НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.11.2019)

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ОПРЕДЕЛИ МЕСТАТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ПО ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА
Министърът на здравеопазването определи 187 места за специализанти по клинични специалности за 2019 и 2020 г. със заповед от 31.10.2019 г., публикувана на страница на министерството. Местата са разпределени по специалности и бази за обучение, които ще получат финансиране от държавата, информира Zdrave.net.
От заповедта става ясно, че за тези специалности в конкретните бази за обучение държавата ще плаща таксата, която специализантите дължат за теоретичното обучение, предвидено в учебните програми. Отделно държавата ще плаща субсидия на базите за времето на обучение на специализантите. Субсидията е месечна в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. За специализантите по „Обща медицина“ субсидията е в размер на два пъти минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, определен със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година, и дължимите осигурителни вноски върху него.
Местата за специализации „държавна поръчка“ са за 24 дефицитни специалности, разпределени в цялата страна – “Вътрешни болести”, “Детска кардиология”, “Детска нефрология и хемодиализа”, “Детска пневмология и фтизиатрия”, “Детска психиатрия”, “Детска хирургия”, “Инфекциозни болести”, “Клинична вирусология”, “Клинична лаборатория”, “Клинична микробиология”, “Лъчелечение”, “Медицинска онкология”, “Неонатология”, “Нуклеарна медицина”, “Пневмология и фтизиатрия”, “Психиатрия”, “Съдебна психиатрия”, “Трансфузионна хематология”, “УНГ”.
Най-много места са обявени за Педиатрия (10), съдебна медицина (12), Обща и клинична патология (15), Спешна медицина (18) и Обща медицина (40).
Определени са и клиничните специалности за специализации за професионалистите по здравни грижи, които ще бъдат финансирани от държавата по същия ред. Това са специалностите “Анестезиология и интензивни грижи” (за медицински сестри и акушерки) , “Операционна сестра”, “Специфични грижи за пациенти с онкологични заболявания” (за медицински сестри и фелдшери), “Спешна помощ” (за медицински сестри, фелдшери и акушерки). Общо местата за тези специализации са 25 и са разпределени между УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора и КОЦ – Шумен.
В заповедта на министъра са определени и 6 места за специализанти за 2020 г. по неклинични специалности за лекарите по дентална медицина, за които държавата ще финансира таксата за обучението им. Местата са разпределени в Медицинските университети в София, Пловдив и Варна.

СТУДЕНТИ ОТ ФИЛИАЛ ШУМЕН НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ -ВАРНА МЕРИХА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ НА СЪСТЕЗАТЕЛИ И ПОЛИЦАИ
В навечерието на професионалния празник на полицията 8-ми ноември в спортната зала на Средно училище “Йоан Екзарх Български” се проведе спортна надпревара и демонстрации по задържане и отвеждане на престъпници. Поздравителни слова отправи директорът на ОДМВР – Шумен ст. комисар Ялчън Расим. Събитието беше уважено от директора на Филиал Шумен на Медицински университет – Варна проф. Соня Тончева, преподаватели и студенти от филиала. Четвъртокурсници от специалност “Медицинска сестра” са оказали съдействие и са премерили кръвното налягане на участниците в спортната надпревара и на полицейски служители, съобщиха от Филиал Шумен на МУ-Варна. Оказало се, че директорът на ОДМВР – Шумен е с нормално кръвно налягане – 125/80.

