НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.01.2021)

69642 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 , 4962-МА ДУШИ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА
1002 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. От тях 659 са установени с PCR, а 343 – с бързи антигенни тестове. Общо 10088 теста са направени през изминалото денонощие. 5541 от тях са PCR, а 4547 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 23; Бургас – 31; Варна – 77; Велико Търново – 22; Видин – 11; Враца – 29; Габрово – 19; Добрич – 43; Кърджали – 14; Кюстендил – 25; Ловеч – 13; Монтана – 9; Пазарджик – 27; Перник – 29; Плевен – 41; Пловдив – 99; Разград – 11; Русе – 44; Силистра – 17; Сливен – 19; Смолян – 9; София област – 31; София град – 242; Стара Загора – 27; Търговище – 7; Хасково – 49; Шумен – 25; Ямбол – 9.
206 392 са общо потвърдените случаи на COVID-19 у нас. От тях активни са 69 642. Излекуваните лица са 128 789, като 2023 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 4262-ма пациенти, 379 от които са настанени в интензивни отделения или клиники.
У нас до момента срещу новия коронавирус са се ваксинирали 7913 лица. 2465 от ваксинациите са регистрирани през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са общо 9045. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 28. От тях 7 са установени при лекари, 6 – при медицински сестри, 10 – при санитари, 1 – при фелдшер и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 7961. Нови 59 случая са регистрирани през последното денонощие.

Министър Костадин Ангелов: ОТЧИТАМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛОЖИТЕЛНИ ДАННИ КАТО РЕЗУЛТАТ ОТ ВЪВЕДЕНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
„Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки.“ Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за епидемичната обстановка в страната, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
През последното денонощие новите регистрирани случаи са 1002, диагностицирани с 10 088 теста, или 9,9 % от пробите са положителни. “На седмична база, броят на излекуваните, като трайна тенденция, е два пъти по-голям от броя на заболелите – 10454 към 5170“, уточни министър Ангелов.
Намалява и броят на заетите легла в страната на национална база. „Заетостта на болничните легла, на национална база, е следната: 32% са заети леглата за неусложнени пациенти, 47 % е заетостта на леглата с пациенти в усложнено състояние,“ подчерта проф. Ангелов.
За първи път от доста време в България има области, в които заболеваемостта е под 120 на 100 хиляди души, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Това са Кърджали – 87 на 100 000, Разград – 96 на 100 000 и Габрово – 113. С най-висока са Враца с 249, Русе – 245 и Варна с 238 на 100 000.“
В понеделник, заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев, ще бъде обсъдено какъв е ефектът от връщането на най-малките ученици в клас и отварянето на детските градини и яслите. След това ще се реши кога и дали ще започне присъственото обучение на останалите ученици. „Обещахме, че ще съобщим какъв е резултатът в средата на месец януари и ще си изпълним обещанието“, посочи здравният министър.
Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов обобщи, че ваксинацията върви по план: „Общо към момента ваксинираните са около 7900. Последните два дни нямаме информация за странични явления. Имаме готовност за получаване на допълнителните бройки ваксини. Знаете, този месец се очакват още 35 000, следващия месец – някъде към 100 000 ваксини.“ От другата седмица ще започне ваксинирането в домовете за възрастни хора, учителите и помощния персонал в училищата.
Очаква се на 11 януари в България да пристигнат първите 2 000 дози от ваксината на Moderna, информира министърът на здравеопазването. Общо поръчаните дози за страната от този производител са 500 хиляди. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов поясни, че организацията за получаването им е направена. „Тази ваксина, подобно на първата, е РНК ваксина. Има разлики по отношение на съхранението. При минус 20 градуса се съхранява, като влиза в границите между минус 15 и минус 25 градуса. Създадена е организация, като в БулБио вече има условия за приемане, съхранение и съответно разпределение към останалите области“, обясни специалистът.
Министерството на здравеопазването работи и по плана за организирането на парламентарните избори, съобщи министърът на здравеопазването. Датата, спрямо която се изготвя той, е 28-ми март. „Тази дата е обявена от президента. Ние правим цялата организация за тази дата. Когато датата стане ясна, ние ще сме готови в рамките на няколко дни с конкретен план, който много зависи от времето. Ако датата е 28-ми март, планът ще е един, ако е април, планът ще е друг, ако е 23-ти май, планът ще е трети. Мерките, които възприемаме в този план, са както досега – отстояние, дистанция, дезинфекция, маски. Много е важно да вземем решение по отношение на карантинираните лица и хората, които са в изолация. Със сигурност ще дадем възможност тези хора да упражнят конституционно гарантираното им право на глас.“ Проф. Ангелов подчерта, че актуалността на алгоритъма зависи от това колко близо до деня на вота ще бъде направен. „Във всички останали случаи планът ще има общ характер, който няма да удовлетвори реалната ситуация и реалните нужди на хората,“ допълни здравният министър.

