НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.06.2022)

ПРОВЕДЕ СЕ ДЕБАТ НА ТЕМА „БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ СЛЕД COVID-19 – ШАНС ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯ“
Трансформацията, от която се нуждае болничният сектор в България, е свързана със спешна нужда от промяна на финансовия модел и стратегия за справяне с кризата с кадрите в здравеопазването. Около това мнение се обединиха икономисти, болнични мениджъри, лекари и представители на институциите по време на дебата „Болничната помощ след COVID-19 – шанс за трансформация“ Форумът е организиран от Българска болнична асоциация (ББА) и Investor Media Group и част от проекта „Най-добрите болници“, информира Zdrave.net.
„Мениджърите на всички лечебни заведения в страната, участвали в проекта „Най-добрите болници“, ще внесат документ в ресорните институции, който обобщава техните предложения и искания за реформи“, обяви адв. Свилена Димитрова, председател на ББА.
По отношение на предизвикателствата в здравеопазването по време на дебата първо беше засегната темата за инфлацията.
„Увеличаването на цените в здравеопазването е около 6 пъти по-ниско спрямо останалата част от икономиката, ако се погледнат данните за инфлацията за периода от 2014 г. до април 2022 г.“, обясни икономистът Стоян Панчев от ЕКИП. Той цитира данни, според които индексът на потребителските цени за последните осем години е 26.2%, като половината от това увеличение е в последните 12 месеца. В същото време увеличаването на цените в здравеопазването е с 4.3%.
“Необходима е спешна промяна на финансовия модел на здравеопазване у нас”, изтъкна Андрей Марков, заместник-председател на ББА и управител на Аджибадем Сити Клиник – Сърдечно-съдов Център. По думите му или трябва да се даде възможност на пазара да влязат застрахователи, които да компенсират недостига на средства, или да бъдат увеличени здравните вноски и публичните средства.
„Увеличението на клиничните пътеки с 25% през 2022 г. е нещо, което практически трябваше да се случи в последните 5-10 години. Ако всяка година следвахме инфлацията и повишавахме цените, така както трябва, сега щеше да се наложи да увеличим цените с 10%“, посочи д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз. Изоставането в индексацията с инфлацията през годините е и причината според него в момента медицинските дейности в българското здравеопазване да имат необходимост от 100% повишаване на цените.
„Трябват радикални решения от страна на законодателя по отношение на кадрите и стратегически подход по отношение на ограничените финанси. Националният рамков договор като нормативен акт е изчерпал своето значение. Трябва да се върнем към реално договаряне между възложител и изпълнител на болнична помощ“, изтъкна проф. д-р Красимир Иванов, председател на Асоциацията на университетските болници в Република България и член на Съвета на директорите на УМБАЛ „Света Марина“.
„Негативните тенденции при медицинските специалисти няма как да бъдат спрени без стратегия за решаване на проблема с кадрите в България“, убеден е и д-р Иван Маджаров.
Доц. д-р Антон Тонев, председател на Комисията по здравеопазването към Народното събрание, посочи, че един от проблемите на здравната система е неравнопоставеността по отношение на качеството на здравните услуги. „От тази гледна точка подкрепяме идеята да се мисли за диференциация на това кой прави услугата, с какъв ценз, с какъв опит и това да води до подобряване на неговото заплащане и съответно по този начин да се стимулира системата”, допълни доц. Тонев. Той съобщи, че в стратегията е залегнало медицинските сестри да могат да работят на трудов договор и по време на обучението си. „Така още тази година могат да се влеят нови сили в болничната помощ“, каза той.
По думите на д-р Кети Маналова, член на УС на Сдружението на общинските болници в България и управител на МБАЛ “Д-р Христо Стамболски – Казанлък”, кадрите и финансирането са и основните фактори, които определят равнопоставения достъп до здравеопазване в по-малките населени места.
„Ако областните болници ще продължават да бъдат тези, които гарантират здравеопазването във всяка област, има нужда от преосмисляне на тяхната роля и от разработване на нова програма как ще работим от тук нататък“, коментира д-р Васислав Петров, председател на УС на Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен.
„По отношение на мястото на общинските и областните болници ние разработваме актуализация на Националната здравна карта, като ще се постараем да се придържаме към нея, за да осигурим адекватно и качествено лечение на пациентите в страната“, заяви д-р Петър Грибнев, заместник-министър на здравеопазването.

