НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.01.2021)

БАПЗГ И БЛС ПОЗДРАВИХА АКУШЕРКИТЕ ЗА ПРАЗНИКА ИМ
Днес се отбелязва празникът на родилната помощ или Бабинден. От Българския лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поздравиха с професионалния им празник всички акушерки и акушер-гинеколози, информира Zdrave.net.
„Честит празник на всички акушери и гинеколози, с благодарност към труда им, вярата и любовта към новия живот! Честит празник на всички баби. Бъдете здрави! Благодарим Ви от сърце за грижите и обичта, нека се раждат повече здрави деца“, пожелават от БЛС.
„Благодарим ви за любовта, топлите грижи и всеотдайността, с които посрещате новия живот, за надеждата и радостта, които идват с всеки първи бебешки плач. Продължавайте да бъдете орисници за бъдещето, което се ражда днес“, пожелават от БАПЗГ. От там напомнят, че в България векове наред акушерски грижи са оказвали така наречените ,,Баби”, които помагат при раждането и облекчават родилните болки с билкови отвари. Образованата акушерка е въведена като длъжност у нас още през XIX век.
Акушерката е обслужвала раждащите жени у дома или на мястото, където е започнало раждането. След Втората световна война става задължително раждането да се осъществява в болнични заведения.
Съвременната акушерка е медицинско лице с висше образование, получило диплом от висше училище, признато от държавата и обучението в него съответства на държавните изисквания за обучение на образователно квалификационна степен ,,Бакалавър” по здравни грижи с професионална квалификация ,,Акушерка”. Обучението се провежда в редовна форма с продължителност 4 учебни години, съответстващи на 8 семестъра и хорариум 4675 часа. Следдипломното обучение на акушерката се осъществява под формата на специализация и продължаващо обучение, припомнят от БАПЗГ.
Акушерката самостоятелно или съвместно с лекар полага здравни грижи за бременната жена, родилката, новороденото и гинекологично болната жена. Участва в профилактиката на гинекологичните заболявания и опазването на детеродните функции на жената от най-ранна възраст.
Акушерките се реализират професионално в специализирани болници по акушерство и гинекология, акушеро-гинекологични отделения на други болници, акушеро-гинекологични кабинети в извънболничната помощ, кабинети за социално- правна помощ на майчинството и детството, кабинети за семейно планиране, кабинети за масов скрининг, научно-изследователски институти.
Според законодателството акушерката може да реализира и ръководи самостоятелна акушерска практика – здравни промоции на здравето, здравна профилактика, здравно възпитание и обучение на бременни, родилки и техните семейства, училища за родители, консултанти по въпросите за кърменето.
Днес целият свят се намира в примката на пандемията от COVID-19. България не прави изключение. На първа линия в борбата с неочаквания и невидим враг се оказаха и акушерките. Голяма част от тях бяха пренасочени и командировани в COVID отделенията на многопрофилни и специализирани болници, отбелязват още от асоциацията. От там допълват, че акушерките в България днес продължават да посрещат новия живот, да помагат и да се грижат за бременните, родилките и бебетата, както и за жените с гинекологични проблеми. Продължават да вдъхват надежда, че човечеството ще премине през тези трудни изпитания и ще продължи пътя си с повече мъдрост, доброта и любов, пишат още от БАПЗГ.

39 МЕДИЦИ И ТРИМА МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 ЗА 24 ЧАСА
867 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 583 от които са установени с PCR, а 284 – с бързи антигенни тестове. Тестовете, направени през изминалите 24 часа, са общо 9 911. От тях 6 079 са PCR, а 3 832 – антигенни.
Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 20; Бургас – 107; Варна – 55; Велико Търново – 14; Видин – 10; Враца – 30; Габрово – 9; Добрич – 22; Кърджали – 5; Кюстендил – 20; Ловеч – 15; Монтана – 15; Пазарджик – 18; Перник – 16; Плевен – 43; Пловдив – 73; Разград – 6; Русе – 31; Силистра – 11; Сливен – 18; Смолян – 7; София област – 23; София град – 179; Стара Загора – 26; Търговище – 5; Хасково – 50; Шумен – 25; Ямбол – 14.
Общо 207 259 случая на новия коронавирус са потвърдени в България до момента, 69 051 от които са активни. 130 191 са излекуваните лица. През изминалото денонощие са регистрирани 1 402 от тях.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 4 250. От тях 377 се намират в интензивни структури.
11 117 са общо лицата, които са се ваксинирали срещу новия коронавирус у нас до момента. 3 204 от тях са го направили през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е потвърден при 9 087 лица-медицински служители. 42 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 13 са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 12 – санитари; 1 – при фелдшер и 3 – при друг медицински персонал.
8 017 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 56.

