НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.07.2021)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДЛАГА СПЕЦИАЛНОСТТА „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА“ ДА БЪДЕ ОПРЕДЕЛЕНА ЗА ЗАЩИТЕНА
Министерството на здравеопазването е изпратило предложение до Министерството на образованието и науката специалността „Медицинска сестра“ да бъде определена за защитена. Това стана ясно по време на работна среща между заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов, заместник-министъра на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова и заместник-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По време на разговора беше обсъдено какви целенасочени действия могат да бъдат предприети за обръщане на негативните тенденции, свързани с малкия брой желаещи да упражняват професията медицинска сестра.
„Един от най-съществените проблеми, пред който е изправена системата на здравеопазването, е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията си. За оптималното функциониране на системата е прието минималното съотношение медицински сестри/лекари да е поне 2:1. Към 31.12.2020 г., по данни на Националния статистически институт, това съотношение у нас е едва 0,98:1“, заяви зам.-министър Томов.
„В последните 20 години има трайна практика университетите да обявяват в приемите си повече места за бъдещи лекари, отколкото за медицински сестри. Ако в кратки срокове тази тенденция не се обърне, недостигът на медицински сестри ще се увеличи драстично“, каза още зам.-министърът. По думите му една от основните крачки за решаването на този проблем е специалността медицинска сестра да бъде определена за защитена. Работи се и по пакет от мерки, които в дългосрочен план да създадат по-привлекателни условия за работа на медицинските сестри и така да се засили интересът на младите хора към тази професия.

ИЗПИТ ЗА БАКАЛАВРИ ПО УПРАВЛЕНИЕ НА ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ
Днес, 7 юли, се проведе последният изпит от Кандидатстудентската кампания 2021 за обучение на български език в Медицински университет – Пловдив – изпитът за бакалаври по Управление на здравните грижи. Това съобщиха от учебното заведение.
Ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева приветства кандидат-студентите за избора, който са направили, като подчерта: „Този избор е съдбовен, той е не само предизвикателство в условията на епидемията COVID-19, той е и голяма отговорност пред цялото общество.”
Успех на всички кандидат-студенти пожелаха също проф. д-р Ани Белчева – председател на КСК 2021, и проф. д-р Мария Семерджиева – декан на Факултета по обществено здраве.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ ПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, информира Zdrave.net.
Промяната, касаеща отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти, цели по-голяма прецизност по отношение на критериите, по които се извършва оценката на уврежданията, предвид динамиката в развитието, различните етапи и стадии на едно и също заболяване, посочват от пресслужбата на кабинета.
При част от случаите се актуализира величината на определени проценти, съответстващи на отделни отправни точки, като се взимат предвид достиженията на медицинската наука и практика. Отчитат се и съвременните възможности за терапевтично повлияване на уврежданията. При доказани генетични аномалии се премахва обвързаността между възрастта и оценката на степента на увреждане, тъй като възрастта няма отношение към функционалния дефицит, допълват от МЗ.
Промените касаят и издаването на болничен при карантина.
Промяна в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, свързана с временната неработоспособност, цели болничният лист за карантина да се издава от лекуващия лекар, независимо колко дни временна неработоспособност е имало лицето преди карантината. Това ще улесни както гражданите, защото няма да се налага да посещават различни органи на медицинската експертиза в условията на карантина, така и ЛКК и ТЕЛК, които няма да бъдат ангажирани с този вид експертиза, поясняват от МС.
Промяната в Правилника и Наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести, касаеща изискванията към състава на ТЕЛК и НЕЛК, цели окомплектоване на комисиите, ангажирани с приемането или отхвърлянето на професионален характер на заболяването.
Взаимозаменяемостта между специалистите по професионални болести и тези по трудова медицина ще гарантира кадровата осигуреност на ТЕЛК и НЕЛК и оптималното протичане на медицинската експертиза по отношение на професионалните болест, допълват от МС.

