НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.09.2021)

34 507 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
677 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 135 от тях са установени с PCR, а 542 – с бързи антигенни тестове. За изминалите 24 часа са направени общо 12 534 теста, 3343 от които са PCR, а 9191 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 43; Бургас – 41; Варна – 62; Велико Търново – 36; Видин – 28; Враца – 19; Габрово – 14; Добрич – 10; Кърджали – 12; Кюстендил – 17; Ловеч – 11; Монтана – 5; Пазарджик – 29; Перник – 6; Плевен – 17; Пловдив – 49; Разград – 16; Русе – 21; Силистра – 9; Сливен – 37; Смолян – 3; София област – 14; София град – 75; Стара Загора – 40; Търговище – 5; Хасково – 20; Шумен – 20; Ямбол – 18.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 462 710. От тях 34 507 са активни, а излекуваните лица са 409 054, от които 526 – регистрирани през изминалото денонощие.
Общият брой на пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 4284. В интензивни структури се намират 339 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция до момента са общо 2 356 197. През последните 24 часа са приложени 1654 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас при 13 936 лица-медицински служители е потвърден новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са осем. От тях един е установен при лекар, четири – при медицински сестри, един – при санитар и два – при друг медицински персонал.
19 149 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 34 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ОКОНЧАТЕЛНО ЗАКОНА ЗА ДАРЕНИЕ НА ТЕСТОВЕ „ВСИЧКО В ЕДНО“ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
Без дебати и с пълно единодушие депутатите приеха окончателно закона за ратифициране на Договори за дарение на комплекти за тест за антиген „всичко в едно“ за диагностика на COVID-19 на България от Европейската комисия, информира Zdrave.net.
Законът трябваше да бъде приет само на първо четене, но след единодушните 182 гласа „за“ председателят на Комисията по здравеопазването доц. Силви Кирилов предложи да бъде гласуван и на второ четене с редакционни поправки. Окончателният вариант беше приет със 184 гласа „за“.
От здравния портал припомнят, че законът е във връзка с регламента на ЕС от 14 април 2020 г. за активиране на спешната подкрепа по Регламент (ЕС) 2016/369 – Emergency Support Instrument и за изменение на разпоредбите на посочения регламент предвид пандемията от СOVID-19. Този инструмент подпомага държавите членки за справяне в борбата с коронавируса, включително по отношение на осигуряване на ваксина срещу СOVID-19 за всички европейски граждани.
Със свои писма от 26 февруари 2021 г. и 22 март 2021 г. Европейската комисия уведоми България, че ЕК е закупила комплекти за тест за антиген „всичко в едно“ за диагностика на COVID-19 в рамките на Инструмента за спешна подкрепа (Emergency Support Instrument – ESI) и предостави за подпис договорите за дарение. В писмата е обърнато внимание, че подписът трябва да бъде положен под договорите за дарение при първа възможност без право на промени по тяхното съдържание.
Договорите са подписани съответно на 24 март 2021 г., 26 март 2021 г., 7 април 2021 г. и 9 април 2021 г. въз основа на решение на Министерския съвет.
С оглед на това, че приложенията към договорите за дарение съдържат специфична (чувствителна) информация, те няма да бъдат публикувани в „Държавен вестник“.

