НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.01.2022)

Премиерът Кирил Петков: НЯМА ДА ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, НО ТРЯБВА ДА УБЕДИМ ХОЛАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
„Първо, няма задължителна ваксинация и докато аз съм министър-председател, такава задължителна ваксинация няма да е факт. Ваксинацията в момента обаче е основополагащия начин да преодолеем кризата“. Това заяви от трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов кога ще бъде премахнат „зеленият сертификат“, информира Zdrave.net.
Премиерът подчерта, че вчера са починали 72-ма души от COVID, от които само двама са били с ваксина. За 14 дни починалите са 944, от които 71 са били ваксинирани, като засега не са отчетени фалшивите сертификати, изтъкна още той.
„Призовавам ви като българи, ако не искаме да имаме повече жертви, да се обединим около общата стратегия, че България трябва да ваксинира своето население, за да го предпази. Всичко друго, което ще направим, ще е безразсъдно, популистко и неправилно за живота и здравето на българския народ. Откакто започна новата програма, над 92 000 човека се ваксинираха. Това е единственият начин България да запази своето население. Когато кризата отмине, „зеленият сертификат“ ще стане ненужен“, допълни Петков.
„Ние също като вас смятаме, че ваксинацията не трябва да е задължителна, но в момента имаме принудителна ваксинация. Хубаво е, че правите кампания за допълнителни стимули и информираност, но от ваксинацията не трябва да произтичат нито права, нито задължения. „Зеленият сертификат“ не дава избор, това което сега се опитват да направят и в Народното събрание. Нека да видим как ще ни спрат, ако тръгнем да влизаме в парламента“, репликира Костадинов и припомни за подготвяния от него протест другата седмица.
„Отговорността е на всички нас. Спирането на „зеления сертификат“ зависи само от едно – колко са заболелите и колко са в болница. Ако не направим всички усилия да ваксинираме хората по най-информирания начин, ние не можем да отговорим кога няма да има „зелен сертификат“. Не ни е страх от протестите и приветствам всеки гражданин, който иска да си изрази мнението. В средата на следващата COVID вълна обаче е безотговорно да се събират толкова хора на едно място и да се заразяват. Ако това го направите, ще го обявя за неправилна политика. Ако сега не се справим, виновни ще сме всички ние“, отговори премиерът Петков.

121 178 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 НА 6 ЯНУАРИ
5525 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие – 2870 от тях са установени с PCR, а 2655 – с бързи антигенни тестове. 71,42% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Направените през последното денонощие тестове са общо 38 427, от тях 10 907 са PCR, а 27 520 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 390; Бургас – 474; Варна – 519; Велико Търново – 97; Видин – 57; Враца – 60; Габрово – 56; Добрич – 58; Кърджали – 12; Кюстендил – 114; Ловеч – 49; Монтана – 49; Пазарджик – 118; Перник – 88; Плевен – 111; Пловдив – 404; Разград – 49; Русе – 128; Силистра – 54; Сливен – 88; Смолян – 53; София област – 162; София град – 1906; Стара Загора – 200; Търговище – 24; Хасково – 95; Шумен – 58; Ямбол – 52.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България към момента са общо 770 001, от които 121 178 – активни. 617 448 са излекуваните лица, 1684 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 4790 са пациентите с доказан, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 509 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 603, от които 82,92% не са ваксинирани, показват данните на Единния информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 3 804 111 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 35 177 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 18 311 лица-медицински служители. 66 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: 16 от тях са установени при лекари, 22 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 22 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 31 375. Нови 72 случая са регистрирани през последното денонощие. 97,22% от починалите лица не са били ваксинирани.

