НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.03.2021)

БЪЛГАРИЯ Е СТРАНАТА С НАЙ-ГОЛЯМ ДЯЛ НА МЕДИЦИТЕ НАД 50-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В ЕС
България е страната с най-голям дял на медиците над 50-годишна възраст в ЕС – близо 55% от практикуващите у нас попадат в тази възрастова категория, сочат данни на Евростат за третото тримесечие на 2020 г. Едва по-малко от 20% от българските здравни работници са във възрастовата група 15-34 г., при средно ниво за Европа 29% и средни нива 36% за останалите две възрастови категории – тази на медиците между 35 и 49 г. и над 50 години ,информира Zdrave.net.
В преобладаващата част (16 от 26) от държавите членки на ЕС с налични данни, най-голям е делът на здравните работници на възраст 35-49 години, като най-висок е делът на Румъния (47%), следвани от Унгария и Чехия (и двете 43% )
В 9 държави-членки на ЕС медиците на възраст над 50 години представляват най-голям дял от всички здравни работници, докато само в една държава-членка на ЕС здравните работници на възраст между 15 и 34 години представляват най-голям дял: Люксембург (43%). С относително голям дял на млади медици могат да се похвалят още Нидерландия, Швеция и Кипър.
За жените в ЕС здравните професии представляват 12% от общата им заетост през третото тримесечие на 2020 г., но този дял варира съществено в различните държави, както и в регионите, посочват експертите на Евростат.
Мъжете-медици в ЕС са средно 22% от общия брой практикуващи медицински професии, 78% са жените, посветили се на медицината. За България числата са съответно 18% мъже и 82% жени. Най-малко мъже медици има в прибалтийските страни Естония, Латвия и Литва – под 10%, а най-много – в Гърция, Кипър, Малта и Италия – между 35% и 38%.

БРИТАНСКИЯТ ВАРИАНТ НА COVID-19 Е РАЗПРОСТРАНЕН В 15 ОБЛАСТИ В СТРАНАТА
В 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на COVID-19. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За резултатите съобщава Националният център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите.
Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени у нас.

МЕДИЦИТЕ ОТ УМБАЛ „СВЕТА МАРИНА“-ВАРНА АПЕЛИРАХА ЗА СТРИКТНО СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
Медиците от УМБАЛ „Света Марина“ – Варна апелираха за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. От там съобщават, че днес в лечебното заведение са настанени 175 болни с COVID-19, като от тях 26 са в тежко състояние, а 17 на апаратна вентилация. През дните петък, събота и неделя са починали 10 пациенти, информира Zdrave.net.
„Обръщаме се с апел към всички да подхождат отговорно към своето и на близките си здраве, стриктно да спазват противоепидемичните мерки, за да запазят възможността да бъдем полезни на всички, които се нуждаят“, призовават от болницата.

НАД 5000 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
497 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 215 от тях са установени с PCR, а 282 – с бързи антигенни тестове. Общо 2971 са тестовете, направени през изминалите 24 часа. От тях 1652 са PCR, а 1319 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 15; Варна – 23; Велико Търново – 9; Враца – 26; Габрово – 1; Добрич – 21; Кърджали – 3; Кюстендил – 10; Ловеч – 8; Пазарджик – 22; Перник – 13; Плевен – 29; Пловдив – 30; Разград – 10; Русе – 15; Силистра – 7; Сливен – 18; Смолян – 8; София област – 21; София град – 160; Стара Загора – 8; Търговище – 6; Хасково – 9; Шумен – 4; Ямбол – 9.
260 308 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 36 807 са активните случаи. 212 887 са излекуваните лица. 385 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 5776 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники са настанени 456 от тях.
288 631 са общо поставените от дози от ваксините срещу COVID-19 у нас към момента. 1513 от тях са поставени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 10 455. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са девет. От тях един е установен при лекар, пет – при медицински сестри, един – при санитар, един – при фелдшер и един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 10 614. Нови 21 случая са регистрирани през последните 24 часа.

У НАС ПРИСТИГНАХА ОЩЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НА PFIER/BIONTECH
Нова пратка с ваксини пристигна на Летище София. Тя съдържа 21 060 дози от препарата на Pfier/BioNTech, които ще бъдат транспортирани до РЗИ-тата в страната, съобщи Zdrave.net.
От здравния сайт припомнят, че през март се очакват още общо 105 000 дози от продукта на Pfizer, разпределени в пет доставки, 105 600 на AstraZeneca и 82 500 от ваксините на Moderna.
От миналата седмица у нас заработи и Единен електронен регистър за записване на час за ваксинация, като към момента са се записали над 60 000 души.

