НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.02.2022)

1145 СА НОВОПОСТЪПИЛИТЕ В БОЛНИЦИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, 87,07% ОТ ТЯХ НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
8 012 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последните 24 часа, 2 464 от които са установени с PCR, а 5 548 – с бързи антигенни тестове. 75,69% от новите случаи, потвърдени през последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 37 509, от тях 7 008 са PCR, а 30 501 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 237; Бургас – 191; Варна – 682; Велико Търново – 259; Видин – 53; Враца – 277; Габрово – 181; Добрич – 179; Кърджали – 92; Кюстендил – 173; Ловеч – 142; Монтана – 179; Пазарджик – 247; Перник – 136; Плевен – 348; Пловдив – 822; Разград – 79; Русе – 221; Силистра – 135; Сливен -176; Смолян – 130; София област – 266; София град – 1 448; Стара Загора – 598; Търговище – 107; Хасково – 275; Шумен – 246; Ямбол – 133.
1 003 448 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента, 261 577 от тях са активни. Излекуваните лица са 707 925, от тях 5 782 са регистрирани през изминалите 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 6 256 пациенти, от които 623-ма са настанени в интензивни отделения или структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 1 145, от които 87,07% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са общо 4 211 561, през последното денонощие са приложени 5 671 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 21 673 лица-медицински служители. 187 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях 26 са установени при лекари, 58 – при медицински сестри, 53 – при санитари и 50 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 33 946. Нови 176 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 90,34 % от починалите лица не са били ваксинирани.

ОБЛАСТИТЕ БУРГАС, ВАРНА, СТАРА ЗАГОРА И СОФИЯ-ГРАД СА С НАЙ-ВИСОКА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 НА ДВУСЕДМИЧНА БАЗА
Най-висока заболеваемостта от COVID-19 на двуседмична база е отчетена в областите Бургас, Варна, Стара Загора и София-град. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести към 6 февруари, информира БТА.
В област Бургас заболеваемостта от инфекцията е 2156 на 100 000 души население, в област Варна – 2133 на 100 000 души население, в област Стара Загора – 2124 на 100 000 души население, а в София-град – 2106 на 100 000 души население. Най-ниска заболеваемост е отбелязана в областите Кърджали – с 608 на 100 000 души население, и Разград – с 688 на 100 000 души население.
Заболеваемостта от COVID-19 на 14-дневна база в България към днешна дата е 1622 на 100 000 души население.
Според картата на епидемичната обстановка по региони, която е разделена на пет региона, всички попадат в етап три по заетост на болничните легла за интензивно лечение на пациенти, заразени с коронавирусната инфекция. До дни се очаква в региона, обхващащ областите Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, да намалее заетостта на интензивните легла.

Проф. Николай Витанов: В МОМЕНТА СМЕ В ПИКА НА ПЕТАТА ВЪЛНА
„В момента сме в пика на петата вълна. Той ще отмине, когато пречупим тренда на новите случаи и на заетостта на леглата в болниците“. Това заяви пред Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов, информира Zdrave.net.
По думите на проф. Витанов трендът на новите случаи е пречупен миналата седмица, но заетостта на интензивните легла расте, болниците обаче имат още свободен капацитет. Според математика проблемът обаче не е в леглата, а в това дали ще има персонал, който да ги обслужва.
„Министерство на здравеопазването взима мерки. Има призив за доброволци. Очакванията са заетостта на леглата да не надхвърли 60%. Мисля, че следващата седмица нещата ще тръгнат в по-добра посока”, добави проф. Витанов. Той успокои, че засега няма област, която да приближава зона 4 според критериите на здравното министерство.
„Имаше 2 области, които стигнаха до 7,9. Гледайки ситуацията днес не виждам област, която да стигне ниво 4“, каза проф. Витанов.
В разговора участва и бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ доц. д-р Спас Спасков. „Процентът на починалите от COVID-19 е висок. Самата болест е такава, че има много висока смъртност – 18,3% сред хоспитализираните през миналата година, според едно изследване”, каза той.
Доц. Спасков обясни високата смъртност в някои болници с това, че няма достатъчно реаниматори: “В почти всички болници лекуват пациентите по един и същ начин”.
Проф. Витанов и доц. Спасков бяха категорични, че се е повишила и общата смъртност, което показва, че тази болест влияе изключително много на леталитета.