4800 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА ASTRAZENECA ПРИСТИГНАХА У НАС ДНЕС
4800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха днес, 7 януари, у нас съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Ваксините са предназначени за първична ваксинация – 1-ва и 2-ра доза и ще бъдат разпределени към Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната по предварителна заявка.
Доставките на Vaxzevria, на производителя AstraZeneca, бяха временно преустановени у нас заради слабия интерес към тази ваксина. Тъй като в последно време РЗИ съобщават за желаещи да бъдат ваксинирани с този лекарствен продукт, България осигури близо 5000 дози от ваксината, уточниха от МЗ.
Гражданите, които искат да им бъде поставена ваксината на AstraZeneca, могат да се обърнат към съответната РЗИ за информация относно пунктовете, които ще прилагат ваксината.
Министерството на здравеопазването обръща внимание, че ваксината на AstraZeneca не се прилага като бустерна доза.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ „ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ“ КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗИСКВАНЕ ЗА ДОСТЪП ДО СГРАДИТЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
След близо 6-часови дебати със 154 „за“ и 4 „въздържал се“ парламентът прие „зеления сертификат“ като задължително изискване за достъп до сградите на Народното събрание, информира Zdrave.net.
От решението на парламента отпадна привилегията за депутатите при образуване на струпване за провеждане на бързи антигенни тестове да могат да минават с предимство, както и изискването администрацията на Народното събрание да съхранява извършените на територията на Народното събрание бързи антигенни тестове за повторно влизане в сградата до края на деня, следващ деня на провеждане на теста. От решението отпаднаха сътрудниците на депутатите, които ще трябва сами да си плащат тестовете, ако не са ваксинирани или преболедували.
„Ние ще си плащаме на служителите и сътрудниците всичко, защото смятаме, че трябва да сме равни на всички останали хора“, каза в декларация след гласуването депутатът от ДПС Йордан Цонев.
Предложението на депутата от „Има такъв народ“ Ива Митева, което депутатите отхвърлиха, беше от бюджета на Народното събрание да се плащат единствено тестовете на представителите на медиите. „Така и не разбрах каква е причината медиите да имат привилегирован достъп до тестовете, след като трябва да има равнопоставеност. Трябва да отпадат всякакви привилегии, ако трябва да има равнопоставеност“, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.
Преди да започне гласуването на редакционните промени депутатите се скараха на тема ползата от „зелените сертификати“ и ефективността на ваксините
Елена Гунчева от „Възраждане“ заяви, че „зелените сертификати“ не пазят, защото имало умрели ваксинирани. „Това, че сте ваксинирани, какво показва, че може да се заразявате, да се разболявате и умирате. Какво показва този „зелен сертификат“? Разбирам, че това е наредено отвън, но вие предизвиквате гражданска война. В момента обществото е разделено“, каза тя.
Председателят на Комисията по здравеопазването в парламента доц. Антон Тонев заяви, че не е редно неспециалисти да коментират медицински факти. „От смъртните случаи ваксинираните са 5%, а неваксинираните – 95%. Добре е да се замислите върху това“, призова той.
„Наблюдавам как избирателно се използват фактите, когато се говори за разпространение на пандемичния процес. „Зеленият сертификат“ е мярка за ограничаване на риска“, изтъкна депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев. По-късно той допълни изказването си с думите, че никой не е обърнал внимание на една много важна тема – тази за общественото здраве. „Не стана ясно и защо в НС конкретно трябва да управляваме риска от инфекция. Депутатите са високо рискови за боледуване от COVID. Те често пътуват, срещат се с хора, много често дискутират без маски, поне 600 човека влизат всеки ден в сградите на парламента. Второ – обстановката е високорискова. Знаем, че идва Омикрон, който е много по-заразен По дефиниция наистина COVID не е особено опасна инфекция, но от ебола и денга през миналата година са починали 200 души, а от COVID – 1 млн. души. У нас починалите са между 4-5%, без да броим тези, които са починали покрай вируса“, каза д-р Симидчиев.
„Какво можем да направим, за да управляваме този риск? „Зеленият сертификат“ не е нищо повече или по-малко от документ, който удостоверява статуса на риска. Емпирично доказано е, че ваксинираните разпространяват с 63% по-малко вируса. Европейският „зелен сертификат“ работи, освен намаляването на разпространението, намалява и боледуването със 70%, а смъртността – с 90%. Сертификатът стимулира към ваксинация и управлява риска на работното място. Нашето работно място е толкова рисково, колкото и на предния фронт в болниците. И накрая искам да цитирам чл. 57, ал. 2 от Конституцията, който казва, че не се допуска злоупотреба с права и тяхното упражняване, ако те накърняват правата на други. Ако не можем да работим безопасно тук, няма да можем да си изпълняваме задълженията. Колеги, моля ви, гласувайте по съвест, за да може да си изпълняваме задълженията тук“, завърши д-р Симидчиев.
Депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов заяви, че като лекар уважава всеки един човек и не може да се води от различията. „Няма как да толерирам изказване, че ваксините не работят. Медицински погледнато, данните с най-високо ниво на доказателства на медицинската наука показват, че ваксините в България имат 92% степен на ефикасност. Това означава, че от 100 ваксинирани граждани, при 8 ще бъде неефикасна. Останалите 92 души могат и да се разболеят, но няма да постъпят в болница и да загубят живота си. Не гледайте броя на положителните случаи, а броя на хоспитализираните случаи. Ваксините пазят“, каза той.
Според депутата от „Има такъв народ“ Ива Митева в парламента продължава тенденцията да се приемат актове, които после Конституционният съд обявява за противоконституционни. „Г-н председател, вие можете да предвидите в правилника този достъп, ако той се касае само за народните представители, но не касае само тях. Парламентът не е посочен като обществена сграда в заповедта на министъра. Смятам, че никой не може да спре депутатите да влязат в парламента. Ще видим следващата седмица“, каза тя.
Според депутата от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров изискванията за „зелен сертификат“ в България са достатъчно либерални и няма причина Конституционният съд ди ги обявява за противоконституционни. „COVID е опасен за неваксинираните и неболедувалите. Докога чрез демагогия и псевдонаучни спорове ще рискуваме живота на нашите съграждани и ще поставяме в риск лекарите? Приемането на зелен сертификат е категоричен знак от НС, че приемаме научния авторитет. Ваксините спасяват животи“, отсече Гюров.
„Никой не отрича необходимостта от мерки и ограничаване на пандемията. Ако приемем в този вид това решение, следващата седмица трябва да променим клетвата на народните представители на „Заклевам се да спазвам законите и конституцията, ако имам „зелен сертификат“. Оттеглете този документ в този си вид, това е правно безумие. Ако това се приеме, ще си скъсам дипломата и ще скъсам дипломите на студентите си. Забраните в министерствата са на база административни актове, трябва да се промени Закона за здравето или Кодекса на труда“, категоричен беше Момчил Иванов от „Има такъв народ“.
А Явор Божанков от БСП изненада останалите партии като заяви, че темата е по-голяма от сертификат, ваксина или тестове, тъй като говорим за война със здравия разум. „Драмата е в това, че нашето общество е преживяло войни и кризи, но за първи път сме толкова разединени. Ние не спазваме мерките от страх, а защото ни е грижа. България е на второ място в света по починали от COVID на 1 млн. души. Тревожното е, че се вихри популизъм и призовават към насилие. Ние не браним днес режим, който е елементарен, какъв трябва да е за лекаря, учителя, такъв трябва да е и за депутата. Ние браним здравия разум, затова подкрепяме решението“, каза той.
Групата на Костадин Костадинов не участва в гласуването за сертификата.

НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ДА ЗАЕМАТ ПРАКТИКАТА ЗА ПЪРВИЧНА ИЗВЪНБОЛНИЧНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В ОБЩИНА ТРЕКЛЯНО
Няма желаещи да заемат практиката за първична извънболнична медицинска помощ в община Трекляно, въпреки допълнително заплащаната сума от над 800 лв. за работа при неблагоприятни условия. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на парламентарния контрол, информира БТА..
В общината има 19 населени места с близо 800 човека, а оказването на спешна помощ се осъществява от медицински специалисти, работещи в Кюстендил. Хоспитализирането на болните се осъществява в лечебните заведения в Кюстендил или се насочват към други, в които има възможности, допълни тя.
Трябва всички институции да си взаимодействат, за да се обединят ресурси и да се постигне баланс и да се осигури достъп на хората до съвременно медицинско обслужване, допълни министър Сербезова.

ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪОБЩИХА ЗА ИЗНЕСЕНИТЕ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ ПРЕЗ УИКЕНДА
От Министерството на здравеопазването съобщиха за изнесените ваксинационни пунктове, които ще работят през уикенда. В София имунизации ще се извършват в
ж.к. „Дружба“- Културен дом; The Mall; България мол; Парадайс мол; Ринг мол; Сердика мол, с работно време 13 ч. – 18 ч.; Метростанция НДК; Метростанция СУ „Св. Климент Охридски“; Магазин „Метро“ (бул. „Цариградско шосе“). В събота, в Нов български университет ще бъде разположен изнесен пункт с работно време от 8:30 до 12:00 ч.
Ваксинационни пунктове ще има в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Благоевград, Добрич, Враца и Сливен.
Освен в изнесените ваксинационни пунктове желаещите да си поставят ваксина срещу COVID-19 през почивните дни могат да го направят и в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции, някои от които работят през цялата седмица. Препоръчваме гражданите, които желаят да се имунизират във временните пунктове, да се осведомят за работното им време предварително. С пълния списък на тези пунктове (по области) всеки може да се запознае в сайта на Министерството на здравеопазването.

НЗОК ЩЕ ТЪРСИ ДИСЦИПЛИНАРНА ОТГОВОРНОСТ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА РЗОК-ДОБРИЧ ЗАРАДИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ТЕКУЩО АДМИНИСТРАТИВНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ
НЗОК ще търси дисциплинарна отговорност от служителите на РЗОК-Добрич, допуснали неизпълнение на текущо административно задължение, които не са спазили разпореждане на управителя на НЗОК от 16.12.2021 г. Това става ясно от отговор на Здравната каса на писмо от БЛС, с което от Лекарския съюз съобщават, че до момента изпълнителите на първична и специализирана медицинска помощ от областта не са получили средствата за еднократно допълнително заплащане, информира Zdrave.net.
С писмото си от БЛС настояват още за предоставяне на информация за разпределените суми по РЗОК за извършване на еднократно допълнително заплащане на изпълнителите на ПИМП и СИМП и за датите, на които са извършени преводите на тези средства от Централно управление към РЗОК.
„С писмо с изх.№20-00-447/16.12.2021 г. на управителя на НЗОК са дадени указания към директорите на РЗОК, където е разяснен начина на изчисляване на сумите за еднократно допълнително заплащане за всеки изпълнител на ПИМП/СИМП и извършване на плащане след подписване на допълнително споразумение, изпращане на месечни известия и постъпил от изпълнителя финансов документ“, се казва още в писмото от НЗОК.
От предоставената от Здравната каса справка става ясно, че утвърдените средства за РЗОК-Добрич за извършване на еднократно допълнително заплащане на изпълнителите на ПИМП за Добрич е 422 192 лв., а за еднократно допълнително заплащане на изпълнителите на СИМП – 659 641 лв. Изплатените обаче средства и за СИМП, и за ПИМП са 0 лева. От справката става ясно още, че районната каса в Добрич е единствената в страната, която не е изпълнила плащанията.