НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.03.2022)

3 172-МА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СА ПРИЕТИ В БОЛНИЦИ, 413 ОТ ТЯХ СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
515 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 158 от тях са установени с PCR, а 357 – с бързи антигенни тестове. 68,35% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общо 5 423 са тестовете, направени през изминалото денонощие, 1 021 от които – PCR, а 4 402 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 63; Варна – 140; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 9; Габрово – 3; Добрич – 5; Ловеч – 5; Монтана – 5; Пазарджик – 14; Перник – 6; Плевен – 20; Пловдив – 13; Разград – 14; Русе – 9; Силистра – 7; Сливен – 14; София област – 13; София град – 113; Стара Загора – 28; Търговище – 9; Хасково – 7; Шумен – 8; Ямбол – 1.
1 101 326 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. От тях активни са 211 246. Излекуваните лица са 854 248, от тях 868 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3 172-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 413 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 77, от които 81,82% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 310 499 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени в България към момента, 350 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 23 465 лица-медицински служители. Три нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: два от тях са установени при лекари, а един – при медицинска сестра.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 35 832. Нови 21 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

МЗ И РЕГИОНАЛНИЯТ ОФИС ЗА СЗО ЗА ЕВРОПА ПОДПИСАХА ДВУГОДИШНО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО
Двугодишно споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването на Република България и Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация (СЗО) за 2022-2023 г. беше подписано днес от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова и регионалния директор на Световната здравна организация за Европа д-р Ханс Клуге в Копенхаген. Проф. Сербезова е на двудневно работно посещение в датската столица, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Съгласно подписания документ, през новия двугодишен период, МЗ и СЗО ще фокусират съвместната си дейност в области като универсално здравно покритие за всички, по-добре защитени хора при извънредни здравни ситуации и други. Освен работата по двугодишното споразумение, българският здравен министър и д-р Клуге обсъдиха предизвикателствата пред здравните системи в глобален мащаб, мигрантските кризи и пандемията от COVID-19. Проф. Сербезова изрази благодарност към представителите на Регионалния офис на СЗО за Европа за цялостното им съдействие, оказвано по време на пандемията от COVID-19. От името на Регионалния офис на СЗО за Европа, д-р Клуге връчи на министър Сербезова награда за българските медицински служители като признание за тяхната всеотдайност и положените изключителни усилия в борбата за овладяване на пандемията.

ХУМАНИТАРНА ПРАТКА С ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ И МЕДИЦИНСКИ КОНСУМАТИВИ БЕШЕ ИЗПРАТЕНА В УКРАЙНА
Над 45 000 лекарствени продукта и медицински консумативи от спешна необходимост бяха изпратени за Република Украйна. Искането за оказване на хуманитарна помощ постъпи по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Министерството на здравеопазването организира осигуряването на необходимите лекарствени продукти и медицински консумативи, а със съдействието на Българския Червен кръст хуманитарната пратка вече пътува за Украйна.
Министерството на здравеопазването изказа благодарност на членовете на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), които в кратки срокове са осигурили необходимите лекарства и консумативи за украинските граждани.

РУСКИ МЕДИЦИ ПРИЗОВАХА В ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН ДА СПРЕ ВОЙНАТА
Хиляди руски лекари, медицински сестри и парамедици са подписали отворено писмо до президента на Русия Владимир Путин, призовавайки го да прекрати военните действия срещу Украйна. За това информира Zdrave.net като се позова на Nursingtimes.net.
В писмото, подписано от над 15 000 медици, се казва, че те се противопоставят твърдо на военните действия, извършвани от руските въоръжени сили на територията на Украйна, и настояват президентът да изтегли войските.
„Нашата мисия е да спасяваме човешки животи. В този труден за двете страни момент ние призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия и за разрешаване на всички политически въпроси изключително с мирни средства. Клели сме се да помагаме на всеки човек, независимо от националност, религия или политически възгледи. Но днес нашата помощ не е достатъчна.
Всички ги боли сега. Цивилни. Войници. Майки и съпруги на войници. Деца. Никой не заслужава този страх. Никой не заслужава да бъде убит или ранен. Случайно или умишлено. Човешкият живот е безценен. Необходим е миг, за да бъдеш убит, докато лечението и възстановяването на жертвите може да отнеме години. И за моментите от днешната война ще плащаме много години след това. Ето защо, следвайки нашата клетва и поддържайки хуманно и равно третиране на всички животи, ние изискваме незабавно прекратяване на всички операции с използване на смъртоносни оръжия“, се казва в писмото.
От Nursingtimes.net съобщават, че медицинските сестри в Украйна трябва да работят в импровизирани бомбоубежища след целенасочените ракетни удари, но имат подкрепата на колегите си от Обединеното кралство и по света.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари съобщиха: ВАКСИНАТА „РОТАРИКС“ ВЕЧЕ Е НАЛИЧНА
Ваксината „Ротарикс“, която е една от двете ваксини, свързани с ротавирусните гастроентерити, вече е налична. Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), информира Zdrave.net.
От Сдружението уточняват, че НЗОК и МЗ вече са сключили необходимите договори и личните лекари могат да направят поръчки за необходимите им количества на тел. 088 951 2424.
За липсата на ваксини НСОПЛБ информира с отворено писмо преди две седмици, припомнят от здравния сайт. От Сдружението тогава подчертаха, че ваксините не са взаимозаменяеми и се прилагат по точно определена схема за начало и край на имунизирането, така че липсата на едната ваксина не може да се компенсира с другата. В резултат от това бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична ваксина не може да я замени. От МЗ от своя страна отговориха, че липсата на ваксината се дължи на неприетия към онзи момент бюджет на НЗОК за 2022 г.

