НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.02.2022)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ ПРИЕМЪТ/КОНСУМАЦИЯТА НА ДЕЗИНФЕКТАНТ С ХЛОРЕН ДИОКСИД С ЛЕЧЕБНА ЦЕЛ КРИЕ СЕРИОЗЕН РИСК ОТ УВРЕЖДАНЕ НА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ
Министерството на здравеопазването сезира органите на МВР във връзка с получена в Министерството на здравеопазването информация за употреба на „дезинфектант с хлорен диоксид“ като средство за унищожаване на „всички вируси и патогени“ и „с цел лечение на различни по характер заболявания“, в т.ч. и COVID-19.
МЗ предупреждава, че приемът/консумацията на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве, информираха от пресцентъра на здравното ведомство.
Дезинфектантите (биоциди) обхващат различни класове продукти за специфична употреба, напр. за дезинфекция на ръце, на повърхности, на питейна вода, на вода в плувни басейни и т.н. Дезинфектантите не са лекарствени продукти, не са предназначени за лечение и не лекуват! Те не се използват за вътрешна употреба!
Всички биоциди подлежат на разрешителен режим и се пускат на пазара, когато за тях има издадено разрешение по ред, определен в националното и европейско законодателство в тази област. Преди да се пуснат на пазара подлежат на задължителна токсикологична и екотоксикологична оценка. Разрешенията се издават за конкретна област на приложение, за която предварително е извършена оценка на риска.
Информация за разрешените области на приложение за всеки биоцид е публикувана в регистъра на разрешените биоцидни продукти на сайта на Министерство на здравеопазването, уточняват от здравното ведомство.
Задължително условие, с цел защита на човешкото здраве, е придружаващата всеки биоцид информация (етикет, брошури, листовки, рекламни материали и др., в т.ч. придружаващата информация към биоцидите, предлагани за продажба от разстояние) и описанието за употребата му да съответстват на условията в издаденото разрешение. Противното е предпоставка за сериозно увреждане на човешкото здраве поради неправилна употреба.

4 205 893 ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС КЪМ 7-МИ ФЕВРУАРИ
2 181 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – с PCR са установени 536 от тях, с бързи антигенни тестове – 1 645. От новите случаи, доказани за последните 24 часа, 76,80 % са на лица, които не са ваксинирани. Това сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
12 838 са общо тестовете, направени през последното денонощие – 2 056 от тях са PCR, а 10 782 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 49; Бургас – 153; Варна – 308; Велико Търново – 37; Видин – 1; Враца – 61; Габрово – 30; Добрич – 28; Кърджали – 12; Кюстендил – 2; Ловеч – 21; Монтана – 11; Пазарджик – 75; Перник – 50; Плевен – 51; Пловдив – 120; Разград – 19; Русе – 33; Силистра – 20; Сливен – 67; Смолян – 25; София област – 69; София град – 622; Стара Загора – 212; Търговище – 15; Хасково – 33; Шумен – 40; Ямбол – 17.
Общо 995 436 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, от които 259 523 са активни. 702 143 са излекуваните лица, 2 245 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 6 238 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 593-ма от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 215, от които 88,84 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 205 893 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас към момента, 1 629 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 21 486. Нови 38 случая са регистрирани през последните 24 часа: 7 от тях са установени при лекари, 16 – при медицински сестри, 7 – при санитари, 1 – при фелдшер и 7 – при друг медицински персонал.
33 770 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 42 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 92,86 % от починалите лица не са били ваксинирани.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТАРТИРА ОНЛАЙН СИСТЕМА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ДОБРОВОЛЦИ, КОИТО ДА ПОДПОМОГНАТ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В БОРБАТА С COVID-19
От днес, 7 февруари, Министерството на здравеопазването пуска в експлоатация онлайн базирана система за регистрация на доброволци, които да подпомогнат лечебните заведения в борбата с COVID-19, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Системата е изградена съвместно с „Информационно Обслужване“ АД. Причина за тази инициатива са многобройните запитвания от граждани относно възможностите да подкрепят медицинските специалисти в усилията им за справяне с пандемията и нуждата от допълнителен персонал на първа линия срещу COVID-19, която изпитват болниците, уточниха от здравното ведомство.
Всички граждани, които желаят да се включат в помощ на лечебните заведения, могат да заявят своето намерение да бъдат доброволци на интернет портала на Националната здравно-информационна система на адрес или на Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19. Кандидатите за доброволци трябва да попълнят личните си данни и да посочат контакт за обратна връзка, като могат да опишат придобити умения и опит, ако имат такива в сферата на здравеопазването. Доброволците имат възможност сами да изберат лечебното заведение, в което биха искали да се включат на първа линия в борбата с COVID-19. Ако няма предварително посочена болница, ангажирана с лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, регионалните здравни инспекции ще насочват доброволците към лечебните заведения, които изпитват най-остра нужда от персонал.
Всички заявления ще се обработват изцяло по електронен път.

