НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.11.2019)

БАПЗГ в позиция, изпратена до медиите: КАТЕГОРИЧНО ОСЪЖДАМЕ ВСИЧКИ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ

Запис на медицинска сестра, която обижда и напада дете от яслената група на столичната 27 ДГ „Детска китка” взриви медиите и предизвика възмущението н обществеността. Преди ден сестрата сама подаде заявление за напускане заради непристойното си поведение, информира Clinica.bg. Здравният сайт публикува позицията на БАПЗГ по повод случая на агресия, подписана от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева:
“Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своето огромно безпокойство по повод изнесените данни в централната новинарска емисия на bTV на 05.11.2019 г. за упражнено вербално и физическо насилие от страна на медицинско лице върху дете на 1 годинка и 7 месеца в 27-о ОДЗ “Детска китка” – филиал в столичния район “Надежда”. БАПЗГ категорично осъжда всички форми на насилие и смята за абсолютно недопустимо прояви на агресивно поведение при изпълнение на професионалните задължения и отговорности в детско заведение.
Регионална колегия на БАПЗГ – София и Комисията по професионална етика на БАПЗГ – гр. София се самосезираха по случая. БАПЗГ ще излезе с официално становище веднага след изясняване на случая от компетентните органи.”

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ОТКРИ В СОФИЯ ЧЕТВЪРТАТА МИНИСТЕРСКА СРЕЩА НА СТРАНИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА И КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ЗА ЗДРАВНО РАЗВИТИЕ И СЪТРУДНИЧЕСТВО
Устойчивото развитие на здравните системи дискутираха в София китайският министър на здравеопазването Ма Ксиаоуей заедно с представители на държавите от Централна и Източна Европа в рамките на Формата 17 + 1, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
„България напълно подкрепя насърчаването на всяка страна да определи своя собствен път към универсалното здравно покритие за своите граждани. Най-важното е всички хора да имат достъп до най-високите стандарти при получаването на необходимите здравни грижи“. Това каза при откриването на форума министър Кирил Ананиев, който е домакин на срещата.
Пред участниците в срещата здравният министър подчерта, че акцентът на събитието е свързан и с постигането на целите на ООН за устойчиво развитие, което е възможно най-вече чрез сътрудничество и обмен на добри практики. „България оценява високо международното сътрудничество в областта на здравеопазването. Убеден съм, че поставянето на здравни теми в международния дневен ред е необходимо условие за постигане на високи резултати на глобално ниво“, допълни още министър Ананиев.
По време на срещата във фокуса на дискусиите бяха обсъдени въпроси, свързани с антимикробната резистентност, здравните иновации и развитие и други водещи теми за сектор “Здравеопазване”.
Участниците във форума излязоха със съвместна декларация от София, в която записаха своите намерения да продължат активното си сътрудничество в областта на здравеопазването.
В рамките на конференцията министър Кирил Ананиев и китайският му колега Ма Ксиаоуей подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването. Между България и Черна гора също беше подписан меморандум за взаимно сътрудничество.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОТПУСНА 4.5 МЛН. ЛЕВА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА ДИРЕКТОРИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ, УЧИЛИЩА, ЦЕНТРОВЕ ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ И ЦЕНТРОВЕ ЗА СПЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОДКРЕПА
Министерският съвет отпусна 4 561 692 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от директорите на общински детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа, съобщи БНР.
От тях 2 056 800 лв. са за 1714 директори на детски градини, 2 356 378 лв. – за 1 941 директори на училища, 140 859 лв. са за 120 директори на центрове за подкрепа за личностно развитие и 7 655 лв. за 7 директори на центрове за специална образователна подкрепа. Средствата се осигуряват за сметка на намаление на утвърдените разходи бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 г.

УМБАЛ “Александровска”: БОЛНИЦАТА ЩЕ БЪДЕ РЕМОНТИРАНА С ПОЕТАПНА ПРОГРАМА ЗА 8.5 МЛН. ЛЕВА
Постигната е договореност между ръководството на УМБАЛ “Александровска” и Министерството на здравеопазването за изготвяне на поетапна програма за реализиране на строително-ремонтни дейности в най-старите сгради, като бъдат посочени индикативни срокове и бюджет за реализирането им и да се търсят възможности за финансирането им, информира Zdrave.net.
Програмата на стойност 8.5 млн. лв. е представена в МЗ и вече са отпуснати средства за ремонт за пребазирането на Клиниката по алергология в сградата на Клиниката по кожни болести (300 000 лв.).
Това се казва в официалната позиция на УМБАЛ „Александровска“ по повод предстоящия протест на работещи в болницата медици. В позицията се припомня, че тази година се навършват 140 години от създаването на лечебното заведение навършва и през са реализирани различни по вид и обхват ремонтни дейности в почти всички сгради на болницата. За последните шест години (март 2013 – юни 2019) са извършени значителни ремонти на приблизителна стойност от 25 млн. лв. със средства на болницата и отпуснати от Министерство на здравеопазването или с финансиране по проекти.
В позицията се уточнява, че програмата за ремонт на част от клиниките на УМБАЛ „Александровска“ предвижда поетапно ремонтиране в рамките на 3 години на всички клиники в сградата на Пропедевтиката – по хематология, по ендокринология, по пропедевтика на вътрешните болести, по „физикална медицина и рехабилитация и прилежащите помещения. В позицията се казва още: “Към момента в клиниките работят над 300 лекари и професионалисти по здравни грижи, които се грижат за болните на 240 легла. Това прави невъзможно затварянето на всички клиники едновременно и налага създаване на организация и етапност в изпълнението на ремонтите дейности в помещенията им. Независимо от тежките условия, в които работят нашите колеги в тези клиники, вярваме че предприетите мерки от страна на ръководството на болницата и поетите ангажименти от страна на Министерство на здравеопазването ще доведат до желания резултат – по-добри условия за работа за тях и за лечение на пациентите на тези основни за болницата клиники.”

