НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.02.2021)

ТАЗИ СУТРИН В СТРАНАТА ЗАПОЧНА ТРЕТАТА ФАЗА НА ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19
Тази сутрин в страната започна третата фаза на имунизацията срещу COVID-19. Ваксини на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ще се поставят на медици, представителите на силовите министерства и структури от националната сигурност. Това стана възможно след като първите дози от ваксината пристигнаха в събота късно вечерта в България, информира БНР
Ваксинирането стартира в УМБАЛСМ „Пирогов“, като сред имунизираните там се очаква да бъде и представител на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Днес започна имунизацията с тази аденовирусна ваксина и в УМБАЛ „Александровска“ болница.
„В рамките на днешния ден ще бъдат ваксинирани и служители на „Бул Био“. Тяхната роля е много важна, защото те са отговорни за разпределението на ваксините“, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. Той обясни, че официалната информация за ваксината е, че няма възрастови ограничения за поставянето ѝ.
„Над 18 годишна възраст може да бъде поставяна ваксината. В клиничните изпитвания участниците над 55 години са били в по-ограничен брой. Това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност, като няма никаква разлика спрямо останалите групи, което дава възможност на експертите на Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината“, добави Кирилов.
Проф. д-р Асен Балтов, директор на Университетска болница „Пирогов“ прогнозира, че е възможно да има скок на имунизираните заради улеснената логистика при доставката и съхранението на ваксината на „АстраЗенека“. Тя може да се съхранява при температурен режим на обикновен хладилник и не се нуждае от специални фризери, както ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.
„Разчитаме, че изключително много оттук ще се включат и общопрактикуващите лекари, защото тя изисква обикновен хладилник между два и осем градуса. Очакваме в рамките на следващите 4 седмици да дойдат около 300 000 дози. Ако се вземе в понеделник решение на ваксинационния щаб и министърът го одобри, най-вероятно ще се почне изцяло употреба на всичките пристигнали дози, така че 300 000 ще могат да бъдат направени буквално в рамките на следващите две седмици“, каза Балтов.
В болница „Александровска“ лекари и доброволци бяха имунизирани с ваксината на „АстраЗенека“.
Д-р Момчил Керемедчиев от болницата каза, че досегашните ваксинации са показали добра поносимост към препаратите срещу коронавирус.
„Другите ваксини – на „Пфайзер“ и на „Модерна“, досега са имали малко по-бързи реакции от рода на леко сърцебиене, леко зачервяване. Вторите периоди на ваксинацията – неоваксинацията, също показват, че има добра поносимост към ваксините. Интересът се повишава. Сега ще видим тази последната – на „АстраЗенека“, понеже тя е друг вид ваксина, как ще се понася“, каза още специалистът.

У НАС СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ ОЩЕ 493 ЛИЦА С COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
493 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 322 от тях са установени с PCR тестове, а 171 – с бързи антигенни. 5733 са общо тестовете, направени през последните 24 часа. От тях 3 920 са PCR, а 1813 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 67; Варна – 19; Велико Търново – 3; Видин – 1; Враца – 8; Габрово – 1; Добрич – 5; Кърджали – 3; Кюстендил – 35; Ловеч – 6; Монтана – 8; Пазарджик – 43; Перник – 15; Плевен – 26; Пловдив – 27; Разград – 1; Русе – 8; Силистра – 4; Сливен – 25; Смолян – 1; София област – 16; София град – 119; Стара Загора – 5; Търговище – 2; Хасково – 12; Шумен – 5; Ямбол – 9.
Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас, към момента са общо 223 552. Активните случаи са 21 050. Излекуваните лица са вече 193 191. От тях 161 са регистрирани през последното денонощие.
3133 са общо пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 281 от тях се намират в интензивни структури.
Към момента у нас са поставени общо 57 016 дози от ваксините срещу новия коронавирус, като 156 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 9660. Нови 12 случая са регистрирани през изминалото денонощие. Един от тях е установен при лекар, шест – при медицински сестри, два – при санитари и три – при друг медицински персонал.
9311 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Девет са новите случаи, регистрирани през последното денонощие.

ВАКСИНАТА НА „АСТРАЗЕНЕКА“ ИМА ОГРАНИЧЕНА ЗАЩИТА СРЕЩУ ЮЖНОАФРИКАНСКИЯ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА
Ваксината на „АстраЗенека“ има ограничена защита срещу южноафриканския вариант на коронавируса. Това показват предварителните резултатите на клиничните изследвания на препарата, разработван съвместно с Оксфордския университет.
Ваксината на „АстраЗенека“ е по-слабо ефективна при леките случаи на зараза с южноафриканския щам, сочат резултатите от изследването. Не е ясно все още дали тя може да предотврати и усложнения при зарази и последваща хоспитализация, съобщи говорител на „АстраЗенека“. На този въпрос няма отговор, тъй като в клиничните изпитания на препарата са участвали предимно млади хора, информира БНР катосе позова на изявление от компанията.
Според „АстраЗенека“ ваксината би трябвало да е ефективна при тежки случаи, тъй като създава неутрализиращи антитела, подобни на тези при други ваксини срещу коронавируса. Започнало е и адаптиране на препарата към южноафриканския щам и подобрената ваксина ще бъде достъпна през есента.
От „АстраЗенека“ обявиха, че е отчетена ефективност при британския вариант на коронавируса.
Настоящите ваксини са разработвали преди да се появят мутациите на вируса.
Предварителните резултати от проучванията показват, че ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е ефективна срещу новите варианти. Защита осигуряват и две нови ваксини, които предстои да бъдат одобрени – на „Новавакс“ и на „Янсен“. За ваксината на „Модерна“ също е установено, че осигурява защита срещу южноафриканския щам.

ОБЛАСТ ЯМБОЛ ВЛЕЗЕ В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ
Повишава се броят на заразените с коронавирус в Ямболско. Областта отново влезе в червената зона по заболеваемост, съобщи БНР.
През последната седмица новорегистрираните случаи са 87, докато предходната бяха 58. Повишил се е и броят на пациентите, които търсят спешна медицинска помощ.
Продължава ваксинирането на рисковите групи. Вече са поставени 720 ваксини, като 275 души, повечето медици, са с втора доза.
„В Регионалната здравна инспекция в Ямбол е открит изцяло оборудван имунизационен кабинет, включително и с фризер за ваксините, които се съхраняват при минус 70 градуса“, информира директорът на инспекцията д-р Лиляна Генчева.
„На територията на нашата област ще има осем ваксинационни центъра – седем от тях са на територията на Ямбол и един на територията на Елхово“, допълни тя.
В имунизационните центрове ваксинациите ще се правят по предварително подготвени графици, като записването ще става по телефона.