НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.06.2021)

НЗОК РАЗШИРЯВА ФУНКЦИОНАЛНОСТТА НА СВОЕТО МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разширява функционалността на своето мобилно приложение, което ще даде на здравноосигурените граждани възможност активно да се включат в контрола на изразходването на обществения ресурс. Това съобщават от пресцентъра на здравноосигурителния фонд.
Целта на проекта е да се свърже Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК с мобилното приложение за iOS и Android, като се предостави възможност за получаване на нотификации за отчетени дейности през съществуващото мобилно приложение. Приложението ще е свързано и с електронните рецепти и регистрацията ще става чрез сайта на здравната каса, уточняват от там.
Всеки пациент, след идентификация чрез ПИК на НАП или УКД на НЗОК, ще има възможност да получава на телефона си чрез приложението информация за извършени медицински дейности или изписване на лекарства, напълно или частично заплащани от НЗОК, и да изпраща обратна връзка до касата, ако забележи нередности – ако не е бил на преглед или не е получил лекарства от аптеката и т.н.
Всеки гражданин, който иска да получава нотификации за отчетени дейности през мобилното приложение на своя телефон и не си е извадил уникален код за достъп (УКД), може да направи това във всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК), независимо от местоживеенето. Необходимо е гражданинът да подаде заявление за издаване (по образец). Кодът е персонален, поради което заявленията за неговото издаване се подават лично в РЗОК, срещу представяне на документ за самоличност. УКД се издава за определен единен граждански номер (ЕГН), личен номер на чужденец (ЛНЧ) или служебен номер от регистъра на НАП (за лицата без ЕГН/ЛНЧ).
Подаването на заявление за издаване на УКД и/или получаването на такъв може да се извърши и чрез пълномощник. В тези случаи към заявлението за издаване на УКД или към разписката за неговото получаване задължително се прилага (в оригинал или нотариално заверено копие) изрично пълномощно с нотариална заверка на подписа.
Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване, срещу разписка (по образец). Уникалният код за достъп се получава на хартиен носител, в запечатан плик – лично от заявителя. Достъп до приложението ще бъде възможно и с ПИК на Националната агенция за приходите (НАП), припомнят от Касата.

ОБЩО 1 464 251 СА ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ДОЗИ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19, ОТ ТЯХ 4929 СА ПОСТАВЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
47 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция у нас през последните 24 часа, 6 от които са установени с PCR, а с бързи антигенни тестове – 41. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 5601. От тях 1583 са PCR, а 4018 – антигенни.
Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Варна – 8; Велико Търново – 2; Видин – 1; Враца – 1; Ловеч – 3; Пазарджик – 1; Перник – 2; Плевен – 2; Пловдив – 2; Смолян – 6; София област – 3; София град – 12; Стара Загора – 3; Шумен – 1.
419 473 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента. 15 554 от тях са активни. 386 099 са излекуваните лица, от които 31 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2613 пациенти с потвърден COVID-19. В интензивни структури са настанени 287 от тях.
Общо 1 464 251 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента. От тях 4929 са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус, са общо 13 425.

ПОЛУЧИХМЕ ОЩЕ ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
В България пристигнаха 184 860 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech, информираха от пресцентъра Министерството на здравеопазването.
В петък у нас бяха доставени 36 000 дози от ваксината на производителя Moderna. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, уточняват от здравното ведомство.
В сряда у нас се очаква да бъдат доставени още 179 000 дози на фирмата Pfizer/BioNTech, а ден по-късно – 12 000 на компанията Janssen. В петък в страната ще пристигнат и 36 000 дози от фирмата Moderna, допълват от МЗ.

1427 СА ОБЩО ПРЕГЛЕДАНИТЕ ОТ НАЧАЛОТО НА НАЦИОНАЛНАТА СКРИНИНГОВА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ
1427 са общо прегледаните от началото на Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи на Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България, информира Zdrave.net.
Поредната седмица на кампанията с мото “Зрението е всичко! Прегледай се!” приключи. На 28 и 29 май инициативата гостува във Видин, а миналата седмица продължи в Силистра, Русе и Разград. Общо 405 са хората, които са се възползвали през последните дни от безплатните прегледи в различните населени места, посочват от БЛС. 246 от прегледаните са възрастни, като при немалка част от тях е открит проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение. Най-често срещаните проблеми при възрастните са катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, уточняват от съсловната организация.

