НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.07.2022)

53 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ НАЗНАЧАВАТ СТУДЕНТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ С ДЪЛГОСРОЧНА ПЕРСЕПКИВА
153-ма работодатели ще могат да сключват договори със студенти през академичната 2022/2023 година, реши правителството на заседанието си от 6 юли 2022 г. Сред тях са 53 лечебни заведения (частни и държавни), които са предложени от Министерството на здравеопазването и са заявили нужда от медицински сестри, лаборанти и рентгенови лаборанти, информира Zdrave.net.
Държавата ще покрие разходите за обучение на назначените студенти, при сключен договор за осигуряване на стаж на студента за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване. Компаниите ще осигурят и работно място на бъдещите висшисти след успешното им завършване. Младите хора се задължават да работят в болниците след дипломирането си.
Целта на финансовата подкрепа е да се подобри връзката между висшето образование и потребностите на икономиката и да се стимулира обучението във важни за развитието на страната специалности, където има недостиг на висококвалифицирани кадри.
Специалностите, за които могат да се сключват договори, се утвърждават от министъра на образованието и науката.
От МОН заявиха, че списъкът на работодателите в проекта е съобразен с очаквания недостиг на кадри за пазара на труда в определени сектори, провежданата държавна политика по отношение на висшето образование, както и със специалностите и работодателите, предложени от съответните ресорни министри. В проекта са включени 153-ма работодатели, като за включените в списъка работодатели е заявена необходимост от 1416 специалисти. За сравнение, за учебната 2021 – 2022 година са били одобрени 154 фирми, като те са заявили необходимост от 975 специалисти.
През тази година болниците заявяват необходимост от професионалисти по здравни грижи, като нито една от тях не е подала заявка за студенти по медицина. Заявени са близо 500 бройки за медицински сестри, 107 за медицински лаборанти и 62 за рентгенови лаборанти.

С 57% ПОВЕЧЕ СА ПРЕДВИДЕНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ДЕТСКО И МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В СИМП ЗА 2022 Г. В СРАВНЕНИЕ С 2021 Г.
С 57% повече са предвидените средства за детско и майчино здравеопазване в специализираната извънболнична медицинска помощ за 2022 г. в сравнение с предходната година с Анекса към Националния рамков договор. С 34% повече пък са средствата за детско и майчино здравеопазване в болничната медицинска помощ за 2022 г., като са включени 101 клинични пътеки, за които са предвидени общо средства в размер на близо 280 млн. лв. Данните бяха изнесени по време на брифинг относно предприетите дейности за подобряване на детското и майчиното здраве, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министър Сербезова изтъкна, че изключително важно е още в ранните детски години да бъдат откривани социално-значимите заболявания, за да бъдат профилактирани и лекувани навреме. По тази причина са осигурени допълнително 350 хил. лв. за посещение за осигуряване на здравни грижи за новородено дете до 14 дни след като е изписано от лечебното заведение. За профилактични прегледи на лица до 18 г. са предвидени над 32 млн. лв., което представлява увеличение средно с 38% спрямо предходната година.
Здравният министър уточни, че с промяна в Наредба № 8 от 2016 г., свързана с профилактичните прегледи, заплащани от здравната каса за бременните жени са включени и два допълнителни прегледа за проследяване на бременността – ехографско изследване за фетална морфология, което до момента не е заплащано от НЗОК, както и изследване за хепатит С. С изменение и допълнение на Наредба № 26 на здравнонеосигурените бременни ще се предостави възможност за 4 прегледа, пакет от изследвания и 2 хоспитализации, при необходимост, по време на бременността.
Статистиката сочи, че страната ни остава на второ място в Европейския съюз по детска смъртност. Министър Сербезова отбеляза, че се наблюдават различия в отделните области в страната, като в областите Сливен, Видин и Силистра този показател е с най-високи стойности.
Подобряване достъпа до здравни услуги и намаляване на регионалните дисбаланси в детското здравеопазване е една от целите на подготвяната от МЗ Национална стратегия за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа в Република България 2021-2030 г. Тя трябва да е готова до края на месец октомври т.г.
„Стратегията се очаква да е един от основните документи, който ще даде хоризонта на развитието на детското здравеопазване в нашата страна. Първият приоритет е развитието на профилактичните дейности в детската възраст, като акцентът е насочен върху насърчаване на здравословния начин на живот, здравословното хранене, спорта“, посочи директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.
Приоритет в Стратегията е и лекарствената политика, където се обмислят промени, свързани с изготвянето на по-ясни критерии по отношение на необходимостта от антибиотично лечение. „Целта е намаляване на антибиотичната резистентност. Това е по-широкообхватен проблем, който засяга всички възрастови групи, но неговият генезис е още в ранните детски години, когато започват да се използват тези лекарствени продукти“, подчерта министър Сербезова.
Част от стратегията включва и изграждането на Национална детска болница. „Тази болница би следвало да бъде най-високото звено на педиатрична грижа в страната. Изграждането ѝ ще осигури един интегрален подход към здравето на детето, към диагностиката, лечението, вкл. и на най-тежките и редки заболявания в детска възраст, както и най-добрата апаратура в тази област и високо квалифициран персонал“, убедена е проф. Сербезова.

