НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.03.2021)

1426 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ
1426 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От тях 898 са установени с PCR, а 528 – с бързи антигенни тестове. Направените през последните 24 часа тестове са общо 10 473, от които 6780 са PCR, а 3 693 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 45; Бургас – 127; Варна – 112; Велико Търново – 18; Видин – 3; Враца – 48; Габрово – 23; Добрич – 23; Кърджали – 15; Кюстендил – 24; Ловеч – 27; Монтана – 11; Пазарджик – 51; Перник – 56; Плевен – 86; Пловдив – 98; Разград – 8; Русе – 17; Силистра – 10; Сливен – 39; Смолян – 18; София област – 63; София град – 406; Стара Загора – 16; Хасково – 47; Шумен – 25; Ямбол – 10.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 259 811. Активните случаи са 36 716. Излекуваните лица са вече 212 502. От тях 584 са регистрирани през последното денонощие.
5629 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 452-ма от тях се намират в интензивни структури.
Общо 287 118 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента. От тях 2654 са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 10 446 лица-медицински служители. 26 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, от които 5 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 7 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
10 593 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 22.

Министър Ангелов: ПРИ ЗАПАЗВАНЕ НА НАСТОЯЩИЯ ТЕМП, ДО КРАЯ НА ЛЯТОТО СТРАНАТА НИ МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ 70% ВАКСИНАЛНО ПОКРИТИЕ
„Предстои ми среща с директорите на Регионалните здравни инспекции в страната, за да обсъдим въведените мерки в различните области, с оглед ефективното управление на заболеваемостта.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии във Варна, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Няма място за притеснение и не е необходимо въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, които да важат за цялата страна. Важно е решенията да са справедливи за хората, защото освен физическо, има психическо и социално здраве. Два пъти дневно, на всеки 12 часа, здравните власти анализират показателите, свързани с разпространението на коронавируса у нас, в т. ч. и на ниво региони, припомни проф. Ангелов. В области като Варна и Велико Търново заболеваемостта е под 200 на 100 хил. души население, но има и региони, в които показателят е 400 на 100 хил. Затова нови мерки трябва да се прилагат на локален принцип, обясни министърът.
Той посочи, че лек натиск върху болниците се отчита в областите Бургас и Шумен, в гр. Кюстендил, както и по отношение на няколко лечебни заведения в София. Болниците са подготвени, снабдени са с лични предпазни средства, дезинфектанти, кислород и медикаменти.
Коронавирусът може да бъде спрян единствено чрез ваксината, посочи здравният министър и изрази удовлетвореността си от хода на ваксинационната кампания. При запазване на настоящия темп, до края на лятото страната ни може да постигне 70% ваксинално покритие, подчерта Ангелов.
Над 60 хил. са гражданите, регистрирали се в портала за ваксина срещу COVID-19. “За съжаление, хакерските атаки към портала продължават. Не мога да разбера каква е идеята. Очевидно някой иска да се провалим, но няма да се случи”, не скри възмущението си министърът.
В отговор на журналистически въпрос за равносметката как се е справила държавата с кризата от COVID-19, година след началото на пандемията, министърът коментира: „Когато си вътре в една криза, когато гориш с проблемите, не можеш да прецениш дали решенията, които взимаш, са правилни за всички. Равносметка ще направя, когато преодолеем пандемията.”

В ПЛЕВЕН ОБЛАСТНИЯТ ЩАБ ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА ЩЕ ОБСЪДИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИНФЕКЦИЯТА
В Плевен Областният щаб за борба с коронавируса ще обсъди допълнителни мерки срещу разпространението на инфекцията в понеделник. Това съобщи за БТА д-р Илиян Минчев – и.д. директор на Регионалната здравна инспекция.
Той уточни, че най-вероятно ще се спрат плановите дейности в болниците, ще се въведе задължително носене на маски на местата, където се събират много хора като пазари, тържища и други. Ще бъдат освободени от присъствие децата от детските градини и от предучилищна подготовка, когато могат да бъдат гледани при домашни условия.
Както БТА съобщи, РЗИ спря свижданията в лечебните заведения като мярка срещу разпространението на коронавируса, с разрешение за изключения само при случаи с много тежко терминално болни. Университетската болница “Д-р Георги Странски” чувства лек натиск вследствие на пандемията, но разполага с достатъчно медицински персонал, за да се справи, заяви за БТА говорителят на здравното заведение Момчил Цветков. Той припомни, че през миналата година, особено през ноември и декември, част от персонала на болницата е преболедувал COVID-19, а в началото на тази година желаещите са си поставили ваксина.