Проф. д-р Ива Христова: НАМИРАМЕ СЕ В ПЛАТОТО НА ПИКА НА БУРЯТА
„Омикрон добива все по-доминантно положение – 78%, паралелно с покачване на случаите. Това са данните с две седмици назад. Вероятно в момента е около 80, дори 90%“.Това заяви пред Нова телевизия директорът на НЦЗПБ проф. д-р Ива Христова. Тя бе категорична, че случаите постепенно ще започнат да намаляват, ако спазваме мерките и това ще се случи може би още в края на февруари, информира Zdrave.net.
“Намираме се в платото на пика на бурята. Пожарът гори с всички възможни сили, но с малки стъпки от края започва да затихва. Това е максимумът на пожара, не бива да се отпускаме”, каза проф. Христова. По думите ѝ, от починалите над 90% са неваксинирани. Тя обясни, че всеки по-заразен подвариант води до увеличение на заболеваемостта.
“Омикрон не бяга на тестовете. Решаващият момент е кога правим тестовете. С първите симптоми е рано. До третия ден се получава фалшиво отрицателна реакция. Ще позитивира малко по-късно, а антигенните тестове позитивират по-късно и от PCR, защото хващат вируса в по-голямо количество”, обясни специалистката. В допълнение тя посочи, че с първия си подвариант Омикрон е давал отрицателен резултат за S ген. Вторият дава положителна реакция и за него няма скринингов метод.
Проф. Христова потвърди, че децата с наднормено тегло, хронични заболявания и диабет по-лесно се заразяват с вируса. Тя бе категорична, че на 14-дневна база заразените на 100 000 души намаляват.
“В сравнение с предния понеделник са по-малко със 100. Тази радост е много крехка. Болниците са препълнени, а от нас зависи колко бързо ще успеем да намалим броя на заболелите”, подчерта директорът на НЦЗПБ.

Доц. д-р Антон Тонев: ЩЕ ВЪВЕДЕМ НОВА СИСТЕМА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ПАРАМЕДИЦИ
„Ние имаме една доста добре работеща Спешна помощ, която на ден поема доста случаи във всички големи и малки градове. Бройката спасени хора обикновено остава скрита, но тя показва какъв голям ежедневен труд извършват в Спешните центрове. Самата система работи професионално, но тя е много натоварена. Тя е добре изградена, но това не означава, че не трябва да бъде анализирана и надградена“. Това каза пред БНТ депутатът и председател на парламентарната Комисия по здравеопазването доц. д-р Антон Тонев. По думите му самите специалисти в Спешната помощ смятат, че имат добро оборудване, имат линейки, но основният проблем са кадрите, информира Zdrave.net.
„Наблюдава се трайна тенденция от последните 12-15 години, в които разходите за здравеопазване само се увеличават, но това не е довело до качествена промяна в условията на труд, в желанието на медицинските специалисти да работят в Спешна помощ и това е основната причина да има забавяне на медицинската услуга. Това, което направихме от един месец насам, е наблюдение какво се случва в другите модерни системи. В системите на Спешна помощ в Германия, Великобритания и Румъния лекарите са на абсолютно същото място, но имат една допълнителна система, стъпваща на труда на парамедиците. Така след подходящо продължително обучение там имат достатъчно кадри“, уточни доц. Тонев. Той подчерта, че в България има работеща наредба за парамедици, те са включени в класификатора на професиите, имат различни степени и нива на отговорности.
„Тази професия всъщност вече е въведена, но поради малки несъвършенства, които ние законотворчески ще поправим, още не са намерили своето място в Спешната помощ. В Европа те са с ранг „бакалавър“, а у нас са с „професионално образование, което може да започне дори преди завършване на средното образование. Ние ще я въведем плавно до края на годината. В момента има малко над 1000 парамедици“, каза доц. Тонев.
Предвижда се обучението на парамедиците да бъде изместено към университетите, за да могат те да заместват адекватно липсващите кадри в системата на спешната помощ и да бъдат еднакво подготвени.
„В момента те се обучават на различни места и от различни специалисти и няма как да са на едно ниво. Ще предложим те да се обучават по една и съща програма във всички университети. Първите обучени кадри ще заработят в линейките заедно с наблюдаващ ги лекар. Крайната цел е центровете за спешна помощ у нас да разполагат с комбинирани екипи от лекари и парамедици. Парамедиците да поемат по-леките случаи, за да може да има достатъчно лекари за по-тежките. Ние ще добавим услуга, а няма да отнемем от вече работещата Спешна помощ. Кадри не достигат в цялата система. Основният акцент е върху медицинските сестри, които не достигат в цяла Европа, но механичното увеличение на средствата няма да реши този проблем“, каза доц. Тонев.
Предвижда се закупуването на хеликоптери за спешна медицинска помощ и обучение на екипи за работа с тях. Целта е пациентите в нужда да бъдат транспортирани максимално бързо до големите болници. По думите на доц. Тонев първоначално хеликоптерите ще работят с екипи от чужбина до обучаването на хора у нас.

