НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.04.2021)

ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ПОИСКАХА ПОРЛИТИЧЕСКИ КОНСЕНСУС В ДЕНЯ НА ПРАЗНИКА СИ
Управителният съвет на БАЗПГ отправи поздравителен по повод днешния 7-ми април, в който се отбелязва Денят на здравето. Своя поздрав отправиха и от Българския фармацевтичен съюз, информира Zdrave.net.
„От името на УС на БАПЗГ Ви благодаря за високия професионализъм, любов и милосърдие, с които изпълнявате Вашия човешки и професионален дълг в условия на продължаваща вече втора година пандемия от COVID-19. Въпреки големите рискове и трудности, които срещате в ежедневната си работа, Вие всеотдайно следвате Вашата благородна мисия в името на здравето и живота на всеки, който има нужда от лечение и здравни грижи“, обръща се към колегите си председателят на УС на БАЗПГ Милка Василева.
„От началото на пандемията досега над 12 000 медицински специалисти се заразиха с опасния вирус – някои преболедуваха безсимптомно или по-леко, други – много тежко. За жалост имаше и такива, които загубиха живота си, помагайки за спасяването на чужди животи. Днес ние с минута мълчание ще отдадем почит към тяхното светло дело, ще носим в сърцата си спомена за тях и направеното от тях. Почит и благодарност към медицинските специалисти ще отправят и хилядите спасени пациенти и техните семейства. Ние сме убедени, че действията на всеки са от значение за овладяването на пандемията“, допълва тя.
„Затова за пореден път призоваваме за спазване на всички мерки, които ограничават разпространението на вируса – носене на маски, социална дистанция, дезинфекция, ваксинация, отговорно отношение към себе си и към другите.
Призоваваме политиците да постигнат консенсус за развитието на здравеопазването и здравните грижи у нас. Очакваме смели и навременни решения за достойно заплащане на труда на медицинските специалисти, по-добри условия на труд, приемане на стандарти за броя на медицинските специалисти спрямо броя на пациентите в съответните лечебни звена, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата“, заявява още председателят на БАЗПГ.
„Очакваме и стъпки за повишаване на обществения имидж на професиите на медицинската сестра, акушерката, фелдшера/лекарския асистент, рехабилитатора, медицинския лаборант и рентгеновия лаборант, както и ясна стратегия за развитието на здравните грижи в България. И всичко това в името на здравето на всеки гражданин, в името на общественото благо. Защото всеки има право да получи качествено лечение и здравни грижи. Това е и мотото на Световната здравна организация тази година за 7-ми април: „Да изградим посправедлив и здравословен свят“, в който всички да се чувстваме по-защитени, по-единни и по-щастливи. Скъпи колеги, бъдете здрави и продължавайте благородната си мисия! ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!“, завършва Милка Василева.
Своя поздрав отправи и председателят на Българския фармацевтичен съюз професор Асена Сербезова: „Поздравявам ви от името на Българския фармацевтичен съюз и лично от свое име, като ви пожелавам да бъдете здрави и вдъхновени в защита и подкрепа на здравето на нацията. Световната COVID пандемия ни кара да решаваме уравнения с много неизвестни. Но дори и в тези дни на изпитания, вярвам ще се справим в битките и ще допринесем за по-бързото преодоляване на пандемията от COVID -19“, посочва тя.
„Вие, които сте положили клетва в Ескулаповия храм и вие – които следвате Галеновия завет, използвайте вашите умения и знания в науката и изследователското поприще, за да информирате и образовате идните поколение и всички заедно да допринесем за общото благо. Честит празник!“, обръща се проф. Сербезова към колегите си.

БЛС: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НИ ПРАВЯТ ПО-СИЛНИ, ПО-ОТГОВОРНИ И ПО-СОЛИДАРНИ
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров поздрави медиците по случай днешния Световен ден на здравето, съобщиха от Zdrave.net. От портала за здравна информация публикуваха пълния текст на поздравлението:
„Уважаеми колеги, с голямо уважение отправям най-искрените си поздравления по случай 7-и април – Световния ден на здравето и професионален празник на всички заети в сектора!
Изминалата година на пандемия ясно показа колко крехки и уязвими са здравето и благополучието ни и как те могат да бъдат загубени без време. Показа ни по категоричен начин, че здравето на обществото трябва да бъде изведено като основна ценност и приоритет.
В тежките времена на изпитания всеки един от нас загуби познат, приятел или роднина в неравната битка с коварната болест. Към черните списъци се добавят и имената на над 120 колеги – медици, които до последно и с достойнство изпълняваха своя дълг, но загубиха битката за собствения си живот.
Дълбок поклон пред тяхната всеотдайност, професионализъм и човещина, които ние лекарите и медицинските специалисти носим в сърцата си!
Скъпи колеги,, погледите на надеждата и доверието на българското общество продължават да са насочени към нас. И въпреки че рядко напускаме работните си места, а лицата ни са скрити зад предпазни маски и защитни очила, ние усещаме безрезервната признателност на пациентите и на цялото общество. Научихме се, че само с общи усилия може да преодолеем тази трудна ситуация, защото предизвикателствата ни правят по-силни, по-отговорни и по-солидарни.
Драги приятели, ще си позволя и тази година да споделя с Вас думите на един голям български актьор и режисьор – Мариус Куркински. Думи, които днес носят още по-дълбок смисъл: „Сега е времето да прибавим към човешкото – още човешко, към добротата – още доброта, към смелостта- още смелост, към обичта – още обич!“
Пожелавам Ви здраве, сили и кураж!