8196 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
87 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях с PCR са установени 35, а с бързи антигенни тестове – 52. Тестовете, направени през изминалите 24 часа, са общо 14 174. От тях 3181 са PCR, а 10 993 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 12; Варна – 3; Велико Търново – 6; Видин – 2; Враца – 5; Добрич – 2; Кюстендил – 1; Монтана – 1; Плевен – 3; Пловдив – 8; Силистра – 2; Сливен – 4; София област – 6; София град – 14; Стара Загора – 8; Търговище – 1; Хасково – 5; Шумен – 2; Ямбол – 1.
Общо 422 238 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 8196 от тях са активни. 395 915 са излекуваните лица. 306 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 961 пациенти с доказан COVID-19. От тях 111 са настанени в интензивни структури.
Дозите от ваксините срещу коронавирусна инфекция, поставени у нас до момента, са общо 1 810 576. За последните 24 часа са приложени 11 712 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са 13 447. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през последното денонощие.
18 127 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Два нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

У НАС СА УСТАНОВЕНИ 43 СЛУЧАЯ НА ДЕЛТА ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА
43 случая на Делта варианта на SARS-CoV-2, известен като индийски вариант, и един случай на Бета вариант, известен като южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Анализирани са общо 95 клинични проби, при 93 от тях се установиха вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 49 (51.6%) са B.1.1.7 Алфа (британски), 43 (45.3%) са B.1.617.2 Делта (индийски) и 1 (1.1%) е B.1.351 Бета (южноафрикански). Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 01-25 юни 2021 г. и са от 14 области на страната.
Три от лицата, при които е установен Делта вариантът на COVID-19, са починали.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР НАГРАЖДАВА С ГРАМОТА МЕДИЦИ ОТ МБАЛ „СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ“ – ГР. ЛОМ
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров награждава с грамотаработещите в отделението по „Анестезиология и интензивно лечение“ на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“, гр. Лом. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Повод за отличието са проявените от екипа професионализъм, отговорност и всеотдайност при положените грижи за пациент, за когото битката с COVID-19 е продължила критичните четири месеца.
62-годишният мъж е хоспитализиран в края на месец февруари с двустранна пневмония и тежка дихателна недостатъчност. Лекарите го интубират, след което в продължение на месеци мъжът е на апаратна вентилация. След възстановяване на спонтанното дишане и рехабилитация 2-3 пъти дневно пациентът е изписан от лечебното заведение. 62-годишният мъж вече е вкъщи при близките си.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ВЪЗМОЖНО Е ОЩЕ ПРЕДИ СЕПТЕМВРИ ДА ИМА НОВ РЪСТ НА ЗАБОЛЕЛИ ОТ COVID-19 У НАС
Противоепидемичните мерки в световен мащаб са ясни, няма да откриваме топлата вода. Целта е да има малко по-голяма яснота за хората, малко по-голяма предвидимост за бизнеса. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в коментар за изготвения от властта план за реакция при нова вълна, който се очаква да бъде представен до дни, информира Zdrave.net.
Специалистът посочи, че медицината не е математика и планът е ориентировъчен. Според него е възможно още преди септември да има нов ръст на заболели от COVID-19 у нас. По думите му в момента „огънят гори“ в Русия, Кипър и Испания. Доц. Кунчев припомни и че от влизащите от там у нас се изисква отрицателен PCR тест. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава, отбеляза той.
Запитан има ли риск на бум от заболели по българското Черноморие, специалистът поясни, че не може да се каже точно къде ще възникне тази вълна. Възможно е „вносът“ на вируса да е именно от туристите, отбеляза той.
Доц. Кунчев изтъкна, че у нас процентът ваксинирани е само 15%. Той допълни, че в САЩ 98% от починалите от коронавирусна инфекция лица са неимунизирани.
Главният държавен здравен инспектор коментира и заявената по-рано от него идея заболели от COVID-19 неимунизирани лица да заплащат сами лечението си. „Предложението не е мое. Аз казах, че харесвам американската идея, която вече е факт в няколко щата. Дали ще стане в България, много се съмнявам. Човек се имунизира, за да се предпази. Всичко останало – дали ще му даваме стимули, дали ще го наказваме, са второстепенни фактори“, заяви доц. Кунчев.

