НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.04.2022)

БАПЗГ в поздравителен адрес за 7-ми април: НАДЯВАМЕ СЕ В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ НАШИТЕ ИСКАНИЯ И ОБЕЩАНИЯТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ И ПО-ДОБРИ ПЕРСПЕКТИВИ ЗА СЪСЛОВИЕТО
„Надяваме се в най-скоро време да се реализират нашите искания и обещанията на институциите за достойно заплащане и по-добри перспективи за съсловието!“ Това се казва в поздравителния адрес на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по повод Световния ден на здравето, информира Zdrave.net.
Обръщайки се към медиците, от Асоциацията казват, че всеки ден те доказват своя висок професионализъм, всеотдайност и себеотрицание към всички хора, които се нуждаят от диагностика, лечение, здравни и акушерски грижи.
„Успявате да давате максимума от себе си и да работите екипно, въпреки немалкото слабости на системата. Живеем във време, изпълнено с трудности и предизвикателства, време в което много хора разчитат на Вас. Пожелаваме Ви да бъдете здрави, силни и успяващи!“, пишат още от БАПЗГ.

Президентът Румен Радев: ДЪЛЖИМ ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ПО-ДОБРА СРЕДА ЗА РАБОТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ И ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ
„Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни специалисти, които с висок морал, смелост и всеотдайност изпълняват своя свещен дълг да се борят за живота и здравето на българските граждани“. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на съсловни организации в системата на здравеопазването и мениджъри на болници в Световния ден на здравето – 7 април, съобщиха от пресцентъра на Президентството.
Държавният глава подчерта, че здравната система в България е натоварена с немалко проблеми и именно медицинските специалисти носят голямата отговорност да върнат доверието на хората, а пациентът да бъде поставен в центъра на системата и тя да работи в негова полза. По думите на президента, е настъпил „златният час“ за спасението на българското здравеопазване чрез целенасочени политики за инвестиции в хората – както за грижите за пациентите, така и за условията на труд и заплащане на здравните ни специалисти.
На срещата бяха обсъдени част от проблемите в системата на здравеопазването – недостатъчно финансиране, организационни трудности, пречки пред професионалното развитие, огромни неравенства в доходите.
„Проблемите са много, за тях трябва да се води дебат в обществото и да бъдат поставени на най-високо ниво, за да може медицинското съсловие да се обедини и да излезе с ясно предложение за рационален модел на българското здравеопазване, в центъра на което наистина да бъде човекът“, посочи Румен Радев.
Президентът открои ниското заплащане, лошите условията на труд на много места, неравенствата в разпределението на финансовия ресурс в системата на здравеопазването, както и проблемите пред професионалното развитие, сред основните причини за дефицита на кадри в почти всички специалности. Затова, според държавния глава, са необходими целенасочени политики за задържане на медиците ни в страната и за обновление на лекарския състав. „След кризата с COVID-19 трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация за високоблагородната обществена дейност, която изпълняват“, подчерта Румен Радев.
Президентът изтъкна, че в обществото ни има амбиция за промяна на здравния модел, като за това могат да допринесат предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост, който беше реализиран и усъвършенстван в значителна степен от служебното правителство. Фокусирането на тези проекти върху осигуряването на максимална достъпност на здравните грижи, професионалната реализация на младите лекари в България и за внедряването на съвременни технологии е съществена стъпка в тази насока. Създаването на система за спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждане и оборудване на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти и изграждане на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, също ще допринесе за повишаване на качеството на здравните грижи.
Представителите на съсловните организации в сферата на здравеопазването посочиха, че най-големият капитал на системата са хората, които работят в нея и грижата и вниманието на държавата трябва да бъдат насочени към тях, но и към инвестиции в материално-техническата база и модерна апаратура от най-висок клас.
Кадровият дефицит беше откроен като един от най-големите проблеми на здравната ни система, който трябва да се анализира по региони, да има дългосрочно и устойчиво планиране и финансово обезпечаване. Откроена беше и важната роля на медицинските университети за създаването на висококвалифицирани кадри.
Обща беше позицията, че е необходима цялостна стратегия с ясни цели и приоритети, линеен времеви график с ясни отговорности на субектите и финансово обезпечаване. „Необходимо е да се подобри достъпът до здравни грижи и качеството и ефективността на лечението. Високият брой хоспитализации на глава от населението, високата смъртност и ниската продължителност на живота у нас изискват неотложни мерки и програми за преодоляване на негативните тенденции“, беше посочено още по време на разговора.