НАД 90 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ ФИНАНСОВИ РЕСУРСИ ЗА БОЛНИЦИТЕ ПРЕЗ 2019 Г. В СРАВНЕНИЕ С МИНАЛАТА ГОДИНА
90.6 млн. лв. повече са усвоили клиниките за деветте месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. Това показват данните на НЗОК за платените средства в болничния сектор, качени на интернет страницата на осигурителната институция, информира Clinica.bg.
Общо 1.484 млрд. лв. е изплатила касата до септември включително през тази година на болниците по клинични пътеки и процедури. За деветте месеца на 2018 г. получените пари по това перо са 1.393 млрд. лв. Иначе през юли, август и септември ръстът спрямо предходното тримесечие на 2019 г. е символичен – само 1.7 млн. лв., сочат данните, така че в изплатените средства не се вижда увеличението на клиничните пътеки в педиатрията и майчиното здраве.
Най-много средства от НЗОК обяснимо са получили най-големите лечебни заведения за болнична помощ – столичните „Пирогов” – 45 млн. лв., Аджибадем Сити Клиник – 44 млн. лв., „Софиямед” – 33 млн. лв., „Св. Анна – София” – 29 млн. лв. и „Александровска” – 27 млн. лв. В страната първенец е УМБАЛ „Св. Георги” със 71 млн. лв., следвана от „Св. Марина” във Варна – 49 млн. лв., УМБАЛ „Пълмед” с близо 30 млн. лв., УМБАЛ „Д-р Г. Странски” Плевен – 27 млн. лв., УМБАЛ „Бургас” – 19 млн. лв. и др.
Ръст има и при медикаментите за рак, които се използват в болниците. Тази година за деветте месеца касата е платила 359.5 млн. лв., за същия период на 2018 г. болниците са получили 331.9 млн. лв. За септември тази година парите за медикаменти за лечение на онкоболни са с 4 млн. повече, в сравнение с август, показват данните. Платените средства на болниците за медицински изделия през деветмесечието на 2019 г. са 68.6 млн. лв., като тук има спад от 10 млн. лв.

Д-р Иван Кокалов: ИДЕЯТА ЗА ГОДИШНИ БЮДЖЕТИ ЗА БОЛНИЦИТЕ БИ МОГЛА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР КОНТРОЛ
Идеята болниците да разполагат с годишни бюджети би могла да се обмисли и въведе, при наличието на достатъчно добър контрол. Това коментира пред БНТ тази сутрин д-р Иван Кокалов, председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК, информира Zdrave.net.
От здравния сайт припомнят, че предложението е било коментирано по време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 23 октомври т. г., като е получило подкрепа и от представителя на работодателите – Григор Димитров от БСК.
По думите на д-р Кокалов в условията на увеличен бюджет за болнична помощ, е напълно постижимо 60% и дори над 60% от парите в сектора да отиват за заплати на медиците. Що се отнася до общинските болници, той припомни ,че има внесено предложение за промени в Закона за лечебните заведения, с които да се даде възможност на общините да участват във финансирането им.

ЧЕШМА В ПАМЕТ НА ДОНОРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
На 9 ноември 2019 г. в град Велико Търново, парк „Света гора”, в 14:00 часа ще бъде открита чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот. Домакин на събитието е община Велико Търново, а организатор е Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, информира Clinica.bg.
Благодарение на финансовата подкрепа на 44-тото Народно събрание на Република България и със съгласието на общинските ръководства на София, Пловдив, Димитровград и Плевен, през 2019 година бяха изградени четири чешми-паметници на донорите.
Кампанията „Дари живот” има за цел да подкрепи и насърчи донорството в България, както и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване броя на донорите.

500 000 ДУШИ С УВРЕЖДАНИЯ СА ПОЛУЧИЛИ ПОДКРЕПА ОТ ДЪРЖАВАТА ПРЕЗ 2018 ГОДИНА
Близо 500 000 души с увреждания са получили подкрепа със средства от държавния бюджет през 2018 г. За добавки за социална интеграция през същата година са били платени 151 568 051 лв. Това се посочва в Доклада за изпълнението на Националната стратегия за хората с увреждания в периода 2016-2018 г., който беше одобрен от правителството, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение от пресцентъра на Министерски съвет.
Документът отразява постигнатите резултати в изпълнението на държавната политика за хората с увреждания по посочените в националната стратегия ключови приоритети до 2020 г. Те са свързани с осигуряване на достъп до среда за живеене, качествено образование и здравни услуги, заетост, възможности за спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот. Правителството одобри и План за изпълнение на Националната стратегия за хората с увреждания за периода 2019-2020 г., който включва подобряване на достъпа на хора с увреждания до публични и жилищни сгради, финансиране на проекти за започване и стартиране на самостоятелна стопанска дейност, стимулиране на работодатели да създават по-добри условия за работници с намалена работоспособност. В плана се предвиждат по-целенасочени, последователни, координирани и рационални действия и подходи от страна на всички заинтересовани страни във връзка с прилагане на изискванията на Конвенцията за правата на хората с увреждания в Република България.