СТАРТИРА ПИЛОТЕН ПРОЕКТ В ПОДКРЕПА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ, БОРЕЩИ СЕ С COVID-19
Пилотен проект в подкрепа на медицинските специалисти, борещи се с COVID-19, стартира от Видин, съобщи БТА като се позова на директора на фондация АДРА-България Мариан Димитров.
Проектът е фокусиран към подобряване менталното здраве на медицинските лица, пряко ангажирани с лечението на пациенти с COVID – 19. Специалистите от фондацията, заедно с лекари от различни специалности, ще предоставят групова и индивидуална психотерапия и рехабилитация на медицинските лица на първа линия.
В рамките на два дни, в по две сесии, специалистите ще проследяват страховете на медицинските работници и тяхното професионално претоварване, в условията на пандемия. Експерти по психотерапия ще провеждат групова или индивидуална терапия, предвидено е и провеждането на различни видове релаксиращ масаж.
В последните два дни от проекта – четвъртък и петък, от АДРА България са организирали и безплатни прегледи за гражданите на Видин, при които ще се проверява костната плътност, ще се извършват доплер ехография, прегледи на пациенти със сърдечно съдови заболявания, както и консултации с преболедували лица от COVID – 19 и последствията от инфекцията.
Димитров допълни, че след Видин проектът ще продължи в Пловдив, Пазарджик, София и няколко малки общини в Северозападна България. Във Видин фондация АДРА България си партнира с МБАЛ “Света Петка”. Проектът ще приключи с обобщаване на резултатите и задълбочен анализ от извършените терапии сред медицинските лица в страната.
АДРА е световна хуманитарна организация, създадена с цел осигуряване на индивидуално и общностно развитие и помощ при бедствия. Основана е през 1956 г. със седалище в Силвър Спринг, Мериленд, САЩ. Чрез интернационална мрежа АДРА доставя помощ и развитие на хора в повече от 130 страни. Тя си партнира успешно с кметства, организации и правителства в подобряването качеството на живот на хората.

Според анализ на „Индекс на болниците“: 18.3% Е БИЛА СРЕДНАТА СМЪРТНОСТ СРЕД ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В БОЛНИЦИТЕ У НАС ПРЕЗ 2021 Г.
През миналата година показателят за смъртността варира в широки граници – от 0 до 35 процента, в отделните лечебни заведения. 18.3% е била средната смъртност сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 в болниците у нас, сочи анализ на „Индекс на болниците“. Той е изготвен на базата на данните, които лечебните заведения подават в електронната система на Министерство на здравеопазването, информира БНР.
В 215 лечебни заведения у нас през миналата година е имало 155 422 хоспитализирани пациенти с COVID-19. 18.3% от тях или общо 28 379 души са починали, показват официалните данни. В интензивните отделения са били лекувани 16 033 от пациентите с COVID-19 или 10.31% от всички хоспитализирани с тази диагноза.
Разлики в смъртността обаче се наблюдават и при съотносимите лечебни заведения, както по вида им, така и според обема на случаите на COVID-19. В тези случаи вариациите се дължат, както на състоянието и тежестта заболяването при самите пациенти, така и на протоколите на работа и възможностите за лечение на отделните структури. Така например сред първите 20 болници за активно лечение, които са поели най-голяма част от пациентите с COVID-19 – всяка една от 6284 до 1765 души, процентът на смъртност варира от 13 до 33, като е най-нисък във ВМА и най-висок в УМБАЛСМ „Пирогов“. В следващите 20 лечебни заведения според обема на приетите пациенти, който е в границите от 1748 души до 1254, процентът на смъртност варира от 6 до 35, като е най-нисък в Инфекциозната болница „Проф. Ив. Киров“ в София, а е най-висок в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ отново в столицата. Всичко това повдига отново въпросът за нуждата от въвеждане на единен протокол на работа.
Спрямо предходната година смъртността в болниците при COVID-19 се е повишила, показват още данните. През 2020 г. тя е била 11 на сто, докато през 2021 г. е достигнала до 18%. Причините за това отново са много. Основната сред тях е, че пандемията в България се разрази основно през 2021 година. Първата по-сериозна вълна през 2020 г. в страната беше регистрирана едва в късната есен на годината, докато през изминалата бяхме свидетели на повече вълни. Това се потвърждава и от броя на хоспитализираните пациенти – през 2020 г. те са били 62 299 срещу 155 422 през миналата.
Известни промени се наблюдават и при болниците, които са поели основната тежест на COVID-19. Първите десет лечебни заведения през 2021 г., които са лекували пациенти с COVID-19 са държавна собственост. През предходната година сред тях фигурираше и едно частна болница – „Токуда“, през миналата година обаче в болницата е имало по-малко пациенти с COVID-19. Промяната е следствие на политиката и на служебния кабинет, който допълнително изкара на предна линия в борбата с пандемията най-големите държавни болници в страната.
В сравнение с други държави смъртността от COVID-19 в болниците у нас е съпоставима с тази в други страни. Така например изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание „Лансет“, показва, че от 86 356 хоспитализирани пациенти с COVID-19 във Великобритания в периода март-юли 2020 г. 22 944 или 26.6% са починали. Друго изследване за смъртността сред хоспитализираните пациенти в САЩ показва, че сред 503 409 пациенти от 209 отделения, които са били лекувани между 1 март и 21 ноември 2020 г., смъртността е варирала през различните месеци от 9.3 до 19.7 процента.