Проф. Огнян Кунчев: АКО ПРЕМАХНЕМ ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ СЛЕД 20 МАРТ ИМА РИСК ЗА ВТОРИЧЕН ПИК НА COVID-19
300-320 000 са преболедували официално COVID в неговия вариант Омикрон у нас, докато за колективен имунитет при този вариант е необходимо вирусът да е преминал през около 3,5 млн. души. Това заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR, информира Zdrave.net.
Това изчисление е направено на базата на данните, че 80% от преболедувалите от предишните варианти на коронавируса и ваксинираните срещу COVID са податливи на Омикрон.
Проф. Кунчев заяви, че свръхсмъртността в България спада в първите месеци на 2022 г. „3761 са починали през февруари над обичайното, като приблизително 80% от тях са от COVID. 0,06% е смъртността при заразените с Омикрон в света. Този процент в България е по-голям – около 0,12%. Значи 3 млн. дотук са били заразени с Омикрон, около половин милион още остават, които не са заразени“, обясни математикът.
Проф. Кунчев изтъкна, че броят на заразените намалява, но подчерта, че нещата няма да се получат, ако не спазваме никакви мерки. „Близко сме до финалната права, стига март-април да спазваме някакви мерки“, посочи той.
„На 20 март ще махнем мерките, но кривата в математическия модел показва, че не трябва да сме големи оптимисти и може да се получи вторичен пик. 1 млн. души все още са уязвими“, предупреди математикът.
В отговор на въпрос щом БАН иска финансиране, къде са резултатите, проф. Кунчев заяви, че 15 института от Академията са работили всекидневно във връзка с пандемията.
„Предсказанията, които правихме дотук, са резултати на обоснован труд. Ще бъдат публикувани в научни списания. БАН има гъвкавост и 15 института успяха да покажат резултати във връзка с COVID-19. Сред тях са Институтът по молекулярна биология, Институтът по математика и информатика, Институтът по механика, Институтът по микробиология, Институтът по експериментална морфология, патология и антропология“, каза проф. Кунчев.

ОБЩО 351 ДУШИ СА СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 В ОБЩИНСКИТЕ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ ПРЕЗ УИКЕНДА
Общо 351 души са си поставили ваксини срещу COVID-19 през тази събота и неделя в 9-те общински имунизационни пункта, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Столична община.
Тази седмица в делничните дни продължават работа ваксинационните пунктове в столичните общински болници и ДКЦ-ове. Поради намалелия интерес изнесените кабинети в метрото няма да работят, уточняват от СО.
Имунизации ще се осъществяват в ДКЦ-ове 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24, както и в две от общинските болници: Втора МБАЛ (от 09:00 до 14:00 часа) и МБАЛ „Княгиня Клементина“ (от 10:00 до 17:00 часа).
Продължава и инициативата за ваксинация на колективи на място. Тя се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.
Общо 25 256 дози ваксини са поставени в общинските пунктове от 4 януари до 6 март, отчитат още от общината.