4004 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
4004 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, от които с PCR са установени 2507, а с бързи антигенни тестове – 1497. Общият брой на тестовете, направени за изминалите 24 часа, е 17 576. От тях 10479 са PCR, а 7097 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 125; Бургас – 330; Варна – 369; Велико Търново – 85; Видин – 26; Враца – 72; Габрово – 43; Добрич – 101; Кърджали – 28; Кюстендил – 56; Ловеч – 68; Монтана – 54; Пазарджик – 95; Перник – 97; Плевен – 106; Пловдив – 334; Разград – 30; Русе – 165; Силистра – 66; Сливен – 85; Смолян – 55; София област – 189; София град – 914; Стара Загора – 219; Търговище – 44; Хасково – 142; Шумен – 65; Ямбол – 41.
360 863 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 70 757 от тях са активни. 276 188 са излекуваните лица, 2759 от които са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 10 355 пациенти, 755 от които са настанени в интензивни структури.
В България към момента са поставени общо 519 635 дози от ваксините срещу COVID-19. От тях 9586 са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 12 287. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 84. От тях 17 са установени при лекари, 31 – при медицински сестри, 18 – при санитари, 1 – при фелдшер и 17 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 13 918. Нови 132 случая са регистрирани през последното денонощие.

EДНОМИНУТНО МЪЛЧАНИЕ ЗА МЕДИЦИТЕ, КОИТО ЗАГУБИХА БИТКАТА С COVID-19
Точно в 12:00 часа на 7-ми април с вой на сирени от линейки и едноминутно мълчание медиците в цялата страна почетоха паметта на своите колеги, загубили битката с COVID-19. Инициативата е на Българския лекарски съюз, към нея се присъедини и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
В тежките времена на изпитания всеки загуби познат, приятел или роднина в неравната битка с коварната болест. Към черните списъци се добавят и имената на над 130 медици, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг, отбелязват от съсловната организация.
“Дълбок поклон пред стоицизма, човещината, вярата и надеждата, които всички медици носят в душите и сърцата си. Поклон пред паметта на онези герои в бяло, които не са сред нас, но винаги ще носим в сърцата си!”, бяха думите на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той пожела на лекарите и специалистите по здравни грижи здраве, кураж и вяра!
Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов почете паметта на загиналите медици пред ВМА. “Искам да честитя празника на всички колеги – лекари и специалисти по здравни грижи, да им пожелая здраве и да им благодаря за неуморния труд и грижи. За съжаление, много от колегите ни загубиха битката с коварната болест. Поклон и светла им памет!”, обърна се към колегите си д-р Брънзалов.
„142 са медицинските чинове, загинали през годините, а сега само за една година над 120 медици в тази пандемия, което е изключително разтърсващо. В същото време всички наши колеги показаха какво значи да бъдеш на висотата на професията и на морала й. Те са наистина героите на нашето време. В нито един момент те не се отказаха да се грижат за своите пациенти. Пренебрегнаха всякакви опасности, пренебрегнаха своите семейства, само и само да бъдат полезни и да спасяват човешки животи, дори и с риск да загубят своя. Поклон пред саможертвата на тези колеги и пред хилядите, които и в момента са на работното си място“, каза началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски след церемонията пред Военномедицинската академия. На нея присъства и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА НАГРАДИ ИЗЯВЕНИ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ И СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки времето, здравето и живота си на живота и здравето на българските граждани. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2, на която изявени български лекари и специалисти по здравни грижи бяха удостоени с Почетния знак на президента, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на президентството.
На връчването на отличията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Церемонията започна с минута мълчание в памет на българските медици, загубили своя живот заради COVID-19 в грижа за своите пациенти.
Държавният глава изрази благодарността си към медиците и професионалистите по здравни грижи, направили избора да продължат професионалния си път в родината. „Днешната ни среща ми дава възможност да изразя своето уважение и признателност за избора, който вие направихте, избор, наречен България, въпреки всички предизвикателства във вашия професионален път“, заяви президентът Румен Радев.
Румен Радев отличи усилията на наградените в борбата с COVID-19 за всеотдайността им през последната трудна година. „За вас статистиката за болни и оздравели не е просто числа, а е човешки съдби. Нерядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на вашите пациенти вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение. Благодаря ви за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот и за това, че останахте и продължавате да бъдете на първа линия, въпреки трудностите и риска за вашето собствено здраве и живот“, заяви президентът.
По думите на държавния глава коронавирусът болезнено е разкрил недостатъците на системата на здравеопазването в България – неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансовия ресурс. „Правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести, трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система. Отдавна се говори, че тя се нуждае от лечение, което да спре оттеглянето, загубата на кадри и на финансов ресурс от системата“, посочи Румен Радев. Като основен дефицит на здравната система държавният глава определи недостатъчния акцент върху профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания. През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник-бутона за значителния риск за здравето и живота, които крият неинфекциозните заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови болести, а те са основната причина за смъртността в България, добави държавният глава.
От името на наградените доц. д-р Дончо Дончев изказа благодарност за възможността да представлява своите колеги, които цяла година дават всичко от себе си, независимо от предишния си професионален и житейски опит, да се борят за здравето и живота на българите. Доц. Дончев почете медиците, загубили живота си в пандемията: „Вместо мои думи, ще използвам думите на народния поет към душите на загиналите: Юнаци, лека нощ!“.

