НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.08.2019)

ДВЕ ЖАЛБИ СПИРАТ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Две жалби са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението на Министерството на здравеопазването за „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“, като и двете са входирани на 6 август т.г., информира Zdrave.net.
Първата жалба е подадена от „ВДХ“ АД (новото име на „Водстрой 98“ АД). От компанията е иницииран процес, но няма искане за временни мерки. Втората жалба е от Камарата на архитектите в България и към нея има искане за временна мярка за спиране на процедурата.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви при стартирането на процедурата, че яко няма обжалване, реалното строителство на Националната детска болница ще започне през есента. Според обявената обществена поръчка предвиденият максимален финансов ресурс на възложителя за изпълнение на всички компоненти възлиза на 95 442 000 лв. с ДДС. Очакванията на Министерството на здравеопазването са през есента да бъде избран изпълнител и да започне реалното изграждане на Националната многопрофилна детска болница. Срокът за изпълнението на обществената поръчка е до 42 календарни месеца от подписване на договора с избрания кандидат.

ОБЯВИХА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРИЕМ В СПЕЦИАЛНОСТ “ПАРАМЕДИК”
Обявиха допълнителен прием в специалност “Парамедик” в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, информира Clinica.bg.
Кандидатите, които са положили успешно конкурсни изпити, могат да кандидатстват с оценката си като подадат заявление. За младежите, които не са се явили на препитване, е насрочен нов изпит, който ще се проведе на 9-ти септември. Документи за него ще се подават всеки работен ден до 5-ти септември (9:00 – 12:00 и 13:30 – 16:00).

СТУДЕНТИ ПРЕДЛАГАТ НОВИ ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИИТЕ
Лекари-специализанти и завършващи студенти по медицина са предложили нови промени в Наредбата за специализациите на среща с ръководството на Българския лекарски съюз. В срещата участваха председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, проф. Николай Габровски, зам.- председател на БЛС и д-р Нели Нешева, член на УС на БЛС, съобщиха от БЛС.
Към момента Наредбата, която влезе в сила на 23.07.2019 г., предвижда заплатите на лекарите-специализанти вече да се поемат от държавата, а не от болниците, а младите лекари, които специализират на държавна издръжка, ще трябва да работят три години в посочени от МЗ лечебни заведения. В случай, че специализантът не изпълни задължението си, той ще трябва да връща заплатите, получените по време на специализацията.
След влизането в сила на новата Наредба от Асоциацията на студентите по медицина изразиха тревогата си, че директорите на болници няма да се придържат към стария вариант да плащат на специализанти за желана от тях специалност, при положение, че държавата ще финансира само определени специалности. Тогава младите лекари зададоха и редица въпроси, които според тях Наредбата е оставила без уточнение.
„Здравната политика е да намериш начин, да субсидираш и да осигуриш лекари, които да се грижат за хората. Такава политика трябва да има. Пътят, който е избран обаче не е правилен. Не бива да има принуда“, заяви д-р Маджаров.
Обсъдени бяха конкретни предложения за промени в Наредбата за специализациите, които следващата седмица ще бъдат представени на среща в Министерството на здравеопазването.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПЛАЩА ДНЕВНИ И КВАРТИРА ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА
Във връзка с преустановяването на дейността на Министерството на здравеопазването по издаването на разрешения за лечение в чужбина, закриването на „Фонд за лечение на деца“ и преминаването на съответните дейности към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), считано от 1 април 2019 г. се актуализира механизмът за подпомагане на правоимащите лица за покриване на съответните дневни и квартирни разходи. Това е решило правителството на днешното си заседание, информира Zdrave.net.
С промяната се продължава установената дългогодишна практика тези хора да получават съответната финансова помощ от държавата, свързана с разрешаването на здравословен проблем – в случая вече от НЗОК и от Министерството на труда и социалната политика.

ПЕТ СЛУЧАЯ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ В ПЕРНИШКО
Пет случая на лаймска болест са регистрирани в област Перник през изминалата седмица, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Заболели са четири жени и един мъж, като и петимата са били ухапани от кърлежи, съобщи БНР.
За периода от 29 юли до 4 август 2019 г. са регистрирани 21 случая на заразни заболявания – седем случая на чревни инфекции, два случая на хепатит А и един на хепатит В, един случай на туберкулоза, 7 случая на варицела и др.

ТРАНСПЛАНТИРАХА БЯЛ ДРОБ НА БЪЛГАРКА ВЪВ ВИЕНА
На 28-годишната Илияна Христова от Варна успешно е бил присаден бял дроб в Университетска болница във Виена в края на миналия месец, съобщи БНР.
Илияна Христова е в стабилно състояние и вече е изведена от интензивното отделение. Екипът, дал шанса за нов живот, е ръководен от д-р Хосе Матила, трансплантирал повечето от българските пациенти, преминали през австрийската клиника.
Илияна бе официално включена в активната листа на „Евротрансплант“ на 10 май 2019 г.
„В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа „Евротрансплант“ два бели дроба и резултатът не закъсня. Ако успеем да увеличим броя на донорските органи, които подаваме към тази мрежа, ще възстановим загубеното доверие“, посочват от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.
Илияна е първата пациентка в листата на чакащите на „Евротрансплант“ при новото споразумение, което България сключи с Виенската многопрофилна болница на 25-и януари тази година. То дава възможност до петима българи годишно да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплантация не стане възможна и у нас. Водят се преговори за сключване на договори за трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия съобщи за “Хоризонт” Росен Иванов, директор на Агенция “Медицински надзор”.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЩЕ КУПУВА ВАКСИНИ СРЕЩУ ХЕПАТИТ А
Столична община ще закупи ваксини срещу Вирусен хепатит А в размер до 15 000 лева. Това става ясно от публикуваните решения от последното заседание на общинския съвет, информира Zdrave.net.
Ваксините са за своевременна имунизация на рисковите групи в кв. „Модерно предградие“, която се налага заради регистрирания през юни тази година епидемичен взрив от Вирусен хепатит тип А. Тогава от Министерството на здравеопазването съобщиха, че са предприети необходимите профилактични и противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на взрива и че е бил уведомен кметът на район „Връбница“ за предприемане на мерки по компетентност по отношение на доизграждане на централна канализация, контрол на септичните ями, текущо почистване на улиците, претърсване за нерегламентирани сметища, осигуряване на ежедневно сметоизвозване и провеждане на дезинфекционни, дезинсекционни и дератизационни мероприятия.

ДАРЕНИЕ ЗА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕРВНИ БОЛЕСТИ НА УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”
Отделението по нервни болести на УМБЛАСМ “Н. И. Пирогов” получи дарение от два вакуум аспиратора и холтер ЕКГ апарат, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Средствата за дарението са събрани от участниците в конференцията QA:Challenge Accepted, организирана от Уебикус ООД. Благодарение на техните общи усилия пациентите в Отделение по нервни болести ще получават необходимата грижа, като най-полезни ще бъдат за тежко болните пациенти за поддържане на хигиена на трахеобронхиалното дърво с добра аспирация на секрети от горните дихателни пътища. Холтер ЕКГ апаратът ще бъде в употреба за пациенти с неясна причина за исхемичен инсулт, когато се подозира кардиогенен произод, както и при пациенти с ОСА за допълнителна оценка.