Д-р Иван Маджаров: НУЖНО Е ПРОБЛЕМИТЕ ДА СЕ РЕШАВАТ СПОРЕД НУЖДИТЕ НА ОТДЕЛНИТЕ РЕГИОНИ
Въвеждане на телемедицина, особено в първичната извънболнична помощ, както и обезпечаване с реаниматори в различните райони на страната – усилия в тази посока препоръча на здравните власти преди евентуални нови вълни от COVID председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на организиран от Националната пациентска организация дебат “Очакванията към здравеопазването: между пандемията и реформите”. За това информира Zdrave.net.
Д-р Маджаров коментира представено проучване сред 156 лица от цялата страна (предимно пациенти), от които 115 споделят за затруднен достъп до болниците по време на епидемията, като най-голямата причина за това е била страх от заразяване, следвана от спирането на плановия прием, липсата на места в болничната система и трудности с получаване на направления.
Председателят на БЛС изтъкна, че е нужно да има регионално мислене за решаване на въпросите. Той подчерта, че по време на голямото натоварване на системата основният проблем не е била липсата на болнични легла, а липсата на реаниматори. Проблемът с пациентите на някои места беше, че те не получаваха достатъчно адекватни реанимационни грижи, заяви той.
Д-р Маджаров коментира и идеята за създаване на „чисти“ от COVID болници, като заяви, че подобен план може да се изработи, но подчерта, че това трябва да се случи до края на лятото. В него задължително обаче трябва да е описано по какъв начин и с колко персонал ще се включат лечебните заведения в случай на пик на епидемията.

ТРИ ПЪТИ Е РАЗЛИКАТА В БОЛНИЧНАТА СМЪРТНОСТ ОТ ИНФАРКТ В РАЗЛИЧНИТЕ РЕГИОНИ У НАС
Три пъти е разликата в нестандартизираната болнична смъртност от инфаркт в 28-те области в страната. Най-висока тя се оказва в Търговище, а най-ниска в София-град. Това показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи за 2019 г., предоставени официално на „Индекс на болниците“, съобщи БНР.
Сред възможните причини за разликите в нивата на смъртността са възрастовата структура на населението, достъпът до медицинска помощ и нейното качество.
Над 7% е нестандартизираната болнична смъртност от инфаркт на миокарда в страната. През 2019 г. с тази диагноза са осъществени 11 644 хоспитализации, като 7.7% от случаите са завършили фатално по време на лечението. През 2018 г. данните са аналогични. Хоспитализациите са били 11 908, а леталитетът – 7.3%.
Нивата на смъртност варират три пъти в отделните региони. Най-висок през 2019 г. е бил леталитетът в област Търговище – 14.3% при 84 хоспитализации. Над 10% е била смъртността в още осем области – Шумен (10.6%), Смолян (13.3%), Разград (12.5%), Кюстендил (12%), Кърджали (10.5%), Добрич (12.7%), Видин (12.4%), Бургас (11%).
Най-ниска през 2019 г. е била смъртността в Монтана – 4.5%, при 331 хоспитализации с остър инфаркт. Под и точно 6% е бил леталитетът в още 6 области – Благоевград (5.7%), Варна (5.3%), Пловдив (5.8%), Силистра (5%), София град (6%), Ловеч (6%).

КРАЖБА НА МЕДНИ ТРЪБИ СПРЯ КИСЛОРОДНАТА СИСТЕМА В МБАЛ „СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН“ – ГР. ЯМБОЛ
Инцидент с кислородната система в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол доведе до аварийна ситуация в лечебното заведение, предаде БНР. Работата на системата вече е възстановена, за инцидента са уведомени ДАНС, криминална полиция и прокуратурата.
Инцидентът е станал снощи около 23 часа, обясни зам.-директорът д-р Валентин Вълчев. От думите му стана ясно, че едновременно на две места е възникнал проблем, имало е опит за кражба, липсват няколко метра медни тръби.
Преди седмица е имало отново кражба на медна тръба, тогава без кислород е останало само Отделението по хемодиализа, сега ситуацията е била рискова, каза д-р Вълчев.
„Това е централната захранваща тръба с кислород за целия хирургичен корпус и отделението по анестезиология и реанимация. Това е престъпление, което касае и засяга пряко живота и здравето на около 100 пациенти, които са на лечение в болницата“.
На най-рисковите места на болницата ще бъдат поставени видеокамери, поискано е и съдействието на общинска полиция, но районът е голям – с площ от 32 декара и 17 сгради.