МУЗИКАЛНА ИЗНЕНАДА ЗА МЕДИЦИТЕ ОТ „ПИРОГОВ“
На Световния ден на здравето и професионален празник на работещите в сферата на здравеопазването – 7 април, Софийски духов оркестър направи музикална изненада за медицинските екипи на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ като подари незабравима емоция с изпълнението на знакови произведения от своя репертоар, съобщиха от лечебното заведение.
Началото на импровизирания концерт за медиците и пациентите беше поставено с адаптация на небезизвестния хит на Глория Гейнър „Ще оцелея“.
Съставът на Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов реализира музикалния подарък с подкрепата на Столична община и Дом на културата „Искър“. Екипът на болницата благодари за моралната подкрепа и признанието.
„Всеки от състава през годините е бил пациент тук. За нас е чест, че имаме възможност да покажем нашата благодарност за получените грижи чрез това, което най-добре умеем – музиката“, сподели диригент Дамянов.
„Доказателство за добре свършената ни работа е, че виждам напълно здрав свой пациент сред вас“, изтъкна доц. Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести. Той допълни: „Помня, че съм Ви лекувал от COVID“.
„За 70-годишната история на болница „Пирогов“ знаем отлично, че моментите на трудности се редуват с възходи. Изключително съм благодарен, че първото музикално изпълнение, което зазвуча на професионалния ни празник е „I will survive“ („Ще оцелея“). Вярвам, че ще продължим да устояваме на препятствията и ще гледаме напред с оптимизъм”, сподели проф. Шивачев, заместник-изпълнителен директор по медицинската дейност на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Д-р Александър Симидчиев: ОТ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ЗАМЪРСЯВАНЕ, ТОВА НА ВЪЗДУХА Е НАЙ-СЪЩЕСТВЕНО И НАЙ-ВЛИЯЕЩОТО ВЪРХУ НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ
Тази година мотото на Световния ден на здравето и професионален празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина е “Нашата планета, нашето здраве“.
По данни на СЗО повече от 13 млн. смъртни случая по света всяка година се дължат на екологични причини, които могат да бъдат избегнати. Това включва климатичната криза, която е най-голямата заплаха за здравето, пред която е изправено цялото човечество. Климатичната криза е и здравна криза, информира БНР.
Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се чества и като Ден на здравния работник от 1964 година.
Темата за значението на чистия въздух за нашето здраве коментира в предаването “Нашият ден“ пулмологът д-р Александър Симидчиев: “От сдружението “Въздух за здраве“ направихме едно проучване през 2017 г., което показа пряка връзка между нивото на замърсяване и острата заболеваемост в град София, където взехме данни от линейките и видяхме, че при високо ниво на замърсяване контактите с Бърза помощ се увеличават с до 10%. От всички видове замърсяване, това на въздуха е най-съществено и най-влияещото върху нашия организъм. Докато ние ядем по три пъти на ден, пием вода по четири, пет пъти на ден, то дишаме по 16 пъти всяка минута. Това, което е във въздуха, може да влезе в нашия организъм и да го увреди.“
Д-р Симидчиев обясни: “Самите лекари се обучават да познават страничните ефекти от замърсяването на въздуха, за да може, когато се срещнат с пациент, който има такива последици, да кажат какво да се направи, как да се изчисти поне домашната среда. Пречистването вкъщи може да стане и с пречистватели на въздуха. Носенето на маски тип FFP2, FFP3 също намалява значимо честотата на инхалирането на прахови частици. Има различни мерки, но са временни.“
Специалистът подчерта, че са необходими устойчиви решения: “Това са политики, които да организират нещата така, че замърсяването на околната среда да намалява прогресивно с всяка изминала година. Това са мерки за ограничаване на битовото отопление на твърдо битово горива, както и намаляване на замърсяването от транспорта най-вече в големите градове, което означава малко по-нови коли и повече електрификация. Най-лесно е да се движим с велосипеди из градовете.“
Д-р Симидчиев изтъкна кои са страничните ефекти при мръсен въздух: “При пикови стойности на замърсяване най-често реагират очите, носа и дихателната система. Носът започва да тече, сърби и да се запушва, а дихателната система може да предизвика бронхоспазъм. Хората с астма могат да получат пристъп. По-голям проблем са хроничните ефекти на проникване на частиците в нашия организъм, където може да започне да се уврежда сърцето, мозъкът и жлезите с вътрешна секреция.“