ОБМИСЛЯ СЕ ПРОМЯНА В УСЛОВИЯТА, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ДАРИТЕЛИТЕ НА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА
Обмисля се промяна в условията, на които трябва да отговарят дарителите на реконвалесцентна плазма, използвана за лечение на COVID. Това става ясно от отговора на здравния министър проф. Костадин Ангелов до депутата Калин Вельов. В него народният представител задава въпроса дали е възможно даряване на плазма без наличие на PCR тест, информира Zdrave.net.
В отговора си здравният министър припомня, че с негова заповед наскоро антигенните тестове бяха приравнени към PCR тестовете. „Във връзка с издадената заповед предстои обсъждане в Експертния съвет по трансфузионна хематология по промяна и актуализиране на критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за дарители на реконвалесцентна плазма COVID-19”, заявява проф. Ангелов. Той посочва още, че трансфузията на реконвалесцентна COVID плазма в световен мащаб е на етап научно-експериментална терапия с нисък риск, а основната й лечебна характеристика са неутрализиращите антитела срещу вируса.
Он отговора на министър Ангелов става ясно, че изискванията към дарителите, както и целия процес на даряване, са регламентирани от националното законодателство, но и от конкретен регламент на Европейската комисия. Съгласно тях, за да бъде прието за дарител дадено лице, то трябва да бъде с доказана документно диагноза COVID-19. Тези, които нямат документация, доказваща заболяването, както и PCR тест, са изключени от възможността да дарят. За да се избегнат евентуални рискове за пациента, на когото се дарява плазмата, е важно дарителят да е възстановен от заболяването. Затова и се изчаква около 40 дни, които включват 28 дни от провеждането на PCR тест, доказващ вируса, и периода на карантина между 10 и 14 дни.
Към момента, за да дарят плазма, дарителите трябва да са на възраст между 18-65 години, да имат положителен PCR тест, като от провеждането му са изминали не по-малко от 40 дни, да се чувстват здрави и да не приемат медикаменти, се посочва още в отговора.

ОМБУДСМАНЪТ ИЗПРАТИ ПИСМО ДО ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР С НАСТОЯВАНЕ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ПЕДИАТРИЧНИЯ КАБИНЕТ ЗА НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ В ЛОВЕЧ
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за възстановяване на дейността на Педиатричния кабинет за неотложна помощ в Ловеч. Това е провокирано от подадена до обществения защитник жалба, подписана от над 500 граждани, съобщи БНР
В писмото си Диана Ковачева настоява да бъде направена пълна проверка по случая и да се предприемат адекватни действия за възстановяването на работата на неотложния педиатричен кабинет в Ловеч.
Поводът за действията на омбудсмана е жалба от над 500 граждани, с която те сигнализират за проблема. Родителите молят за съдействие с надеждата, че гласът им ще бъде чут, защото закриването на дежурния кабинет и пренасочването на децата към Спешното отделение на болницата поставя в риск здравето им.
Те настояват да бъдат предприети мерки за връщане към работа на неотложния детски кабинет, да се обърне внимание на причините за неговото затваряне, като се вземат предвид нуждите на лечебното заведение и персонала му.

Д-р Пламен Цеков: НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ Е ОБХВАНАЛА ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ
“Проектът за Национална стратегия е първият документ, който всеобхватно споменава проблемите на здравната система”, каза пред БНР д-р Пламен Цеков – бивш управител на НЗОК, управител на болницата в Севлиево. Той добави, че е бил изненадан от пълнотата на обхванатите от документа проблеми: “Достойнството на този проект е това, че той реално извежда в публичното пространство проблемите и предлага дебат. Прочитайки заложените неща, виждам анонси за решението им, а не детайли за решение, но в такава стратегия не могат да бъдат детайлно описани нещата. Това е добро начало за сериозен дебат за това какво трябва да се направи, за да се заличат разликите между нас и старите страни от ЕС по отношение на здравеопазването”.
По думите на д-р Цеков основният проблем на здравната система не са големите областни градове, както е записано в стратегията, предизвикателството е как да се даде равноправен достъп до качествени здравни грижи на всички хора в страната.
“Какви механизми ще създадем, защото не може да има болница навсякъде, където има къща или махала. Болниците са сложни структури, които трябва да отговарят на определени изисквания. За да бъдат ефективни, трябва да бъдат не само добре оборудвани с апаратура, но и с необходимите специалисти. Въпросът е как хората от периферията на страната, където не може да има болници, ще достигат до адекватно болнично лечение за кратко време, без това да се отразява върху тяхното здравословно състояние” , уточни д-р Цеков.
Бившият управител на НЗОК подчерта, че системата за специализация на медици е била в основата на деструкцията на заведенията за болнична помощ. Той подчерта, че там, където няма частен интерес, държавата трябва да създаде структури, за да обезпечи здравето на населението.
Според д-р Пламен Цеков задължително трябва да има обективни критерии, по които да се преценява качеството на даденото лечебно заведение.
В предаването “12+3” Пенка Георгиева от пациентски организации “Заедно с теб” коментира, че проектът за Национална здравна стратегия изглежда добре, но е ясно, че почти нищо няма да се случи по него: “Ако в документа няма план за действие, а ние не виждаме такъв все още публикуван, да си говорим, че имаме нужда от конкретни неща, но да нямаме план за конкретни действия, това означава, че тази стратегия е куха”.
Според Георгиева преструктурирането на болничните заведения ще стане много трудно, защото лобизмът е много голям.