Д-р Данчо Пенчев: НА ТЕРИТОРИЯТА НА СОФИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТРЕВОЖНО
На територията на София положението е тревожно. През последните седмици има трайно, постоянно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично в София-град. Това заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
Директорът на СРЗИ посочи, че засега в болниците все още има свободни легла. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и среднотежки случаи. Той изтъкна, че столичната РЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците. „При нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19. Ситуацията се следи денонощно”, каза още той.
Запитан дали ще се наложи да има допълнително затягане на мерките в София, той посочи, че има решение за взимане на допълнителни мерки при достигане на определен кризисен лимит, като не изключи и затварянето на заведенията.
Имаме готовност за въвеждане на допълнителни мерки, отбеляза д-р Пенчев, но допълни, че е важна и личната отговорност на всеки един. Той разказа и за случай, при който болен човек се качва в Хамбург на полет за София. „Било му е лошо, но е контактувал над три часа с целия самолет. Над 100 души бяха карантинирани в София заради един безотговорен пътник”, коментира той.
На въпрос за очакваните количества ваксини д-р Пенчев посочи, че се очакват 105 300 ваксини на “Пфайзер”, 82 500 на “Модерна” и две доставки на “Астра Зенека” от по 76 000 и 28 000 дози.
До момента в София са доставени 105 000 ваксини, като са ваксинирани над 85 000 лица и е обхваната най-голямата социална група – възрастни над 65 години, лекари, учители, съобщи директорът на РЗИ.

ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА В СЛИВЕН ОТКРИ ОЩЕ ЕДНО COVID ОТДЕЛЕНИЕ
Областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ откри още едно COVID отделение, заради увеличаването нивата на заболеваемостта през последните – 332 на 100 хиляди души население, съобщи БНР. Това е четвъртото отделение, което осигурява прием на болни с усложнения от коронавирус. Близо 70 пациенти вече са приети за болнично лечение, каза директорът на здравното заведение д-р Васислав Петров.
Само днес до обяд са приети девет нови пациенти в болницата с COVID-19 , а очакванията са за нарастване на случаите, каза д-р Петров.
„В момента, без да броим отделението, което в петък разкрихме с 20-те легла, имаме още 10-12 легла, които не сме заели от старите отделения, но вървят на напълване. Лошото е, че започват да идват много хора наведнъж“.
Очаква се всеки момента да спре плановия прием в болницата.
Преди около 10 месеца, с навлизането на COVID пандемията областната болница даде и първата лекарска жертва в страната – д-р Илияна Иванова.
„Не очакваме, че лекарите ще започнат да губят живота си в нея, но след това се окопитиха, научихме повече за болестта, всички се мобилизираха. До сега казвам го с гордост – нашата болница е нямало човек, на който аз да съм казал, че трябва да отиде да работи в COVID отделение и той да ми е отказал“, каза д-р Петров.
В борбата с пандемията Сливен изгуби общо трима лекари.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: COVID-19 ВЕРОЯТНО ЩЕ ПРИДОБИЕ СЕЗОНЕН ХАРАКТЕР ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ
На днешния ден преди една година в България бяха отчетени първите случаи на заразени с коронавирус. Оттогава досега у нас потвърдените случаи са над 260 000, информира БНР.
„COVID-19 вероятно ще придобие сезонен характер през следващите години“, смята проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.
„Обикновено такива пандемии около две години обикалят света, след което има една вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер – в края на есента началото на зимата. Мисля, че коронавирусът ще придобие ендемичен характер, ще се явява в отделни колективи, семейства в следващите години, но няма да има този масов характер на епидемия и пандемия“, коментира специалистът. Той призова за разумно поведение и спазване на противоепидемичните мерки, за да не се повтори пикът на заболеваемостта, който беше достигнат при втората вълна през ноември 2020-а година.
В предаването “Нещо повече” проф. Кантарджиев коментира дали ваксините срещу COVID-19 ще станат ежегодни: “В момента няма циркулация на такъв вариант на коронавируса, който да е достигнал до епидемично разпространение, който да изисква нова ваксина. Ако е необходима нова, в рамките на седмица фирмите, произвеждащи ваксините, използвани сега, са в състояние да подготвят ваксина срещу такава мутация”.
По думите на проф. Тодор Кантарджиев при възникване на нов вариант, който да има епидемичен размер, може би ще се наложи трето ваксиниране през есента.