171 639 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
726 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 115 от тях са установени с PCR, а 611 – с бързи антигенни тестове. 68,32% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За изминалото денонощие са направени общо 10 356 теста, 1 495 от които – PCR, а 8 861 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 33; Варна – 55; Велико Търново – 17; Видин – 7; Враца – 9; Габрово – 17; Добрич – 20; Кърджали – 9; Кюстендил – 11; Ловеч – 14; Монтана – 15; Пазарджик – 14; Перник – 21; Плевен – 16; Пловдив – 37; Разград – 10; Русе – 12; Силистра – 19; Сливен – 19; Смолян – 11; София област – 20; София град – 244; Стара Загора – 22; Търговище – 6; Хасково – 25; Шумен – 14; Ямбол – 22.
В България към момента са потвърдени общо 1 143 424 случая на новия коронавирус, 171 639 от тях са активни. 935 130 са излекуваните лица, 1 290 от които – регистрирани през последните 24 часа.
1 373 са пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, от тях 165 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 115, от които 77,39% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 4 358 480, от тях 1 748 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 157. Нови 20 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях един е установен при лекар, седем – при медицински сестри, четири – при санитари, два – при фелдшери и шест – при друг медицински персонал.
36 655 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 19 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 84,21% от починалите лица не са били ваксинирани.

СПОРЕД АНАЛИЗ НА МЗ НАЙ-ЧЕСТИЯТ ПРОБЛЕМ В СПЕШНА ПОМОЩ Е НЕПРАВИЛНОТО ПРОВЕЖДАНЕ НА ТРИАЖА
Не линейките са проблем, проблемът са екипите в Спешна помощ. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев в подкаста на БНР „В центъра на системата“, информира Zdrave.net.
Д-р Грибнев съобщи, че откакто е в Министерството, вече четвърти месец, там са постъпили много малко сигнали, касаещи организацията на Спешната помощ в ЦСМП. „Сигналите, които постъпват, касаят най-вече забавянето на линейките. От МЗ направихме анализ на дейността на Спешната помощ. Данните сочат също, че при повикванията колите са пристигали средно за 8 минути от времето на повикването, което отговаря на стандартите. Трябва да се наблегне на набавянето на необходимия брой екипи, за да няма забавяния“, каза още д-р Грибнев.
„Основното, което е правено през последните 10 години, е да се увеличат с малко парите, но това само е отлагало решаването на проблемите. Сега е време за качествена реформа, не само за финансиране, но и за увеличаване на екипите чрез обучени парамедици“, заяви председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.
„През последните две години ситуацията е изкривена заради пандемията. Екипите бяха подложени на неимоверен натиск и напрежение. Те бяха на първа линия постоянно. Но те се справиха въпреки всичко. Пандемията беше тест за това къде нещата се пропукват, къде са слабостите и грешките. И това е, че все още няма връзка в реално време между екипите на Спешна помощ и лечебните заведения, за да се знае къде има свободни легла. Това бави колегите. Триажът е една работеща мярка“, каза спешният медик д-р Десислава Кателиева.
„Ние сме вече уморени от реформи. Иска ни се да има приемственост. Защото нормативната база я имаме и просто трябва да се работи по нея. Големият проблем в Спешната помощ е кадровия дефицит. Трябва да се направят някои нормативни промени, за да може да се задържи интересът на лекарите, сестрите и парамедиците към Спешната помощ“, допълни д-р Кателиева.
По отношение на резултатите от проверките на МЗ д-р Грибнев заяви, че от проверените центрове най-често се установяват проблеми с неправилното провеждане на телекомуникационния триаж – тоест това е първичното обаждане по телефона, когато диспечерът трябва да разпредели сигнала. „Следващият проблем е изпълнението на медицински триаж и ретриаж. И след това установихме пропуски и при постъпването на пациента в спешното отделение. Предстои и нова мащабна проверка от страна на ИАМН и НЦОЗА относно повикванията, чиято цел е да се анализира цялостно ситуацията. До месец ще приключи обработката на част от 400-те хиляди повиквания към спешната помощ за последните година – две“, допълни той.
„Статистическите обработки на повикванията от миналата година сочат, че линейките са викани за оказване на спешна помощ еднакво често за най-тежките случаи и за случаи, които изобщо не попадат в графата „спешност“. Така че ще се окаже, че Спешна помощ е натоварена с не толкова спешни случаи“, каза още зам.-министърът.