НАРАСНАЛ Е БРОЯТ НА БОЛНИЧНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ПАЦИЕНТИ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, НО ЛИПСВАТ НЕОБХОДИМИТЕ НИВА НА ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯ
Има увеличение на броя на болничните заведения, които се занимават с онкологични заболявания, но няма необходимите нива на диспансеризация. Налице е и недостатъчна комплексност на услугата. Това коментира социологът Първан Симеонов, който представи наблюденията на “Индекс на болниците” за 2021 г. на пресконференция в БТА на тема “Онкологията в България – действителност и нужда от промени”.
“Индекс на болниците” е съвместна инициатива на “Галъп интернешънъл болкан” и специализирания сайт Clinica.bg, информира БНР.
Симеонов посочи, че между 2015 и 2021 г. лечебните заведения за онкологични заболявания от 16 са станали 42. Той подчерта и за сериозни диспропорции – не повече от десет от тези 42 лечебни заведения имат реална работа със сериозни онкологични случаи. Не повече от девет са тези, през които в годината са минали над 2000 пациенти, а в шест – под 200 пациенти.
В пъти се увеличават средствата за лекарства за лечение на онкологично болни, въпреки че смъртността расте. Средствата за лекарства за лечение на пациенти с онкологични заболявания са 246 млн. лева през 2015 г. и 708 млн. лева – през 2021 г., с отстъпките – 571 млн. лева. Социологът посочи, че през 2012 г. от онкологични заболявания са починали 17 900 души, а през 2020 – 19 300 души.
Д-р Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация, представи данните от анкета на тема – какво тежи на пациента с онкологично заболяване, информира БТА. На първо място излиза лошото и недружелюбно отношение. Липсват скринингови програми, които рано да диагностицират заболяването, както и индивидуален подход към пациента и мултидисциплинарните екипи. Психологическата помощ излиза на преден план, отбеляза още д-р Хасърджиев. Пациентите не знаят дали се лекуват по световни стандарти и как сами да подпомогнат собственото си лечение.

ПРЕДСТОИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА СОФТУЕРЕН СТАНДАРТ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
„Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад. Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август т.г. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на среща вчера с най-големия доставчик на медицински софтуер у нас „Контракс“ и с представители на „Информационно обслужване“ – компанията, на която е възложена разработката на Националната здравно-информационна система (НЗИС).
В рамките на срещата беше уточнено, че предстои въвеждането на софтуерен стандарт, задаващ условията, на които следва да отговарят всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От страна на „Контракс“ като причина за проблемите при старта на модула за е-направление бяха посочени първоначални дефекти в софтуера, повечето от които вече са отстранени, както и различните компютърни конфигурации при изпълнителите на медицинска помощ.
„Както при всяко ново начало, така и тук трудностите са очаквани. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското здравеопазване да излезе на светло, което означава да го дигитализираме“, посочи още министър Сербезова.
Всеки нов модул на НЗИС, чието използване предстои да стане задължително, е активен за тестване поне два месеца по-рано, за да имат време фирмите, осигуряващи медицински софтуер, за интеграция, обясниха представителите на „Информационно обслужване“. Те поеха ангажимент, че както и досега ще провеждат поне по една среща месечно със страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното здравеопазване.