ЕКСПЕРТИ ИСКАТ В НРД 2020 ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕНА АМБУЛАТОРНА ПРОЦЕДУРА ЗА СКРИНИНГ ЗА РИСК ОТ ДИАБЕТ И ОБУЧЕНИЕ НА РИСКОВИ ГРУПИ
Да бъде включена в новия Национален рамков договор амбулаторна процедура за скрининг за риск от диабет и на рискови групи – това е едно от предложенията на Кръглата маса „Заедно можем да победим диабета“, състояла се състоя на 6-ти ноември тази година в Народното събрание под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването. Според д-р Даниела Дариткова, председател на комисията и водещ на дискусията, това е една от идеите, които могат да намерят бърза реализация и да бъдат стъпка напред по пътя към създаването на Национална диабетна програма, информира Zdrave.net.
Поставянето на акцент върху обучението и разписването на ясни правила и критерии за навременен достъп до специалист ендокринолог в доболничната помощ са другите две първоначални стъпки, които могат да доведат до добри резултати, без при това да са необходими значителни финансови средства, обобщи д-р Дариткова.
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков изтъкна, че през 2018 г. диспансеризираните със захарен диабет тип 2 у нас са били 424 000 души като 332 000 от тях са били наблюдавани от личните си лекари, а 95 000 – от специалисти в извънболничната помощ. НЗОК е заплатила 26,2 млн.лв. за болнично лечение на хора с диабет и усложненията му, като общият брой хоспитализации е бил 33 810.
Специалистите ендокринолози, участвали в дискусията, както и представителите на пациентската общност, подчертаха, че са налице всички предпоставки за създаването на национална програма,
тъй като само един системитизиран и целенасочен организационен подход може да пречупи тенденцията за късно даигностициране на заболяването и нарастване броя и тежестта на усложненията от него.
„Поне половината случаи на диабет могат да бъдат предотвратени чрез промяна в начина на живот, това което е важно обаче е да се обръща внимание на рисковите групи, да се мисли за скрининг и да се наблюдават активно хората с предиабет“, обясни проф. Цветалина Танкова, ръководител на клиника в УСБАЛЕ „Проф. Иван Пенчев“ в столицата. Тя цитира данни от проучване, обхванало 6200 души с наличие на рискови фактори, осъществено от екипа на болницата, което доказва, че при 43% от тях са били налице отклонения във въглехидратния метаболизъм, а 26% са били в състояние на предиабет.
По нейните думи все още благодарение навлизането на нови терапии се наблюдава
увеличение на дела на пациентите с добър контрол на заболяването – сега те са около 40%.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И РЗИ-СЛИВЕН ЩЕ ОБЖАЛВАТ РЕШЕНИЕ НА СЪДА
Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Сливен ще обжалват решението на Административния съд в града по жалба на родители, че едно от децата им, което е без поставени задължителни ваксини, е спряно от детска градина. За това информира Clinica.bg като се позовава на съобщение в сайта на МЗ.
Отец Евгений Янакиев от Сливен е баща на девет деца. На две от децата в семейството не са поставени задължителните ваксини. Родителите са подписали информирано съгласие по силата на Закона за здравето. Това им решение става причина едно от децата им да не бъде допуснато до детска градина. Родителите завеждат в Комисията за защита от дискриминация жалба за дискриминация срещу министъра на здравеопазването и директора на Регионалната здравна инспекция в Сливен. През април 2019 г. КЗД отсъжда, че институциите не са нарушили Закона за защита от дискриминация. Семейството оспорва това решение пред Административния съд – Сливен. Съдът приема, че недопускането на детето до градина представлява пряка дискриминация.
Според наредбата за имунизации, ако родителите откажат да поставят задължителните ваксини на детето си те извършват административно нарушение, което подлежи на глоба по Закона за здравето. Друга наредба на МЗ указва, че детските градини приемат деца с поставени задължителни имунизации. Изключение има само, когато по медицински показания децата са освободени от тях с лекарско решение.

ПРЕНАПИСВАТ СТАНДАРТА ПО ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА
Пренаписват стандарта по образна диагностика. В него експертният съвет е заложил нови правила, според които водещи при определяне нивото на компетентност на лечебните заведения да бъдат не броя на апаратите, а броя на специалистите с висок ценз. Това каза д-р Марин Пенков от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски”, информира Clinica.bg.
Българското дружество по радиология и Експертният борд по образна диагностика, заедно с екипа на МЗ водят разговори за нов стандарт по образна диагностика, вече няколко месеца. Преговорите са на финалната права, а промяната на правилата е крайно необходима, заяви д-р Пенков. Според думите на медика досега действащият стандарт по образна диагностика е писан преди около 20 години.
Действащата към момента нормативна уредба е такава, че за да има една болница трето ниво на компетентност, тя трябва да разполага с определен брой апаратура, а не брой знаещи хора, уточнява д-р Пенков. И дава за пример с УМБАЛ „Света Екатерина”, която е с кардиологична насоченост и едва ли има нужда от мамографски апарат, както и УМБАЛ „ Св. Иван Рилски” не би имала необходимост от кардиософтуер, като работи предимно в областта на неврологията, за да бъдат определени като добри болници.
Когато новият стандарт по специалността стане факт, предстои и другата голяма битка на Българското дружество по радиология. Тя е да стане факт тясната специализация на образните диагностици и у нас, така както е в другите страни по света. Според д-р Пенков, много малка част от колегите му притежават субспециалности.