Премиерът Бойко Борисов: УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ЩЕ ОРГАНИЗИРАТ ВАКСИНАЦИЯ ЗА ПРИМЕР, ВЯРВАМ В ЛЕКАРИТЕ И МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
Убеден съм, че здравните власти ще организират ваксинация за пример, вярвам в лекарите и медицинските сестри. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който със здравния министър проф. Костадин Ангелов направиха инспекция в Банско, информира Zdrave.net.
Според премиера антигенните тестове работят много добре. „Разполагаме с необходимия ресурс, защото приходните агенции работят много добре и така реализираме всички тези огромни плащания. 15 милиона бяха осигурени за тестове, но и 15 милиона лева за дезинфектанти, 30 милиона – за ремдесивир, с който медиците лекуват българските пациенти с COVID-19“, допълни министър-председателят. По време на посещението на премиера Борисов в Банско стана ясно, че днес в града пристигат 2000 антигенни теста, които ще са в помощ на бизнеса и на гостите на курорта.
От своя страна проф. Ангелов припомни, че държавата е заделила 15 милиона лева за закупуване на такъв тип изследвания и те се разпределят през системата на РЗИ.
Много внимателно управляваме пандемията, за да може бизнесът да работи, заяви още премиерът, като подчерта, че туризмът в Банско не е спрял. „Благодаря на местната власт, че позволиха заповедта на здравния министър да е толкова лека, за да може хората да преминат през пандемията“, допълни той.
Двамата посетиха и болницата МБАЛ „Иван Скендевров” в Гоце Делчев. Здравният министър посочи, че лечебното заведение работи много добре със столичната „Св. Екатерина“, както и че има добра програма, насочена към лекари – специализанти. От думите на премиера стана ясно, че то ще получи подкрепа от държавата. Премиерът Борисов предложи на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и изрази готовност правителството да отпусне допълнителни 1,5 млн. лв. за апаратура за лечебното заведение. През изминалата година правителството отпусна 600 000 лева за лечебното заведение за закупуването на ангиограф за отделението по „Кардиология“. Така на пациентите от Гоце Делчев и от съседните общини ще бъде на разположение най-модерната техника за диагностика и терапевтични процедури за лечение на коронарните кръвоносни съдове, уточниха от правителствения пресцентър.

1.5 МЛН. ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ДОСТАВЯТ У НАС ДО ЮЛИ
Министерството на здравеопазването публикува график с очакваните количества ваксини срещу COVID-19 до месец юли. У нас за периода януари-юли се очаква да пристигнат един милион дози от ваксината на Pfizer/BionNTech и 500 000 от тази на Moderna, информира Zdrave.net.
През януари в страната ни трябва да бъдат доставени 60 450 дози от Pfizer и 6000 от Moderna, през следващия месец те ще са съответно 75 075 и 32 000. През март са планирани 102 375 дози от ваксината на Pfizer и още 22 000 от продукта на Moderna. През април очакваните количества са по-големи и са съответно 300 000 и 220 000 дози. През май се чакат 77 350 дози само от ваксината на Pfizer. През юни не са планирани доставки. През юли трябва да бъдат доставени 375 000 и 220 000 дози от двете ваксини.
Посочените дати и конкретни количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания, уточняват от МЗ.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ВСЯКА ГОДИНА ВАКСИНИРАМЕ 1 МЛН. ДУШИ, ОЩЕ 2 МЛН. НЕ СА ПРОБЛЕМ
На база данните от последните 14 дни заразените с COVID са 155 на 100 000 души население. За сравнение през ноември заболеваемостта беше 680 на 100 000 души население. Това каза пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net.
Той обаче допълни, че част от мерките трябва да останат. „Какво да им разхлабваме? Да спрем да носим маски? По-добре е да си ги носим, пък и посвикнахме“, каза проф. Кантарджиев.
Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Много напреднала е регистрацията на ваксината на AstraZeneca. А от нея страната ни е заявила по-големи количества, точни проф. Кантарджиев.
„Всяка година в нашата страна общопрактикуващите лекари правят милион ваксинации без репортажи. Всяко бебенце като се роди, 10 пъти в годината го боцкаме. Мисля, че може да се създаде организация, щом като се правят милион, да се направят още два милиона“, допълни проф. Кантарджиев.
Той подчерта, че е говорил с директора на ИАЛ Богдан Кирилов, според когото до края на август може да имаме 1,5 милиона души ваксинирани срещу COVID в най-добрия сценарий.
„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни директорът на НЦЗПБ.
Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина. На 1 млн. души 10 правят алергична реакция, като две трети от тях са в първите 15 минути след имунизацията, уточни проф. Кантарджиев.
Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, той каза, че за да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да изяви желание за това и да подаде документи. За момента обаче страната ни нямала нужда от това, защото ЕК е поръчала за България достатъчно ваксини.
„Европейците обаче не са разчели една психология на българина, че в момента, в който се каже, че няма достатъчно ваксини, интересът нараства неимоверно. Така се случва с противогрипната ваксина – когато няма е много търсена, когато я има – не представлява интерес“, каза проф. Кантарджиев.