Проф. Огнян Кунчев: АКО ДЕЦАТА ТРЪГНАТ НА УЧИЛИЩЕ, МОЖЕ БИ ЩЕ ИМАМЕ 3000 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН ОЩЕ В КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ
„През август месец имаме рязко скачане на броя на заразените, а сега наблюдаваме лек спад на този стремглав ръст. Това се дължи на факта, че хората отидоха на море, там има отворени заведения, в София също има много такива, т.е. на тези контакти плюс факта, че вариантът делта се оказа много по-заразен”. Това каза пред Нова телевизия математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.
„Спадът не трябва да ни успокоява, защото децата тепърва тръгват на училище. Това е другият развъдник. При тях делта вариантът е много по-тежък и се стига до хоспитализации”, допълни още той и прогнозира, че случаите ще се увеличават септември и октомври месец.
По думите му през следващите седмици заразените с коронавирус могат да достигнат до 3000 – 4000 на ден. „Ако децата тръгнат на училище, може би ще имаме 3000 заразени на ден още в края на септември, в началото на октомври. Смъртността върви след заразяването. Очакването за нея, ако оставим да се случи това, което беше миналата година, е същото – за миналата година имаме 18 500 официално починали заради COVID-19. Сега не виждам да са много по-малко, макар че успокоителното е, че имаме над 1 млн. ваксинирани срещу коронавирус, както и преболедували го”, посочи проф. Кунчев.
„По отношение на прогнозата имаме приблизително и 400 000 доказано преболедували. Ако ги умножим по пет, можем да предположим, че някъде около два милиона души са го прекарали. Китайският опит показва, че 80% от тях – безсимптомно. Смъртността е около 2%. Много е трудно обаче да се каже колко души са застрашени, защото не се знае точно през колко хора е минал вирусът“, допълни математикът.

Министерството на здравеопазването: ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ СА ВНИМАТЕЛНО ПРЕЦИЗИРАНИ И СА ПО-МЕКИ ОТ ТЕЗИ, КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ В РЕДИЦА ДРУГИ СТРАНИ
„Във връзка със заявената по-рано днес позиция на представители на ресторантьорския бранш, заявяващи готовност за гражданско неподчинение спрямо влизащите в сила днес противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната, Министерство на здравеопазването припомня, че тези мерки са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети.“ Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Към днешна дата общият брой на болните с COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 4284, от тях в интензивните отделения се намират 339 души и броят им расте ежедневно. Това налага временното въвеждане на противоепидемични мерки, изтъкват от здравното ведомство.
Мерките се въвеждат по предложение на главния държавен здравен инспектор и са съобразени с Националния оперативен план необходимостта от време за подготовка за новите условия, допълват още от МЗ.
„Категорично смятаме, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството. Затова, преди да ги обявим, поискахме становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори“, подчертават от Министерството на здравеопазването.
В МЗ са постъпили над 40 такива становища, съдържащи предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица, които са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и др., в чиито сектори има въведени ограничения, с цел планираните мерки да бъдат съобразени доколкото е възможно и с тези конкретни предложения.
„Противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им. Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19“, заявяват още от МЗ.

БОЛНИЧНИТЕ СДРУЖЕНИЯ ИЗЛЯЗОХА С ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
„Подкрепяме усилията на Министерство на здравеопазването в борбата с пандемията и в опазването здравето на нацията и призоваваме цялата общественост да разбере и приеме неудобните за всички ни ограничения като своевременни и необходими.“ Това се казва в съвместна декларация на Националното сдружение на частните болници, Българска болнична асоциация и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, информира Zdrave.net.
В декларацията се изтъква, че „настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение.“
Болничните сдружения припомнят: „Изминалата година и половина опит в болничното лечение на тези пациенти показа, че борбата за здравето им е изпълнена с множество неочаквани обрати и непредвидими ситуации, нерядко с неблагополучен край и коства огромно физическо и психологическо напрежение и усилия на медиците, а в немалко случаи – здравето и живота им. И което е не по-малко важно – то блокира немалка част от капацитета на болниците и на болничния персонал и възпрепятства, а в немалко случаи прави невъзможно лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ. А това на свой ред поставя пред риск здравето и живота на много хора.“
В декларацията се казва още: „Като част от системата на националното здравеопазване, болниците участват и ще продължат да участват съобразно своя капацитет и своите компетенции в борбата с пандемията и в опазването здравето на нацията. Но за да бъдат тези усилия ефективни и ефикасни, за да стигнат леглата в тях за всички нуждаещи се от болнично лечение, за да стигнат времето и силите на медиците, ангажирани с това лечение, е нужно натискът към болничната система да бъде регулиран освен всичко друго и с нефармацевтични епидемиологични мерки.
Затова подкрепяме усилията на Министерство на здравеопазването в тази насока и призоваваме цялата общественост да разбере и приеме неудобните за всички ни ограничения като своевременни и необходими.“