НАМАЛЯВАТ ВАКСИНАЦИИТЕ В ОБЩИНСКИТЕ „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В СОФИЯ
Общо 860 ваксини срещу COVID-19 са поставени на 5 и 6 февруари, в общинските „зелени коридори“, информира БНР като се позова на съобщение от Столична община.
През двата почивни дни работиха 10 кабинета за имунизация: две метростанции, пет търговски центъра, ДКЦ 12, МБАЛ “Княгиня Клементина” (бивша Пета МБАЛ), Културният дом в ж.к. “Дружба“.
В сравнение с началото на януари броят на желаещите да се ваксинират намалява. За сравнение през първия уикенд на януари, в който се възстанови поставянето на имунизации, се ваксинираха 3500 души.
От началото на годината – 4 януари до 6 февруари – общо във всички общински пунктове са поставени общо 20 880 дози ваксина.
Продължава работата на общинските пунктове за ваксинация. Продължава и инициативата на Столична община по идея на кмета на София за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми чрез сайта на Контактния център на Столична община.

ЛЕТИЩЕ „БЪРШЕН“ КРАЙ СЛИВЕН ДА СТАНЕ ЕДИН ОТ ШЕСТТЕ ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПО ВЪЗДУХ
Летище „Бършен“ край Сливен да стане един от шестте центъра за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). Това обяви заместник-председателят на парламентарната комисия транспорт и депутат от „Продължаваме промяната“ Георги Гвоздейков, съобщи БНР.
Гвоздейков обяви, че ще настоява на летището да бъде изграден учебно-тренировъчен център за персонала, който ще работи по въздушната медицинска помощ. Гвоздейков и негова колежка от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ бяха в Сливен по повод представянето на новия областен управител Веселин Вълчев.
Гвоздейков коментира, че полосата за излитане и кацане на летище „Бършен“ отговаря на всички изисквания за полети: “Полосата е такава, каквато е в Пловдив и във Варна. Като вземем предвид, че на него е извършвана летателна дейност и коментарите свършват до тук.”
Средствата за изграждането на центровете за спешна въздушна медицинска помощ в България ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост. Предвижда се на „Бършен“ да бъдат изградени нови съоръжения, съобразени с изискванията за този вид дейност и обучение.
Към момента България е единствената държава в ЕС без спешна въздушна помощ.