ПЕТ ТЕРЕНА В СОФИЯ СЕ ПРОУЧВАТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Пет терена в София се проучват за изграждане на Национална детска болница. Това каза пред журналисти доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, съобщи БТА.
Доц. Пандов обясни, че се прави предпроектно проучване на терените, които са при болниците “Св. Анна”, “Лозенец”, Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. “Овча купел”, Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя. По думите му се очаква предпроектното проучване да приключи до края на юли.
“Ако се установи, че тези недвижими имоти са неподходящи, Министерството на здравеопазването би трябвало да потърси съдействието на държавата или евентуално на общината”, каза още доц. Пандов.

ПРЕДСТОИ РЕМОНТ НА СТОЛИЧНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Предстои ремонт на столичната детска болница. Това каза пред журналисти д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“. По думите му са осигурени 1.5 млн.лв., като от лечебното заведение са защитили проект по ОП „Региони в растеж“, чрез който ще се разшири Интензивното отделение, информира БТА.
“Очаква се отделението да е готово до година и половина. В момента Интензивното отделение разполага с шест легла, а се предвижда да бъдат 11”, уточни д-р Здравков. Друг етап от предстоящия ремонт е на Приемния блок на болницата, който в момента има един приемен кабинет. Целим да създадем профилирано детско спешно приемно отделение, посочи още д-р Здравков. По думите му се предвижда и ремонт на един етаж, на който ще се изгради поливалентна клиника по образна диагностика. “Сега имаме един конвенционален рентгенов апарат и голяма част от децата често се транспортират до други болници за образни изследвания”, обясни д-р Здравков.

ЗАМ.-КМЕТЪТ ДОНЧО БАРБАЛОВ ПРЕДЛОЖИ ВЪВ ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕНО ИЗИСКВАНЕ ЗА НОСЕНЕ НА МАСКА
Във всички общински лечебни заведения да бъде въведено изискване за носене на маска – както от работещите там медици, така и от пациентите. Това съобщи зам.-кметът по финанси и здравеопазване на София Дончо Барбалов във фейсбук снощи. Той допълва, че е изпратил писмо с такава настоятелна препоръка до управителите и директорите на общинските диагностично-консултативни центрове, многопрофилни и специализирани болници, информира Zdrave.net.
„Основание за писмото ми е влошаването на епидемичната ситуация в град София, който вече е в жълтата зона на заболеваемостта от COVID-19. Отговорността на всеки от нас към собственото и на близките ни здраве, изисква да правим всичко необходимо за ограничаване на разпространението на коронавируса. Само така може да се избегне преживяването на нов локдаун и блокаж на икономическия и социален живот“, казва още Барбалов.
„Навременната диагностика от лекар и адекватното лечение още при първи симптоми на заболяването могат да предотвратят тежките последици от вируса. В това са убедени специалистите по заразни болести, които натрупаха значителен опит с COVID-19 през последните 3 години“, допълва той.

ВЪВЕЖДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОСЕНЕ НА МАСКИ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Във връзка с увеличаване на случаите на COVID-19 Министерството на здравеопазването ще издаде заповед до Регионалните здравни инспекции за задължително носене на маски в лечебните заведения, най-вече в областите с повишен ръст на болестта. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, съобщи БНР.
Доц. Кунчев коментира още, че петата вълна на COVID-19, в която страната навлиза, ще достигне своя пик през август.
“При въздушно-капкова инфекция, особено “Омикрон”-BА-4, BА-5, който е 30 пъти по-заразен от обикновения “Омикрон”, каквито и да е мерки не могат да спрат разпространението. Те могат да намалят темпото и това е, към което ние се стремим”, обясни доц. Кунчев.
Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че София-град, областите Бургас, Варна и Враца са в жълта зона по ниво на заболеваемост от коронавирусната инфекция, съобщи БТА.
“В последните дни се наблюдава засилен интерес към ваксинация не само с втора доза, но и с първична”, каза още доц. Кунчев. От здравното ведомство поясниха, че в страната са налични всички видове ваксини срещу коронавируса.