Д-р Рада Прокопова: НЕ ТРЯБВА МЛАДИТЕ ДА ПРЕДПОЧИТАТ ДА ПРЕБОЛЕДУВАТ ВИРУСА, ЗАЩОТО ЧЕСТО ТОЙ ОСТАВЯ ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ НЕ САМО НА БЕЛИЯ ДРОБ, НО И НА СЪРЦЕТО
„Тази година беше много трудна, но и много поучителна. Хората се оценяват, когато са под стрес. Когато сме под стрес, едни реагират много добре, други рухват. За мое удоволствие всички колеги, с които работя, се оказаха едни достойни хора“. Това каза пред bTV кардиологът д-р Рада Прокопова, завеждащ COVID отделението на столичната УМБАЛ „Св. Анна“.
Д-р Прокопова бе и първият ваксиниран лекар след здравния министър проф. Костадин Ангелов, като част от медиците, работещи на първа линия.
“Всяко ново нещо плаши и не бива хората да бъдат съдени, че се страхуват от ваксинирането”, каза тя. В същото време, подчерта д-р Прокопова, не трябва младите да предпочитат да преболедуват вируса, защото често той оставя трайни увреждания не само на белия дроб, но и на сърцето, появява се задух, трудно се изкачват стълби.
„Най-много ни учудва, че този вирус е някак всеобхватен. Фактът, че си млад и здрав не те прави защитен от тежките усложнения. Възрастните имат по-тежък изход, но се наблюдава тежко протичане и при младите хора“, каза лекарката. По думите ѝ, болниците отново са започнали да се запълват на 90% от COVID инфекцията.
„Вече се усеща натиск над болниците ни от новата вълна“, категорична бе тя.
Д-р Прокопова припомни, че се е наложило да се отворят отново всичките COVID отделения, които са работили през ноември.
“Успяхме да се справим със страха с този вирус. Имаме повече информация как протича заболяването. Имаме доста добра представа как да лекуваме пациентите. По-добре се справяме, с по-малка смъртност. Заболяването протича по-леко в момента“, каза тя.
Специалистката препоръча пациентите, прекарали заразата с леки симптоми, да не натоварват здравната система с множество изследвания, но обърна внимание на тези, които вече са били на болнично лечение, и им препоръча да минат през лекарски преглед.

В ПЛЕВЕНСКА И БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТИ ВЪВЕДОХА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Допълнителни противоепидемични мерки въвеждат в област Плевен. След спирането на свижданията в болничните заведения, от 11 март до 22 март се прекратяват плановият прием и плановите операции н болниците, инфомира Единният информационен портал за мерките за овладяване на пандемията и последствията от нея.
Задължително е носене на маски в закрити помещения, както и на открито при провеждане на масови мероприятия. (пазари, тържища, концерти и др.)
Апелира се при възможност на родителите да гледат децата си вкъщи, да се ограничи посещаемостта на деца в детските градини и деца в предучилищна възраст от областта.
От 8 март до 22 март се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ на територията на област Благоевград, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забранява се посещението на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ в област Благоевград, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

ОБЩО 5864 ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ COVID-19
От началото на имунизационната кампания за овладяване на коронавирусната пандемия са ваксинирани 5864 жители на област Сливен. За това информира Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19 като се позова на съобщение от Областния кризисен щаб. 742-ма от ваксинираните са получили и втора игла на РНК-ваксина.
Общопрактикуващите лекари и медиците в имунизационните пунктове поставят първа доза на векторна ваксина.
В края на седмицата ще бъде поставена втора доза на 349 лица, имунизираните по-рано с първа доза на РНК-ваксина. Очакват се нови доставки.
Регионалната здравна инспекция проведе на 8 март обучение със здравните медиатори, работещи в най-гъсто населения квартал в Сливен, по съвместна инициатива с община Сливен. Здравните медиатори получиха материал във връзка с най-често задаваните въпроси за имунизацията срещу COVID-19. Материалът предоставя информация на език, достъпен за немедицински специалисти. Целта е да бъде разяснена необходимостта от ваксиниране в условията на пандемия и ползите от това.

ЧЕТИРИМА ДУШИ ПОЛУЧИХА ШАНС ЗА ВТОРИ ЖИВОТ
Две чернодробни трансплантации бяха извършени в УМБАЛ „Лозенец“ и една бъбречна – в УМБАЛ „Александровска” болница на 26 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Черен дроб е присаден на две деца – на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е направена на 48-годишен мъж. По информация на лечебните заведения, пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант, уточняват от ИАМН.
Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация е реализирана благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново.
Това е втората донорска ситуация от началото на годината за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и за страната. От 2006 г. до момента великотърновската областна болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 граждани, нуждаещи се от трансплантация.
Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ благодарят на близките на починалия млад мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.