ЛИЧНИ ЛЕКАРИ И СТОМАТОЛОЗИ ОТ ПЛЕВЕН НЕДОВОЛСТВАТ, ЧЕ СРЕД ТЯХ НЯМА ВАКСИНИРАНИ
В Плевен общопрактикуващи лекари и стоматолози изразиха недоволство, че до момента сред тях няма нито един ваксиниран. Медиците настояват пред РЗИ да бъдат включени при следващата, трета пратка с ваксини на Pfizer и BioNTech.
80 общопрактикуващи лекари и 70 стоматолози очакват да бъдат ваксинирани. Недоволство предизвиква забавянето, тъй като и при втория транш не са включени.
Д-р Петър Диков зам.-председател на общопрактикуващите лекари изтъкна: “Една част от нас се разболяха. Това ли трябва да се случи – да се разболеем всички, и тогава няма да имаме нужда от ваксини. Идеята беше, които са на първа линия, да бъдем имунизирани, за да се опазим частично”.
Стоматологът д-р Поля Петева допълни: “Явно на местно ниво разпределението не ни предвижда нас”.
На въпрос на “Хоризонт” за проблема д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ отговори, че още до края на месеца се очаква да бъдат ваксинирани желаещите: “Да! Ще бъдат ваксинирани със сигурност. Някъде на 18 – 19 януари ще е следващата партида. Създадена е организация, има допълнителни резервни кабинети, където могат да се включат. Просто количествата не са достатъчни. Иначе капацитетът ни е такъв – вчера са направени триста имунизации в Плевен и днес ще се направят останалите триста.”

Проф. д-р Сорен Хайрабедян: ВАКСИНИТЕ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПРОИЗВЕДЕНИ ЗА РАЗВИТИЯ СВЯТ, СА АБСОЛЮТНО НЕДОСТАТЪЧНИ, ЗА ДА СЕ БЛОКИРА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА
Общото количество ваксини, което ще бъде произведено за развития свят, е абсолютно недостатъчно, за да може в глобален план да се блокира разпространението на коронавируса. Това мнение изрази в ефира на БНР проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването към БАН. Той смята, че заявките на производителите до момента да произведат „по няколко милиарда броя“ не са достатъчни за пълно ваксиниране на цялата популация на планетата.
„Първо ще бъдат ваксинирани засегнатите групи в развитите държави, но за да се възстанови нормалният ритъм, глобалната икономика, трябва да може да бъдат ваксинирани хора в страни с по-ниска степен на икономическо развитие. За тях може да няма достатъчно бройки, достатъчно добра логистика, а ние живеем в свързан свят. Това може да бъде по-големият проблем.“
Забавянето при поставяне на втората доза от ваксината би могло да доведе до малко по-ниско ниво на ефективност, посочи проф. Хайрабедян. Той обаче уточни, че „това е хипотетично и малко в зоната на спекулациите“. При държавите, които са преминали към вариант поставяне само на една доза целта е да се постигне максимално бързо покритие, „поне една доза да бъде направена“, обясни той в предаването „Преди всички“.
Хора с автоимунни заболявания и такива с алергии към една от съставките на РНК-базираните ваксини, трябва да подходят с внимание при ваксиниране. При останалите не би трябвало да има проблем, отбеляза Сорен Хайрабедян.
Ваксината на „Астра Зенека“ и Оксфорд, както и руската ваксина, се базират на аденовирусни частици, припомни ученият.
„При тези ваксини има теоретична възможност, ако многократно се ползва ваксината, всяка година, на всеки две години и се ползва същият вектор, без да се променя, имунната система би могла да изгради отговор към вектора. При следващо ваксиниране може да има по-ниска ефективност, тъй като самата имунна система блокира самата ваксина, преди да влезе в клетките и да започне да работи, за да създаде имунен отговор. На този етап, при първо ваксиниране, не би трябвало да се очакват някакви по-странични ефекти.“
При ваксините с вирусен вектор може да се очаква страничните ефекти на мястото на поставяне да бъдат малко по-силни.
Някои от мутациите, които възникват при коронавируса, са притеснителни, коментира проф. Хайрабедян. По думите му проблемно е, че в определени линии могат да се натрупат няколко мутации.
„Тази, която е във Великобритания, този щам, той съдържа поне три притеснителни мутации, от които едната е в предно място на този белтък, с който вирусът влиза. При това положение се увеличава рязко способността на вируса да заразява. Неговият индекс на трансмисивност се покачва значително. Едното опасение е за възникване на нова вълна. Второто опасение е, че някои мутации, които се натрупват в този ген, който кодира този белтък, могат да доведат до възможност вирусът да използва вече и друг белтък, който е разположен по имунните клетки.“
Според Сойрабедян един от феномените, който може да се наблюдава е, ваксинирайки масово хората, ако стане прекалено бавно, да дадем възможност на вируса „да си избере друг път на развитие“.