БЪЛГАРСКИЯТ ЗЪБОЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ИСКА ДА СЕ УВЕЛИЧИ БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА ДЕНТАЛНИ ДЕЙНОСТИ С ОЩЕ 22 МЛН. ЛЕВА
Бюджетът на НЗОК 2022 г. за дентални дейности категорично не трябва да е такъв и ще използваме всички законови средства да бъде променен преди второ четене. Това заяви на пресконференция днес председателят на БЗС д-р Николай Шарков, информира Zdrave.net.
Д-р Шарков изтъкна, че трябва да бъдат увеличени цените изплащани от НЗОК за дентални дейности през 2022 г., така че да се осигурят средства за първична дентална помощ за лица до 18 години; първична дентална помощ за здравноосигурени лица над 18 години; първична дентална помощ за лица до 18 години, настанени в домове за медико-социални услуги, за децата, настанени в специалните училища и домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, вкл. и след навършване на 18-годишна възраст и за лицата, задържани под стража и лечение на ЗОЛ до и над 18 годишна възраст под обща анестезия; специализирана дентална помощ. Според изчисленията на БЗС бюджетът трябва възлиза на 262 050 000 лв.
Причината е в растящите цени на енергоносителите и пълзящата инфлация, изразяващи се в увеличение на цените на материали и медикаменти използвани в денталната дейност, увеличените заплати на помощния персонал и изключителния ръст на цените на всички енергоносители, т.е. драстично увеличение на преките и непреките разходи на лечебните заведения на лекарите по дентална медицина.
„Средствата за дентална помощ в бюджета на НЗОК са 239,7 млн. лв. Като основа е използван последния актуализиран бюджет от 2021 г. – 215 млн. лв. Увеличението е около 17%. Само че потреблението на дентални услуги е 229 млн. лв. И когато се стъпи на тази основа, се вижда, че бюджетът е увеличен с 4,5%, при условие, че бюджетът за доболнична помощ се увеличава с 30%. Това говори, че денталната помощ е извън полезрението на хората, които взимат решенията, защото смятат, че тя е придатък на задължителното здравно осигуряване. А денталната помощ в здравното осигуряване, спестява много общи заболявания“, подчерта д-р Шарков. Той добави, че цените трябва да се променят и за да не се допусне пациентите да доплащат повече.
Второто искане на Зъболекарския съюз е денталните медици, които имат сключен договор с НЗОК, също да бъдат включени в групата на работещите на „първа линия“.
“Ние работим на 35 сантиметра от входа и изхода на инфекцията и затова сме облечени по същия начин като тези, които са в болниците и COVID кабинетите. Лекарите по дентална медицина работят „на входа“ на инфекцията от първия момент, но до момента не получават заплащане за работа на „първа линия“. Нямаме затворени кабинети, работим на „първа линия“. Настояваме за същия компесаторен механизъм като останалите „бели престилки“ – да се заплаща месечна сума в размер на 1 000 лв. за работа на първа линия, като бюджетът и трансферът на тези средства да се заложат в бюджета на НЗОК за 2022 г.“, каза още д-р Шарков.

ПОЛОВИНАТА ОТ НОВОЗАВЪРШВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ЗАМИНАТ В ЧУЖБИНА
579 млади лекари ще получат дипломите си в Медицинския университет-София тази година и половината от тях ще останат в страната. Това каза ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков пред bTV в неделя, 6 февруари, информира Zdrave.net.
„Чашата не е наполовина празна, а наполовина пълна. Миналата година бяха 60% тези, които щяха да напуснат. Има малка светлинка. Може би 8, 9, 10% повече са тези, които имат намерение да останат. Сега желаещите да напуснат са 51%. 25-30% от тях може би ще напуснат веднага, след като си вземат дипломите в сряда. Едни 25-30% ще го направят, след като вземат специалност. Тази първоначална анкета показва спад от 10%, но продължаваме да сме изключително нерадостни от факта, че напускат толкова деца“, каза акад. Трайков.
Според проучването само 21% от тези, които ще напуснат страната, извеждат на преден план заплащането. 20% казват, че искат по-добра организация на здравната система, а 21% – по-добро материално заплащане, 19-20% – по-добра организация.
Още 16% заявяват, че държавата не подпомага достатъчно здравната система и 15% посочват по-добро техническо осигуряване. За 15% причината е, че развитието на кадрите в България става все по-трудно.
„25 – 30% казват, че от самото начало искат да отидат навън, да специализират навън. Можем ли да направим така, че специализацията да ги задържи. Много може да се направи. Медицинските университети наскоро направихме една асоциация и се опитваме да обединим нашата експертиза в тези насоки. Ние сме готови да дадем предложения в тази посока какво може да се направи със специализацията“, каза акад. Трайков.
“Ако говорим само за щатната таблица 800 – 900 лв. до 1000 лв. получава един млад лекар, който 10 години е учил. Това е основната заплата, с която един човек със специалност може да започне работа. Но в различните болници е различно, различно е и в различните специалности”, обясни акад. Трайков.

