НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.02.2021)

БЪЛГАРИЯ СЕ НАМИРА В НАЧАЛНА ФАЗА НА ПЛАВЕН ПОДЕМ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА, УВЕЛИЧАВАТ СЕ И ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19 В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
България се намира в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. В същото време се ускорява процесът на ваксинация, продължава и изплащането на осигурените от правителството 1000 лева за всички медицински екипи на първа линия в битката с новия вирус. Нови 50 милиона лева са преведени към НАП, за да продължи разплащането към административно затворените заради пандемията сектори, активно продължава и изпълнението на всички останали антикризисни мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите.
Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на Националния оперативен щаб и на Националния ваксинационен щаб, информира Единният информационен портал за мерките за ограничаване разпространението на коронавируса.
„В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените“, посочи министър-председателят и акцентира, че противоепидемичните мерки бяха приложени много точно, ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора. „Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърна се премиерът Борисов към здравния министър. Той изиска решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, а и учителите настояват за такъв подход.
„Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи, това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза“, отбеляза премиерът и изтъкна, че тъй като доставките на ваксините вече са регулярни, може да започне по-масово ваксиниране, както и да бъдат напълно покрити служители като полицаи, военни, учители, работещи в театри.
Председателят на НОЩ генерал- майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40%. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди. Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен. „Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, категоричен бе доц. Кунчев.
Здравният министър Костадин Ангелов акцентира, че от днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията. Той
опроверга появили се напълно неверни твърдения за спиране на заплащането от 1000 лева на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея. Здравният министър подчерта, че средствата са осигурени, продължава изплащането им и правителството ще подкрепя всеки един медик в битката с COVID-19.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса – латиноамериканския и южноафриканския.
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че значително се увеличава доставката на ваксини, като само през първата седмица на март очакваме над 160 000 дози. Кирилов информира, че Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на „Новавакс“ и се очаква през следващите седмици Европейската комисия да сключи договор за доставка с производителя ѝ. Това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна. По отношение на руската ваксина „Спутник V“ директорът на ИАЛ заяви, че Европейската агенция по лекарства все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея.

21 152 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
182 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. От тях 106 са установени с PCR тестове, а 76 – с бързи антигенни. Направените през последното денонощие тестове са общо 2 663, от които 1590 са PCR, а 1 073 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 27; Бургас – 1; Варна – 3; Велико Търново – 2; Видин – 1; Враца – 1; Кюстендил – 14; Ловеч – 1; Пазарджик – 3; Перник – 7; Плевен – 8; Пловдив – 5; Разград – 6; Русе – 1; Силистра – 3; Сливен – 3; Смолян – 1; София област – 10; София град – 80; Хасково – 4; Ямбол – 1.
223 734 са общо потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас. 21 152 от тях са активни. 193 251 са излекуваните лица. През изминалото денонощие са регистрирани 60 от тях.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 3126 пациенти. 278 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
57 038 са общо поставените дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция у нас към момента. От тях 22 са поставени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 9667 лица-медицински служители. Седем нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, един от които е установен при лекар, три – при медицински сестри и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 9331. Нови 20 случая са регистрирани през последното денонощие.

ВСИЧКИ ДОСТАВЕНИ КОЛИЧЕСТВА ОТ ВАКСИНАТА НА ASTRAZENECA ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПЪРВА ДОЗА
Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca да се използват за поставяне на първа доза. Това реши днес, 8.02.2021 г., на редовното си заседание Съветът на Националния ваксинационен щаб, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. По този начин ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес. От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината десет седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта. Членовете на Ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.
На заседанието стана ясно, че отложената поради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата.
Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще се извършва паралелно. На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса. Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана. Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“, посочиха от Щаба. Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.
Ваксинирането на уязвимите групи от населението остава основен приоритет на Министерството на здравеопазването. Затова краят на трета фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с начало на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити“.

1,840 МЛН. ЛЕВА СА СЪБРАНИТЕ ДО МОМЕНТА ДАРЕНИЯ ОТ ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“
1,840 млн. лева са събраните до момента дарения от тазгодишното издание на „Българската Коледа“. Президентът Румен Радев се срещна с Експертния съвет към благотворителната инициатива, съобщи БНР.
Настоящото издание на инициативата под патронажа на държавния глава е посветено на децата с хронични заболявания.
Средствата, събрани до началото на февруари, са 1 840 000 лв. и с тях ще бъде подпомогнато лечението и рехабилитацията на нуждаещи се деца.
Ще бъде закупена и високотехнологична медицинска апаратура за болници в страната.
И тази година Българската Коледа ще набира целогодишно помощи за деца, които се нуждаят от медицински грижи. Заявления за подпомагане се приемат през цялата 2021 г. До края на февруари лечебните заведения, които имат нужда от апаратура, могат да подадат заявления за закупуването ѝ.