5 393 СА ТЕСТОВЕТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА, НАПРАВЕНИ НА 6 ЮНИ – 292 ОТ ТЯХ СА ПОЗИТИВНИ
292 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа – 22 от които са установени с PCR, а 270 – с бързи антигенни тестове. 65,41% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани. Това сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
5 393 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие – 663 от тях са PCR, а 4 730 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 9; Варна – 8; Велико Търново – 2; Видин – 8; Враца – 10; Габрово – 2; Добрич – 3; Кърджали – 2; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 12; Пазарджик – 6; Перник – 5; Плевен – 2; Пловдив – 35; Разград – 3; Русе – 1; Силистра – 6; Сливен – 6; Смолян – 2; София област – 16; София град – 97; Стара Загора – 18; Хасково – 14; Шумен – 3; Ямбол – 5.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 166 148. Активните случаи са 72 329. Излекуваните лица са общо 1 056 637, от които 1 092 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 319 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, в интензивни структури са настанени 28 от тях.
Новопостъпилите в болнично заведение лица са 58, от тях 75,86% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 401 022 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, като през последното денонощие са приложени 413 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 569 лица-медицински служители. Два нови случая на друг медицински персонал са регистрирани през изминалите 24 часа.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 182. 19 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 94,74% от починалите лица не са били ваксинирани.

ЕДИН НА ВСЕКИ 10 ДУШИ В СВЕТА, СЕ РАЗБОЛЯВА ВСЯКА ГОДИНА СЛЕД КОНСУМАЦИЯ НА ЗАМЪРСЕНА ХРАНА
Днес отбелязваме Световния ден на безопасността на храните. Тази година той преминава под девиза „Безопасна храна за по-добро здраве“. Целта на този ден е да фокусира вниманието на обществата, политиците и държавните ръководители върху важността на чистата и безопасна храна за здравето на хората – деца и възрастни, съобщи Zdrave.net.
Приблизително 600 милиона души (почти един на всеки 10 души в света) се разболяват всяка година след консумация на замърсена храна и 420 000 от тях умират, сочат данни на ООН. Децата на възраст под 5 години са изложени на по-висок риск от недохранване и смъртност поради опасна храна. Знае се, че 40% от всички заболели поради консумация на такава храна са деца точно от тази възраст. 125 000 от тях умират всяка година.
Безопасността на храните, храненето и продоволствената сигурност са неразривно свързани, посочват от световната организация. Храната, която не отговаря на стандартите, създава порочен кръг от заболявания, недохранване и непълноценно хранене, най-засегнатите от което са кърмачетата, малките деца, възрастните и болните хора.
Степента на тежестта за общественото здраве, дължаща се на болести, предавани с храна, е сравнима с тази на маларията или ХИВ/СПИН, посочват от СЗО. Оттам допълват, че над 200 заболявания се причиняват от консумация на храна, замърсена с бактерии, вируси, паразити или химически субстанции като тежки метали.
Микробите, резистентни на антибиотици, също могат да се предават по хранителната верига чрез директен контакт между животни и хора или чрез околната среда. И в тази връзка – около 700 000 души умират всяка година в света именно поради инфекции, резистентни на антибиотично лечение.
Паразитните заболявания, пренасяни с храна, могат да причинят както остри, така и хронични здравословни проблеми. Общият прогнозен брой на заболели от 11-те най-често срещани паразитни заболявания е 48,4 млн. долара годишно, а близо половината от тези болести се предават чрез храна, посочват експерти.
Безопасността на храните се влияе от здравето на животните, растенията и околната среда, в която се произвеждат, припомнят от ООН. Възприемането на холистичен подход – стратегията One Health, ще осигури по-добра система за безопасност на храните, подчертават оттам.
188 държави и една организация-членка – Европейският съюз, вече са договорили научнообосновани препоръки във всички области, свързани с безопасността и качеството на храните – стандартите на Codex Alimentarius, които гарантират, че храните са безопасни и могат да бъдат търгувани. Това е и гаранция за по-добро здраве на хората в света.

КАЧИХА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект за решение на Министерски съвет за одобрение на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за медицинските изделия, който през 2021 г. бе внесен в Народното събрание, информира Zdrave.net.
В доклада на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова се посочва, че са изменени само преходните и заключителни разпоредби от посочения законопроект, в които се определят сроковете за влизане в сила на текстовете от документа, а останалата част не е променена по същество, с изключение на технически корекции и преномериране, свързано с изменения в параграфи 16 и 47 от него.
Със законопроекта за първи път се създава възможност лечебните заведения да произвеждат и използват за собствени нужди медицински изделия и медицински изделия за инвитро диагностика. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) се определя за национален компетентен орган по прилагането на два европейски регламента, свързани с регулацията на медицинските изделия. Етичната комисия за клинични изпитвания (ЕККИ), създадена със ЗЛПХМ е определена като орган, който извършва оценката на етичните аспекти на клиничното изпитване на медицинските изделия и изпитването на действието на медицинските изделия за инвитро диагностика.
Проектът е публикуван и в Портала за обществени консултации Strategy.bg, като срокът на общественото обсъждане е до 6 юли т. г.