Проф. Радостина Александрова: ДОРИ ПАНДЕМИЯТА ДА ПРИКЛЮЧИ, ВИРУСЪТ ЩЕ ОСТАНЕ С НАС
Няма пандемия, която да е продължила безкрай. Дори пандемията да приключи, вирусът ще остане с нас“. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, информира Zdrave.net.
„Такова нещо като безобиден вирус няма”, категорична бе проф. Александрова.
„Вирусът е доста активен. Вече има подварианти на омикрон. Това са BA.1 – класическият омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са възникнали по едно и също време. BA.2 е по-малко познат, но той има и някакво предимство, защото се разпространява доста по-лесно. Според данни от публикация в British Medical Journal, той се предава до 30% по-лесно от класическия омикрон”, обясни специалистката. По думите ѝ, Световната здравна организация е обявила, че вариантът Омикрон намалява тежестта на клиничната картина. Въпреки това, той успява да намери уязвимите хора, които не са защитени и да създаде доста проблеми, предупреди вирусологът.
„Това го виждаме в Щатите. В края на януари броя на смъртните случаи са 2 200 на ден, с което те надминаха данните от преди една година“, допълни тя.
„Това е един двустранен процес, с които се сблъскахме челно с него в началото на 2020 година. Сега, при огромен брой поставени ваксини и преболедували, е очевидно, че вече имаме някаква базова защита, така че дори да се срещнем с вируса, да не се стига до драматични последици, каквито имаше в началото“, подчерта проф. Александрова.

Д-р Делян Георгиев: НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕМ ДА ИЗПЪЛНИМ КАЧЕСТВЕНО ПРОТОКОЛИТЕ ИЛИ ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СТАНДАРТА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ ПРИ ТОЗИ СЕРИОЗЕН КАДРОВИ ДЕФИЦИТ
„Едно от хубавите неща, което направи пандемията, е да ни накара да си дадем сметка какво дължим на системата на Спешна помощ. Колегите от Спешна помощ, от Спешните отделения и реанимациите са, тези които основно изнесоха тази пандемия и продължават да го правят.“ Това каза пред БНТ д-р Делян Георгиев, медик с дългогодишен опит в спешната помощ и кмет на район „Изгрев“ в София, информира Zdrave.net.
По думите му е редно да се замислим какви са пробойните, какво се случва със системата на Спешна помощ, защото дълги години лекарите там са били неглижирани от страна на държавата.
„Лекарите от Спешна помощ са трета категория труд, за разлика от полицията и пожарната, а това са системни звена на националната сигурност. Знаете, че при всякакви тежки катастрофи, бедствия и аварии трите служби сме заедно и чисто статистически Спешната помощ изпълнява много повече адреси от всички останали служби, взети заедно”, заяви д-р Георгиев.
„Спешната медицинска помощ не е атрактивна служба за лекарите – заради заплащането, категоризацията на труд и рисковете. Когато една работа е непривлекателна, трябва да сe направят усилия да стане привлекателна“, допълни д-р Георгиев. Той подчерта, че медицинските стандарти зависят от стандарта за брой екипи отнесени към населението.
„Ако вземем например стандарта на СЗО, за град като София на дванадесет часова смяна трябва да работят 80 екипа, а работят между 15 и 20. Никога няма да можем да изпълним качествено протоколите или да се справим със Стандарта за Спешна помощ при този сериозен кадрови дефицит“, подчерта д-р Георгиев. Според него много от колегите му ги е страх да работят в Спешна помощ. „Има голяма доза неизвестност. В линейката ти си сам, решенията взимаш сам, докато в болницата имаш колегите си, професорите са там“, каза медикът.
Д-р Георгиев беше категоричен, че уволнението на медицинската сестра от МБАЛ-Враца, заради случая с починалата 44-годишна жена, не решава нищо. „Трябва да се започнат незабавни реформи в посока Спешната помощ да стане привлекателна за медиците като се промени категоризацията на труд, адекватното заплащане и отношение от страна на държавата към Спешна помощ и лекарите“, завърши той.