НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.05.2021)

46 083 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
545 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 369 от тях, а с бързи антигенни тестове – 176. Тестовете, направени през последните 24 часа, са 5733. От тях 3829 са PCR, а 1904 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 21; Бургас – 86; Варна – 50; Велико Търново – 14; Видин – 11; Враца – 11; Габрово – 10; Добрич – 15; Кърджали – 9; Кюстендил – 3; Ловеч – 7; Монтана – 9; Пазарджик – 26; Перник – 12; Плевен – 7; Пловдив – 47; Разград – 9; Русе – 11; Силистра – 8; Сливен – 17; Смолян – 5; София област – 27; София град – 92; Стара Загора – 10; Търговище – 11; Хасково – 8; Шумен – 2; Ямбол – 7.
408 372 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 46 083 от тях са активни. 345 489 са излекуваните лица, 594 от които са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 6138 пациенти. В интензивни отделения или клиники са настанени 587 от тях.
Общо 884 254 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от които 7130 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 218 лица-медицински служители. Два нови случая на санитар и друг медицински персонал са регистрирани през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 16 800. Нови 27 случая са регистрирани през последното денонощие.

В БЪЛГАРИЯ СА ПРИСТИГНАЛИ 36 000 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА “МОДЕРНА”
В България са пристигнали 36 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя “Модерна”, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Ваксините са били доставени снощи, уточниха от пресслужбата. Количествата ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 10 май, и ще бъдат от производителя “Пфайзер”. Очакват се 273 780 дози.

Премиерът в оставка: „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА РАБОТЯТ
„Зелените коридори“ за ваксинация срещу коронавируса да продължат да работят. Това нареди премиерът в оставка Бойко Борисов на работно съвещание с министри, информира БНР.
„Всяко ново количество ваксини да се вкарва максимално бързо и да се поставят на желаещите“, каза г-н Борисов по време на съвещанието.
Всеки понеделник в България ще пристигат по 270 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“, като в последния ден на май ще бъде доставено първото по-голямо количество – 410 хиляди дози.

ЕКСПЕРТИ ЩЕ ПРОВЕРЯТ ДАЛИ Е УДАЧНО ДА СЕ ПОЗВОЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПИК НА НАП И ЗА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННИТЕ ПАЦИЕНТСКИ ДОСИЕТА
Експерти ще проверят дали е удачно да се позволи използването на Персоналния идентификационен код (ПИК) на НАП и за достъп до електронните пациентски досиета в Националната здравна информационна система. Това става ясно от отговора на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутата д-р Александър Симидчиев, информира Zdrave.net
Проф. Ангелов пояснява, че Министерството на здравеопазването е в процедура по споразумение с приходната агенция, което регламентира използването на ПИК. В отговора си обаче той посочва, че пациентските досиета съдържат изключително чувствителна медицинска информация и предстои експертите да преценят кои услуги могат да се използват чрез този номер. Един месец ще е нужен за „връзването“ на системите, става още ясно от него.
От здравния портал припомнят, че в момента с ПИК на НАП може да се осъществява достъп до данните, налични в НЗОК. Те обаче касаят само здравноосигурените лица и съответно дейностите, заплатени от здравния фонд, докато досието в НЗИС съдържа повече информация.
Д-р Симидчиев се интересува и дали е възможно МЗ да издаде безплатни сертификати подобни на квалифицираните електронни подписи на НАП за хора, които нямат финансова възможност да си закупят такива. В отговор здравният министър посочва, че този въпрос попада в правомощията на Комисията за регулиране на съобщенията. Той отбелязва и че някои от доставчиците на подобни услуги предлагат цена за придобиване на КЕП от 12 лв. за 3 години, а други – десет безплатни подписа в рамките на година.

ЗАЕТОСТТА НА БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА ОТ ПАЦИЕНТИ С COVID-19 ПРОДЪЛЖАВА ДА НАМАЛЯВА
Заетостта на болничните легла от пациенти с COVID-19 продължава да намалява, макар и с умерено темпо. За седмица спадът е с малко над 25%, информира Zdrave.net като се позова на данни от НЗОК.
Така към 2 май заетите от пациенти с COVID легла по данни на обществения фонд са 5169, докато към 25 април бе отчетена заетост от 6903 легла.
Както обикновено, най-голяма е заетостта на леглата в София, където към 2 май НЗОК отчита 1322 пациенти с COVID в болница. Намалението спрямо предходната седмица е с близо 26 на сто, сочи справката.
На втора позиция остава област Пловдив, където са хоспитализирани 525 пациенти с коронавирусна инфекция. Тук спадът е още по-голям – с близо 32%.
Трета за втора поредна седмица е област Варна, в която пациентите с COVID в болница са 353. И тук, както и в столицата, спадът на хоспитализациите за седмица е в рамките на 25 на сто.
С най-малко пациенти в болница остава област Видин, където са отчетени 29 души – точно толкова, колкото и седмица по-рано. Следва Кюстендил с 30 хоспитализации, като спадът за седмица тук е с близо 60 на сто. Трета е област Кърджали, в която пациентите с COVID в болница са 48 – с около 38,5% по-малко от предходния отчетен период.
Към 2 май НЗОК има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна общо за 48 450 легла за активно лечение. Справка от информационната система на НЗОК показва, че от общия брой договорени легла са заети 18 097, а незаетите легла за активно лечение са 30 353.

ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ПРОЕКТА ЗА ДОСТЪП НА ВАКСИНАТА „СПУТНИК V“ У НАС
След близо двучасови дебати и 83 гласа „за“, 69 „против“ и 56 „въздържали се“ депутатите от 45-тото Народно събрание отхвърлиха предложения от БСП проект на решение за възлагане на Министерския съвет осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“, информира Zdrave.net.
По време на гласуването в парламентарната Комисия по здравеопазването депутатите подкрепиха проекта на БСП на решение и настояха Министерският съвет да предприеме всички необходими действия за закупуването на ваксината „Спутник V“ преди одобрението ѝ от Европейската агенция по лекарствата и издаването на разрешение за употреба от Европейската комисия, както вече са направили редица държави-членки на ЕС като Унгария, Словакия, Германия и други. В парламентарна зала обаче акцентът в дискусията падна върху опасността да бъде нарушено действащото европейско законодателство в областта на лекарствените продукти, което изрично предвижда разпространението на даден лекарствен продукт на територията на съюза да се извършва само след получаване на разрешение за употреба.