се намира в добро състояние, екстубирана е, контактна, адекватна, заяви проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.
Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. От болницата благодарят и на д-р Сибила Маринова – координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново, където бе реализирана донорската ситуация.

ВЪВ ВРАЦА ДНЕС ОТКРИХА ПЪРВИЯ У НАС КОНТРОЛНО-КОМУНИКАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГИТЕ ТЕЛЕАСИСТЕНЦИЯ И ТЕЛЕГРИЖА
Във Враца днес откриха първия в страната Контролно-комуникационен център (ККЦ) за предоставяне на услугите телеасистенция и телегрижа за хора над 50 г. с хронични заболявания и трайни увреждания. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от БЧК.
ККЦ е част от интелигентна система за независим живот, базирана на използването на персонални електронни устройства от потребителите, които дават възможност за дистанционно наблюдение на физиологични показатели в реално време и сигнализиране при риск за здравето и безопасността на лицето в дома му.
Иновативните услуги телеасистенция и телегрижа стартираха през януари 2022 г. на територията на областите Враца, Видин и Монтана. Поетапно се включват потребители, като общият им брой в рамките на проекта ще достигне до 500 души, част от които самотно живеещи в малки и отдалечени населени места.
Наблюдението на активността и състоянието на потребителите се извършва 24 часа 7 дни в седмицата от специално обучен екип от 5 души с медицинско образование.
Инициативата е по проект „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания”, който се осъществява от БЧК в партньорство с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти и с подкрепата на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021.

Проф. Петко Салчев: ОБМИСЛЯ СЕ ПОВИШАВАНЕ НА ОБХВАТА НА ВАКСИНИРАНИТЕ МОМИЧЕТА СРЕЩУ РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА
Обмисля се повишаване на обхвата на ваксинираните момичета срещу рак на маточната шийка. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на конференция „Заедно за женското здраве“, организирана от сдружение „Лекари на света“, в партньорство с Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права и с подкрепата на Българския фонд за жените, цитиран от БТА.
По думите на проф. Салчев е добре да се помисли и по въпроса за ваксиниране на момчетата срещу човешкия папиломен вирус.
Проф. Салчев посочи още, че в страната ни се работи по съответните програми за детско и майчино здравеопазване, финансирани от държавата или от здравноосигурителни вноски. Той припомни, че, след като е била намалена цената, плащана от НЗОК за раждане чрез цезарово сечение, се е повишил броят на нормалните раждания.
Процентът на ваксинирани момичета в България е много нисък – под 15 на сто, посочи и доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По думите му в Австралия проблемът с рака на шийката на матката е почти изкоренен чрез масово ваксиниране на младите момичета.

НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАСТОЯВА ЗА УЛЕСНЕН ДОСТЪП ДО ТЕРАПИЯ ЗА ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ
Националната пациентска организация (НПО) настоява за улеснен достъп до терапия за хронично болните пациенти, съобщиха от организацията. Според тях трябва да се намери начин да се улесни пътят на пациента до лечение без да пътува из цялата страна, а лекарите в експертните комисии да получават достойно заплащане за експертизата си, информира Zdrave.net.
„COVID-19 само обостри проблема с достъпа до терапия, но и без пандемия, у нас се чака с месеци за получаване на протокол и пациентите са принудени да преминават през редица административни бариери, нямащи отношение към подобряване на състоянието им. Това се случва единствено в България от страните в ЕС“, се казва в позицията на НПО. От там подчертават, че проблемът може да бъде решен с въвеждане на електронни протоколи, незабавното им изпълнение след издаване от специалист или комисия и регламентиране на възможността за достъп до неприсъствен, дистанционен преглед в условията на извънредна епидемична обстановка и по преценка на лекаря, извършван от специализирана комисия или от специалист по профила на заболяването при първоначално кандидатстване за лечение; при кандидатстване за продължаване на лечението; при смяна на терапията (или промяна на дозовия режим). Документите и изследванията на пациента трябва да могат да бъдат проверени онлайн от ТЕЛК. Същевременно основната грижа за лечението и проследяването на пациента да имат лекарите по места, както на практика си е и в момента.
„Въвеждането на електронни протоколи все още не е факт и въпреки многобройните обещания на властите протоколите все още се издават на хартия и се носят в РЗОК за валидация. Предварителният контрол от НЗОК върху издадените от специализирана комисия или от специалист по профила на заболяването забавят значително лечението“, казват още от НПО.
Лекарства с протоколи получават тежко болни пациенти от рак, диабет, с епилепсия, ревматоиден артрит, астма, болест на Паркинсон, хепатит и други, чиито общ брой е 183 000. Всички те са в рисковите групи при заразяване с коронавирус.
От пациентската организация допълват, че въпреки удължаването на валидността на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти в рамките на извънредната епидемична обстановка, остава дългосрочно неразрешен въпросът за бюрократичния път, през който преминават пациентите, за да получат своята терапия.
Исканията на НПО са описани в подписка, която може да бъде подкрепена на сайта на организацията.

ПРЕЗ 2021 Г. ПОЧИНАЛИТЕ СА 2,5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НОВОРОДЕНИТЕ
През 2021 г. съотношението на починалите спрямо родените у нас е 2,57:1, информира zdrave.net като се позова на данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за миналата година. Родените деца миналата година са 54 587, а са починали 140 439 души. За сравнение през 2020 г. родените са 55 587, а починалите – 118 277.
Мъртвородените деца през 2021 г. са 377, а починалите от 0 до 1 година – 292, което е почти идентично с предходната година – 348 мъртвородени и 279 починали между 0 и 1 година. И през 2021 г. най-много са смъртните случаи вследствие на дихателни и сърдечно-съдови нарушения, характерни за перинаталния период – 110, а от вродени аномалии са починали 59 дечица.
18 856 са извършените аборти през 2021 г., което е с близо 300 по-малко в сравнение с 2020 г., когато са извършени 19 150 аборта.
Най-много са извършените аборти в Бургас – 1 342, Пазарджик – 1 252, Пловдив – 1 888, Стара Загора – 1 154 и София-град – 3 340. 109 са извършените аборти на момичета под 15-годишна възраст, а 1 577 – но момичета между 15 и 19 години. Най-много аборти са направили жените над 30 години – 9 793, следвани от тези на възраст между 20 и 29 години – 7 377.