БОЛНИЧНИТЕ СДРУЖЕНИЯ НАСТОЯВАТ ЗА ПРОМЕНИ В РАЗХОДИТЕ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Болничните сдружения в България настояват държавата да оттегли текстове от Проекта за изменение на Националния рамков договор, които засягат най-вече разходите на лечебните заведения за персонал, информира БНР.
За пореден път има риск болниците да бъдат оставени без достатъчен ресурс, но със задължение да пренасочат по-голямата част от приходите си към фонд работна заплата.
Това крие огромни рискове за пациентите поради невъзможност за покриване на разходи, свързани с консумативи и лекарства, се посочва в становището на болничните сдружения, изпратено до премиера и отговорните институции.

ШОКОЛАДОВИТЕ ЯЙЦА И БОНБОНИ СЕ ИЗТЕГЛЯТ ОТ ПАЗАРА, ЗАРАДИ ВЪЗМОЖНО ЗАМЪРСЯВАНЕ СЪС САЛМОНЕЛА
Шоколадовите яйца и бонбони с марката Kinder се изтеглят от пазара, заради възможно замърсяване със салмонела. За това информира Clinica.bg като се позова на съобщение от Българската агенция за безопасност за храните, след предупреждение от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията. Потребителите, закупили продуктите, могат да ги върнат в магазина. Същевременно Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията разследва десетки случаи на салмонела, за които е съобщено или се подозира, че са свързани с консумация на шоколадови продукти в най-малко девет страни.
„Огнището се характеризира с необичайно висок процент на хоспитализирани деца, някои с тежки клинични симптоми като кървава диария”, каза Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Италианският производител Ferrero изтегли няколко партиди шоколадови яйца Kinder Surprise и други продукти от испанските рафтове в сряда, след като това се случи и във Великобритания и Ирландия в понеделник. От фирмата описаха изтеглянето като предпазно и заявиха в сряда, че нито един продукт на Kinder, пуснат на пазара, не е дал положителен тест на салмонела.
„Огнището се характеризира с необичайно висок процент на хоспитализирани деца, някои с тежки клинични симптоми като кървава диария”, каза Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Агенцията не спомена Ferrero или друга компания в изявление, но предупреди в сряда, че съобщените случаи са предимно сред деца под 10 години.

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО ОБРАЗУВА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ЗА АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИЦИ ОТ СПЕШНА ПОМОЩ
Под ръководството на Районна прокуратура – Хасково се провежда разследване по досъдебно производство случая на агресия срещу спешни медици в града, информира Zdrave.net.
Производството е за това, че на 6 април 2022 г. в гр. Хасково е причинена на медицинския специалист М.А., на 53 години, работеща на длъжност медицинска сестра при ЦСМП–Хасково, лека телесна повреда, представляваща разстройство на здравето, при изпълнение на службата ѝ, информират от държавното обвинение.
На 6 април 2022 г. рано сутринта екип на ЦСМП – Хасково посетил адрес в гр. Хасково във връзка с подаден сигнал за 62-годишен мъж, преживял инфаркт, който бил със стягане в гърдите. Докато медиците се опитвали да извършат прегледа, близките на пациента започнали да се държат агресивно срещу тях. Болният мъж бил пренесен до линейка. Медицинската сестра, част от екипа на ЦСМП – Хасково, докато слизала по стълбите на блока, била дърпана за косата от близък на пациента, вследствие на което ѝ паднали очилата. Пациентът бил откаран в ЦСМП – Хасково, където му била оказана медицинска помощ.
И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура–Хасково, допълват от прокуратурата.