НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.04.2019)

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЗДРАВЕТО
На 7-ми април отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването. 7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г., когато е създадена Световната здравна организация (СЗО)

През 2019 година празникът е посветен на универсалното здравно покритие, което стана цел номер едно на Световната здравна организация. Ключът за постигането му е да се гарантира, че всеки може да получи грижата, от която се нуждае, когато е необходимо, където е необходимо.

Здравният министър Кирил Ананиев се обърна към медиците в България: “Уважаеми български лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи и работещи в областта на здравеопазването. Поздравявам ви по повод 7 април – Световния ден на здравето и празник на всички вас, работещите в системата на българското здравеопазване. Убеден съм, че посрещате този празник със смесени чувства, защото често оценката за труда ви и това, което стои зад нея, не са съпоставими. Разбирам причините за справедливия ви гняв, възникнали далеч преди момента, в който ми бе поверен настоящият пост. Уверявам ви, че оттогава досега вашите стремежи са моите най-важни задачи. Срещнах се лично с много от вас, очертахме предстоящите стъпки за действие в редица направления. Готов съм да продължа работата по всички ваши справедливи искания, защото вярвам, че проблемите се решават в диалог. Имате моята дума, че никога няма да огранича или спра, който и да е от вас, да изразява свободно мнението си”.

В поздравлението на министър Ананиев се казва още: “… вие сте хората „на първа линия”, вие сте водещият фактор, за да го има здравеопазването. С това трябва да се гордеете. За съжаление все по-често сме свидетели на липсата на уважение и респект към вас и работата ви. Сигурен съм, че подобрявайки условията на труд, ние ще спомогнем и за възраждането престижа на вашите професии и общественото им признание… Днес, още веднъж ви уверявам, че с екипа ми правим всичко възможно, за да постигнем и вашата, и на пациентите удовлетвореност. Без да направим това, не можем да говорим за добро здравеопазване. За да продължим започнатото – да изведем българската здравна система на качествено ново ниво, трябва да разчитаме един на друг. Пожелавам здраве, щастие и късмет на вас и вашите семейства.”

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева се обърна към професионалистите по здравни грижи с думите: “Уважаеми колеги, честит 7 април – Международен ден на здравето! Съзнавайки нашата висока отговорност, ние не сме преставали да служим на хората в името на тяхното здраве и живот! Вярвам, че заедно ще успеем да постигнем нашите искания за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения! Бъдете здрави и нека заедно успяваме!”

Председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров се обърна към медицинските специалисти с думите: “Уважаеми колеги, приемете поздравите и благопожеланията ми по повод Световния ден на здравето – 7-ми април! Поздравявам медиците, за които Хипократовата клетва не е отживелица и формалност, а върховен жест на хуманност. 7-ми април е празник за всички, чието призвание е всеотдайност в името на здравето. Дори в моментите на изпитания не забравяйте, че вашата хуманна работа е пример за висок професионализъм, благородство и отдаденост… От сърце желая на всички здравни професионалисти много здраве, сили, енергия и постижения! Щастие и късмет на вас и вашите семейства!”

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ПРОТЕСТИРАХА В СЛИВЕН
Медицински сестри от областната болница в Сливен протестираха, подкрепени от лекари и медици от Спешна помощ. Информацията за протеста бе разпространена в социалните мрежи. Исканията на протестиращите медицински специалисти са за адекватно заплащане и достойни условия на труд. Протестът се проведе пред главния вход на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от 11:00 до 12:00 часа, съобщи БНР.

Организаторът на третия пореден протест на медицинските специалисти в Сливен Надежда Маргенова съобщи, че в момента се подготвя национален протест, който ще се проведе в София на 15 май 2019 г.

ИМА НЕДОСТИГ НА ЛЕКАРИ В ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА
Една пета от отделенията на ямболската болница страдат от липсата на достатъчно лекари, алармират от ръководството на лечебното заведение. Безрезултатното търсене на неонатолог дори затвори родилното отделение и в него няма да бъдат извършвани раждания до средата на лятото, информира БНР.

От преустановяването на дейността на родилното отделение най-потърпевши са родилките от крайграничните общини Елхово и Болярово. Те трябва да бъдат приемани в сливенската или бургаската болници, които са на 100 км разстояние. Кметът на община Елхово Петър Киров: “Преди няколко години затвориха и при нас отделението и насочихме всичко към Ямбол. Мисля, че стратегически е необходимо в областта да има поне едно родилно отделение.“

Отделения, които кадрово не са добре окомплектовани са АГ, „Неонатология“, „Спешно отделение“, отчасти УНГ и „Очно отделение“, както и „Хирургия“, коментира директорът на ямболската болница д-р Панайот Диманов.