„УМБАЛ-БУРГАС“ ПОСТЕПЕННО ЩЕ НАМАЛИ ЛЕГЛАТА ЗА БОЛНИ ОТ COVID-19
„УМБАЛ-Бургас“ постепенно ще намали леглата за болни от COVID-19. Последните данни показват трайно снижение на пациентите, които се нуждаят от болничен престой. Петдесет са свободните легла в COVID отделенията и вече е възможно част от тях да бъдат освободени за лечение на други болни. За това информира БТА като се позова на Юлия Андреева от пресцентъра на болницата.
От края на миналата седмица отделението “Кардиология”, което бе затворено със заповед на Регионалната здравна инспекция в Бургас и превърнато в COVID отделение, възстанови нормалния си ритъм на работа. Тази седмица предстои изцяло да бъде възстановено и отделението “Ревматология”. Досега то приемаше пациенти, но броят на леглата за ревматологично болни бе ограничен.
В триажния център на „УМБАЛ-Бургас“ натискът също е намалял. В последните дни средната бройка на преминали с коронавирусна инфекция за 24 часа е десет души, като при част от тях прием в болница не се налага. Намалял е и броят на приетите деца с COVID – в момента те са пет.

Проф. д-р Ростислав Костадинов: УЧЕБНИТЕ ПЛАНОВЕ ПО МЕДИЦИНА НА БЕДСТВЕНИТЕ СИТУАЦИИ ТРЯБВА ДА СЕ АКТУАЛИЗИРАТ
„Няколко са предизвикателствата пред системите на здравеопазване при един военен конфликт. От една страна имаме повишен брой пострадали от населението като желани или косвени жертви на военните командири. Тези хора получават различни по вида си увреждания – огнестрелни и взривни травми, различни степени изгаряния, контузии, интоксикации. Следва друга, не по-малко опасност – повишаващ се брой на огнища на биологично поражение – различни епидемиологични взривове и епидемии. Те се дължат на многобройни фактори, свързани с военните действия – снижаване на индивидуалния и колективен имунитет поради недостига на достатъчно храни (нарушено производство и логистика), нарушен и ограничен достъп до санитарно-хигиенни материали, нарушения в санитарно-хигиенните условия в театъра на военни действия, принудителна евакуация и намиране на подслон в центрове за настаняване.“
Това изтъква за Zdrave.net военният лекар проф. д-р Ростислав Костадинов от Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации в МУ – Пловдив във връзка с войната в Украйна.
Специалистът изброява и други отрицателни последици вследствие на военните действия – нарушаване на оказваната доболнична помощ и нивата на имунизацията след населението, пряко разрушение, мобилизация на персонала или засягане на транспортните коридори, затруднени или липсващи доставки на медикаменти, консумативи, нарушено електрозахранване, газозахранване и водозахранване – всички тези обстоятелства силно ограничават ефективността и обхвата на оказваната на населението болнична помощ, която се ограничава в повечето от случаите до лечението на спешните състояния, рязко повишаване броя на екзацербациите и смъртността от хронични заболявания и др.
„Не е за пренебрегване и повишеният брой на психологическите и психични разстройства поради силното стресово въздействие на употребата на оръжия, разрушенията, жертвите, несигурността и страха за своя и на близките живот. Това се отнася и за ежедневните предизвикателства за осигуряване на храна, вода, стоки от първа необходимост, но също така и от неизвестността за бъдещото развитие на ситуацията“, допълва проф. Костадинов. Той се спира и на необходимостта от провеждането на щателно скринингово медицинско изследване на всеки един от бежанците, както и осигуряването на профилактични и лечебни мероприятия за тях, което от своя страна повишава изискванията към системите на здравеопазване на приемащите ги страни.
Според проф. Костадинов се налага да се актуализират учебните планове по предмета „Медицина на бедствените ситуации“. „Преподавателите по специалността се надяваме, че променената обстановка в последните години ще доведе до актуализиране на учебните планове, с което да се даде възможност на студентите да бъдат по-добре подготвени за планирането, организирането и изпълнението на медицинските дейности при бедствия, аварии и кризи“, изтъква той.