ОСИГУРЕНИ СА СРЕДСТВА ЗА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ОТ 1000 ЛЕВА ЗА ПЕРСОНАЛА ЗАЕТ С ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Кабинетът взе решение още за осигуряването на условия за продължаване на заплащането както на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с пациенти е COVID-19, така и за поставяне на ваксини срещу COVID-19, при допускане на удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка след 30 април т.г. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър.
„Това е ефективна мярка за справяне с пандемията и за мотивация на кадрите в системата, които денонощно се трудят в безпрецедентните условия като лекуват и спасяват болните българи“, категоричен че премиерът Борисов. Министър-председателят подчерта, независимо от следизборната ситуация, държавата е длъжна да осигури всичко необходимо за медицинския и немедицинския персонал, поставен на първа линия в борба с новия вирус.
Правителството отпусна и 46,4 милиона лева за купуването на допълнителни количества от ваксината срещу COVID-19, произведена от „Пфайзер“/“Бионтех“. Със средствата ще бъдат осигурени 1 533 037 дози. „Това, което сме обещали на българите, го изпълняваме в пълния му обем. Осигуряваме необходимите количества ваксини, защото само така ще можем да се справим с пандемията“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

ОТНОВО СПИРАТ ИЗНОСА НА МЕДИЦИНСКИ КИСЛОРОД
Спира износът на всички лекарствени продукти с международно непатентно наименование Oxygen и Oxygen/Nitrous oxide, получили разрешение за употреба на територията на Република България. Това става ясно от нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.
„Във връзка с настъпилата усложнена епидемична обстановка и предвид високия брой на хоспитализирани пациенти с коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ и нуждаещи се от допълнителен кислород, от лечебните заведения постъпиха сигнали за недостиг на кислород“, е посочено като мотив за временното спиране на износа на продуктите.
В заповедта се посочва още, че в някои областни центрове на страната потреблението на медицински газ, съдържащ кислород, значително надвишава количествата, с които лечебните заведения могат да се снабдят. Предвид това е налице реална опасност от невъзможност на тези лечебни заведения да обезпечат терапията на пациенти с COVID-19 с необходимия им за лечението кислород, подчертава министърът. Той допълва, че съгласно утвърдения протокол за лечение на потвърдени случаи на COVID-19 на пациентите с тежки симптоми трябва да се прилага кислородотерапия чрез назален катетър или маски за вдишване на кислород (неинвазивна механична вентилация). Поради това и предвид високия кислороден разход и недостатъчната наличност се налага незабавно постановяване на забрана за износ от територията на България на всички лекарствени продукти с международно непатентно наименование Oxygen и Oxygen/Nitrous oxide, пояснява проф. Ангелов.
Забраната ще важи до края на април.
В средата на декември, по време на втората вълна от COVID у нас, износът на медицински кислород също беше временно спрян, като впоследствие ограничението беше отменено, припомнят от здравния портал.