КЪМ 5 ЮЛИ У НАС СА ПРИЛОЖЕНИ 4 218 ВТОРИ БУСТЕРНИ ДОЗИ, 38% ОТ ТЯХ СА НА ХОРА НА ВЪЗРАСТ 70-79 Г.
Възрастното население е най-активно по отношение на поставянето на втори бустерни иРНК ваксини срещу COVID-19, показва статистиката в страната. Във възрастовата група 70-79 г. са поставени 1 585 втори бустерни дози, като това представлява близо 38% от всички приложени втори бустерни ваксини у нас, които към 5 юли 2022 г. са общо 4 218, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От 27 юни Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, припомниха от МЗ.
С втори бустер са 1 154 души на възраст от 60 до 69 г. Следват възрастовите групи 80+ с поставени 497 втори бустерни дози и 50-59 г. – съответно с 469 приложени ваксини.
По отношение поставените първи бустерни дози, най-голям е делът във възрастовата група 60-69 г. – съответно 196 432 дози, като това представлява почти 26% от всички приложени първи бустерни дози у нас, които са над 766 хил. 181 хил. души са с първа бустерна ваксинация сред хората от 70 до 79 г., а във възрастовата група 50-59 г. са поставени над 133 хил. дози.
Със завършен ваксинационен курс са над 385 хил. души на възраст между 40 и 49 г. Във възрастовата група 60-69 г. лицата със завършен ваксинационен курс са малко над 380 хил. Общо за страната със завършен ваксинационен курс са 2 062 085 граждани.
Общо поставените дози ваксини срещу COVID-19 в страната са над 4,4 млн., като най-предпочитана е ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech), от която приложени са над 2,9 млн. дози. Следват Janssen (на Johnson & Johnson) – с поставени повече от 521 хил. дози, Spikevax (на Moderna) – близо 500 хил. и Vaxzevria (на AstraZeneca) – около 480 хил. дози.

26 574 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
643 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, 86 от които са установени с PCR, а 557 – с бързи антигенни тестове. 59,72% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани. Това сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през последното денонощие са направени общо 3 997 теста – от тях 529 са PCR, а 3 468 са антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 86; Варна – 72; Велико Търново – 9; Видин – 7; Враца – 19; Габрово – 3; Добрич – 12; Кърджали – 4; Кюстендил – 9; Ловеч – 6; Монтана – 6; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 14; Пловдив – 49; Разград – 8; Русе – 14; Силистра – 9; Сливен – 7; Смолян – 3; София област – 23; София град – 174; Стара Загора – 14; Търговище – 9; Хасково – 26; Шумен – 11; Ямбол – 11.
1 175 725 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, 26 574 от тях са активни. Излекуваните лица са общо 1 111 888. От тях 13 039 са регистрирани през изминалите 24 часа.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 425 пациенти, 35 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 68, От тях 70,59% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента е 4 417 822, от тях 2 269 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 722 лица-медицински служители. 11 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях три са установени при медицински сестри, три – при санитари и пет – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 263. Два нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Проф. Огнян Кунчев: БЪЛГАРИЯ Е В ПОРЕДНАТА ВЪЛНА ОТ COVID-19
България е в поредната вълна от COVID-19, тъй като продължават да се увеличават случаите на заболелите от коронавируса. Повишението на случаите в България ще зависи и от това колко туристи ще дойдат у нас през лятото, заяви в интервю за БТА математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.
Заради новите варианти на коронавируса, които се разпространяват сега през лятото, се повишават случаите на разболелите се от COVID-19. Тези нови варианти на вируса “заобикалят” имунитета, който е получен в резултат на ваксинацията или преболедуването, каза проф. Кунчев. Той отбеляза, че сега учените в света усилено работят за създаването на ваксини, които ще са срещу новите варианти на коронавируса. В Гърция има също голямо повишение на случаите на заболелите от COVID-19, което е в резултат на туризма, а гръцките курорти се посещават и от много българи, каза математикът.
Проф. Огнян Кунчев препоръча да не работят заедно в офиси много служители по едно и също време, както и да не се пътува в препълнени превозни средства на градския транспорт. “Това не е препоръчително, защото новите варианти на COVID-19 са много по-заразни от предишните варианти”, подчерта математикът. Той отбеляза, че възобновяването на ваксинациите сега е полезно, защото, ако човек се разболее, по-лесно ще преболедува.
Трябва цялостно да се преразгледа концепцията ни за учебната година и да няма дълги летни ваканции, които са били въведени преди много години, когато децата са помагали на родителите си при прибирането на реколтата. В много държави в Европа лятната ваканция е по един месец, но след това има повече ваканции през цялата учебна година, каза проф. Огнян Кунчев, попитан дали през есента у нас ще има нова вълна на коронавируса и дали ще се наложи учениците да бъдат тествани отново за COVID-19 в училище, или да учат онлайн. Той отбеляза, че министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в оставка е предлагал това да стане и при нас – учебната година да започва по-рано през септември.

ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ПРОГРАМА НА “ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА” ПРЕДВИЖДА ДА БЪДАТ ДИГИТАЛИЗИРАНИ ВСИЧКИ ПРОЦЕСИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО С ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, обявиха от партията на Фейсбук страницата си, информира Zdrave.net.
Програмата съдържа над 40 законопроекта, като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа, който сме постигнали, и в икономиката ни да се влеят милиарди евро, заяви премиерът Кирил Петков.
Съгласно набелязаното в законодателната програма, публикувана от „24 часа“, от партията предвиждат промени в Закона за лечебните заведения (до 14 октомври) и в Закона за здравето (до 28 октомври).
В началото на ноември пък трябва да бъдат дигитализирани всички процеси в системата на здравеопазването с промени в Закона за здравното осигуряване.
Промени се предвиждат също така в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като с тях се очаква да се насърчи прогенеричната политика за по-ефективен достъп на пациентите до лекарства.
До края на същия месец се предвижда подобряване на процесите по предоставяне на помощни средства, медицински изделия и приспособления на хора с увреждания, с промени в Закона за хората с увреждания, а до средата на декември – да се прецизира уредбата за достъпност на трансплантационните програми в България, с промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.
От партията са подготвили и проект на управленска програма, също със срок за изпълнение до края на годината. В него се предвижда въвеждане в експлоатация на първа от шест въздушни линейка и определяне на локациите на десет центъра за спешна помощ при инсулти, като се очаква това да се случи до края на декември. Предвидено е също така оптимизиране на разположението на екипите по спешна помощ с цел средно време за пристигане до пациент в населени места под 10 минути. Очаква се в този период да бъде одобрен и финален план за националната детска болница, като срокът за това е краят на октомври.
Управляващите също така ще правят оценка на статута на лечебни заведения и тяхното финансиране, както и промяна в софтуера на електронните рецепти, които да включват най-евтиния генеричен заместител и неговата цена.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ ПОДКРЕПЯ ОТПУСКАНЕТО ОЩЕ 55 МЛН. ЛВ. ЗА УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ” И УМБАЛ „СВ. ЕКАТЕРИНА”
Министерството на здравеопазването не подкрепя отпускането още 55 млн. лв. за две от най-големите държавни болници – УМБАЛ „Св. Георги” и УМБАЛ „Св. Екатерина”, което гласуваха депутатите при актуализацията на държавния бюджет преди дни. Това става ясно от официален отговор на ресорното ведомство на въпроси на Сlinica.bg.
25 млн. лв. за апаратура в „Св. Георги” и още 30 млн. за „Св. Екатерина” гласуваха да бъдат отпуснати народните представители на второ четене на бюджета на държавата миналата седмица. Предложението, което бе подкрепено в зала и от управляващата коалиция, е направено от проф. Костадин Ангелов, проф. Асен Балтов и доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Предложението не е било подкрепено от здравното министерство, което е принципал на тези лечебни заведения, както и органът, който задава политиката в сектора. Въпреки това депутатите щедро са приели новите разходи.
„Предвидените в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. средства в размер на 55 млн. лв., за УМБАЛ „Св. Георги”и за УМБАЛ „Света Екатерина” са по предложение на народни представители между първо и второ гласуване на закона в Народното събрание с № 47- 254-04-243/23.06.2022 г. Министерството на здравеопазването не е подкрепило направеното предложение”, изтъкнаха от ресорното ведомство за Сlinica.bg.
Според актуализацията на държавния бюджет 25-те млн. трябва да отидат за строителство на нови структури по педиатрия и онкология на УМБАЛ “Св. Георги”. 30-те млн. за УМБАЛ “Света Екатерина” пък са за обзавеждане на новия блок, който се строи от години. Досега в него се наляха над 20 млн. лв.
Модернизирането на държавните болници и поддържането им в добро състояние е задължително, въпросът е дали това се прави разумно и с оглед на потребностите на населението. България е държавата с най-много болници и легла на глава от населението в ЕС. Към момента все още не е ясна концепцията на държавата за болничната сфера. Не се знае как ще се развива детското здравеопазване, а инвестирането в онкологична структура в Пловдив става на фона на очакваното приемане на раков план за страната, който трябва да зададе политика в тази сфера и на фона на непрекъснатото откриване на нови онкологии навсякъде. При „Св. Екатерина” проблемите са аналогични. В нея се предвижда да се изгради център за мозъчно-съдови заболявания при положение, че в момента в плана за развитие е заложено да се направят 12 такива центрове, а специалистите от водещите болници в София и Варна в това отношение предупредиха, че толкова няма и в Германия.

РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ ВЕЧЕ РАБОТЯТ БЕЗ ОБЕДНА ПОЧИВКА
Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната вече работят без обедна почивка. Това стана ясно от съобщение на Министерски съвет, информира Zdrave.net.
Промяната е следствие на инициативата на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова с цел улесняване на гражданите и бизнеса. Над 90 администрации в страната са въвели удължено работно време от 8:00 до 18:30 часа. Сред тях са Българската агенция за безопасност на храните, Столична община и още 4 общини, 17 областни дирекции „Земеделие”. При обедната почивка пък е въведен гъвкав режим на работа за осигуряване на непрекъсваемост на работния процес. Така има предоставяне на административни услуги при непрекъснат режим на работа в над 500 централни, териториални и общински администрации. Сред тях са всички министерства и повечето прилежащи към тях агенции, Комисията за защита на потребителите, РЗИ и НАП. Паралелно в администрациите, предоставящи най-голям брой административни услуги, е засилен процесът на тяхната електронизация. При открити нарушения в Центровете за административно обслужване, вицепремиерът Калина Константинова апелира гражданите да сигнализират на електронния адрес на Главния инспекторат на Министерския съвет udostoverenia@government.bg.

РЕДОВНИТЕ ДОКТОРАНТИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ СПИТЕНДИЯ В РАЗМЕР НА 1000 ЛВ.
Стипендията на редовните докторанти се увеличава на 1000 лв. със задна дата от 1 юли т.г., съобщиха от МОН. За тази цел в актуализацията на държавния бюджет са предвидени 5,244 млн. лв., информира Zdrave.net.
Финансовите средства ще бъдат разпределени сред 35 държавни висши училища, Българската академия на науките, Военномедицинска и Селскостопанска академия, Националните центрове по заразни и паразитни болести и по опазване на общественото здраве, Националния институт по метеорология и хидрология. В тях се обучават общо 3496 докторанти.
С приемането на бюджета за 2022 г. от 1 април докторантската стипендия се повиши с 50% от 500 на 750 лв. С приетата миналата седмица актуализация размерът й се удвоява в сравнение с началото на тази година.
Нови 20 млн. лв. отиват в държавните висши училища. Те ще бъдат разпределени според качеството на обучението и реализацията на студентите, определени въз основа на данни от Рейтинговата система на висшите училища в България. Най-много са средствата за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Техническия университет в София – съответно над 3,3 млн. лв. и почти 2,5 млн. лв. Най-малки са сумите за Висшето училище по телекомуникации и пощи – близо 30 хил. лв., и за Висшето строително училище „Любен Каравелов“ – малко над 35 хил. лв.
Университетите ще получат без условия 20-те милиона лева за възнаграждения, предвидени в държавния бюджет за 2022 г., които досега бяха обвързани с въвеждането на нова методика за атестиране на академичния състав.
Министерството на образованието и науката предложи на Съвета на ректорите и на двата синдиката във висшето образование конкретно разпределение на средствата и очаква техните становища.

Д-р Борис Таблов: ХОРАТА ОТ РИСКОВИ ГРУПИ ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУЛТИРАТ С ЛЕКАР ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ВТОРИ БУСТЕР
“Актуалната вълна е предизвикани от два подварианта на Омикрон и те са добре адаптирани към човешкия имунитет, но не се наблюдават драматични резултати с тежко протичане и смъртност”. Това каза пред БНР д-р Борис Таблов, анестезиолог и реаниматор в болница в Германия, информира Zdrave.net.
Д-р Таблов изтъкна ползите от ваксинирането, особено за хора в по-уязвими групи.
“Има уморямеост у хората на фона на редица кризи. Трудно е за управлението на държавите да налагат ограничителни мерки. Най-важният критерий е натовареността на здравните заведения”, коментира той.
В предаването “Преди всички” д-р Таблов посочи, че хората от рискови групи трябва да се консултират с лекар за поставяне на втори бустер, при положение че първият е бил поставен преди повече от 6 месеца.