БЪЛГАРСКОТО НАУЧНО ДРУЖЕСТВО ПО ФАРМАЦИЯ НЕ ПРЕПОРЪЧВА ЛЕЧЕНИЕ С REMDESIVIR НА ПАЦИЕНТИ С ЛЕКА И УМЕРЕНО ТЕЖКА ФОРМА НА COVID-19
Българското научно дружество по фармация не препоръчва лечение с Remdesivir на пациенти с лека и умерено тежка форма на COVID-19. Професор Георги Момеков, дфн, председател на УС на Българското научно дружество по фармация и ръководител на Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология във Фармацевтичен факултет при Медицински университет – София е изпратил становище до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров относно лечението на хоспитализирани пациенти с COVID-19 с Remdesivi Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Според проф. Георги Момеков за пациентите с лек или умерено тежък COVID-19 и без нужда от респираторна подкрепа, Remdesivir не предлага значителна полза, а при пациенти на апаратна вентилация има дори неблагоприятно повлияване по отношение на някои от критично важните параметри. Проф. Момеков подчертава, че прилагането на Remdesivir без отчитане статуса на пациента и особено при пренебрегване на естествения ход на болестта, е нерационално, като следва да се има предвид, че извън групите, при които се очакват ползи от лечението, в някои случаи съотношението полза-риск не е положително. По думите му Remdesivir е потенциално хепато и нефротоксичен, а отскоро в продуктовата характеристика е добавен рискът от брадикардия, като страничен ефект от терапията. Затова ролята на Remdesivir в базираното на доказателства лечение на COVID-19 в момента би следвало да бъде ограничена до хоспитализираните пациенти с висок риск от хипервъзпаление и прогресия до тежка форма, които са диагностицирани до 10 дни от началото на заболяването и изискват суплементиране с кислород, но не и апаратна вентилация, пише още в становището.
Според проф. Момеков свръхупотребата на медикамента извън формулираните, базирани на доказателства, препоръки, носи не само негативни икономически последици, но реално създава предпоставки за лишаване на популацията, която би имала ползи от лечението, от достъп до Remdesivir, при същевременно прилагане на лекарството при пациенти, при които рискът от странични ефекти е по-голям от очакваните ползи.

МЗ ПРЕДСТАВИ ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ДЪЛГОВЕТЕ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Министерството на здравеопазването публикува извадка от одитен доклад за финансовото състояние на Александровска болница, след управлението ѝ от бившия здравен министър Костадин Ангелов в периода 2013-2020.
Според доклада Александровска болница е завършила 2012 година с положителен финансов резултат и не е имала просрочени задължения. През 2013 г. Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата.
Само за последната 1,5 година от управлението на Костадин Ангелов (периода 01.01.2019 – 30.06.2020) болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69.8 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
В резултат на трайната тенденция на реализирани от УМБАЛ „Александровска“ нетни загуби, собственият капитал се понижава съществено, като от 22.8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3.9 млн. лв. към края на 2020 г.
Нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 мил. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията, чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици, информират още от МЗ. От там изтъкват, че обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери.