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПОИСКА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА СВАЛИ ИМУНИТЕТА НА ДЕПУТАТА ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ
Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Г. М. с цел продължаване на наказателното производство срещу него, съобщиха от прокуратурата.
Става въпрос за депутата от БСП проф. Георги Михайлов, срещу когото се води производство за безстопанственост и избягване на данъчни задължения, информира Zdrave.net.
Депутатът е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер през октомври 2019 г. Към настоящия момент не са налице основания за прекратяване на наказателното производство, твърдят от държавното обвинение. Продължаването му обаче е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на депутата.
Това е трето искане за сваляне на имунитета на народния представител. Предходни искания до Народното събрание са внесени съответно на 08.11.2018 г. и на 01.07.2019 г., за които проф. Михайлов е давал съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

МБАЛ “Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ” ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ 90-ГОДИШЕН
ЮБИЛЕЙ
Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали отбелязва днес своя 90-годишен юбилей. Стотици медици са се грижили през този период за здравето на населението в региона, информира Zdrave.net.
В 14:30 ч ще бъде открито обновеното отделение по ортопедия и травматология, модернизирано и отговарящо на европейските стандарти. Средствата са осигурени от Министерството на здравеопазването и от местния бизнес.
Първата болница в града е открита през април 1932 г., а строителството на сградата започва след първа копка на 18 март 1928 г. Първият назначен управител на лечебното заведение е д-р Димо Чолаков. Тогава болницата разполага само с 20 легла, сестра и двама лекари.
В периода от 1945 г. до 1950 г. се обособяват Fтделението по акушерство и гинекология, както и Oтделенията по детски и вътрешни болести.
През 1955 г. е направена първата копка на новата болница, където днес се помещава АГ отделението. След това се обособяват Хирургично отделение с операционна зала, Очно, и УНГ отделения, както и Отделения за лечение на пациенти с кожно-венерологически, нервни и ревматологични болести.
През 1959 г. Кърджали е обявен за окръжен център и болницата става окръжна. Разширяват се поликлиничната и стационарната дейност. Главен лекар става д-р Атанас Дафовски. Той е създател на терапевтичната помощ в кърджалийската болница, както и на съвременната база на здравеопазването в града.
Днешната 10-етажна сграда на областната болница започва да се строи през януари 1971 г., а откриването й е на 29 април 1977 г. От 1999 г. лечебното заведение носи името на д-р Атанас Дафовски. Настоящият директор на болницата д-р Тодор Черкезов пък поема ръководството преди 20 години – през април 2002 г.

КАМПАНИЯ ЗА ПОДКРЕПА НА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА В ЯМБОЛ
Екипът на Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“, със съдействието на община Ямбол, организира кампания за подкрепа на жени с рак на гърдата на 21 юни т. г. Срещата със специалисти и психолози ще се състои в културно-информационния център „Безистен“ от 16:00 до 18:00 часа, информира БТА като се позова на съобщение от местната управа.
Здравната кампания е насочена към жени, които в момента са на лечение, както и такива в ремисия или прогресиране на болестта. От екипа на фондацията ще отговарят на въпроси в областта на онкологията, гинекологията и кинезитерапията. Участничките ще могат да получат безплатни информационни брошури, тюрбани, специализирани сутиени, предназначени за ползване след мастектомия, както и да заявят първична протеза.
Информационните срещи са част от проекта “Сърдечни приятелки” на фондацията, която помага на жени, сблъскали се с диагнозата. За участие е необходимо предварително записване на телефона на фондацията – 0878 16 17 18.