В МБАЛ „СВЕТИ МИНА” В ПЛОВДИВ Е СЪЗДАДЕН РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ПРИЕМ И ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЖАНЦИ ОТ УКРАЙНА
В МБАЛ „Свети Мина” в Пловдив е създаден регионален център за прием и лечение на бежанци от Украйна. Това обясни за Clinica.bg проф. Петър Петров, управител на лечебното заведение.
„Специалисти в медицинския център към болницата ще правят триаж, според който ще се преценява дали дадения човек има нужда от доболнична или болнична помощ. Ако има необходимост само от консултация, ще се изпраща към ДКЦ №2, ако има нужда от болнична помощ, ще го хоспитализираме. За целта съм разпоредил около 10% от леглата във всяко отделение да бъдат на разположение само за пациенти от Украйна. За тях ще се грижат лекари, които владеят по няколко езика. Имаме и украинска лекарка, което още повече ще улесни комуникацията“, обясни проф. Петров. Той допълни, че има уверението на община Пловдив, че ще поеме финансирането за лечението на бежанците. Когато бежанците получат статут на бежанци те ще имат право и на здравно осигуряване.

ПЪРВИТЕ ДОСТАВКИ С МЕДИЦИНСКИ СТОКИ НА ХУМАНИТАРНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ „ЛЕКАРИ БЕЗ ГРАНИЦИ“ ПРИСТИГНАХА В КИЕВ
„Първите доставки с медицински стоки на хуманитарната организация „Лекари без граници“ (MSF) пристигнаха в Киев с товарен влак и бяха предоставени на Министерството на здравеопазването, което започна да ги разпределя за болниците в страната.“ Това съобщи координаторът за спешни ситуации на организацията Кристофър Стоукс, цитиран от пресслужбата на MSF. По думите му, решаваща е била помощта на украинските железници, а украинските болници са в остра нужда от бързи доставки, информира Zdrave.net.
„Тук може да сме в надпревара с времето – нямаме сигурност колко дълго ще остане възможен достъпът с влак до Киев. Избрахме да използваме опцията за транспортиране с влак поради съображения за скорост и големия обем на пратките“, допълва Кристофър Строукс. Той уточнява, че консумативите са подбрани за лечение на травми, типични за военни условия – това са хирургически комплекти, комплекти за травми и основни консумативи за интензивни и спешни отделения и операционни зали.
До момента са изпратени 40 куб. метра инструменти, оборудване, лекарства и хирургични консумативи. Броят на ранените нараства, а наличните количества бързо намаляват. Все по-спешни заявки за медицински консумативи идват от много болници и здравни заведения в по-засегнатите от войната части на Украйна, става ясно от думите му.
„В Украйна започват да пристигат медицински екипи на MSF с опит в работата при условия на конфликт, те идват от Молдова, Унгария и Полша. Изпращането на хирургични екипи, които да извършват практическа медицинска работа на място ще бъде предизвикателство, но ние активно обсъждаме как можем да бъдем полезни“, казва още Строукс. По думите му това са първите стъпки на MSF във военновременни условия в Украйна, а екипът от медици се увеличава бързо.

Експерт: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ДА БЕЖАНКИТЕ БЕЗПЛАТНИ АГ ПРЕГЛЕДИ И КОНТРАЦЕПЦИЯ
Достъп до гинекологични прегледи, до превенция, контрацепция и аборти са част от нещата, които България може да предложи на жените, бежанки от Украйна. Това заяви Росица Кратункова от Сдружение „Лекари на света – България“ пред БНР.
Кратункова подчерта, че от сдружението от години настояват за достъп до безплатни грижи за жени в уязвимо положение като поне един гинекологичен преглед годишно, скрининг за ракови заболявания, цитонамазка и безплатна контрацепция.
„Скринингът за рак на шийката на матката и на гърдата трябва да е безплатен за всички жени, а не само за тези, които са уязвими, тъй като сме сред водещите страни в Европа по този показател. Женското здраве трябва да е на дневен ред в държавата. Ние сме в челните места и по детска бременност и детска смъртност“, каза Кратункова.
„Децата и жените страдат най-много от войната в Украйна. Ако ще полагаме грижи за жените бежанки, трябва да полагаме същите грижи и за жените българки. Нашият опит показва, че ако в началото жените са се страхували от контрацепцията, то сега такава грижа се търси общо от семействата. Особено в малцинствените групи у нас, като например в община Сливен. Много е важно да има и здравно образование в училищата по тези теми. Особено в райони, в които има преобладаващо малцинствени групи, трябва да се предлагат безплатни услуги по семейно планиране, методи за контрацепция, безплатни прегледи“, допълни още Кратункова. Тя съобщи, че утре, на 8 март, се организира събитие с подкрепата на Френското посолство за сексуални и репродуктивни права, на което отново да бъде поставен въпросът за достъпа до безплатни грижи за жените.