Министър Костадин Ангелов: В БОЛНИЦАТА В КЮСТЕНДИЛ Е СЪЗДАДЕНА ОТЛИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ПРИЕМ НА БОЛНИТЕ С COVID-19
„Притеснителна е тенденцията по отношение покачване нивата на заболеваемостта от COVID-19, която наблюдаваме в град Кюстендил. В последните 10 дни имаме експоненциално нарастване на броя хоспитализирани – от 12 до 73 към днешна дата“. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си в областната болница “Д-р Никола Василиев”, където се запозна както със създадената организация, така и със състоянието на настанените в COVID-отделенията пациенти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министър Ангелов подчерта, че епидемиологичните проучвания не дават данни увеличаващият се брой случаи на COVID-19 да се дължи на събирането на много хора на едно място, т.е. на нарушаване на противоепидемичните мерки. По думите му може да се предположи, че предаването на инфекцията в града става по контактно-битов път. Показателен за това е фактът, че има заболели цели семейства, на които се провежда болнично или домашно лечение.
„При населени места с високи нива на заболеваемост, какъвто е случаят в Кюстендил, данните за разпространението на COVID-19 се актуализират на всеки 12 часа и биват своевременно анализирани от Националния оперативен щаб. Информацията до момента не ни дава основание да твърдим, че подобна притеснителна тенденция има и в други градове“, обясни още проф. Ангелов. Като условие за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в страната здравният министър посочи достигането на 200 заболели на 100 000 души население за 14 дни.
В болницата в Кюстендил е създадена отлична организация за прием на болните с COVID-19, като лечебното заведение има готовност да хоспитализира 103 души, а при необходимост пациенти могат да бъдат настанявани и в отделна сграда с капацитет от допълнителни 40 легла. Осигурени са достатъчни количества лични предпазни средства, дезинфектанти, лекарствени продукти и медицински кислород.

ОТ ДНЕС ЗАПОЧВАТ ЗАПИСВАНИЯТА ЗА КОНСУЛТАЦИИ НА ПАЦИЕНТИ, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19
От днес започват записванията за консултации на пациенти, преболедували COVID-19, в УМБАЛ „Александровска“ и в Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс. Не е задължително желаещите да са били пациенти на тези болници, съобщи БНР
Преди дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи “ПостКовид програмата за консултиране, долекуване и рехабилитация”. Гражданите ще могат да се възползват от програмата на двете болници безплатно.

СТАРТИРАТ ДЕЙНОСТИТЕ ПО СТРОИТЕСТВОТО, РЕКОНСТРУКЦИЯТА И РЕМОНТА НА ОБЕКТИТЕ ОТ СИСТЕМАТА НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ У НАС
Утре, 9 февруари, в 13:00 часа, във Филиала за спешна медицинска помощ – гр. Бяла, област Русе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде старт на строителството, реконструкцията и ремонта на обектите от системата на спешната медицинска помощ в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Дейностите са в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ BG16RFOP001-4.001-0001-С01 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Проектът предвижда за филиала в гр. Бяла да бъде построена изцяло нова сграда, чиято „първа копка“ ще бъде утре.
В рамките на проекта напълно обновени и модернизирани ще бъдат 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, в т.ч. 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.
Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване качеството и безопасността при оказването на медицинска помощ, в т.ч. и подобряване на достъпа за лица с увреждания.
Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е с общ бюджет 163 897 815, 62 лв., от които: 163 502 132, 68 лв. – от Европейския фонд за регионално развитие и 395 682, 94 лв. – национално съфинансиране.

Проф. Асен Балтов: В „ПИРОГОВ“ ВЕЧЕ Е СЪЗДАДЕН КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ СРЕЩУ COVID-19
„В „Пирогов“ в момента имаме 72-73% хора с имунитет срещу COVID-19 – преболедували, такива, които са го изкарали безсимптомно с наличие на антитела и такива, които са васинирани. В момента, в който достигнахме този колективен имунитет, рязко намаляха на случаите на колеги, които се заразяват в среда“. Това каза пред БНТ директорът на спешната болница проф. Асен Балтов, информира Zdrave.net.
По думите му в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпът на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 260 000 ваксини от “АстраЗенека”.
„В “Пирогов” за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Имаме готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден“, каза проф. Балтов.
Той подчерта, че след като вече е започнала ваксинацията от трета фаза по ваксинационния план, четвърта фаза, на масовата ваксинация, може да започне в края на месеца.
“Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. За съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните”, каза още проф. Балтов.