Д-р Атанас Атанасов: ПРОСРОЧЕНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ СА 35 500 489 ЛВ., ОБЩИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ СА ОКОЛО 52 МЛН. ЛВ.
Данните за финансовото състояние на УМБАЛ „Александровска“ болница, изнесени днес от Министерството на здравеопазването, са известни и вече установени. Сега фокусът на вниманието на ръководството на лечебното заведение е съсредоточен в извеждането на болницата от това състояние. Това посочи на брифинг директорът на „Александровска“ болница д-р Атанас Атанасов, информира Zdrave.net.
„Предприели сме съответните мерки, разработваме план за преструктуриране на дейностите, за оптимизиране на разходите и за привеждане на приходите към разходите, така че да можем постепенно да ликвидираме тези просрочени задължения, да сведем загубите до нула и ако може в следващи периоди да изведем болницата на печалба“, обясни д-р Атанасов. Той уточни, че са създадени работни групи, които се занимават с тези дейности, а също така е разписана и инвестиционна програма, насочена към подобряване условията за работа и привличане на пациенти. „Разработваме програма за включване на нови дейности, т.е. разкриване на нови структури, които от една страна да задоволяват здравни потребности, но от друга страна да донесат приходи на търговското дружество, така че да можем да оптимизираме дейността и съответно паричните потоци“, коментира директорът на Александровска болница като уточни, че всички мерки са съобразени с изискванията и на учебния процес в университетската болница.
Директорът на лечебното заведение коментира и забележката на проф. Ангелов, че има разлика между счетоводен и финансов резултат на болницата. По думите му, общата загуба на УМБАЛ „Александровска“ към момента е над 70 млн. лв. „Но това е загуба с натрупване в годините. Т. е., мисля че от 2013 г. насам, всяка година са генерирани между 3 и 6 млн. лв. годишно. Т.е. в тези години, за всяка една година разходите са надвишавали приходите с такава сума, което в годините е довело до натрупване на обща счетоводна загуба от 70 млн. лв. Друго понятие са задълженията. Към момента просрочените задължения на болницата са 35 500 489 лв. Общите задължения са около 52 млн. лв.“, информира той.
Запитан дали болницата е пред фалит, д-р Атанасов заяви, че фалит може да се обяви, когато тя стане напълно неплатежоспособна, не може да обслужва задълженията си и обяви несъстоятелност. „В случая болницата не е в такова състояние, но е силно заплашена от такова, ако не намерим инструменти, с които да погасим в нормални срокове тези 35 млн. лв. просрочия“, коментира директорът на Александровска болница и посочи хипотеза, при която доставчиците да заведат съдебни процедури, да ги спечелят и да блокират сметките на болницата, като в такъв случай тя би изпаднала в пълна неплатежоспособност.
Д-р Атанасов информира, че вече са проведени разговори с всички големи кредитори и с повечето от по-дребните, като към момента са постигнати споразумения с тях. От думите му стана ясно, че болницата обмисля вариант да изтегли кредит с ниска лихва и дълъг срок на връщане, с който да бъде намалена финансовата тежест на лихвите, идващи от предоговорените просрочия. Д-р Атанас Атанасов информира още, че по отношение на обществените поръчки са констатирани много сериозни нарушения, но уточни, че ще изнесе данни за тях отделно.

ЛЕКАРИ ПРИЗОВАХА ЗА ПОЛИТИКИ, КОИТО ДА ПРЕВЪРНАТ ГРАДОВЕТЕ В ЗДРАВОСЛОВНИ МЕСТА ЗА ЖИВЕЕНЕ
По повод Международния ден на чистия въздух за синьо небе – 7-ми септември, лекари от различни специалности призовават за подобряване качеството на въздуха в страната. Те се обединяват в Лекарска мрежа „Въздух за здраве“, която е дългосрочен проект на Сдружение „Въздух за здраве“. В инициативата участват специалисти от София, Перник, Стара Загора и Видин, информира БНР.
Чрез видео обръщения медиците обявяват участието си в мрежата и настояват чистотата на въздуха, да се разглежда като значим здравен проблем, който може да бъде предотвратен с усилията на обществото и държавата.
От Лекарска мрежа “Въздух за здраве” призовават за изработването и прилагането на политики за управление на градовете, които реализират решения за превръщането им в здравословни места за живеене. Тези решения трябва да са дългосрочни и последователни, а в центъра им да е общественото здраве, посочват още от лекарската мрежа. Прогнозите сочат, че през 2050 г. близо 80% от населението на Земята ще живее в градовете.