НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.06.2019)

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ЩЕ ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НОВ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН МОДЕЛ ПРЕЗ ЕСЕНТА

“Няма да се откажа от това, което съм поел като ангажимент – промяна на здравноосигурителния модел. В момента сме в процедура на обобщаване, анализ и систематизиране работата на работните групи, което предполагам ще приключи до края на този месец. В резултат на това през юли месец ще направим нова кръгла маса, като ще представим този модел, който е най-предпочитан от представителите в работната група и отговаря най-много на визията на Министерството на здравеопазването“. Това заяви министър Кирил Ананиев по време на блиц контрол в Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. Той обясни, че след представянето на модела ще започне и подготовката на необходимите нормативни изменения, които ще бъдат внесени в парламента през есента, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Относно Централизираната електронна система за закупуване на лекарствени продукти министърът посочи, че на 10.06.2019 г. МЗ ще стартира първия етап от процедурата за закупуване на медикаменти за нуждите на лечебните заведения. Лечебните заведения могат да подават своите заявки от 10.06.2019 г. до 24.06.2019 г., като предмет на заявките следва да бъдат необходимите им лекарства за 2020 г. и 2021 г. Паралелно с процедурата по набирането на заявки, ще бъде проведен и независим одит на електронната система. След приключване на първия етап от процедурата и на одита чрез системата ще бъде обявена и самата обществена поръчка за закупуването на заявените от лечебните заведения лекарствени продукти, стана ясно от думите на Ананиев.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТПУСКА 11 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ ЗА ДЕЙНОСТИТЕ ПО НАРЕДБА №3
Общото увеличение на средствата за финансиране по Наредба №3 е 11 млн. лв. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ д-р Красимир Събев относно измененията на цените за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване по време на вчерашния блиц-контрол в парламентарната здравна комисия.
„Разпределението им е следното – за лечение на пациенти с туберкулоза и неспецифични белодробни болести – 1,5 млн. лв., за лечение на пациенти с психични заболявания – 2,5 млн. лв. и за пациенти, преминали през спешните отделения – 5 млн. лв. и за лечебните заведения в отдалечените и труднодостъпни райони – увеличението е с 2 млн. лв., които ще бъдат предоставени на 65 лечебни заведения“, обясни министър Ананиев. Той допълни, че увеличението на цените за дейности по Наредба 3 касае на първо място лечението на пациенти с туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, като то е най-голямо при лечението на деца – от 87 лв. на леглоден на 107,90 лв. или ръстът е от 25,9%.
„На второ място – за лечение на пациенти с психични заболявания. Увеличението за всички дейности е от 16 до 24% в зависимост от нивото на компетентност на отделението или клиниката. За осигуряване на медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през отделенията без да са хоспитализирани. Тук увеличението е с 46,7%“, уточни министърът. Той допълни, че общественото обсъждане на Наредбата приключва на 13 юни, а новите цени ще влязат в сила едновременно с новите цени на клиничните пътеки от Анекса към НРД.

НЗОК ВЕЧЕ ФИНАНСИРА ПРОЦЕДУРИТЕ ПО ДЪЛБОКА МОЗЪЧНА СИМУЛАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТИ С БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН И ДИСТОНИИ
Официално днес в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” бе даден старт на реимбурсирането от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на процедурите по дълбоката мозъчна стимулация (ДМС). Досега имплантите бяха финансирани лично от пациентите, като стойността им е около 40 000 лв., информира Redmedia.bg.
Интервенцията по ДМС в България се прилага само в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” от април 2013 г., а преговорите за реимбурсиране на мозъчните пейсмейкъри продължават цели 6 години. Договореният брой процедури, които ще бъдат финансирани до края на годината е осемнайсет, като част от тях са за първична имплантация, а другата – за смяна на батериите на вече поставени устройства. Първият пациент със сменена батерия, финансирана от НЗОК, е вече факт – това е 68-годишна жена от Плевен.
„Макар че България е последната страна в ЕС, в която ще има тази опция, нашите пациенти с болестта на Паркинсон получават лечение, сравнимо с това в най-развитите страни по света. Ползваме само най-модерните устройства. Няма да бъдем Европа на две скорости”, коментира доц. д-р Красимир Минкин, ръководител на единствения екип, който извършва иновативната терапия в България.

УЧЕНИЦИ УЧАСТВАТ В СЪСТЕЗАНИЕ ЗА УМЕНИЯ ПО ПЪРВА ПОМОЩ, ОРГАНИЗИРАНО ОТ БЧК
Над 100 деца от цялата страна, разпределени в 26 отбора, ще мерят сили и знания в Национално състезание на Ученическите екипи по първа помощ на Българския младежки Червен кръст, информира Clinica.bg.
На 8 юни 2019 г. в Националния учебно-логистичен център на БЧК в село Лозен започва 30-ото състезание за първа долекарска помощ. В него участват деца на възраст от 12 до 14 години. Чрез специални ситуативни задания в различни пунктове ще бъде оценявана подготовката на учениците реакция при бедствия и за умения по първа долекарска помощ. Освен това те трябва да са подготвени теоретично за Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец.
Гости на събитието ще бъдат представители на ръководството на Българския Червен кръст и Българския младежки Червен кръст, както и партньорски организации и институции.

ЗАБРАНИХА ПРОДАЖБАТА НА 1 ТОН ХРАНИ ЗАРАДИ ЗАВИШЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ОЛОВО
Българската агенция по безопасност на храните е забранила за продажба 1 тон храни, пакетирани в пернишко предприятие. Причината е, че в тях е вложена неотговаряща на изискванията куркума, съобщи директорът Елза Драгомирова пред БНР.
Подправката е била от партида, внос от Индия, и е съдържала олово над допустимите норми. Въпреки че превишението е било минимално и въпреки малкото количество куркума, вложена в продуктите, са предприети мерки те да не стигнат до магазините. Наличните количества в търговската мрежа също са изтеглени. Начинът на унищожаване на храните ще бъде съгласувано с РЗИ, за да не се допусне екологично замърсяване, обясниха от регионалното поделение на БАБХ.

ДАВАТ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДО 10 000 ЛЕВА ЗА ПРИСБОСОБЯВАНЕ НА РАБОТНО МЯСТО ЗА ЧОВЕК С УВРЕЖДАНЕ
Работодателите могат да получат до 10 000 лв., за да приспособят едно работно място за човек с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума може да бъде отпусната и за оборудване на всяко ново работно място съобразно заболяването на работника. Тези стимули са заложени в Националната програма за заетост на хората с увреждания, която беше одобрена днес от Националния съвет за хората с увреждания, информира Redmedia.bg като се позовава на съобщение на Министерството на труда и социалната политика.
С до 10 000 лв. ще се финансират и проекти за осигуряване на достъп до съществуващи или разкривани нови работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Кандидатите ще подават предложенията си до Агенцията за хора с увреждания. Получилите финансиране трябва да запазят заетостта на наетите хора за не по-малко от 36 месеца след сключването на договор за предоставяне на средствата. По програмата ще се отпуска и ресурс за квалификация и преквалификация, както и за обучение за професионално и служебно развитие на хора с увреждания. За тази цел работодателите ще могат да получат до 200 лв. за един работник.