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ВЕЧЕ НЕ Е ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ
Поради навършване на пенсионна възраст проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, не ръководи Националния център по заразни и паразитни болести, считано от днес, 7 юни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По-рано тази сутрин в разговор с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проф. Кантарджиев предложи за временно изпълняващ длъжността директор, до провеждането на конкурс, да бъде назначен неговият заместник – проф. д-р Ива Христова.
Във връзка с провелия се пред МЗ протест с искане проф. Кантарджиев да остане директор на НЦЗПБ, министър Кацаров се срещна със служители на Националния център. Като аргумент за решението си здравният министър посочи навършването на пенсионна възраст на проф. Кантарджиев и изказа признателността на Министерството на здравеопазването за дългогодишното успешно ръководство на НЦЗПБ и за професионализма му при управлението на COVID кризата.

НЗОК СЕ ЗАЕМА СЪС СПИСЪЦИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Надзорният съвет на НЗОК гласува решение, с което възлага на управителя на фонда проф. Петко Салчев да определи списъците на медицинските изделия, които фондът заплаща. Това става ясно от стенограма от проведено заседание на 31 май. По време на него надзорниците обсъждат и стойността, до която Здравната каса заплаща за всяка група медицински изделия, прилагани в извънболничната и болничната медицинска помощ, информира Zdrave.net.
От думите на проф. Салчев става още ясно, че заложените през 2020 г. средства за медицински изделия не са изразходвани изцяло. „По Закон са определени средства за медицински изделия в размер на 110 млн. лв., а са изразходвани 89.5 млн. лв.“, пояснява той.
Спецификацията обхваща период от 01.07.2021 г. до 01.07.2022 г., а не е бюджетна година, уточнява проф. Салчев. Представителят на Министерството на финансите Виолета Лорер изтъква, че така процесът се проследява много трудно, а в отговор проф. Салчев отбелязва, че е поставил този въпрос още миналата година. „Но е трудно е да се прекратят договорите по средата на годината“, заявява той.
„Разчетите по спецификацията са направени така, че необходимите средства да са в рамките на заложените по Закона за бюджета на НЗОК“, пояснява още управителят на НЗОК. „В спецификацията предварително са разпределени индикативните стойности и нашите прогнози за пациентите, както и индикативните стойности, до които ще плащаме“, допълва той.
Тази година има предложени няколко нови изделия, се разбира още от думите му. Списъците с изделията влизат в сила от 01 юли 2021 година.

С НОВА АПАРАТУРА ЗА ДИАГНОСТИКА НА СЪДОВЕ РАЗПОЛАГА УМБАЛ „КАНЕВ“
С нова апаратура за диагностика разполага Отделението по съдова хирургия на Университетска болница „Канев“.
Апаратът IVUS (intravascular ultrasound) на марката Philips позволява с помощта на ултразвук да се направи 360-градусова визуализация на вътрешността на съдовете.
Чрез него може да се осъществи изключително прецизна диагностика на засегнатите съдове, без да е нужно използването на контрастно вещество, информира Zdrave.net като се позова регионалния сайт Dunavmost.com.
Тази технология допълнително ще подобри качеството на безкръвните процедури, които заемат около 60% от обема на дейност на Отделение „Съдова хирургия”. Д-р Стоян Генадиев и неговите колеги от отделението са уверени, че този апарат е още едно „оръжие“ в борбата срещу основната причина за смъртност у нас, а именно атеросклерозата.

НОВА ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА РАЗРАБОТИ ЕКИП НА ФАКУЛТЕТА ПО ФАРМАЦИЯ КЪМ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
Научен екип от Факултета по фармация към Медицински университет – Варна и изследователски екип на фармацевтична фирма разработиха съвместно нова хранителна добавка с богат антиоксидантен комплекс, която стимулира паметта, концентрацията и работоспособността. Това съобщиха от лечебното заведение.
Пациентите вече могат да намерят добавката под търговското име „ЦитоДеОкс“ в аптеките на МУ-Варна. Инициативата е по предложение на проф. д-р Силва Андонова, д.м.н., и екипите на катедрите „Фармацевтични технологии“ и „Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика“ на Факултета по фармация. Това е втората хранителна добавка, която е собствена разработка на екип от МУ-Варна.
Новата хранителна добавка, която е богата на природни антиоксиданти и витамини. Тя спомага за нормалната функция на мозъчните клетки, за укрепването на клетъчните мембрани на кръвоносните съдове и благоприятства изграждането на връзки между невроните. Съставът на препарата включва цитиколин, екстракт от стандартизиран на 70% естествен витамин C от плодове на шипка, екстракт от листа на зелен чай и екстракт от плодовете на арония.