Проф. Илко Гетов: НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ЗАКУПИМ ФАЛШИВИ ВАКСИНИ В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
„Не е възможно да ни се случи закупуване на фалшиви ваксини в рамките на Европейския съюз, понеже получаваме дозите от склада на производителя до държавата членка.“. Това каза проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата пред bTV, информира Zdrave.net.
Той призна, че има проблем с доставките за целия ЕС, но обясни, че производственият капацитет не достига, а компаниите са мултинационални и осигуряват дозите за целия свят. „Всяка държава получава процентът, който е резервиран за нея. Надявам се, че скоро ще започне някаква колаборация между компаниите, за да се разшири производството на ваксини. Потребностите се оказаха повече от възможностите, а и не само ЕС има нужда от ваксини“, каза проф. Гетов.
По думите му България не е сред най-изостаналите държави по отношение на имунизацията, защото сме започнали третия етап от Националния ваксинационен план, докато в Германия например нещата са още на първия етап.
„Разбира се има голяма разлика в нагласите на обществото. Докато в България 30% са желаещите да се ваксинират, в Германия те са над 60%, а в Гърция – над 75%. Броят на лекарите и професионалистите по здравни грижи, които работят на първа линия, също е различен. И не на последно място – броят на хората в домовете за възрастни. У нас той е твърде малък като дял от населението“, каза проф. Гетов. Той беше категоричен, че няма друг начин за справяне с пандемията освен ваксинирането.
Проф. Гетов коментира и ситуацията с колебанието в отделни държави в ЕС да поставят ваксината на „АстраЗенека“ на хора над 55-годишна възраст.
„Никъде в продуктовата информация няма, че е забранено или не се препоръчва. Данните, с които разполагаме към момента на издаването на разрешение за употреба не са достатъчни, за да се оцени ефикасността на „АстраЗенека“ при хора над 55 години. В момента текат няколко клинични изпитвания, които до март месец да ни изяснят точно тази картина. За безопасността – почти сигурни сме, че няма да има никакъв проблем, тъй като екстраполацията на данните при по-ниските възрастови групи е възможна при по-големите групи“, каза проф. Гетов. Той подчерта, че текат интензивни преговори с Русия, за да бъде одобрена и тяхната ваксина за ЕС, а текат проучвани за три монохронални продукта за терапия.

ПЪРВО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ – ПАЗАРДЖИК ОТНОВО СЕ ПРЕОБРАЗУВА В COVID ОТДЕЛЕНИЕ
Първо вътрешно отделение в многопрофилната болница в Пазарджик отново се преобразува в COVID отделение. Причината е рязкото увеличение на заразените с коронавирус в областта, съобщи директорът на многопрофилната болница д-р Красимир Темнилов, информира БНР.
“Ситуацията се усложнява. Ние сме на трета позиция след големите градове. При положение че се вдигнат цифрите, ние се връщаме към стария режим на работа, тоест със 105 легла в готовност да приемем COVID пациенти. Връщаме варианта и Първо вътрешно да приема също пациенти с коронавирусна инфекция”, уточни д-р Темнилов.
Продължава ваксинацията на учителите от варненските учебни заведения.
От сряда мобилни екипи от Диагностично-консултативен център “Св. Клементина” във Варна започват ваксинирането на учители и социални работници и в малките общини от областта, каза д-р Иван Иванов, управител на здравното заведение.
“Започваме от Провадия. Там ще ваксинираме работещите в училищата и работещите и домуващите в социални домове. Така ще бъде в Дългопол, Аврен, Вълчи дол”, конкретизира д-р Иванов.

В АСЕНОВГРАД СТАРТИРА ТРИДНЕВНА АКЦИЯ ПО БЕЗВЪЗМЕЗДНО КРЪВОДАРЯВАНЕ
Тридневна акция по безвъзмездно кръводаряване стартира днес в Асеновград пловдивският Център по трансфузионна хематология, съобщи БНР.
Вследствие на епидемията от COVID–19 доброволните кръводарители са намалели драстично, съобщават от центъра като причина за инициативата.
Кампанията е под мотото “Дарете кръв, подарете живот”, а всеки желаещ може да го направи от 8-ми до 10-ти февруари от 9:00 до 12:30 часа в МБАЛ – Асеновград.
Екипите от Кръвен център – Пловдив спазват всички противоепидемични мерки за безопасност при работа в условията на коронавируса, уверяват от там.

ПАЦИЕНТИ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЩЕ БЪДАТ КОНСУЛТИРАНИ ОНЛАЙН БЕЗПЛАТНО И ПРЕЗ ФЕВРУАРИ
Безплатният виртуален кабинет за консултации със специалисти ревматолози от Варна, Бургас и Русе, създаден по инициатива на пациентската организация “Медкънект”, ще работи и през февруари, съобщават организаторите. Пациентите, които нямат възможност за видео връзка, ще бъдат консултирани и по телефон. Целта е по-голям брой хронично болни да се възползват от дистанционните консултации и да получават адекватно лечение, информира Zdrave.net.
Инициативата е насочена към пациенти от Източна България, които вече имат поставена диагноза за някое от следните заболявания: ревматоиден артрит, псориатичен артрит или анкилозиращ спондилит.
През януари десетки пациенти с ревматологични заболявания вече са посетили, за да направят консултация с лекар и да получат насоки за терапията си без да напускат дома. Инициативата направи възможна безопасна срещата на възрастни и трудноподвижни пациенти с ревматолог, който лично да следи състоянието им, въпреки сложната епидемиологична обстановка.
Всички пациенти, които желаят безплатен преглед, трябва да си запишат предварително час на тел. 0878 151122 всеки работен ден от 09:00 – 17:00 ч или да изпратят запитване на e-mail: info@medconsult.bg.