ОБЩО 4847 ОПЕРАЦИИ НА СЪРЦЕ СА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕЗ 2021 Г.
Леко увеличение на операциите на сърце се наблюдава през изминалата година – те са повече с 2.8% в сравнение с предходната. Въпреки това кардиохирургичните интервенции остават далече от нивата преди пандемията. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците” за изминалата година, информира Clinica.bg.
Общо 4847 операции на сърце са извършени през 2021 г., от тях 4374 са били с екстракорпорално кръвообращение. За сравнение през 2020 г. сърдечните операции в страната са били 4 707, от които 4002 са били с екстракорпорално кръвообращение. Въпреки слабото покачване със 140 интервенции, нивата остават далече отпреди пандемията. През 2019 г. в страната бяха извършени 6003 сърдечни операции.
Промяна в лечебните заведения, където се извършват операциите няма. И през миналата година с кардиохирургии са разполагали 10 болници, като шест от тях се намират в столицата.
Най-много големи операции през миналата година – над 600, са осъществени в две частни и една държавна болници. Това са “Аджибадем Сити клиник”, „Аджибадем Токуда” в София и УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Най-малко пък са направени в „Лозенец” – 116.
И през миналата година единствената болница, в която се правят детски кардиохирургични операции е Националната кардиологична болница в София. Там са извършени 83 големи интервенции с екстракорпорално кръвообращение, отделно са тези без екстракорпорално кръвообращение. Понижението в броя им спрямо е 2020 г. е минимално (10) и позволява на екипа да запази добро ниво на дейността си.

АГ ОТДЕЛЕНИЕТО НА „МБАЛ-ТРОЯН“ НЕ РАБОТИ ЗАРАДИ БОЛНИ МЕДИЦИ
АГ отделението на „МБАЛ-Троян“ е преустановило дейност. Причината е, че завеждащ отделението д-р Марин Василев е с положителна проба за COVID-19 и още двама лекари са карантинирани като контактни. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Пенко Бамбов, цитиран от БТА.
По думите д-р Василев отделението няма да приема родилки от 7 февруари до 11 февруари, когато изтича карантината на двамата лекари. Пациентките ще се пренасочват към ловешката болница. За настанените в момента родилки в отделението се грижи един лекар.
Д-р Бамбов каза още, че има и друг заразен с коронавирус персонал в болницата, сред който завеждащият хирургичното отделение, както и още седем медицински сестри. Ситуацията обаче се променя всеки ден.
„Има четири свободни COVID легла от общо 25. Сред пациентите с коронавирус има и две деца“, уточни д-р Бамбов.