ЧЕТИРИ ОТДЕЛЕНИЯ В МБАЛ „СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН” В ЯМБОЛ ВЪЗСТАНОВЯВАТ СВОЯТА РАБОТА
Четири отделения в МБАЛ „Свети Пантелеймон” в Ямбол възстановяват своята работа. Пациенти вече приемат отделенията “Уши, нос, гърло” и “Очни болести”. До дни предстои да заработят още Детското отделение и Отделението по неонатология, Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Лечебните звена прекратиха работа в средата на декември поради инфектирани с коронавируса 50 лекари, медицински сестри и санитари. От началото на годината в лечебното заведение отчитат близо 40-процентов спад на пациентите с COVID-19 в обособеното звено и в белодробното отделение, които са с 54 легла. Настанените в COVID реанимацията, която е със 7 поста, намаляват.
Междувременно с нова наредба общинският съвет в Ямбол ще стимулира финансово раждаемостта и образованието. Предвижда се при раждане или осиновяване на първо дете родителите да получават 200, за второ – 400, а за трето или четвърто – 800 лева. В случай, че сe родят две или повече деца, помощта за всяко от тях ще бъде по 500 лева. Средствата ще бъдат отпускани на новородени или осиновени деца, на които и двамата родители са пълнолетни към датата на раждането и са завършили поне гимназиален етап на обучение. Друго условие е те да имат адресна регистрация в общината и поне единият от родителите да е регистриран преди най-малко две години.
Помощи няма да се изплащат на родители, чиито деца не посещават училище без уважителни причини. Ако родителите са с висше образование, размерът на подпомагането се увеличава с 50 процента.

COVID-19 ПОЧТИ СПРЯ ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ У НАС
Епидемията от COVID-19 е повлияла негативно на броя на извършваните трансплантации у нас, както и на процеса на обучение на български специалисти, които трябваше да обменят опит със свои колеги от чужбина. Това става ясно от отговора на здравния министър проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутатите Ана Славова и Надя Жекова, които повдигат темата за лечението на пациентите у нас, чакащи белодробна трансплантация, идеята за създаване на центрове за подобен тип трансплантации, както и обучението на български специалисти във Виена.
„В условията на COVID-19 ръстът на донорството в България е изключително нисък, което допълнително води до малък брой извършени трансплантации, в това число и белодробни“, заявява министър Ангелов.
Проверка на Zdrave.net в Изпълнителната агенция Медицински надзор, която пое функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации, доказва тази тенденция. Според тях, към 4-ти декември 2020 г. броят на трупните донори от началото на годината е едва четири, а броят на извършените трансплантации – 12. За сравнение през 2019 трупните донори са били 16, а трансплантациите 53.
От отговора се разбира още, че поради пандемичните мерки както у нас, така и в ЕС, обучението на наши лекари във Виена, е преустановено. Припомняме, обучението на българските специалисти с колегите им от Виена беше договорено по линия на сътрудничеството на Евротрансплант в края на януари 2019. Австрия и Виена са двете държави, които често са давани като положителен пример за високи нива в броя на извършваните трансплантации, като това особено важи за Хърватската държава, която в последните години успя да промени сериозно обществените нагласи по отношение на донорството.
До момента във Виена опит в белодробните трансплантации са натрупали двама български пулмолози, двамата физиотерапевти, както и една бронхоскопска медицинска сестра от УМБАЛ „Св. Екатерина“ и ВМА. При готовност и подобряване на обстановката, австрийската болница ще информира България за възобновяване на обученията на кардиохирурзи и анестезиолози-аниматори от „Св. Екатерина“ , както и на специалисти по пневмология и фтизиатрия от ВМА, уточнява министър Ангелов. От отговора му става още ясно, че през юни миналата година е проведена среща между посланика на Хърватия и България, на което са обсъдени идеи за споделяне на хърватския опит, както и възможности за размяна на специалисти и обучение на наши специалисти. Отговор обаче за конкретните параметри на това сътрудничество все още се очаква.
Унгария също ни е предложила помощ по отношение на трансплантациите, като от там са изпратили меморандум за сътрудничество, който трябва да бъде разгледан от ИАМН. В него се предвижда български граждани да бъдат белодробно трансплантирани в Унгария, а България да предостави донорски бели дробове по линия на Евротрансплант.