В РАЗГРАД ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА И НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
След двегодишно прекъсване в Разград отново се организират профилактични прегледи за два вида заболявания – рак на млечната жлеза и рак на щитовидната жлеза. Кампанията се провежда за 17-а поредна година от Федерацията на жените, съвместно с Община Разград и Диагностично-консултативните центрове в лудогорския град и „Света Екатерина“ във Варна. За това информира БТА като се позова на представена информация по време на пресконференция от председателя на Федерацията на жените Любка Стоянова и управителят на ДКЦ 1 д-р Николай Денев.
Записванията започват от 11 юли в кафе „Филхармония“, а самите прегледи ще се проведат на 11, 12, 13 и 14 август в сградата на ДКЦ 1, кабинет 1. Пациентите ще бъдат преглеждани от специалистите към ДКЦ „Св. Екатерина” д-р Надя Димитрова и д-р Росица Миткова. След получените резултати при нужда хората ще бъдат насочвани към допълнителна диагностика или лечение.
Д-р Николай Денев отчете, че по време на последната кампания за ранна диагностика на рака на млечната жлеза, проведена през 2019 г., са прегледани 797 жени. Не са установени жени със злокачествено заболяване. Диагностицирани са 10 жени с мастопатия, 27 жени – с кисти и 13 жени – с фиброаденом. В кампанията за рак на щитовидната жлеза са се включили 527 души. Най-много – 59, са откритите случаи на тиреоидит на Хашимото, отчетоха организаторите на кампанията.

УЧЕНИ ОТ БАН ПРЕДСТАВИХА “ГОВОРЕЩА” КОМПЮТЪРНА ПРОГРАМА, МЕДИЦИНСКИ ДИКТОФОН И АДМИНИСТРАТИВЕН „ИНТЕЛИГЕНТЕН СТЕНОГРАФ“
Иновации в областта на синтеза и разпознаването на българска реч – “говореща” компютърна програма, медицински диктофон и административен „интелигентен стенограф“ демонстрирa Институтът по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ-БАН) в БАН, информира агенция “Фокус” като се позова на съобщение от БАН.
Tрите иновативни разработки са на базата на оригинални технологии за машинна обработка на реч и са базирани на последните достижения на дълбокото машинно самообучение.
Проф. Стоян Михов направи за първи път демонстрация как работят продуктите. “Говорещата” програма дава възможност да се генерира естествена реч за хора със зрителни проблеми. По време на представянето председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев връчи почетния знак на Съюза на проф. Стоян Михов.
“Над 10 000 души ще могат да ползват програмата, която ще им помогне да се ориентират в океана от информация и за тяхното социално приспособяване”, изтъкна Долапчиев.
Прототипи на системи за разпознаване на българска реч – за медицински цели (медицински диктофон), както и за административни нужди (интелигентен стенограф) демонстрира на събитието проф. Михов. Те са с технологично ниво на готовност 7. Диктофонът ще облекчи работата на медицинските специалисти при изготвянето на документация и е реализиран като облачна услуга. Подготвен е медицински езиков корпус и терминологичен речник с половин милион думи. Текстът директно се разпознава и може да влезе в информационната система. Интелигентният стенограф BG-Conformer подпомага изготвянето на документация като протоколи, стенограми и др. в различни области на администрацията. За разработването му е използван корпус от един милион отделни изречения от стенограми на пленарни заседания на Народното събрание (2010 – 2018 г.). Системата не притежава речник, а работи със срички и така се повишава прецизността на разпознаване. Демонстрираните разработки достигат качество и прецизност, неотстъпващи на световните достижения в областта, каза проф. Стоян Михов. Синтезаторът NeuralSpeechLab вече се използва от стотици хора със зрителни увреждания, а медицинският диктофон и интелигентният стенограф са завършени прототипи, готови за реализиране в крайни продукти.
“Екипът от ИИКТ-БАН продължава работа по усъвършенстване на технологиите и разработването на нови приложения”, отбеляза проф. Михов. Най-новите постижения на Института са резултат от научни изследвания, финансирани както от Фонда за научни изследвания, така и от Националната научна програма „еЗдраве“ в отговор на потребностите на обществото.