ЗАЕТИ СА ИНТЕНЗИВНИТЕ ЛЕГЛА В ЛОВЕШКА ОБЛАСТ
Заети са интензивните легла в Ловешка област, разкри в многопрофилните болници в Ловеч и Троян, съобщиха за БТА от двете лечебни заведения.
Директорът на МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” Янко Кочев информира също, че от днес е възстановена дейността на Отделението по ушно-носно-гърлени болести, а това по очни болести се очаква да заработи в петък. Двете отделения бяха затворени от 2 февруари заради заболели лекари и друг медицински персонал.
В болницата от 68 COVID легла са заети 60%. По думите на Кочев тенденцията е да се увеличава заетостта им.
През последното денонощие в Ловешка област с коронавирус са диагностицирани 142 души, а заболеваемостта на 14-дневна база е 1420 на 100 хиляди население, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.
От новите случаи хоспитализирани са 21 души. Сред тях са санитар и медицинска сестра от МБАЛ – Ловеч и санитар от Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян.

СХЕМА ЗА ФАЛШИВИ COVID СЕРТИФИКАТИ Е РАЗБИТА В СОФИЯ
Схема за фалшиви COVID сертификати е разбита в София при акция на главна дирекция “Национална полиция”, съобщи БНР. Става дума за медицински център, който работи на два адреса в столицата.
При акцията, започнала около 10 часа днес, са открити над 3000 фалшиви сертификата, издадени на имената на български граждани от 5 области. Отделно са открити и други 300 сертификата, издадени на чужденци.
В момента текат обиски и проверки. Установено е, че нито един сертификатите, издадени на чужденци, не е бил използван за влизане в страната. Все още няма яснота дали фалшивите сертификати са за ваксинация или за преболедуване от COVID-19.

НАТИСКЪТ ВЪРХУ ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ПАЗАРДЖИК СЕ УВЕЛИЧАВА
Натискът върху здравните заведения в Пазарджик се увеличава, съобщи БНР.
Леглата в реанимациите доближават 90% заетост, каза директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Хюля Шериф. “Последните дни наистина случаите се увеличават. Увеличава се и заетостта на терапевтичните легла и достигна 86%. Усложняват се случаите на хора с придружаващи хронични заболявания”, уточни той.
Д-р Шериф призова за повече отговорност поне още няколко дни, за да успеем да се справим с натиска на заразата.

9 УЧЕНИЦИ ОТ ОБЛАСТ ДОБРИЧ СА ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ЗА COVID-19 НА 7 ФЕВРУАРИ
През вчерашния ден след тестване в училище положителен резултат за COVID-19 са дали 9 ученици в област Добрич, съобщават от Регионалното управление на образованието (РУО), информира БТА.
По протокол родителите на децата трябва да ги заведат на официален тест в лаборатория, припомнят от РУО. До края на днешния ден училищата трябва да изпратят информация дали резултатите се потвърждават.
Вчера влязоха в сила допълнителни временни противоепидемични мерки, съгласно които към онлайн обучение преминават учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас в общините Балчик, Добрич, Каварна и Шабла, където по данни на Регионалната здравна инспекция към 3 февруари заболеваемостта от COVID-19 е над 1000 на 100 000 души.
Удължава се и въведената на 28 януари забрана лица под 18-годишна възраст да посещават търговски центрове, кина, клубове, заведения и други развлекателни обекти без законен настойник.
В четвъртък от Областна управа съобщиха, че близо 80% от лицата, поставени под карантина като контактни в периода 24-30 януари, са ученици и деца. Мерките ще бъдат променени в зависимост от епидемичната обстановка в областта.

ПРОВЕРКАТА В ДКЦ „АЛЕКСАНДРОВСКА” НЕ Е ИЗВЪРШЕНА В СЪОТВЕТСТВИЕ С НОРМАТИВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ
Проверката в ДКЦ „Александровска” не е извършена в съответствие с нормативните изисквания, което поставя под съмнение нейното качество, обективност и безпристрастност. Това пише в доклад на Инспектората на НЗОК, която проверява случая, изпратен от управителят на здравната каса проф. Петко Салчев до д-р Чавдар Еленков, управител на ДКЦ „Александровска”. За това информира Zdrave.net.
В изводите на доклада е записано още, че няма документална следа за причините за разпореждането на директора на СЗОК за извършване пълна проверка на ДКЦ „Александровска”, освен писмено запитване от бивш служител на лечебното заведение.
От здравния портал припомнят, че проверката беше стартирана миналата година и обхващаше 7 лекари, при които били открити пропуски при воденето на документацията – основно липсващи подписи. Глобата за ДКЦ-то беше в размер на 138 700 лв. Лечебното заведение изпрати жалба до Административния съд в София в тази връзка.
Други изводи от проверката гласят, че не е спазено изискването Арбитражната комисия да се произнесе в двуседмичен срок от получаването на преписката. Освен това протоколът е разписан само от контрольор на СЗОК и по този начин не е спазено изискването в него да се вписват подписите на съставителите.
В заключение на доклада се казва, че „предвид установените пропуски и слабости в дейността на СЗОК, ще бъдат предприети последващи действия”.