ЛЕКАРИ ОТ “МАЙЧИН ДОМ” – СОФИЯ ЩЕ ОБМЕНЯТ ОПИТ СЪС СВОИ КОЛЕГИ ОТ КИТАЙ
Лекари от “Майчин дом” – София и от най-добрите болници в Китай ще обменят опит, включително и в роботизираната хирургия. За това се договори изпълнителният директор на болницата д-р Иван Костов с министъра на здравеопазването на Китайската народна република Ма Ксиаоуей, информира Clinica.bg.
Двамата обсъдиха възможности за усъвършенстване на опита и практическите умения на специалистите от Майчин дом с медицинско оборудване от последно високотехнологично ниво, което се използва в Китай.
„Майчин дом” е единствената болница, която министър Ма избра да посети у нас в рамките на официалното си посещение в България. „Ще бъдем щастливи, ако поставим началото на проект между България и Китай, съсредоточен в грижата за майките и техните деца. Мислим, че и за вашите лекари и акушери ще бъде интересно да посетят някои от нашите болници, за да видят как работим и как страна като нашата се грижи за новородените, които са средно по 100 на ден”, сподели министър Ма.
Отскоро „Майчин дом” прилага хирургичната система Да Винчи, най-съвременната технология за безкръвни операции в целия свят. Професор д-р Иван Костов лично демонстрира пред гостите капацитета на болницата, като обърна специално внимание на изцяло реновираните отделения по неонатология и акушерство и гинекология. Предстои български лекари да посетят някои от най-добрите медицински заведения в Шанхай, специализирани в роботизираната хирургия.

НАПРАВИХА ПОЩЕНСКА МАРКА ПОСЛУЧАЙ 140-ГОДИШНИЯТ ЮБИЛЕЙ НА АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА
По повод 140-годишния юбилей на УМБАЛ „Александровска” ще бъде валидирана пощенска марка,
информира Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение. Марката е с номинална стойност 0,65 лв. на пощенската услуга, и специален пощенски печат, в тираж от 6500 броя. Автор на проекта е художникът Стан Парталев.
Тази година се навършват 140 години от създаването и 135 години от именуването на най-старата българска болница „Александровска”. Документът с предложението на тогавашния Висш медицински съвет болницата да се именува „Александровска” е написан и внесен за одобрение от Княз Александър Батенберг лично от тогавашния министър на вътрешните дела – П. Р. Славейков. Болницата оцелява след две бомбардировки по време на съдбоносни за Отечеството събития, каквито са Сръбско-българската война (1885), Балканските войни (1912-1915) Първата (1915-1918) и Втората (1939–1945) световни войни.
Голямото събитие, довело до формирането на Александровска болница като университетска, е откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1917 г. Постепенно тя се превръща в основна клинична база на Висшия медицински институт, на Медицинската академия и на Медицинския университет – София.

В СОФИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПЪРВАТА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ “АУТИЗМЪТ НЕ Е ПРИСЪДА!”
На 11 ноември т. г. в София официално ще бъде открита Първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!“, която ще повдигне важни въпроси, свързани с диагностицирането, социалната интеграция и възможностите за успешна адаптацията към околния свят на хората от аутистичния спектър, информира Zdrave.net.
Лекторите на форума ще бъдат водещи международни експерти в областта на аутизма, които ще представят най-новите изследвания и методи за терапии на хората с подобни проблеми.
Аутизмът се появява в ранното детство и засяга начина, по който комуникира човек, ограничавайки неговите способности да установява пълноценна връзка с другите, да изгражда приятелства и да изразява привързаност. На конференцията ще бъдат представени работещи решения как да бъдат преодолени тези дефицити. Паралелно с лекциите ще бъдат проведени уъркшопове с практическа насоченост.
Форумът има за цел да подпомогне „постигането на максималния капацитет на възможностите на детето, което позволява включването му в социалния свят, което е шанс за качествен и достоен живот за него и за неговото семейство“, споделя Владислава Цолова, председател на Сдружение „Аутизъм днес“, което е и организатор на събитието.
Поради широкия спектър от теми, които ще бъдат засегнати по време на конференцията, тя е изключително полезна както за специалисти в областта – психолози, логопеди, специални педагози, терапевти, лекари, хора, ангажирани в научните изследвания в областта, така и за учители, родители и други засегнати от проблема.