РЪКОВОДСТВОТО НА УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ПО СЛУЧАЙ, ПРЕДСТАВЕН ЧРЕЗ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ И МЕДИИТЕ
„Ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“ се отнася с разбиране към тревогите на родителите, особено когато те са свързани със здравето на децата им. В същото време преднамерено агресивното поведение към медицинския персонал, особено в критичните и спешните клинични структури, уронва доверието между лекари и пациенти, и създава предпоставки за повече конфликти, от които никой няма полза.“
Това се казва в позиция на лечебното заведение относно разказа на Петър Янев за посещението му Спешното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ по повод разкъсно-контузна рана на главата на сина му, излъчен по Нова телевизия. Бащата твърди, че се е наложило да чакат първо на регистратурата на Спешното отделение, а след това и пред кабинета, където имало много хора. Той преценил, че не може да чака и заедно с детето напуснал болницата, информира Zdrave.net.
От УМБАЛ „Св. Георги“ заявяват, че по случая е извършена проверка, включително и на записите от камерите в Спешното отделение (СО). Установено е, че бащата е посетил Спешното отделение в 15:55 часа като е видно, че докато родителят води спор със служителка на регистратура, детето се движи около него във видимо добро състояние и без кръвотечение от раната. В 15:59 часа (4 минути по-късно) бащата вече се намира пред Спешния кабинет, където действително в този момент има струпване на хора.
„Буквално минута след пристигането пред спешен кабинет от видеозаписа се проследява, че бащата хвърля смачкания триажен лист и напуска отделението заедно с детето. През това време дежурният лекар търси детето за преглед, но то вече е напуснало пределите на болницата. Въпреки натовареността на звеното, обслужването на детето от постъпването до самоволното напускане на бащата е продължило не повече от 6 минути и за нас остават неясни причините за лошото отношение към болницата и персонала, представено чрез социалната мрежа и медиите“, се казва още в позицията на лечебното заведение.

ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ОТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ИСПАНИЯ СА ОБМИСЛЯЛИ ДА НАПУСНАТ РАБОТАТА СИ
Почти половината от медицинските сестри в Испания са обмисляли да напуснат работата си заради крайно изтощение по време на пандемията. Това показват резултатите от проучване, проведено в началото на януари тази година, информира БНР.
Според проучването, 85% от медицинския персонал страда от психологически и емоционални проблеми.
Анкетирани са 19 300 медицински сестри, които разказват, че „ситуацията е много тревожна“ особено в интензивните отделения, първичната грижа и бърза помощ. 46,5% от тях са обмисляли да сменят професията заради коронавирусната пандемия и нейните “опустошителни ефекти“ върху здравето им.
Около половината (48%) са преболедували болестта, а 14,5% от тях дори са били заразени няколко пъти. Една трета от работещите в тези отделения са диагностицирани с депресия, шест от десет медицински сестри страдат от безсъние, малко над две трети от тежки симптоми на тревожност (67,5%), 88 % – от стрес, а 58% имат пристъпи на страхова невроза.
Председателят на Генералния съвет по сестрински грижи Флорентино Перес Рая обяви, че при този дефицит на персонал да се допусне напускането на професията на голям брой медицински сестри е „безотговорно поведение“ от страна на управляващите и ръководствата на болниците. Той ги призова да помислят за допълнителни стимули, защото 63% от тези, които имат възможност за ранно пенсиониране смятат да напуснат, дори и при по-малка пенсия, а останалите са готови на протести.